Смекни!
smekni.com

Фінансова діяльність підприємств житлового господарства (стр. 5 из 10)

Державний житловий фонд, суспільний житловий фонд, фонд житлово-будівельних кооперативів, приватний житловий фонд, що належить громадянам на правах особистої власності, становлять систему належності житлового фонду, що склалася. Ця система закріплена в Основах житлового законодавства.

Цей фонд обслуговують житлово-експлуатаційні організації, основні вимоги до яких записані в Житловому кодексі України.

Свою діяльність житлово-експлуатаційні господарства провадять на підставі господарсько-фінансових планів, а також кошторисів експлуатаційних доходів і витрат. Державні житлово-експлуатаційні підприємства переважно планово-збиткові [37, с. 46].

Специфіка ведення господарської діяльності викликає й деякі особливості в організації і веденні бухгалтерського і податкового обліку.

Відповідно до нового Плану рахунків, витрати житлової організації враховуються на рахунку 23 "Виробництво" з відповідними субрахунками, які житлова організація відкриває самостійно.

До доходів житлової організації зараховують:

- орендну плату;

- квартирну плату і відшкодування експлуатаційних витрат;

- надходження від підприємств і організацій за обслуговування внутрішньобудинкових мереж і обладнання;

- збори з орендарів за відшкодування експлуатаційних витрат;

- надходження від прийнятих на обслуговування будинків житлово-будівельних кооперативів;

- інші доходи.

Склад витрат підприємств житлового господарства

Склад витрат підприємств житлового господарства затверджений Постановою №939. До нього входять такі статті:

- утримання обслуговуючого персоналу;

- утримання домогосподарства;

- амортизація (знос) основних фондів, крім житлового фонду;

- капітальний ремонт основних фондів, крім житлового фонду;

- поточний ремонт житлового фонду;

- експлуатація ліфтів;

- утримання апарату управління;

- інші прямі витрати.

Підприємства житлового господарства, пов'язані з утриманням будинків і прибудинкових територій, включають до складу витрат тільки ті витрати, які підлягають відшкодуванню в складі тарифів на квартирну плату й експлуатаційних витрат орендарями.

Орендарі і квартиронаймачі, крім експлуатаційних витрат, оплачують також і цільові витрати, тобто витрати на комунальне обслуговування, через житлову організацію.

До цільових витрат належать:

- водопостачання;

- центральне опалювання;

- електропостачання;

- газопостачання;

- каналізація.

Облік доходів житлова організація веде на субрахунку 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг". Прибутки від оренди нежитлових приміщень враховуються на субрахунку 714 "Дохід від операційної оренди активів". Облік витрат ведеться на рахунку 23 "Виробництво" з відкриттям субрахунку підприємством самостійно з подальшим списанням цих витрат на субрахунок 903 "Собівартість реалізованих робіт і послуг". Адміністративні витрати враховуються на рахунку 92 "Адміністративні витрати" і списуються безпосередньо на субрахунок 791 "Фінансовий результат від звичайної діяльності".

Облік витрат і доходів з комунального обслуговування квартиронаймачів здійснюється окремо від витрат і доходів з квартплати на рахунку 23 "Виробництво" на окремому субрахунку, що відкривається самостійно підприємством. За дебетом цього субрахунку відображаються витрати житлової організації з комунального обслуговування. У кредиті знаходять своє відображення цільові збори, нараховані квартиронаймачам на покриття цих витрат. Треба врахувати, що витрати на комунальні послуги мають бути повністю відшкодовані квартиронаймачами і орендарями, такі витрати і збори не відображаються на рахунках результатів діяльності житлової організації.

Розглянемо типові проведення з обліку доходів і цільових надходжень житлової організації в таблиці 2.1.

У визначенні бази оподаткування послуг житлові організації використовують положення Закону про ПДВ. Враховуючи те, що вартість житлово-комунальних послуг підлягає державному регулюванню, базою обкладення ПДВ буде регульована ціна, встановлена виконавчою владою. З моменту набрання чинності Законом України про ПДВ метод обчислення податкових зобов'язань і податкового кредиту кілька разів змінювався.

На підтримку житлово-комунальної сфери Президент України підписав Указ №234/99, яким знову був введений "касовий" метод при обчисленні податкових зобов'язань і податкового кредиту. Це означає, що податкові зобов'язання виникають у підприємства в момент отримання коштів, а податковий кредит - у момент списання коштів з поточного рахунка в національній валюті.

