Смекни!
smekni.com

Аналіз господарської діяльності підприємства 2 (стр. 8 из 12)

У своїй роботі ділянка по ремонту газового устаткування керується ПБСГУ, Законом України «Про охорону праці», БДН, що діють, нормативними і директивними документами, листами, наказами, розпорядженнями вищестоящих організацій, трудовим законодавством, посадовими, виробничими і по охороні праці інструкціями. Ділянка по ремонту газового устаткування покладається начальником ділянки, яка призначається і звільняється від посади наказом начальника управління. У підпорядкуванні начальника ділянки знаходяться майстри і весь персонал, обумовлений штатним розкладом. Склад і чисельність працівників ділянки визначена штатним розкладом. Всі працівники ділянки перед допуском до роботи повинні скласти іспит кваліфікаційної комісії на знання ПБСГУ, БДН, охорона праці, пожежній безпеці в об'ємі виконуваної роботи і мати допуск до виконання газонебезпечних робіт.

Завданнями ділянки є: організація робіт по безпечній і безаварійній експлуатації внутрішньо будинкових систем газопостачання, організація робіт по забезпеченню безаварійного і безперебійного постачання газом населення і підприємств побутового обслуговування, проведення оперативно- методичного керівництва всією роботою по охороні праці, організація робіт по проведенню ремонту і планово - технічного обслуговування, газифікованих природним газом, проведення і випробування внутрішньо будинкових газопроводів на щільність.

Відповідно до основних завдань ділянка по ремонту газового устаткування забезпечує: технічний нагляд за будівництвом внутрішньо будинкових газопроводів і монтажем газового устаткування житлових будинків, підприємств суспільного призначення, участь в комісіях з приймання в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів газифікації, виконання позапланового ремонту внутрішньо будинкового газового устаткування по заявках абонентів, пуск газу в газове устаткування житлових будинків, підприємств суспільного призначення і побутового обслуговування населення, контроль за наданням актів про періодичну перевірку стану димарів, проведення аналізу заявок позапланового ремонту і вживання заходів для підвищення надійності і безпеки газопостачання, проведення інструктажу населенню по правилах безпечного користування газом з відміткою в технічних паспортах.

Робота ділянки по ремонту внутрішньо будинкового газового устаткування здійснюється в тісному контакті зі всіма відділами управління. Ділянка отримує від відділів керівні матеріали, оперативну інформацію, накази, розпорядження, нормативну документацію, плани. Надає: відділу охорони труда- заходу щодо охорони праці, пропозиції по попередженню травматизму, зведення про виробничий травматизм.

Виробничо-технічний відділ - об'єми в умовних одиницях, річні плани і графіки, виробничу інформацію, заходи і звіти по підготовці до зими, заявки на запчастини і матеріали, проекти планів і капремонт, звіт по ПТО, звіт по опломбовування газових лічильників.

Планово-економічний відділ - звіти про доходи, про хід газифікації квартир природним газом, матеріали по оплаті праці, нормоване завдання, об'єми робіт для розрахунку чисельності.

Бухгалтерії - матеріальний звіт, звіт по доходах за ремонт газового устаткування, реєстри на опломбовування газових приладів.

Начальник ремонтно- механічного відділу призначається і звільняється від посади наказом начальника управління за поданням першого заступника начальника управління і знаходиться в їх підпорядкуванні. У підпорядкуванні начальника ремонтно- механічної ділянки знаходиться весь персонал ділянки, обумовлений штатним розкладом. Начальник ремонтно- механічної ділянки до початку виконання своїх обов'язків і періодично один раз в рік зобов'язаний проходити в установленому порядку перевірку знань Законів, нормативно- правових документів по охороні праці, по пожежній безпеці, безпеці дорожнього руху, правил охорони праці на автомобільному транспорті, ПБ систем газопостачання України, законодавство про працю.

У своїй роботі начальник ділянки здійснює керівництво производственно- господарською діяльністю ділянки, контролює перевірки технічного стану автотранспорту перед виїздом на лінію і по поверненню в гараж, здійснює контроль проведення технічного обслуговування автотранспорту згідно графіка, проводить оперативно- методичне керівництво всіма працівниками охорони праці, безпеці руху, пожежній безпеці ділянки, здійснює управління охороною праці на ділянці, складає річні графіки роботи, здійснює контроль за безпечною експлуатацією газових приладів, встановлених на ділянці, за станом димових і вентиляційних каналів, наявність актів на їх перевірку.

