Смекни!
smekni.com

Ознайомлення дітей дошкільного віку з природою (стр. 4 из 6)

У старшій групі бажано тримати в акваріумі таких рибок як гуппій, мечоносців, макропода, скалярій тощо. Це надасть можливість вихователеві не тільки розширити уявлення дітей про життя риб, підвищити цікавість до них, але й підвести малят до узагальнення накопичених уявлень.

Для підігрівання води використовується спеціальний підігрівник або звичайна електрична лампочка, яку підвішують збоку акваріума, нижче рівня води. Тепловодні риби цікаві тим, що вони розмножуються в акваріумі.

Коли з’являються мальки, дорослих риб необхідно відділити, інакше вони можуть з’їсти своє потомство. Годують малят циклопами та інфузоріями.

Для того щоб створити нормальні умови для життя тварин у куточку природи й організувати правильний догляд та спостереження за ними, вихователям необхідно познайомитися з біологічними особливостями тварин, з їхнім життям у природних умовах, із правильним утримуванням.

Розробка конспектів занять

Гра, як відомо, найкраще сприяє засвоєнню дітьми чогось нового, тому в системі екологічного виховання пропонуємо кілька дидактичних ігор.

Дидактичні ігри

Квіти - чи не найпрекрасніше диво рослинного світу на всій планеті. Вони викликають захоплення досконалістю форм, різнобарв'ям, духмяністю. Малята бачать їх усюди: вдома, в садочку, на вулицях, під час прогулянок на природу. Яскраві голівки квітів збуджують інтерес малят, викликають бажання помилуватися ними, торкнутися їх ручками. Підтримуючи зацікавлення цими рослинами, дорослі мають змогу розвивати у дітей естетичний смак, виховувати любов до природи.

Доглядаючи кімнатні квіти, спостерігаючи за рослинами, які прикрашають територію садка під час занять з природознавства та безпеки життєдіяльності, дошкільнята більше дізнаються про наших зелених друзів.

Закріпити та розширити знання малят про рослини допоможуть дидактичні ігри.

Гра "Квітка, квітка, де твоя домівка?"

Матеріал: нагрудники із зображеннями квітів, сонця, хмарки; таблички-ілюстрації, на яких намальовані клумба, кімната, ліс, степ.

Мета: поглиблювати знання про місця поширення тих чи інших квітів; розвивати зв'язне мовлення, увагу, пам'ять; виховувати любов до природи, естетичний смак.

Вихователь розставляє таблички (клумба, кімната, степ, ліс) у різних місцях приміщення, оздоблених відповідними декораціями. Дітям роздають нагрудники із зображеннями квітів і пропонують зайняти свої місця. Починається гра. Квіти "сплять" у своїх будиночках, а гравці Сонечко і Хмарка чекають трохи осторонь.

Вихователь

Вранці прокинеться Сонечко, погляне на луки й поля, до нас зазирне у віконечко, щоб квіточка кожна росла.

Сонечко підходить до кожної оселі, торкається квітів, вони прокидаються і вибігають на середину кімнати, беруться за руки і ведуть хоровод (рухаються в різні боки, роблять "пружинку" тощо). У центрі утвореного кола танцює Сонечко.

Сонечко

Прокиньтесь, любі квіти, Я - Сонечко яскраве, Я хочу звеселити Дерева, луки, трави. А нумо разом грати І день новий вітати.

З'являється дитина-Хмарка, прикладає руку до вуха - прислухається до веселого гомону квітів і Сонця.

Вихователь

Та не сподобалося Хмарці, що навкруги все сяє, що квіточки кружляють у танці й Сонечко співає.

Хмарка заходить у коло, забирає Сонечко і відводить убік від інших дітей. Повертається до гурту малят, імітуючи дощик.

Хмарка

Спритний дощик, пустотливий Від краплинок і до зливи, Від хмаринок до калюж Тут і там стриба чимдуж.

(В. Зорік)

Тим часом вихователь забирає картки із зображенням клумби, лісу, кімнати, степу.

Вихователь

Дощик заплутав стежинки, Змішалося все навкруги. І квіти не знайдуть хатинки, Бо змито було всі сліди.

Діти-квіти намагаються знайти свої будиночки.

Вихователь

Щоб доріжки всі знайти й до хатиночок дійти, треба відповіді знати і загадки відгадати.

Вихователь називає по черзі ознаки певної місцевості, де знаходиться домівка тих чи інших квітів. Діти, які впізнали опис свого будиночка, піднімають руки, вихователь ставить на місце потрібну картку, а Хмарка відводить квіти за правильною адресою.

У садку біля паркану

Посадили квіти,

Щоб раділи

І дорослі,

І маленькі діти.

(Клумба).

Може, там колись бували, Де ростуть високі трави. Але річки не течуть І дерева не ростуть. Тоді часу ви не гайте, Цю місцевість називайте.

(Степ)

Зима за вікнами лютує, а у нас тут все квітує.

(Кімната).

Здогадайтеся, малята, Де дерев росте багато. Дикі звірі де живуть, Ягоди й гриби ростуть.

(Ліс).

Гра "Посади квітку"

Матеріал: картки із зображеннями квітів (волошок, хризантем, айстр, лілій, півників або інших, на вибір); ігрове поле, на якому білі клітинки чергуються з уже заповненими; кубик, фішки за кількістю гравців.

Мета: розвивати зв'язне мовлення, увагу, уяву, логічне мислення; узагальнювати знання дітей про квіти, знайомити з творчістю українських поетів.

