Смекни!
smekni.com

Формування поняття "птахи" на основі екологічних знань (стр. 4 из 6)

Зовсім не обов'язково повторювати матеріал, вивчений на попередньому уроці. Для розвитку поняття, встановлення асоціацій буває необхідно згадати матеріал з раніше пройдених тем, і навіть з тем минулого року.

Іноді до узагальнюючого уроку окремим учнем можна дати завдання прочитати в підручнику пройдений матеріал.

У курсі зоології повторення йде в кожній темі. Порівнюються вивчені раніше тварини, їхня зовнішня будова в зв'язку із середовищем існування, покриви, кровоносної, нервової, дихальної, видільна системи, температура тіла, розмноження Цьому повторенню, що розвиває поняття про еволюційне ускладнення тваринних організмів, допомагають приведені в наступній главі таблиці, заповнювані учнями.

Усе викладання має мета привести у визначену цілісну систему знання учнів, що виражаються в системі понять. «Щира педагогіка,—писав К. Д. Ушинський, — дає учням колись матеріал і в міру нагромадження цього матеріалу приводить його в систему. Ніж більш і різноманітніше нагромаджується матеріал, тим вище стає система і, нарешті, досягає до абстрагованості логічних і філософських положень».

Розуміння значимості розвитку понять допомагає вчителеві осмислити весь хід викладання, мати ясну перспективу навчання, свідомо керувати процесом засвоєння знань учнями. Користуючись теорією розвитку понять, учитель правильно відбирає матеріал для уроку, виділяє поняття і відповідно їм вибирає і застосовує методи і методичні прийоми, ставить питання, здійснює систему повторення, ефективніше використовує наочні приладдя. На цьому ґрунтується усвідомленість і міцність засвоєння знання учнів.

Теорія розвитку понять відкрила можливість науково й обґрунтовано вирішувати проблеми структури і змісту навчального предмета, методів засвоєння і форм викладання; єдності діяльності вчителі, що впливає, і сприймаючої — учнів, правильної побудови тим і проведення уроків; а також виховання логічного мислення і самостійності учнів у роботі. На основі теорії розвитку понять утворилася струнка методична система процесу навчання і виховання біологією.1

Розділ 3.Формування поняття “Птахи” на основі екологічних знань

Програма роздягнула «Тварини», як і вся удосконалена програма курсу «Біологія», надає широкі можливості для екологічного виховання школярів, формування відповідального відношення до природи, розуміння наукових основ раціонального використання її багатств; орієнтує на прилучення учнів до практичної діяльності по охороні навколишнього середовища.

Вона націлює вчителя на формування в знань в учнів про різноманіття видів птахів, їхньому місці і ролі в природі, значенні в житті людини; про середовище існування, особливостях будови, процесів життєдіяльності і поводження птахів у зв'язку з пристосованістю до середовища існування; про взаємозв’язок птахів з факторами живої і неживої природи; про правові основи охорони тваринного світу і навколишнього середовища.

У розділі «Птахи» відбувається конкретизація екологічних понять на нових об'єктах, що істотно відрізняються від вивчених раніше. Ці відмінності обумовлені характером обміну речовин у птахів (харчування органічними речовинами, що утримуються в тілах інших організмів) і їхньою здатністю до руху. З'являється можливість поглиблення й узагальнення екологічних знань: формулювання визначень понять (середовище існування, фактори середовища, пристосованість до середовища існування); установлення зв'язків між птахами і навколишнім середовищем, виділення в самостійну групу антропогенних факторів, значення яких у природі сьогодні нестримно зростає. При цьому розглядаються не тільки морфологічні адаптації птахів, але і пристосованість до середовища існування, процесів їхньої життєдіяльності і поводження, роз'ясняється відносний характер пристосованості; обговорюється питання про правомірність використання термінів «корисні» і «шкідливі» птахи.1

Для успішного засвоєння учнями екологічних понять важливо постійно приділяти увагу їхньому розвиткові і включати в загальну систему зоологічних знань. Так, уже на першому уроці по вивченню птахів учні знайомляться з їхнім різноманіттям і широким поширенням; обговорюється питання про місце і роль птахів у природі. Розбираються приклади позитивного і негативного впливу птахів на рослини. Школярі згадують, що птахи запилюють рослини, поширюють насіння і плоди, рихлять ґрунт, харчуються рослинами, витоптують їх і т.д. При цьому використовуються знання, отримані учнями в темі «Рослини і навколишнє середовище».

При вивченні питання про ролі птахів у житті людини важливо не тільки розкрити їхнє практичне значення, але і переконати школярів у тім, що птахи — це важлива складова частина середовища існування людини.

