Смекни!
smekni.com

Підвищення рівня фізичної підготовленості дітей молодшого шкільного віку засобами ігрової спрямованості (стр. 6 из 12)

При цьому необхідно відзначити, що такі компоненти волі, як рішучість, сміливість, витримка досить добре формуються в дітей у тому випадку, коли молодші школярі знаходяться в колективі ровесників, що дозволяє ефективно застосовувати методи колективної дії на окремих учнів в процесі змагань між відділеннями.

При формуванні цих якостей у дітей конкретизувалася мета фізичної підготовки, застосовувалися різні засоби, форми і методи проведення занять, що підвищувало їх емоційну забарвленість, дотримувався принцип доступності на основі розробленої навчальної програми і використовувався ефект змагання між відділеннями.


3.2 Планування засобів ігрової спрямованості фізичної підготовки та їх зміст

Основним засобом фізичної підготовки ігрової спрямованості є вправи вибіркового напряму, які виконуються в змаганнях між відділеннями класу.

У дослідженнях, проведених Л.В.Волковим [22, 23], Є.М.Геллером [29] та іншими авторами, пропонуються різні ігри, естафети, які використовуються при проведенні як навчальних занять, так і змагань у процесі фізичної підготовки дітей. Проте вони не систематизовані у залежності від віку учнів, програми з фізичної культури і їх вибіркового спрямування.

У процесі теоретичного аналізу та експериментальної перевірки така систематизація (Табл. 3.1.) була здійснена нами з дотриманням основних закономірностей, правил і принципів навчання.

Таблиця 3.1. Планування засобів спортивно-ігрової фізичної підготовки для дітей 6-7 років

п/п Назва ігрової вправи
Швидкісно-силові здібності
1. Біг з передачею м’яча під час бігу
2. Стрибки з місця (від носків)
3. Стрибки поштовхом обома ногами вгору
4. Багатоскоки
5. Стрибки командою
6. Стрибки на одній нозі по прямій
7. Стрибки на одній нозі по прямій з паличкою
8. Стрибунці
9. Стрибки з передачею м’яча
10. Стрибки з розбігу на перешкоду
11. Стрибки з місця (у висоту)
12. М’яч ведучому
13. Метання м’яча на відстань (хто далі?)
14. Метання м’яча на відстань однією рукою
15. Провести м’яч по прямій
Швидкісні здібності
1. Біг по “коридору”
2. Біг у “коридорі” по кільцях
3. Біг у “коридорі” по сходинках
4. Біг з перешкодами
5. Біг крізь обруч
6. Біг з естафетною паличкою
7. Біг з естафетною паличкою по кільцях
8. Біг з естафетною паличкою по сходинках
9. Біг з естафетною паличкою крізь обруч
10. Біг з передачею м’яча під час бігу
11. Біг з передачею м’яча, оббігаючи команду
12. Біг услід за м’ячем
13. Біг з викликом
14. Змусити м’яч стрибати
15. Ведення м’яча із зоровим орієнтиром
Спритність
1. Стрибки командою
2. Стрибки на орієнтир
3. М’яч ведучому з орієнтиром
4. Влучання у вертикальну ціль
5. Влучання в горизонтальну ціль
6. Влучання в рухливу ціль
7. Ведення м’яча з перешкодою
8. Ведення м’яча змійкою
9. Ведення м’яча приставними кроками
10. Ведення м’яча із зміною висоти відскоку
11. Ведення м’яча через перешкоди
12. Ігровий слалом з м’ячем
13. Догнати обруч
14. Біг в обручі
Гнучкість
1. Біг з підлізанням
2. Стрибки командою на одній нозі (нога вперед)
3. Стрибки командою на одній нозі (нога назад)
4. Стрибки на одній нозі з перешкодою
5. Передай м’яч сусіду сидячи (з бігом)
6. Передай м’яч сусіду над головою
7. Передай м’яч вліво, вправо, назад (сусіду)
8. Передай м’яч з нахилом над головою (сусіду)
9. Ведення м’яча по гімнастичній лавці
10. Ведення м’яча з підлізанням
11. Ведення м’яча крізь обруч
12. Стрибки з обруча в обруч
13. Передай м’яч сусіду з нахилом вперед

Зміст швидкості підготовки ігровим методом

В залежності від завдань виховання фізичних здібностей і віку учнів нами сформований зміст спортивно-ігрових завдань спрямованої фізичної підготовки, і розроблено відповідне планування.

1. Біг по “коридору”

На майданчику або на підлозі залу натягують шнур (можна провести лінії крейдою) на відстані 15 – 20 см від підлоги (можна покласти на підлогу, утворюючи таким чином “коридори” шириною 25 – 30 см, довжиною 12 – 15 м – за кількістю команд. Перед “коридорами” проводять лінію старту, за якою шикуються команди. На відстані 12 – 15 м встановлюють стояки або прапорці, які гравці повинні оббігати. Після навчання бігу по прямій можна провести змагання “Хто швидше пробіжить коридор”.