Вихователь роздає малятам картки порівну. Діти по черзі кидають кубик і відповідно до числа, яке випало, роблять потрібну кількість кроків фішкою. Якщо рахунок зупиняється на білій клітинці, дитина бере одну зі своїх карток, називає квіточку і розповідає про неї те, що їй відомо з власного досвіду або від дорослих, потім "саджає" її. Якщо фішка стала на клітинку, де вже є квітка, то гравець має сказати, як вона називається і де росте, а вихователь розповідає вірш або казку про цю рослину. Виграє той, хто перший "посадить" усі квіти.


В ПОШУКАХ СКАРБІВ

(середня група )

КОМПЛЕКСНЕ ЗАНЯТТЯ

(фізкультура, природа, математика).

Мета: Вправляти дітей в ходьбі по лаві. Стрибках в глибину, з обруча, в обруч, бігу змійкою.

Закріпити знання дітей про осінні зміни в природі, в житті рослин і тварин. Розширити уявлення про різноманітність рослинного світу. Закріпити поняття про підготовку птахів до зими. Розвивати спостережливість.

Здійснювати поступовий перехід від сприймання казкового змісту до математичних завдань. Вправляти дітей у кількісній і порядковій лічбі в межах 5 (серед. гр.), в межах 7 (ст.гр.), уміння рахувати зліва направо і навпаки. Закріпити вміння розрізняти трикутник, квадрат, прямокутник і круг, впізнавати їх.

Закріплювати вміння орієнтуватись у просторі (зліва, справа, позаду, попереду). Розвивати логічне мислення, пам’ять, формувати увагу, спритність, швидкість дій, уміння чути дорослого і товариша. Виховувати любов до природи та бережливе ставлення до них.

Матеріал: макет лісової галявини, геометричні фігури, шапочка, колобка, чарівна скринька, конверти. Зайчик, ведмедик, барабан, білочка, їжачок, м’ячик, собачка, лава, пеньочки, обручі.

Хід заняття

- Діти, сьогодні, коли я йшла у дитячий садок зустрів мене листонош і передав вам ось цей пакет. А ну, давайте, ми подивимось, що це.

- Діти, це ж лист від самої королеви Математики. Читаю лист: “Я королева Математика заховала від вас, діти, скарб недалеко від свого замку. Хто на шляху до нього подолає всі труднощі, розв’яже задачі, виконує правильно всі завдання, то дійшовши до місця, де заховано скарб, буде його володарем. Отже, сміливо в дорогу!”

Сонце в мандрівку нас закликає

І про дорогу оповіщає,

Ідіть, мої любі, під ноги дивіться,

Травам та квітам низько вклоніться

Несіть же їм ласку у кожній долонці

Разом з промінням осіннього сонця.

-Діти, а як ви думаєте, де могла королева Математика заховати скарб? (У лісі).

-Хто живе у лісі?

-Що росте у лісі?

За дверима чути звук сопілки. Усі прислухаються до музики. Входить добра Фея.

Фея: Я, добра Фея, і знаю, куди ви хочете подорожувати, адже Феї знають усе, що діється на світі. Та щоб знайти скарб, вам діточки, доведеться чимало подолати перешкод, бути сміливими. А я спробую. Вам, друзі, допомогти.

В-ль: Фея, а чи не хотіла б ти піти разом з нами.

Тоді рушаймо!

У подорож вирушим всі разом,

Перешкоди всі пройдем.

І хто буде сумувати,

Також з собою ми візьмем

1. Високо в небі вітає нас сокіл-простягніть до нього руки (діти ідуть по колу, піднімаючись на носки).

2. Щоб швидше дістатися до лісу сядемо на “коника” (діти крокують, високого піднімаючи ноги, як “коник”).

3. “Коник” біжить і ми біжимо (легкий біг).

- Ось ми і приїхали до лісу (зупиняються біля декорації лісу).

- Як тут гарно! Чисте повітря. Чисте повітря! Справді легко дихається. Діти, скажіть, чим ми дихаємо. (Повітрям). Дерева допомагають нам дихати, тому що вони очищають повітря. Чим більше дерев, тим більше чистого повітря. Запам’ятайте, що не можна ламати гілки, без потреби не рубати дерева, не палити в лісі вогонь.

- Діточки, щось не чути в лісі тепер співу пташок. А як ви думаєте, чому?

- Куди відлетіли птахи?

- Чому?

- Дітки, а що в нас взимку взагалі ніяких птахів немає? Я вам загадаю загадки, а ви спробуйте їх відгадати і тоді дізнаємось, які птахи в нас зимують.

-

Голос має хриплуватий

Колір пір’я сіруватий

Це розумна каркарона

Звати пташку цю... (ворона)

Хлопчик невеличкий

Сіру свитку має

Шукає він зернятка,

Цвіль-цвірінь співає. (горобчик).

Чоно-білу сукню маю

Всі новини в лісі знаю.

Блискуче краду ненароком,

А звуть усі мене... (сорока).

- Малята, то які птахи в нас зимують? А що вони їдять взимку? Як можна допомогти птахам взимку?

- Відпочили? Ідемо далі. Ось кладочка вузенька, по якій нам треба пройти через прірву. А оце пеньочки, між якими треба пробігти змійкою. І нарешті дві ямки, ми спочатку стрибаємо в одну, а потім в другу.

- Аж ось і хатка. Не знати хто в цій хатці живе. Давайте постукаємо.

Виходить ведмедик.

Ведмедик: Добрий день, малята!

А куди ви так поспішаєте?

В-ль: Ми шукаємо скарб, який заховала королева Математики.

Ведмедик: Де знаходиться ваш скарб знає хитра лисичка-сестричка. Але перш ніж показати дорогу до неї, ви повинні виконати мої завдання.