Смекни!
smekni.com

Розвиток недільних шкіл в Україні (стр. 6 из 6)

Значний фактичний матеріал з історії духовних навчальних закладів України міститься у вже згадуваному фундаментальному дослідженні історика церкви І. Власовського. Автор дослідив становлення духовних семінарій і училищ в Україні, визначив особливості, що мали місце в цих навчальних закладах у Правобережній Україні. Крім того, І. Власовський, наголошуючи на тому, що офіційна православна церква була зброєю в руках Російського імперського уряду для проведення політики русифікації в Україні, дає позитивну оцінку культурницькій діяльності вихованців і викладачів духовних семінарій і Київської духовної академії1.

Історія духовних освітніх закладів в Україні радянськими істориками практично не розглядалась через існування єдиної ідеології у суспільстві.

З сучасних дослідників проблем історії православної церкви в Україні взагалі і її освітньої діяльності, зокрема, необхідно назвати Н.А. Шип. Вона вперше в українській історичній науці поставила за мету докладне дослідження Київської духовної академії, яка, як відомо, тривалий час була центром духовної освіти в Україні . Крім того, Н.А. Шип є автором монографій і студій, які тією чи іншою мірою торкаються історії церковно-православного руху в Україні у XIX - на поч. XX ст., ролі церкви у державотворчому процесі та культурно-національному русі3.

Помітним внеском у висвітлення діяльності православного духовенства на початку XXст. є праці Г.М. Надтоки. Особливо цінним є те, що дослідник одним із перших сформулював тезу про певну позитивну роль української православної церкви в процесі українського національно-культурного відродження.

4 Роль православного духовенства України у національному русі наприкінці XIX- на початку XXст. на чисельних документальних фактах показав у своїх дослідженнях А.Л.Зінченко1.

Протягом останніх десяти років в Україні вийшло декілька наукових збірників, підручників і посібників, журнальних статей і дисертаційних досліджень з історії української православної церкви .

Вищезазначені праці тією чи іншою мірою торкалися окремих питань культурницької та освітньої діяльності православного духовенства в Україні в XIX- на початку XXст. Однак ця тема не знайшла свого повного відображення в історичній літературі. Пропоноване дослідження є спробою розширити наукове бачення ролі і місця православного духовенства у розвитку початкової народної і спеціальної духовної освіти в Україні.

Джерельною базою дисертації є комплекс опублікованих та оригінальних архівних матеріалів. Основні джерела, які використано в даному дисертаційному дослідженні зберігаються у Центральному державному історичному архіві України у м. Києві (ЦДІА України у м. Києві).

Тут зосереджені документи Київської духовної консисторії (ф.127), Київської духовної академії (ф.711), яка була центром Київського навчального округу, куди входили всі українські єпархії;

Київської духовної семінарії (ф.712);

Південно-Східного районного охоронного відділення (ф.705),

Канцелярії Київського, Подільського і Волинського генерал-губернатора (ф.442),

Фондів ряду губернських охоронних відділень (ф.304, 336),

Інших фондів (ф.301, 533, 2012, 2162, 182, 419, 385, 276).

Опрацьовані також фонди Державного архіву Дніпропетровської області (ф. 11, 106).

Архівні документи є основними джерелами вилучення фактів стосовно діяльності православного духовенства у сфері народної і духовної освіти, керівництва цим процесом з боку як1Власовський І. Зазначена праця.

2Шип Н.А. З історії Київської духовної академії // Український історичний журнал. - 1996. - №3. - С.91-105;

Шип Н.А. Київська духовна академія - центр вищої духовної освіти Наддніпрянської України (XIX - початок XX ст.) // Український історичний журнал. -1999.-№2.-С.63-76.

3Шип Н.А. Интеллигенция на Украине (XIX ст.). Историко-социологический очерк. - К.: Наукова думка, 1991;

Шип Н.А.Православна церква у державотворчому процесі (від часів КиївськоїРусі до утворення У HP) / HAHУкраїни Інститут історії України - К.,1997. -18 с;

Шип Н.А. Церковно-православний рух в Україні (поч. XXст.). - К.: Інститут історії України НАН України, 1995. - 65 с;

ШипН.А. Церква і «українське питання» // «Українське питання» вРосійській імперії (кінець XIX - поч. XX ст.). Колективна монографія втрьох частинах / Інститут історії України НАН України.- Ч.ІІІ. - К,1999.

4Надтока Г.М. Православна церква в Україні 1900-193 7 років:соціально-релігійний аспект. - К: Знання, 1998. - 270 с

1Зінченко А. Визволитися вірою: Життя і діяльність митрополита Василя Липківського. - К., 1997. - 411 с;

Зінченко А.Л. Благовістя національного духу./ Українська церква на Поділлі в першій третиніXX ст./ Краєзнавче товариство "Поділля". - К., 1993. - 256 с

2Історія церкви та релігійної думки в Україні: У 3 кн. / Крижановський О.П., Плохій СМ., Ульяновський В.І. - Кн.З. - К., 1994. - 334 с;

Історія релігії в Україні: У 10-ти т. / НАН України, Інститут філософії,Відділення релігієзнавства. - К.: Український центр духовної культури,1999. - Т.ІІІ: Православ'я в Україні. - 559 с;

Історія православної церкви в Україні: 36. наук, праць / П. Яроцького та ін. (відп. ред.); НАН України, Інститут філософії. Відділення релігієзнавства. - К.: Четверта хвиля, 1997. - 292 с;

Чиркова О.А. Розвиток духовної освіти на Лівобережній Україні в XIX ст. (за матеріалами єпархіальних видань) //Вісник Київського університету. Історія. - Вип.34. - К., 1996. - С133-137;

Андреева Е.А. Возникновение и развитие епархиальных женскихучилищ в России (середина XIX - начало XX века). - Автореф....к.педагог, н. - Москва: Московский педагогический государственныйуниверситет, 2000. - 21 с.