Таблиця 2.1

Типові проведення з обліку доходів і цільових надходжень житлової організації

№ з/п

Зміст операції

За старим Планом рахунків

За новим Планом рахунків

Дебет Кредит Дебет Кредит

Облік доходів

1 Нарахована квартплата за тарифами з ПДВ 764 291 377 703
2 Нарахована орендна плата за нежитлові приміщення з ПДВ 764 291 377 713
3 Нарахована сума зборів за нежитлові приміщення для відшкодування експлуатаційних витрат з ПДВ 764 291 377 713
4 Нараховані різні суми зборів для покриття витрат житлової організації з ПДВ 764 291 377 703
5 Відображені розрахунки за податковими зобов'язаннями з ПДВ від сум квартплати 291 671 703 643
6 Відображені розрахунки за податковими зобов'язаннями з ПДВ від сум оренди 764 671 713 643
7 Надійшли платежі від квартиронаймачів 51 764 311 377
8 Нараховані податкові зобов'язання з ПДВ 671 68 ПДВ 643 641 ПДВ

У Законі про прибуток визначено, що валовий дохід - це загальна сума доходу від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду. Для житлової організації - це виручка, дотації, субсидії. Датою збільшення валового доходу житлової організації буде або дата зарахування коштів на рахунок у банку, або дата оприбуткування грошей у касу, або дата фактичного надання результатів послуг житлової організації.

Якщо вартість послуг житловій організації буде відшкодована субсидіями або дотаціями, датою збільшення валового доходу буде дата надходження коштів на поточний рахунок у банку або дата отримання відповідної компенсації, до якої зараховують і зменшення заборгованості організації перед бюджетом.

Склад валових витрат визначений статтею 4.1 Закону про прибуток, відповідно до якої до складу валових витрат включаються всі витрати підприємства, пов'язані з господарською діяльністю, сплачені (нараховані) протягом податкового періоду в зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем послуг і охороною праці. Виходячи з цього датою збільшення валових витрат вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій: або дата списання коштів з поточного рахунка в банку, або дата фактичного отримання платником податків результатів робіт.

Що стосується дотацій у житлове господарство, то дотація - це фінансова компенсація частини експлуатаційних витрат житловим організаціям з боку держави у зв'язку зі встановленням регульованих тарифів, ставок. Дотації розраховуються за формулою:

розрахунковий тариф = регульований тариф, встановлений місцевими органами влади + державна дотація.

Суми дотацій, отримані підприємством, у бухгалтерському обліку відображаються в кореспонденції з рахунком 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" з одночасним записом за дебетом рахунка 48 і кредитом субрахунку 718 "Отримані гранти і субсидії".

Отримані субсидії не оподатковуються ПДВ, оскільки не виникає бази оподаткування. Згідно з пунктом 4.1 Закону про ПДВ, базою оподаткування є регульований тариф, а, як видно з формули, дотації надходять понад регульований тариф.

Однак суми дотацій, отримані протягом податкового періоду, при надходженні коштів на поточний рахунок у банку включаються до складу валового доходу.

Не менш важливим питанням в обліку житлової організації є облік субсидій, права на отримання яких передбачені Постановою №512, згідно з якою громадянам, сімейний дохід яких нижчий від передбаченого у цій Постанові, держава призначає щомісячну безготівкову субсидію на покриття витрат за житлово-комунальні послуги.

При нарахуванні квартирної плати і вартості комунальних послуг квартиронаймачам житлова організація в дохід включає вартість послуг за регульованими тарифами, встановленими місцевими органами влади. У валовий дохід житлової організації буде включатися повністю квартирна плата і вартість комунальних послуг. Однак датою виникнення валового доходу буде:

- дата нарахування квартирної плати - на суму квартплати, що відшкодовується квартиронаймачами;

- дата надходження на поточний рахунок у банку субсидій - на суму квартирної плати, що відшкодовується шляхом надання дотацій.

Таблиця 2.2

№ з/п

Зміст операції

За старим Планом рахунків

Сума

За новим Планом рахунків

Сума

Дебет Кредит Дебет Кредит
Вересень
1 Нарахована квартплата за вересень 764 291 20000 377 703 18000
2 Відображені розрахунки за податковими зобов'язаннями з ПДВ 764 671 4000 703 643 3000
3 Відображена заборгованість за субсидіями (з ПДВ), у т. ч. квартплата - 5000 грн., ПДВ - 1000 грн. 96 764 6000 48 703 6000
Жовтень
4 Надійшла квартплата від квартиронаймачів 51 764 18000 311 377 18000
5 Нараховані податкові зобов'язання з ПДВ 671 68 ПДВ 3000 643 641 ПДВ 3000
6 На поточний рахунок зараховані частково суми субсидій 51 96 3000 311 48 3000
7 Зроблено залік сум за платежами до бюджету 68 96 3000 641 48 6000
8 Нараховані податкові зобов'язання з ПДВ 671 68 ПДВ 1000 703 641 ПДВ 1000

У базу обкладення ПДВ включається вся сума плати за житлово-комунальні послуги за регульованим тарифом.