Смекни!
smekni.com

Організація реабілітаційної роботи в школах соціальної реабілітації (стр. 2 из 5)

Соціально-педагогічний рух активно розвивався в 20-30-і роки XX ст У 60-і роки XX ст. з'являлися працівники, спеціально орієнтовані на виховну діяльність в соціумі (організатор позакласної і позашкільної виховної роботи, працівники позашкільних установ, педагоги-організатори і тому подібне).

На рубежі 70-80-х років XX ст. суспільні потреби, досягнення практиків підняли завдання соціальної роботи на якісно новий рівень. Набули поширення соціально-педагогічні комплекси. У позашкільних установах, клубах по інтересах, різновікових загонах затверджувалася ідея цілеспрямованої соціально-педагогічної роботи з дітьми. А в педагогічній науці багато дослідників звернулися до проблем соціальної педагогіки, намагалися осмислити її кращий досвід.

Проте прогрес в цій сфері стримувався слабким організаційним, кадровим, матеріально-фінансовим, науково-педагогічним забезпеченням, а частіше і зовсім відсутністю такого. Назріла необхідність заснувати інститут соціальних педагогів-фахівців з виховної і соціальної роботи з дітьми і їх батьками, дорослим населенням в родинно-побутовому середовищі, з підлітковими, молодіжними групами і об'єднаннями. У 1990 р. посада соціального педагога була внесена до списку посад робітників і службовців. Отримала таким чином визнання нова професія. В даний час у вищих і середніх спеціальних учбових закладах введені спеціальності “Соціальна педагогіка” і “Соціальна робота”. Більше 50 Вузів Росії приступили до підготовки відповідних фахівців. [12]

Соціальна педагогічна робота дозволяє вносити такі зміни до системи виховання дітей і підлітків, яких забезпечує оптимальні умови для їх особового становлення, соціального захисту, соціалізації відповідно до Конвенції ООН про права дитини. Освітні установи знаходять нову соціальну роль, сприяючу формуванню перспективних культурно-освітніх моделей.

Робота школи як відкритої соціально-педагогічної системи передбачає розширення її виховних і освітніх функцій, турботу про гуманізацію середовища, що оточує дитяти, ініціативу в соціально-педагогічній діяльності в мікрорайоні.

Завдяки сільським експериментальним школам, що працюють як відкриті соціально-педагогічні системи, діти зближуються з дорослими, змінюється на кращий відношення хлопців до фундаментальних соціальних цінностей.

Проте в соціально-педагогічній роботі з дітьми, їх сім'ями немало протиріч, невирішених проблем. У багатьох соціальних педагогів немає достатньої підготовки.

Потреби в практиці і в підготовці фахівців не вивчені. Слабо заохочуються передовий досвід, старання ентузіастів, погано пропагуються їх досягнення. Від практики відстає наука, і виникає небезпека, що цей розрив збільшуватиметься. Тому необхідна підтримка соціально-педагогічних досліджень. Гостро коштує питання підготовки висококваліфікованих фахівців, що готують кадри реабілітогів, соціальних педагогів. Така посада сьогодні потрібна школі. [7]

1.2 Актуальність роботи соціального реабілітолога в школах соціальної реабілітації

Соціальний реабілітолог - ключова фігура в соціальній школі, покликана об'єднати зусилля сім'ї, школи, громадськості, для надання допомозі дитяті.

Проблема розвитку соціальної педагогіки в нашій країні дуже актуальна. Офіційно професія "соціальний реабілітолог" з'явилася в нашій країні лише близько п'яти років тому. В даний час для введення ставок соціальних педагогів в штатний розклад є необхідна нормативна база.

Розглянемо основні посадові обов'язки соціального реабілітолога. Соціальний реабілітолог організовує виховну роботу в школі, направлену на формування загальної культури особи, адаптацію особи до життя в суспільстві, пошана до довколишньої природи. Вивчає педагогічні для психологічні типи, особливості особи і її мікросередовища, умови життя, виявляє інтереси і потреби, труднощі і проблеми, конфліктні ситуації, відхилення в поведінці і своєчасно надає соціальну допомогу і підтримку таким, що навчаються і вихованцям, виступає посередником між особою і освітньою установою, сім'єю, середовищем, органами влади. Сприяє реалізації прав і свобод учня, створенню комфортної і безпечної обстановки, забезпеченню охорони їх життя і здоров'я. Створює умови для розвитку талантів, розумових і фізичних здібностей тих, що виучуються в позаурочний час. Взаємодіє з вчителями, батьками (особами, їх замінюючими), фахівцями соціальних служб, родинних і молодіжних служб зайнятості і інших служб в наданні допомозі що виучується, дітям, що потребують опіки і опікування, дітям з обмеженими фізичними можливостями, а також тих, що попали в екстремальні ситуації. Бере участь в розробці, утвердженні і реалізації освітніх програм установи, несе відповідальність за якість їх виконання в межах своєї компетенції.

Шкільні соціальні педагоги роблять рейди в сім'ї учнів. Це невіддільна частина їх роботи.

