Смекни!
smekni.com

Методика викладання природознавства тема Звірі (стр. 8 из 11)

7. В неї очі мов горішки

Кожушина хутряна

Гострі вушка наче ріжки

У дуплі живе вона.

V). Змагання капітанів.

Капітани кожної команди повинні придумати загадки про будь-якого звіра, якого учні розглядали при вивченні теми. На це завдання дається 2 хвилини. Після того, як капітани придумають загадки, учні повинні відгадати їх і оцінити, вибрати найкращу за гадку.

Загадки, які придумали другокласники.

1. Що за звір такий біжить

Вуха більше голови

Кору гризе,

хижаків боїться,

А сам такий спритний. /Зайчик/.

2. На ньому тільки голки,

Якими він не шиє. /Їжачок/.

3. Це веселий звірок

Стрибає з ялинки на дубок /Білочка/.

4. Він товстий і любить мед

також любить спати. /Ведмідь/

5. Вона хитра і швидка

Курей краде повсюди. /Лисиця/.

VI). Змагання "Найкращий малюнок".

Кожній команді дається завдання намалювати звіра /ведмідь, зайчик, лисиця/. Учні кожної команди виходять по черзі і малюють якусь частину тіла звіра. Яка з команд намалює швидше і краще.

VII). Вікторина “Поміркуй".

1. Який сніг швидше розтає чистий чи брудний? /Брудний, тому що він темний. Темні кольори вбирають більше сонячних променів/.

2. Чому весною не б'ють хутрових звірів? /Весною хутряні звірі линяють, гублять свою теплу і чисту шерсть. Це не дає велику цінність хутру. Крім цього весною у звірів малята/.

3. Коли заєць - біляк буває більш усього помітний? /Коли він ліняє в сірий колір раніше, ніж розтане сніг, або коли сніг розтане ще перед тим, як біляк поміняє свою шубку/.

4. Сліпими чи зрячими народжуються зайчата? /Зрячими/. Наприкінці гри - вікторини Весняне диво! Проводяться підсумки.

Учасники команд отримують оцінки.

Учням дуже подобаються вікторини, ігри. Це зацікавлює їх, дає змогу поширити і закріпити знання. Тому при вивченні теми "Звірі" я пропоную використовувати різноманітні форми роботи для підвищення активізації навчальної діяльності учнів які зацікавлять дітей і даватимуть можливість у доступній, цікавій, пізнавальній формі ознайомити учнів з різноманітними звірами, їх повадками, поглибити знання про звірів, показати пристосування до умов життя в певному середовищі, розвивати в учнів спостережливість, мислення, пам'ять, кмітливість.

VI. 3 КЛАС

Кожний розділ програми з природознавства в третьому класі має специфіку.

Так, при вивченні розділу "Пори року", діти за один урок мають пригадати , наприклад, все , що знають про зиму: зміни в живій та неживій природі. Питанню "Звірі" приділяється за урок небагато часу і вся опора робиться на матеріал у підручнику, тому що матеріалу багато, а часу - мало.

Оскільки діти вже мислять більш абстрактно, в них розвинене логічне мислення, пам'ять, та в роботі слід звертатися до їхніх знань, вчити користуватися послугами бібліотек для того, щоб на цих уроках учні могли розповісти про того чи іншого звіра.

Також слід звертати увагу школярів на різноманітність тваринного світу при вивченні теми "Природа рідного краю”:

"Мішані ліси" -:зубри, бобри, козулі, борсуки, лосі, дикі кабани.

"Лісостеп і степ" - сайгаки, ховрахи, миші, хом'яки, лисиці, вовки.

"Південний берег Криму" - олені, косулі, дикі кабани, білки, кажани, лисиці, зайці.

"Гори /Кримські/" - благородні та плямисті олені, гірські барани, кам'яні куниці, козулі, дикі свині, білки, кутори, бурозубки…

Велика увага приділяється темі "Охорона тварин".

VII. ЗВЯЗОК ПРИРОДОЗНАВСТВА З ІНШИМИ ПРЕДМЕТАМИ.

Початкова ланка, покликана забезпечити подальше становлення дитини, цілеспрямований вияв і розвиток здібностей, формування уміння і бажання вчитись; створити умови для її самовираження в різних видах діяльності, морально - етичного і естетичного розвитку, оволодіння основами здорового способу життя, підготовки до самоуправління в навчально - виховному процесі.

Шкільне ж природознавстві покликане озброїти молодших школярів елементарними знаннями про природу як єдине ціле, закласти фундамент для наступного вивчення біологічних, географічних наук у середніх класах школи.

Отже, вже в початкових класах повинне мати місце нагромадження в молодших школярів певних знань Про предмети і явища природи, причому знань не розрізнених, а об'єднаних провідною ідеєю - ідеєю взаємозв'язку всіх явищ природи. І щоб досягти розвитку цього завдання неабияку роль відіграє взаємозв'язок природознавства з іншими предметами.

Знання другокласників про природу та її явища поповнюються і при вивченні текстів "Читанки", об'єднаних у теми "Осінь щедра, осінь золота...", "Зима - білосніжка", "А вже весна, а вже красна”, "І вкрились луки цвітом, вітаючись з літом".

По різному слід організовувати роботу дітей над статтями науково-пізнавального характеру та художніми творами, в яких змальовано картини природи. Якщо науково-популярні статті в основному є джерело знань, то художні твори розвивають у дітей естетичні сприймання природи, мову, образне мислення. Роботу над статтями, що мають переважно виховне значення, слід спрямовувати на виховання у дітей високих моральних якостей.

