Смекни!
smekni.com

Історія та перспективи розвитку російської професійно-технічної освіти (стр. 6 из 8)

Розвиток науково-дослідної діяльності що навчаються як основи для їх мотивації до подальшої освіти.


РОЗДІЛ II. РОЗВИТОК СИСТЕМИ СЕРЕДНЬОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (НА ПРИКЛАДІ ПРОФЕСІЙНОГО ЛІЦЕЮ ІНФОРМАТИКИ, БІЗНЕСУ І ДИЗАЙНУ)

У зв'язку з відкриттям і функціонуванням різних інноваційних учбових закладів (ліцеїв, гімназій, коледжів, інноваційних шкіл і т.д.) виникла необхідність виявлення критеріїв переходу традиційних учбових закладів на нові форми навчання із зміною статусу цих учбових закладів. Цим і визначається актуальність дослідження, що проводиться.

Мета і завдання дослідження, що проводиться, зводяться до розробки і обгрунтування критеріїв переходу освітніх установ на нові форми навчання в нових типах освітніх установ.

До нового вигляду організації учбового процесу і нових типів загальноосвітніх установ можна віднести:

а) створення в рамках традиційних середніх загальноосвітніх шкіл гімназичних класів, класів різного рівня навчання, коректувально-розвиваючих класів;

б) створення в рамках традиційних загальноосвітніх середніх шкіл класів з поглибленим вивченням окремих предметів, профільних класів;

в) відкриття шкіл-гімназій як експериментальних майданчиків;

г) створення авторських шкіл;

д) відкриття гімназій, ліцеїв;

е) відкриття професійних ліцеїв, вищих професійних училищ, коледжів;

ж) створення центрів безперервного навчання.

Саме формою організації навчання відрізняється педагогічний процес в учбових закладах нового типу. Разом з відомими формами навчання в середній загальноосвітній школі (урок, учбові екскурсії, факультативні заняття), в ліцеї, гімназії, коледжі, ВПУ використовуються вузівські форми навчання (лекції, семінарські і практичні заняття, лабораторні роботи і практикуми, тематичні екскурсії); у професійних ліцеях, коледжах і ВПУ ще додається виробнича практика, курсове і дипломне проектування.

Під поняттям «критерій» ми позначимо ряд вимог до умов, які необхідно враховувати під час переходу традиційної освітньої установи в новий статус або відкриття учбового закладу нового типу.

Розглянемо педагогічний процес в установі середнього професійного утворення нового типу Ліцею ним. Самари № 105.

Що існувала раніше в нашій країні практика взаємин міцно закріпила за школою, що співробітничає з вузом, визначення "підшефної". Це певною мірою дискримінувало середні учбові заклади. Загальноосвітня школа виявлялася в ролі прохача, а вуз - благодійника. Російський державний гуманітарний університет запропонував абсолютно новий рівень співпраці. Воно грунтувалося на рівноправних партнерських відносинах між середньою і вищою школою, направлених на реалізацію моделі освіти ліцеїста. Заявлений експеримент спочатку викликав деяку настороженість і тому не міг розраховувати на повсюдну підтримку. Він знайшов відгук лише у декількох загальноосвітніх шкіл, і на їх базі були створені перші класи ліцеїстів. Досвід їх роботи скоро привернув увагу і інших шкіл до нових підходів в освіті, що припускають тісну співпрацю вищої і середньої школи.

Сьогодні класи ліцеїстів Ліцею № 105 працюють в шести школах Волгодонських. У ліцеї зараз вчаться близько чотирьохсот школярів дев'ятих - одинадцятих класів. Навчання ведеться по дворічній (10-11 класи) і чотирирічній моделі (8-11 класи). Круг партнерів не обмежується містом. Освіта ліцеїста доступна і жителям Ростовської області.

Таким чином, Ліцей сьогодні - невід'ємна ланка єдиного ланцюга середньої професійної освіти, яка дозволяє використовувати традиції російської освіти, нові технології і науково-методичний потенціал вищої школи.

Мета: розвиток освітньо-виховної гуманістичної системи Ліцею.

Завдання:

сприяти подальшому твердженню в індивідуальній і масовій свідомості ліцеїстів, їх батьків і педагогів нових цілей, цінностей і життєвих сенсів, норм і принципів гуманістичного світогляду;

освоєння і впровадження в практику освітньої діяльності положень особово-орієнтованого підходу як ефективної умови для розвитку індивідуальних здібностей і особово-значущих якостей ліцеїстів;

розвиток творчого і інтелектуального потенціалу що вчаться на основі інтеграції дидактичної і виховної підсистем;

діагностика і регулювання міжособових відносин ліцеїстів, виховання у них комунікативної культури і соціальної компетентності;

формування і розвиток професійно-значущих якостей майбутнього педагога в системі професійного самовизначення на етапі довузовського освіти;

освоєння і збагачення природного, культурного і соціального середовища за допомогою включення в активну перетворюючу діяльність.

Відповідно до цих завдань основними змістовними компонентами процесу соціалізації визначені:

1. Функціонування Ліцею як гуманістичної, особово-орієнтованої системи;

2. середня професійна освіта, диференціація по напрямах і профілях відповідно до вибраної таким, що вчиться спеціальності;

3. Формування міжособових відносин по горизонталі ("учень -ученик") і по вертикалі ("вчитель - учень");

4. Взаємодія з різними видами соціального середовища, вдосконалення навколишньої реальності (принаймні, вплив на її поліпшення) і, як наслідок, позитивна самозміна особі ліцеїста.

Монопрофільний ліцей більше 20 років готує:

Кравців

Закрійників

Конструкторів-модельєрів

Майстрів виробничого навчання

Ліцей має в своєму розпорядженні необхідну матеріально - технічною базою для організації учбового процесу, позакласної і спортивно, - масової роботи.

Крокувати в ногу з часом, вижити в сучасних умовах допомагає виробнича база, відповідна вимогам педагогічного процесу. 11 учбовий-виробничих майстерень дозволяють таким, що всім вчиться успішно освоїти професію.

Ліцей працює за принципом учнівського ательє: навчання ведеться на випуску складної продукції і до закінчення ліцею учні освоюють пошиття всіх видів одягу.

Про якість професійної підготовки говорить те, що вчаться ліцею постійно займають призові місця в обласному конкурсі професійної майстерності, серед випускників ліцею призери зональних і російських конкурсів.

Завдання ліцею не тільки дати хорошу освіту, але і сприяти максимальному розвитку особи через систему додаткової освіти яка носить професійну спрямованість.

Лозунгом ліцею № 105, що найповніше відображає основоположні принципи його існування, сталі слова "Вікові традиції - сучасні технології". Для Ліцею цей девіз має особливе значення. Сама назва - ліцей - нагадує про двохсотрічну традицію класичної освіти в Росії. Недаремно один з найурочистіших і шанобливіших - щорічне свято День Ліцею проводиться 19 жовтня, в день пушкінського ліцею. Відповідно до традицій царськосельської школи головними ідеями ліцею стали фундаментальність знань, атмосфера творчості і пошана до гідності особи.

У тлумачних словниках поряд із словом "ліцей" коштують слова "привілейований учбовий заклад". Елітарність для нас - це високий рівень знань і особливе середовище навчання. Робота з ліцеїстами заснована на принципах, які лежать в основі роботи Університету.

Перш за все, Ліцей № 105 відомий як установа, що дає середню професійну освіту. Ліцей спочатку слідував цій традиції. Рівень викладання, об'єм програми, кількість академічного годинника, що витрачаються на вивчення російської і зарубіжної історії, літератури, іноземних мов, правознавства, в спеціалізованих класах відповідають найвищим стандартам. Фахівці, які мають широке наукове визнання, читають ліцеїстам спецкурси по темах своїх досліджень. Сучасна освіта в Ліцеї - це міждисциплінарна освіта. Взаємодія учбових дисциплін розвиватиметься в майбутньому не тільки в науці, але і в учбовому процесі.

Демократизація учбового процесу: відвертість і рухливість учбових планів, альтернативність учбових програм - яскрава особливість Ліцею. Викладачі, безумовно, виконують всі необхідні федеральні і регіональні програми і стандарти. Ці стандарти обов'язкові для всіх вчителів. Але кожен з досвідчених лекторів має свою авторську методику, свій підхід, який і застосовує на своїх уроках.

Відвертість учбового плану, зокрема, виявляється в тому, що кожен навчальний рік приносить свої нововведення. Наприклад, з 1993 року викладається юриспруденція, з 1995 року - етикет і дизайн.

Адаптація кращих досягнень російської і зарубіжної вищої і середньої школи - ще одні принцип Ліцею. У методичному класі учні працюють з книгою, написаною сто років тому, і CD-диском, кілька місяців тому випущеному в світло в Лондоні. Британіка так само активно використовується старшокласниками, як і енциклопедія Брокгауза. Звичайно, це тільки окремі приклади, але вони демонструють наше прагнення до високої якості навчання.

Індивідуалізація навчання була порівняно легко досягнута в Ліцеї. Перш за все, кожен викладач, як правило, веде заняття тільки в одному класі. Крім того, спецкурси, творчі лабораторії, факультативи проводяться в невеликих групах.

У Ліцеї немає "зубріння". Вона безглузда в сучасному світі, що переживає інформаційний вибух. Важливо навчити навикам самостійного пошуку інформації, її аналітичного освоєння. На це направлена вся система навчання - від завдання самостійно (але з підтримкою вчителя) підібрати матеріал для доповіді на екскурсії і до доручення скласти коментар до економічної ситуації.

Навчання в ліцеї ведеться по сучасних учбових планах і програмах, які передбачають виконання обов'язкового мінімуму змісту освіти по предметах базового циклу. Вариативная частина учбового плану постійно удосконалюється в цілях досягнення високого рівня освітньої підготовки ліцеїстів.

Навчання в ліцеї ведеться по сучасній навчально-методичній допомозі, частина з яких розроблена педагогами ліцею.

Ліцей займає упорядковане приміщення. Всі класні кімнати обладнані сучасними технічними засобами і новими учбовими меблями. Є потокові аудиторії для читання лекцій і кабінети (інформатики, інформаційних технологій), оснащені новітнім устаткуванням.