Шкільний соціальний реабілітолог - в організації своєї роботи дає пріоритет створенню здорового мікроклімату в колективі, гуманізації міжособових стосунків, сприяє реалізації здібностей кожного, захисту інтересів особи, організації дозвілля, включенню в соціальну корисну діяльність, вивчає спеціальні проблеми школярів і вчителів, приймає заходи до їх рішення. Підтримує постійний зв'язок з сім'ями учнів. Особлива увага приділяє проблемам захисту дитяти від батьківської жорстокості, егоїзму, вседозволеності [21].

Соціально-реабілітаційна діяльність - це соціальна робота, що включає і педагогічну діяльність, направлена на допомогу дитині (підліткові) в організації себе, свого психологічного стану, на встановлення нормальних стосунків в сім'ї, в школі, в суспільстві.

1.3 Зміст реабілітаційної роботи у школах соціального спрямування

Школа - один з провідних інститутів виховання. Вона повинна забезпечити цілісний, безперервно організований виховний процес. В педагогічних колективах ще немало труднощів, проблем, невирішених питань в організації вільного часу, спілкування за місцем проживання, позашкільного виховання учнів, і тому сучасна школа не може працювати ізольовано, не впливаючи на середовище, не погоджуючи свої дії з іншими державними і суспільними інститутами.

Життя учнів в школі є педагогічно організованою. А позашкільне середовище суперечливіше і специфічне, до певної міри стихійне. Свідомість і поведінка дітей формується під дією мікросередовища, того досвіду, який дитина акумулює з повсякденного життя. Сприймаючи величезний позитивний етичний досвід, накопичений суспільством, діти часом стикаються в сім'ї, в крузі знайомих, на вулиці з поганими звичками, чують вислови, які протирічать соціальному оточенню (способу життя). І якщо з цим негативним досвідом не боротися, то діти, як губка, вбирають його в себе, засвоять і надалі подібний досвід може стати відправною точкою поведінки, що відхиляється, правопорушень неповнолітніх. [15]

Таким чином, виховне середовище, в якому діти набувають соціального досвіду, і робить істотний вплив на поведінку особи. Як найбільш стабільна з виховних сфер життєдіяльності учнів, як частина виховного середовища, що активно впливає на формування і розвиток особи, розглядається в передовому сучасному досвіді - місце проживання. Вміст роботи соціального реабілітолога відповідно до кваліфікаційної характеристики визначається її педагогічною спрямованістю. Це означає, що вся його професійна діяльність по суті є комплексом заходів щодо виховання, освіти, розвитку і соціального захисту особи в установах і учнів, що за місцем проживання навчаються.

Проте сам вибір заходів не довільний, а обумовлений заздалегідь отриманими даними, які потребують аналізу і соціально-педагогічної інтерпретації. Тому певний час в діяльності соціального реабілітолога, особливо на початковому етапі, займає вивчення медико-педагогічних особливостей особистості учнів і соціального мікросередовища, умов життя. В процесі вивчення виявляються інтереси і потреби, труднощі і проблеми, конфліктні ситуації, відхилення в поведінці, типологія сімей, їх соціокультурний і педагогічний портрет і ін. Тому в методичному багажі соціального педагога значне місце займають діагностичні методики: тести, опитувальники, анкети і ін.

Абсолютно вочевидь, що діагностичний інструментарій соціального педагога включає як соціологічні, так і психологічні методики. Також великий інтерес представляють різні звіти, справки, таблиці, документи, медичні карти учнів і інше, що завжди є в наявності в будь-якій освітній установі. Використовуються також специфічні методи соціальної роботи, такі як метод соціальної біографії сім'ї, особи, а також соціальна історія мікрорайону, діагностика соціального середовища.

За ситуації, коли "все всі знають" цьому скептично відносяться до досліджень соціального реабілітолога, виявляється необхідним заручитися підтримкою колег-вчителів, психологів, муніципальних працівників, працівників правоохоронних органів, батьків і учнів. Для цього будь-яке дослідження починається з попереднього обгрунтування його необхідності, завдань, прогнозу відносно результатів, складання плану-графіка, нормативного оформлення у вигляді наказу або розпорядження керівника установи, інструктажів і інформаційних повідомлень, роз'яснення учасникам їх прав і призначені дослідження. Тут доречно нагадати, що раз’яснення і інформування про результати можуть бути повними і неповними, але завжди мають бути правдивими. [12]

В процесі дослідження соціальний реабілітолог може отримати абсолютно конфіденційну інформацію, тому його дії визначаються професійним обов'язком і етичним кодексом.

Соціальний реабілітолог організовує і проводить консультації по питаннях прав і обов’язків, наявних пільг і посібників, пропонує можливі варіанти вирішення проблем учасників освітнього процесу, забезпечує соціальну допомогу і підтримку, використовуючи всю сукупність наявних правових можливостей і засобів. Виявляючи проблеми і труднощі у сфері сім'ї, спілкування і стосунків людей, соціальний реабілітолог диференціює виявлені проблеми і "виводить" на їх вирішення соціальних працівників, фахівців різного профілю і відомчої підлеглості. Встановлюючи контакт з сім'єю, спонукаючи її до участі в сумісному рішенні проблем, допомагає людям використовувати власні ресурси, резервні можливості муніципалітету для зупинення труднощів.