Смекни!
smekni.com

Індивідуалізація навчального процесу в умовах малочисельної початкової школи (стр. 7 из 10)

У різновіковому колективі дітей комплексу “початкова школа - дитячий садок “докорінно змінюється статус учнів початкових класів; вони виступають не тільки як об’єкт виховного впливу, але і як суб’єкт виховання у відношенні до дошкільнят. Турбота про малюків-дошкільнят сприяє вихованню у молодших школярів таких якостей, як турботливість, товариськість, гуманізм, ніжність. Дошкільнята намагаються у всьому бути такими, як старші діти, які служать взірцем для близьких за віком людей. Наявність у такому закладі двох підсистем - дошкільної і шкільної - сприяє посиленню різноманітних стосунків між дошкільнятами і школярами.

Ще Я.А. Коменський позитивно відзивався про співпрацю дітей різного віку. “Якби навіть і були батьки, які б могли присвятити себе вихованню своїх дітей, то все-таки доцільніше навчати юнацтво спільно в більш значному об’єднанні, бо більше виходить користі і задоволення, коли робота одних є прикладом і спонукою для інших. Адже цілком природно робити те, що на наших очах роблять інші, і йти туди, куди йдуть інші, іти за тими, хто попереду, і випереджати тих, хто йде за нами ” [32, 85].

Навчальний заклад “початкова школа - дитячий садок" створює можливості для раціонального використання навчальних приміщень, інвентаря. Фізкультурний майданчик або спортивний зал / кімната/, шкільна майстерня або кімната трудового навчання є спільними для дошкільнят та учнів початкових класів.

Таким чином, врахування вчителем особливостей організації навчального процесу в умовах малочисельної початкової школи сприятиме покращенню індивідуалізації навчальної роботи на уроці.

ІІ.2. Методика експериментального дослідження

Гіпотезу нашого дослідження, суть якої полягає в тому, що рівень навчальних досягнень учнів початкових класів значно підвищиться, якщо використовувати такі способи індивідуалізації навчального процесу на уроці: диференційовані завдання за рівнем складності, диференційовані завдання за ступенем самостійності, індивідуальну роботу з учнем, ми перевіряли в процесі педагогічного експерименту.

На першому етапі експериментальної роботи було проаналізовано психолого-педагогічну і методичну літературу з проблеми дослідження, навчальні посібники для вчителів, досвід роботи вчителів початкових класів, сформульовано гіпотезу та завдання дослідження.

На основі аналізу матеріалів констатувального експерименту розроблена методика навчального експерименту. Експериментальна робота проводилась на базі Бзовицької ЗОШ І ступеня та Годівської ЗОШ І-ІІ ступенів Зборівського району Тернопільської області. Дослідження проводилося на матеріалі предметів математики та української мови (4 клас), зокрема при вивчені тем “Дроби” та “Займенник ”. Покажемо на прикладі окремих уроків способи індивідуалізації навчальної роботи на уроці.

Тема уроку 1. Займенник як частина мови. Редагування тексту.

Вправа 28

1 група (сильніші учні).

Запишіть слова:

а) які вживає людина вказуючи на себе;

б) звертаючись до співрозмовника;

в) вказуючи на інших людей або будь-які предмети.

Усно підтвердіть відповіді прикладами із загадок.

2 група (слабші учні)

Випишіть з вірша виділені слова і усно поставте до них запитання.

Записані вами слова - займенники. Що ви можете сказати про значення займенників? На які питання вони відповідають.

Свої висновки звірте з правилом (с. 19).

Займенник - це частина мови, яка вказує на предмети, їх ознаки, кількість, але не називає їх.

Тема уроку 2. Особові займенники. Вживання особових займенників у текстах. Складання речень за малюнками.

Вправа 36.

І. Для сильніших учнів.

За малюнками скласти речення з особовими займенниками і записати їх. Над кожним займенником надписати скорочено його особу і число.

ІІ. Для середніх учнів.

Пам’ятка

1. Розглянь малюнки.

2. Склади речення за кожним малюнком, вживаючи особові займенники.

3. Над кожним займенником надпиши скорочено його особу і число.

ІІІ. Для слабших учнів (працюють з вчителем).

Складають речення за зразком, використовують слова для довідки: я, ти, ми, ви, вони.

Тема уроку 3. Займенники першої особи однини і множини. Написання займенників із прийменниками. Усне продовження розповіді.

Вправа 49.

Списати словосполучення, вставлячи займенники першої особи у потрібному відмінку.