Спираючи на знання учнів з розділу «Рослини», використовуючи настінні таблиці з зображенням птахів на тлі середовища існування учитель уводить поняття «середовищеіснуванняптахів». Під його керівництвом школярі характеризують особливості середовища існування відомих їм конкретних птахів, формулюють і записують у зошит визначення поняття: «середовище існування— це все те, що оточує птахів і прямо або побічно пов'язане з ними». Важливо постійно приділяти увагу формуванню цього поняття, тому що поза середовищем існування неможлива життєдіяльність будь-якого живого організму. Увазі учнів, можна запропонувати висловлення одного з видних учених-біологів про значення середовища існування. Наприклад, ще К. Ф. Рулье говорив: «Уявити собі тварину, відділену від зовнішнього світу, укладену в самому собі, що живе винятково за рахунок засобів у самому собі що знаходяться, значило б уявити собі тварину, що не дихає, не харчується, не почуває, не рухається, не кориться природним законам ваги, тиску і т.д.».'

Далі вчитель підводить школярів до висновку про неоднорідність середовища існування, наявності в її складі різних екологічних факторів. У бесіді на основі наявних у школярів знань коротко характеризується кожна група факторів. Звертається увага на зростаючу роль у природі антропогенного фактора. Наводяться конкретні приклади наслідків негативного впливу людини на середовище існування птахів. Важливо роз'яснити учням, що вплив людини на природу надзвичайно багатозначний. Наприклад, останнім часом усе більшого значення набуває «фактор занепокоєння», одна з форм усунення якого — дотримання правил індивідуального поводження в природі. Обговорення фактів про вплив діяльності людини дозволяє переконати школярів у необхідності охорони природи.

Екологічні знання вступної теми конкретизуються і поглиблюються на наступних уроках. Так, вивчаючи окремих представників птахів, учитель дає характеристику середовища їх існування, одні живуть на прісних, теплих водоймах, інші в холодному кліматі і т.д. Одночасно школярі навчаються умінню виділяти фактори середовища існування птахів. Щоб забезпечити свідоме оволодіння жаними умінням, важливо використовувати різноманітні завдання, наприклад, які передбачають об'єднати виділені фактори в групи, знайти серед складових частин середовища існування, фактори живої і неживий природы, пояснити, чому окремі фактори відносять до тієї або іншої групи.

У процесі оволодіння умінням скласти характеристику середовища існування і виділитиїї фактори школярі повинні учитися використовувати різні джерела знань (спостереження в природі, зміст екранних посібників, підручника й ін.). Так, при вивченні птахів у ході бесіди з учнями з'ясовується, де вони бачили в природі цих тварин, на які особливості їхнього середовища існування звернули увагу. Після цього школярам пропонується уточнити свої відповіді з допомогою фактів, що є в літературних джерелах. Потім на основі синтезу отриманих знань, у процесі , бесіди, складається характеристика середовища існування птахів.1

Поступово школярі засвоюють порядок дій, які вони повинні проводити при складанні характеристики середовища існування птахів: назвати тип:середовища існування по переважанню у ньому факторові, перелічити фактори неживої і живої природи, показати вплив антропогенних факторів.

У процесі вивчення розділу “Птахи” необхідно постійно збагачувати знання учнів про взаємозв'язок і взаємовплив птахів і навколишнього їхнього середовища існування.

Можна на конкретних прикладах показати, що вплив тварин на середовище сприяє створенню необхідних умов життя особам цього виду.

Для з'ясування розуміння учнями ролі птахів у природі і їхнього впливу на середовище існування можуть бути використані такіпитання: чому ен можна вбивати деяких хижих птахів?

Показативзаємозв'язоксередовища існування і його мешканців, можна на прикладі трофічнихзв'язків. Вжев VI класі можна розглядати як прямі, так і непрямівзаємозв'язкитварин. Так, при вивченніморських тварин школярізнаходятьпроміжніетапи, через які здійснюється зв'язок морськихссавців, дрібнихтварин і водоростей, якими живляться нереїди. Щоб перевірити, чи знають учні роль харчових зв'язків в природі, можна використовувати завдання, які з’ясовують, як відбиває зміна кількості одних тварин начисельністьінших.

Подібнізавданнявимагають від учнів складної розумової діяльності, знання конкретногоматеріалу, розуміння взаємозв’язків міжтваринами. Але вони завжди викликають інтерес у школярів, підвищуючи інтересдо вивчення матеріалу.Важливо показатипорядз трофічнимий інші типи зв'язків: наприклад, при з'ясуванні ролі дятлів у житті дрібних дупло гніздівників, ролі хижих птахів у зменшенні поширення гризунів та багатьох захворювань і ін.Засвоєння матеріалу про взаємозв'язок середовища існування і птахів, що населяють, дозволяєучням свідомозробитивисновокпро роль птахів у природі і житті людини.