Начальник ділянки знаходиться в безпосередньому підпорядкуванні начальника управління і виконує його розпорядження і вказівки. Робота начальника ділянки здійснюється в тісному контакті зі всіма відділами управління. Він отримує від відділів керівні матеріали, оперативну інформацію, накази, розпорядження, нормативну документацію, плани.

Начальник служби режимів газопостачання, обліку і контролю за використанням газу споживачами призначається на посаду наказом начальника управління. Начальник служби РГУ підкоряється безпосередньо начальникові управління і звільняється з посади за уявленням першого заступника начальника управління. У його підпорядкуванні знаходиться весь персонал служби, обумовлений штатним розкладом. Вказівки начальника служби РГУ є обов'язковими для виконання всіма підлеглими йому працівниками і можуть бути скасовані тільки начальником управління. До завдань начальника служби РГУ відносяться: організація контролю за дисципліною газоспоживання об'єктів природним газом, що входять в зону обслуговування управління газового господарства, здійснення керівництва роботою служби обліку по вживанню заходів для дотримання споживачами встановлених режимів газоспоживання, а також по недопущенню перебору лімітів і об'ємів споживання газу, а також роботою абонентської служби по обліку спожитого газу населенням, організація ведення документального обліку і підтвердження отримання і реалізації газу, складання балансу постачання і споживання газу, керівництво організацією і проведенням договірної компанії з постачальниками і споживачами газу по укладенню щорічних договорів постачання і транспортування газу, організація і напрям роботи абонентської служби на вирішення завдань достовірного обліку споживаного природного газу населенням.

Начальник служби РГУ зобов'язаний: виконувати аналіз і формування планових і звітних показників по реалізації і транспортуванню природного газу, вести і контролювати складання у встановлені терміни статистичних звітів, оперативних зведень об'ємів і послуг за спожитий газ і проплат за нього, забезпечувати силами підлеглих служби ведення постійного якісного контролю за технічним станом і невідповідністю правилам приладів обліку у споживачів і постачальників газу, забезпечувати нагляд за раціональним використанням і витратою газу на власні потреби, розробляти і здійснювати виконання заходів, направлених на зменшення комерційних втрат, забезпечувати систематичний контроль за якістю ведення обліку газу, брати участь в прийманні в експлуатацію вимірювальних вузлів у споживачів і постачальників газу, погоджувати режими і схеми газоспоживання, здійснювати контроль за роботою абонентського відділу.

Оцінкою управлінської праці Стахановського МРУЕГГ займається відділ кадрів. Оцінюючи потребу у кадрах Стахановського МРУЕГГ, враховується ефективне навантаження працівників, з метою оптимального використання коштів, пов’язаних з оплатою праці, можливість залучення спеціалістів, що мають високу кваліфікацію і відповідний досвід роботи. У Стахановського МРУЕГГ ефективне планування персоналу ґрунтується на володінні такою інформацією:

- скільки працівників, якої кваліфікації, коли і де будуть потрібними;

- яким чином можна залучити потрібний і скоротити чи оптимізувати надлишковий персонал;

- як краще використовувати персонал відповідно до його здібностей, досвіду і внутрішньої мотивації;

- яким чином забезпечити умови для розвитку персоналу;

- яких витрат потребують дані кадрові заходи.

Кадровий склад Стахановського МРУЕГГ представлено у табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Кадровий склад Стахановського МРУЕГГ ПАТ «Луганськгаз»

Категорії персоналу 2007р 2008р 2009р Відхилення до 2007 +;- Відхилення до 2008 +;-
чол доля, % чол. доля, % чол доля, % чол. доля, % чол доля, %
Адміністративно-управлінський персонал 48 12,9 50 13,2 56 14,2 +2 +0,3 +6 +1
Виробничий персонал 166 44,6 170 44,7 173 43,9 +4 +0,1 +3 +0,8
Допоміжний персонал 158 42,4 160 42,1 165 41,9 +2 -0,3 +5 -0,2
Разом 372 100 380 100 394 100 +8 14

Для Стахановського МРУЕГГ чисельність адміністративно-управлінського персоналу і виробничого персоналу є ефективною для діяльності товариства. Для Стахановського МРУЕГГ визначити необхідну чисельність працівників, їхній професійний і кваліфікаційний склад дають змогу: виробнича програма, норми виробітку, заплановане підвищення продуктивності праці і структура робіт. При підборі персоналу мова йде про те, щоб із числа зацікавлених осіб, що подали анкету, вибрати тих, хто найкраще відповідає вимогам вакансії. У Стахановського МРУЕГГ дотримуються таких заходів щодо підбору персоналу: