Смекни!
smekni.com

Методика формування ігрової діяльності у молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва (стр. 10 из 12)

Дітямзразуполюбиласяцягра, алещобвонанеобридла, їїмипоступовоускладнювали, вводячи:

– елементизмагання, колидітямдаєтьсянеодин аркушзформоюкола (абоіншоюгеометричноюфігурою), аскількивонизабажають;

– новігеометричніформи: півколо, квадрат, прямокутник, трикутник;

– загадки, відповідінаякізображуютьсязадопомогоюужеготовихгеометричнихформ. Нацихуроках дітивиконуютьлінійнімалюнки.

У процесі гри «Вмузеїосені» (спрямованої на розвиток вміння упізнавати за описом) учитель повідомляв, що вранці від Осені надійшов лист: «Дорогі діти! Сьогодніяхочузапроситивасу свійосінніймузей. Накартинахязображенарізною: веселоюісумною, сонячноюіпохмурою, золотоюіз листками, щооблетіли. Алеєвмузеїкартина, якуядужелюблю. Спробуйтезнайтиїїзамоїмсловеснимописом».

Закомандоюучніпіднімаютькарткузцифрою, що відповідаєпорядковомуномерурепродукціїкартини, доякоїбулоданословеснийопис.

Перед проведенням гри-лото«Чизнаєштидерева?» ми організувалиекскурсію впарк, дедітиспостерігалидеревавприроді.

Учніотримуютьнаборикартокіззображеннямшестидерев. Учительпопереджає, щовиграютьуважніі спостережливі. Потімзачитуєзагадкупрооднездерев, наприклад, проберезу, аучні, укогонакартцієзображенняберези, повиннізакритийогофішкоюі т.д., докивчительнезагадаєвсі9загадок.

Учасникгри, якийпіднявкарткузнеправильною відгадкою, кладеїївнабір, атой, хтовідгадавзагадкуправильно, кладесвоюкарткузбоку. Виграєтой, у коговнаборінезалишитьсяжодноїкартки.

Проводячи гру «Що буває навесні?», вчитель демонстрував картки з ознаками різних пір року, серед яких учні повинні були визначити ознаки весни (приліт птахів, танення криги на річках, поява першої травички тощо). Колидемонструєтьсякартказзображеннямознаки весни, учніплетутьудолоні. Якщоучасникнеправильновизначивознакувесни, вінвибуваєзгри.

Підсумокгрипідбиваєтьсяякіндивідуально, такі колективно.

Вудосконаленнітехнікималювання, засвоєннідеякихприйомівкомпозиціїдопомагала, зокрема, грау «фотографування». Наекскурсіяхуприроду, прогулянкахдітямпропонувався«видошукач» — картонна планкарозміром 15х10 смзвіконечком 10х7 см.

Учительпропонувавкожному«сфотографувати»те, що найбільшесподобалося, апісляурокуобразотворчого мистецтва, підчаснаступноїпрогулянкиучніколективновгадують, якийпредметчикуточокприродизображенонатомучиіншомумалюнку. Одночасновідбувався аналізтворчих робіт.

Звеликимзадоволеннямучні 4 класувиконувалинаурокахобразотворчогомистецтваролігероїв казок. Такийігровийприйомробитьурокнестандартним, живим, ідітилегкозасвоювалиправилаобразотворчоїграмоти.

У процесі вивчення теми ми перевіряли сформованість в учнів експериментального і контрольного класів таких знань, уявлень, умінь:

1. Розуміти та розкривати (з допомогою вчителя) роль образотворчого мистецтва в житті людини.

2. Розуміти та розкривати характер художніх образів мистецьких творів і посильно їх інтерпретувати (мовленнєвими та образотворчими засобами).

3. Розуміти та розкривати значення колірної гами, манери зображення, інших композиційних засобів і прийомів у передачі задуму автора.

4. Розуміти та розкривати значення терміну "композиція" та роль ескізу у створенні композиції.

5. Мати елементарне уявлення про особливості та основні пропорції форми голови (обличчя) людини і засоби створення індивідуальної характеристики портретного (казкового) образу;

6. Мати елементарне уявлення про професійні назви фарб (краплак, вохра, стронціанова жовта тощо).

7. Знати основні види образотворчого мистецтва та поділ живописних творів за тематичним змістом (пейзаж, натюрморт, портрет тощо), 1-2 портретні твори та їх авторів;

8. Мати елементарне уявлення про назви 1-2 творів народного живопису.

9. Мати елементарне уявлення про вісь симетрії як засіб композиційної організації площини.

10. Уміти (на елементарному рівні) посильно виражати свої естетичні почуття та переживання в різних видах практичної діяльності та образним словом.

11. Уміти порівнювати та аналізувати художньо-творчі здобутки товаришів, аргументовано висловлювати (з використанням спеціальних термінів, образного слова) власні оцінні судження.

12. Уміти використовувати колір з декоративною метою (за принципом краси).

13. Уміти добирати колірну палітру, що відповідає певному задуму.

14. Уміти досягати рівноваги зображення в асиметричній композиції.

15. Уміти виділяти у пейзажних роботах перший план тоном, кольором та деталізацією.

Як показали результати експерименту, відповідні уміння і навички, сформовані на основі використання дидактичних і розвивальних ігор на уроках образотворчого мистецтва, краще розвинені в учнів експериментального класу, ніж в контрольного. Результативність формуючого експерименту ми визначали на основі виконання дітьми завдань, пов’язаних з образотворчою діяльністю (результатів навчальної діяльності), а також через визначення кількості дітей, які поступово зацікавилися процесом і результатами ігрової діяльності. Дані результати представлені у таблиці 1.

Таблиця 1

Сформованість образотворчих знань, умінь і навичокв учнів контрольного та експериментального класів

№ п/п УМІННЯ Експеримен-тальний клас Контрольний клас
1 Розуміти та розкривати роль образотворчого мистецтва в житті людини 83% 76%
2 Розуміти та розкривати характер художніх образів мистецьких творів і посильно їх інтерпретувати 86% 82%
3 Розуміти та розкривати значення колірної гами, манери зображення, інших композиційних засобів і прийомів у передачі задуму автора 89% 78%
4 Розуміти та розкривати значення терміну "композиція" та роль ескізу у створенні композиції 83% 79%
5 Мати елементарне уявлення про професійні назви фарб 87% 76%
6 Мати елементарне уявлення про особливості та основні пропорції форми голови людини і засоби створення індивідуальної характеристики портретного (казкового) образу 86% 81%
7 Знати основні види образотворчого мистецтва та поділ живописних творів за тематичним змістом, 1-2 портретні твори та їх авторів 84% 77%
8 Мати елементарне уявлення про назви 1-2 творів народного живопису 89% 82%
9 Уміти посильно виражати свої естетичні почуття та переживання в різних видах практичної діяльності та образним словом 91% 84%
10 Уміти порівнювати та аналізувати художньо-творчі здобутки товаришів, аргументовано висловлювати власні оцінні судження 89% 80%
11 Мати елементарне уявлення про вісь симетрії як засіб композиційної організації площини 86% 74%
12 Уміти використовувати колір з декоративною метою 93% 84%
13 Уміти добирати колірну палітру, що відповідає певному задуму 91% 86%
14 Уміти досягати рівноваги зображення в асиметричній композиції 87% 76%
15 Уміти виділяти у пейзажних роботах перший план тоном, кольором та деталізацією 86% 81%

Навчальна робота із використанням експериментальних вправ і завдань, яка проводилася нами в експериментальному класі, позитивно вплинула на підвищення якості знань і вмінь молодших школярів. Так, учні експериментального класу значно краще виконали запропоновані завдання, ніж учні контрольного.

Отримані результати констатуючого експерименту підтвердили гіпотезу, що використання запропонованої системи завдань на основі експериментальної методики формування навичок образотворчої діяльності з використанням дидактичних та розвиваючих ігор на уроках образотворчого мистецтва у початковій школі позитивно вплинули на формування умінь і навичок образотворчої діяльності в учнів експериментального класу.

Наприкінці експериментального дослідження стало очевидно: у процесі використання розробленої нами експериментальної методики з використанням дидактичних та розвиваючих ігор на уроках образотворчого мистецтва в учнів експериментального класу порівняно з контрольним значно підвищився рівень розвитку умінь і навичок образотворчої діяльності, тобто ми отримали результати, які свідчать про ефективність застосовуваного напрямку роботи.


Висновки

Гра є самостійним видом розвиваючої діяльності дітей різного віку, принципом і способом їх життєдіяльності, методом пізнання дитини, методом організації її життя і навчальної діяльності. Проблема дитячої ігрової діяльності знайшла своє відображення в багатьох психолого-педагогічних теоріях і дидактично-виховних системах.

Гра є формою активного відображення дитиною навколишнього життя людей. Характерною особливістю гри є спосіб, який дитина використовує у ній. Гра має суспільний характер і змінюється із зміною історичних умов життя людей.

Гра також є формою творчого відображення дитиною дійсності, а також засобом уточнення і збагачення знань умінь і навичок. У сучасній психолого-педагогічній теорії гра розглядається як провідний вид діяльності дитини-дошкільника і важливий вид діяльності молодшого школяра.

Провідне положення гри визначається не кількістю часу, що присвячується ігровій діяльності, а тим, як вона задовольняє його основні потреби. У надрах гри зароджуються і розвиваються інші види діяльності, однак гра найбільшою мірою сприяє психічному розвитку.

У педагогічній теорії гри особлива увага приділяється вивченню гри як засобу навчання, тобто дидактичної гри. Освітньовиховні можливості гри зростають, якщо вона органічно поєднана з яким-небудь іншим видом діяльності. Найбільш доцільно пов'язувати гру з працею, образотворчою і конструктивною діяльністю.