За командою вчителя гравець, що стоїть попереду команди, пробігає по “коридору”, оббігає стояки і повертається назад по “коридору”. Доторкнувшись рукою до гравця, що стоїть попереду, тим самим дає йому старт, а сам стає в кінець колони.

Перемагає команда, яка першою закінчує біг. Виконання вправ у швидкому темпі розвиває швидкісні якості, при повторенні кілька разів – швидкісну витривалість.

Методичні поради: гравець не повинен вибігати за лінію старту, аж поки до нього не доторкнеться рукою гравець, який закінчив вправу; штовхати в “коридорах” противника, наступати на лінію “коридорів”.


2. Біг у “коридорі” по кільцях

Для проведення цієї гри готують майданчик або ігрову кімнату, як для гри № 1; у “коридорах” розкладають кільця, які легко можуть зробити учні з картону або гумового шланга діаметром 15-20 см.

Відстань між кільцями встановлюють залежно від віку і фізичного розвитку учнів. Гру проводять аналогічно до гри № 1; учні, пробігаючи “коридор”, повинні точно ставити ногу в кільце.

Гра повторюється 2-3 рази. Перемагає команда, яка першою закінчила біг.

Методичні поради: правила ті самі, що і в грі № 1; крім того, якщо кільце вискочило в інший “коридор”, винний в цьому, не заважаючи гравцям, кладе на місце кільце і продовжує виконувати вправу з того місця, де він порушив правила гри.

3. Біг у “коридорі” по “сходинках”

У “коридорах” розкладають планки або скалки з дерева перпендикулярно до натягнутих шнурів (можна провести лінії крейдою на підлозі); можна також використати і планки для стрибків.

Відстань між планками встановлюється залежно від віку і фізичного розвитку гравців. Вправа виконується в тій самій послідовності, як і в грі № 1, за винятком того, що гравець повинен не тільки пробігти по коридору, а й перестрибнути через планки.

При проведенні цієї гри можна залежно від відстані між планками збільшувати або зменшувати довжину кроку учнів.

Перемагає команда, яка першою закінчила біг.

Методичні поради: правила ті самі, що і в грі № 1; крім того, якщо планка під час бігу зсунеться з місця, гравець кладе її на місце, а сам продовжує вправу.

4. Біг з перешкодами

Перешкоди у вигляді гімнастичних лав або натягнутих шнурів встановлюють у “коридорах”. Висота перешкод не перевищує 35-40 см, кількість – не більше двох. Відстань від стартової лінії до повороту – 13-15 м. Вправи виконуються в тій самій послідовності, що і в грі № 1.

Методичні поради: правила ті самі, що й у грі № 1; крім того, гравець, пробігаючи “коридор”, не повинен наступати на перешкоди.

5. Змусити м’яч стрибати

Команди шикуються перед стартовою лінією в колони. Перед направляючими лежать волейбольні або баскетбольні м’ячі. За командою вчителя направляючі б’ють долонею по м’ячу (правою або лівою), поки м’яч не підніметься на таку висоту, що його можна вести. Провівши м’яч до стояків, поставлених на відстані 13-15 м від лінії старту, гравець повертається обличчям до команди і однією рукою котить знизу м’яч наступному гравцеві. Після цього він стає на відстані 1 м від стояків обличчям до команди. Коли м’яч підкотиться до стартової лінії, наступний гравець тим самим способом піднімає і веде його до стояків.

Цю вправу можна проводити на командну й особисто-командну першість. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок або закінчила першою піднімати і вести м’яч.

Методичні поради: при виконанні вправи гравцеві не можна виходити за лінію старту, піднімати м’яч, іншим способом кидати його вгору.

Виховання швидкісно-силових можливостей

1. Передача м’яча під час бігу

Для проведення цієї гри треба мати волейбольні, баскетбольні або набивні м’ячі ( залежно від кількості команд).

Гравець тримає м’яч обома руками перед грудьми, стоячи на стартовій лінії. За командою вчителя він пробігає по “коридору” і, повернувшись до команди, передає м’яч гравцеві, що стоїть попереду, а сам стає в кінець колони. Прийнятий м’яч є початком старту наступного гравця.

Перемагає команда, яка першою виконала вправу.

Методичні поради: команду, гравець якої випустив м'яч з рук, штрафують очком, а гравець, що зробив порушення, повинен підняти м'яч і продовжувати вправу.

2. “Стрибунці”

Для проведення цієї гри треба мати волейбольні м'ячі (залежно від кількості команд). Місце для гри готують так само, як у грі № 1. Гравець затискує коліньми волейбольний м'яч і за командою вчителя починає стрибати на двох ногах, тримаючи коліньми м'яч. Дострибнувши до повороту, він бере м'яч у руки і зворотний шлях пробігає, передавши м'яч у руки гравцеві, що стоїть попереду, сам стає в кінець колони. Наступний гравець приймає в. п., таке саме, як і перший.