Уроки образотворчого мистецтва та музики покликані розвивати у дитини естетичне сприйняття природи, викликати різний емоційний стан від спілкування з нею. На уроках образотворчого мистецтва учні знайомляться із полотнами видатних майстрів живопису, передавати у малюнках, аплікаціях, при роботі з пластиліном красу й виразність форм, забарвлення, рухів об'єктів природи.

Додаток №2

1. З УРОКАМИ ЧИТАННЯ ТА МОВИ.

Починаючи ще з букварного періоду школярі чують поняття "звірі" й те, що слід віднести до нього в таких видах роботи:

1/. Гра "Закінчи слово " - вчитель голосно читає вірш, не вичитуючи в окремих словах останній звук. Його повинні хором, або за викликом, назвати діти.

Біг у лісі

Сірий зайчи.../к/

Сірий зайчи...

Побігайчи...

2/. Використовуючи веселий алфавіт.

Ось гляньте: з оленятком олень

у зоопарку нашім є.

Окрайчик хліба тато Олин

з-за огорожі їм дає.

Н.3абіла

Ведмеді вулика знайшли,

Вовки під деревом лягли.

О.Олесь

Вовк ведмедя розбудив:

Вже весна, гуляти йди!

Виліз велетень з барлогу -

Вовк втікає в ліс від нього.

О.Кононенко

Лось і лосенятко з ним,

Ліс для лосів - рідний дім.

Літо в ліс гукнуло осінь,

Лист летить на спини лосів.

О.Кононенко

3/. При вивченні графіки букви.

Два горба у верблюда,

Дві гори у степу.

Як погляну, то всюди

Букву " ем " я знайду.

Л.Андрієнко

Буква “Б” як бегемотик,Що вхопився за животик.Він морозива поїв, А тому і захворів

Д.Анврієнко.

4/. Навчаючи правильно, чітко вимовляти букви, закінчення слід використовуюти скоромовки, чистомовки, вірші, потішки:

Написав записку Лис

Щоб прийшов

Когутик в ліс.

Бо ведмедик довго спить

І нема кому збудить.

Л.Куліш-Зіньків.

Білка бігала багато.

Бо шукала в лісі брата.

Брат на дереві сидів

І смачні горішки їв.

Поки знайде білка брата,

Будемо всі букви знати!

Г.Чубяч

Слухаючи такі художні твори учні вчаться не лише читати, писати, а дізнаються про характерні ознаки того чи іншого звіра, про спосіб його життя.

В читанці ж відповідно до програми вміщено оповідання, казки, загадки, прислів'я, приказки про пори року : зиму, весну, осінь, літо. Ряд текстів містить науково-пізнавальний матеріал про особливості сезонної поведінки тварин і стан рослин (Статті О.Копиленко, О.Буценя, О.Вишні й ін.).

Запитання і завдання до текстів спрямовані в основному на формування деяких природничих уявлень на сприймання і розуміння учнями художніх творів, й образів, мови. Інші запитання, завдання спрямовують увагу дітей на спостереження певних явищ у природі, виконання практичних завдань /наприклад, як ви допомагаєте тваринам взимку ? Розкажіть, що роблять лісники для звірів взимку, навесні, тощо./.

Ф р а г м е н т у р о к у

Т е м а: Фазани. Остап Вишня. Турбота людей про лісових мешканців.

М е т а: Виховувати у дітей любов до природи, вчити допомагати лісовим мешканцям у важкий час.

І. Вступна бесіда з використанням запитань:

Яких звірів, що живуть у лісі, ви знаєте ?

Які з них засинають на зиму ?

Які запасають на зиму корми ?

Яких ще звірів можна, побачити взимку в лісі ?

Як вони зимують ?

Чим живляться ?

Щоб полегшити учням відповіді на ці запитання, можна на дошці написати назви тварин, про які йшлося на попередніх уроках читання: борсук, вовк, ведмідь, заєць, їжак, лисиця.

Учні мають прочитати спочатку назви тварин, які засинають на зиму, потім тварин, яких можна бачити в лісі взимку; назвати таких тварин, які готуються до зими /роблять запаси корму, влаштовують свої гнізда, нори/;

які змінюють колір, хутра на зиму /білка, заєць, лисиця/. Можна дати навідні запитання: хто взимку живиться переважно корою дерев ? Яких тварин називаємо хижими ? Чому ? Чи всі зайці стають узимку білими ? /Не всі: біліють тільки зайці - біляки, зайці -русаки залишаються сірими/

II. Перегляд діафільму "Звірі взимку".

На уроках мови теж використовуються слова, тексти, вірші з даного природничого питання.

1/. Словниковий диктант / написання ь/: Заєць, бобер, білка.

2/. Виписати в окремі колонки слова з одним, двома складами: Ворон, нора, лис, тигр, білка, зубр, їжак

3/. Диктант-гра /закінчи слово одним із складів, що в дужках/.

Бі/зон, сер/, їж/те, ак/, вед/мідь, учий/, л/ис, исток/.

4/. Диктанти для перевірки знань.

У зайців вивелися малята. Вони ж одразу можуть рухатися і добре бачити. Зайчата п'ють молоко. Воно у зайчих смачне й поживне. Надалі малят годує не лиш мати, а й будь-яка зайчиха. Уже через тиждень у зайчат виростають зуби і вони стають зовсім самостійними. /За А.Давидовим/.