Упізнали (кого?) я, зустрілися (з ким?) з ми, передали (кому?) я, запросили (кого?) ми, біжить (за ким?) за я, чекали (на кого?) на ми.

І. Для сильніших учнів.

З двома словосполученнями (на вибір) скласти речення.

ІІ. Для середніх.

Виконуючи завдання, у разі потреби звернись до впр.45.

ІІІ. Слабші учні працюють під керівництвом вчителя за поданим зразком.

Зустрілися (з ким?) зі мною.

Тема уроку 4. Займенники другої особи однини і множини. Письмовий переказ за поданим початком тексту “Усі добрі люди - одна сім`я".

Слабші учні працюють за вправою 53.

Прочитайте слова ввічливості, що вживаються при звертанні, проханні, подяці. Випишіть вжиті в них форми займенників 2-ї особи. Складіть по одному реченні з висловлюваннями кожної групи і запишіть їх.

Сильніші учні працюють за вправою 54.

Випишіть форми займенників 2-ї особи, які вжито в тексті (Вашій, Вас). Поясніть їх написання з великої букви. Доберіть синоніми до слів: побачив, відповіла, глянула. З дібраними словами складіть речення і запишіть їх.

Тема уроку 5. Займенники третьої особи однини і множини. Складання письмового твору на тему “Моя співуча пір`їнка”.

Гра Визнач особу займенників".

(Із використанням сигнальних карток (1), (2), (3).

Учитель зачитує займенники, а учні сигналізують, якої особи ці займенники.

Неправильні сигнали виправляють сильніші учні з допомогою вчителя.

Слова для гри.

Він, їм, ми, ними, воно, я, вона, мною, його, мені, ви,

вони, вас.

Таблиця 5. Способи індивідуалізації навчальної роботи при вивченні

теми “Дроби” (математика, 4 клас)

Назва теми уроку Зміст уроку
1. Аналіз перевірної роботи. Повторення вивченого про частини. Задачі на знаходження частини числа і числа за його частиною. Для сильних учнів № 644 (працюють самостійно).Довжина
шуканого відрізка 3см. Знайди довжину шуканого відрізка і накресли його.Для слабших учнів № 643.Розв’яжіть завдання за поданим зразком.Завдання. Знайди
від 90.
Розв’язання: 90: 5=18Відповідь:
від 90 дорівнює 18.Знайди:
від 620,
від 480. Розв’язання запиши.Закріплювальне повторенняДиференційована робота над задачею 645.Для школи придбали 240 квитків у цирк та 420 квитків у театр. Четверту частину квитків у цирк і шосту частину квитків у театр віддали учням початкових класів. Скільки всього квитків віддали учням початкових класів?І варіант (сильні учні).Розв’язують задачу самостійно.ІІ варіант (середні учні).Розв’язують задачу за її коротким записом.Придбали ВіддалиУ цирк 240 кв.
У театр 420 кв.
ІІІ варіант (слабші учні).Працюють під керівництвом вчителя.
2. Порівняння частин. Складені задачі, які містять знаходження частини числа. Закріплювальне повторенняЗадача 653.У салоні штор було 450 м тканини. Першого дня продали п’яту частину тканини, а другого - третю частину того, що залишилося. Скільки метрів тканини продали другого дня?Поясніть розв’язання задачі за поданим планом.1) Скільки метрів тканини продали першого дня?2) Скільки метрів тканини залишилося?3) Скільки метрів тканини продали другого дня?Запишіть розв’язання задачі з поясненням.Для сильних учнів - додаткове запитання до задачі:Скільки метрів тканини залишилося?
3. Ознайомлення з дробами. Запис дробу. Складені задачі, які містять знаходження частини числа. Закріплювальне повторенняЗавдання № 660.Сильніші учні записують дроби самостійно, а інші - під керівництвом вчителя.
;
;
;
;
.Закріплювальне повторенняЗадача 662.У магазин привезли 2т 4 ц крупів. Третину крупів придбав ресторан, а решту розфасували у пакети, по 4 кг у кожний. Скільки вийшло пакетів з крупами?Перш ніж працювати над задачею здійсніть такі перетворення:2 т 4 ц = ц16 ц = кгСильні учні працюють самостійно.Всі решта отримують диференційовані картки.
4. Знаходження дробу від числа. Задачі на знаходження дробу від числа.

Розв’яжіть задачу (завдання аналогічне № 668).

Довжина відрізка АВ 10 см. Чому дорівнює

цього відрізка?

Для сильніших учнів додаткове завдання:

Побудуйте ці відрізки.

Закріплювальне повторення