Смекни!
smekni.com

Застосування дидактичних принципів в трудовому і професійному навчанні (стр. 3 из 4)

Вчителеві слід ставити що вчаться в такі умови, коли їм самим потрібно здобувати знання, проявляти самостійність в оволодінні уміннями, методами учення. Актуальність даного принципу для трудового навчання визначається тим, що поза активною самостійною діяльністю неможливо сформувати трудові уміння. Тому діяльність учнів повинна бути організована так, щоб вони самостійно (але під керівництвом вчителя, за допомогою його пояснень, показу і т. п.) виконували вправи, лабораторно-практичні, практичні і учбовий-виробничі роботи, вирішували технічні, технологічні і економічні завдання, вчилися при цьому користуватися технічною, особливо довідковою, літературою, а також документацією (кресленнями, технологічними картами, схемами і ін.).

Даний принцип припускає, зокрема, застосування в навчанні проблемного підходу до виконання трудових завдань школярами і до викладу учбового матеріалу, проведення бесід вчителем.. Наприклад, отримавши завдання виготовити деталь, учні повинні самостійно планувати майбутню роботу, підбирати необхідні матеріали, інструмент і устаткування, складати схеми і креслення, робити розрахунки, а потім виготовляти виріб і випробовувати його. Звичайно, виконувати всі вказані вище дії в повному об'ємі учні відразу не можуть. Поступово, у міру накопичення знань і умінь, трудового досвіду, школярі переходять до виконання завдань творчого характеру, наприклад вирішують задачі з неповними даними, спостерігають за яким-небудь явищем або процесом, роблять виводи, шляхом проведення сільськогосподарських дослідів беруть участь у вирішенні проблем підвищення врожайності різних культур або продуктивності тварин. При проблемному викладі учбового матеріалу вчитель розповідає, як виникла та або інша проблема на виробництві, якими шляхами вона вирішувалася.

Успішна реалізація даного дидактичного принципу в значній мірі залежить від учбових програм, які повинні не тільки націлювати і направляти вчителя на розвиток свідомої, активної і самостійної учбової діяльності що вчаться, але і надавати йому конкретну допомогу в здійсненні систематичного педагогічного керівництва цією діяльністю.

Оптимальне поєднання наочних, словесних і практичних методів навчання. З часу Я.А. Коменского відомий принцип наочності навчання: воно повинне включати безпосереднє сприйняття такими, що вчаться конкретних образів об'єктів, що вивчаються, процесів і дій. Проте наочність тісно пов'язана з мисленням. Успіху в навчанні можна досягти при поєднанні плотській і абстрактній діяльності, на що указували І. Р. Песталоцци, До. Д. Ушинський, А. Дістервег: відчуття повинні перетворюватися на поняття, з понять — складатися думка, що вдягнулася в слово.

В процесі трудового навчання живе сприйняття об'єктів і явищ нерозривно зв'язується з їх осмисленням. Це досягається поєднанням наочності з поясненнями вчителя і бесідами, направленими на роз'яснення сенсу і суті предметів, що вивчаються такими, що вчаться, засобів і процесів праці. В результаті трудового навчання учні повинні підготуватися до практичної діяльності. Остання ж можлива на основі понять, думок і висновків, зв'язаних в свідомості учня з чіткими конкретними образами відповідних об'єктів, процесів і дій. Тому в навчанні широко застосовують показ наочної допомоги, технологічних процесів, технічних пристроїв, що діють, трудових прийомів і операцій.

Багато виробничих процесів і явища в техніці, що вивчаються школярами, неможливо сприймати безпосередньо. Наприклад, не можна спостерігати магнітне поле в асинхронному трифазному електричному двигуні, що безпосередньо обертається, або процес перебудови внутрішньої структури стали в ході її термічної обробки. Тому в трудовому навчанні широко використовують умовно-символічне відображення процесів і явищ у вигляді схем, таблиць, графіків, а також різні моделі і макети. Іноді умовно-символічними зображеннями користуються в тих випадках, коли необхідно підкреслити те загальне, що характерний для декількох об'єктів.

Графічне зображення виконуваних операцій в карті інструкції сприяє більш усвідомленому їх виконанню і дає можливість учневі контролювати свої дії. Особливо це важливо в молодших класах, коли школярі ще недостатньо добре представляють результати своєї праці.

У трудовому навчанні широко використовують різні моделі верстатів, машин, а також натуральні об'єкти. Наприклад, при вивченні властивостей тканин використовують стенди із зразками, при вивченні пристрою двигуна автомобіля як наочна допомога застосовують справжній двигун.

Вчителеві слід мати на увазі, що до наочних засобів навчання можна віднести і устаткування, і оснащення учбових, учбовий-виробничих майстерень, цехів і ділянок. Зовнішній вигляд, стан, розташування, способи зберігання інструментів, пристосувань, верстатів, верстаків, матеріалів, заготовок, комплектуючих виробів і т. п.— все це сприймається школярами, відбивається в їх свідомості і надає, в від якості, рівня побаченого, позитивна або негативна освітня і виховна дія.

Саме наші вітчизняні психологи і педагоги показали, що необхідно розширити традиційний дидактичний принцип наочності, розглядати його у поєднанні з абстрактним мисленням, словом, практичними діями. Ю.К. Бабанский пише: «Виникла потреба в тому, щоб сформулювати спеціальний принцип, орієнтуючий педагогів на оптимальне поєднання живого споглядання, абстрактного мислення і практики в учбовому процесі, тобто на оптимальне поєднання словесних, наочних і практичних, репродуктивних і пошукових, індуктивних і дедуктивних методів навчання»[1].

Покладати реалізацію принципу наочності, тим більше в такому його розумінні, на одного вчителя було б неправильно. І цей дидактичний принцип, як і всі інші, повинен знайти своє віддзеркалення в учбових програмах.

Облік індивідуальних особливостей учнів. Цей принцип вимагає від вчителя оптимального поєднання колективних і індивідуальних форм навчання. Останні набувають особливої актуальності в даний час, коли соціально-економічні і інші зміни в суспільстві вимагають від школи посилення уваги до розвитку особи кожного учня.

Індивідуальний підхід до учнів обумовлений головним чином їх фізіологічними (тип вищої нервової діяльності, співвідношення сигнальних систем), психологічними і особовими (процеси сприйняття, уваги, мислення, пам'яті, етичні якості, риси вдачі, мотиви поведінки, відношення до праці і ін.) особливостями.

З метою здійснення даного принципу завдання школярам дають диференційовано[2] (відповідно до вимог принципу доступності), а також проводять індивідуальні інструктаж, бесіди і консультації. Для школярів, у яких недостатньо розвинені ті або інші здібності, організовують додаткові вправи розвиваючого і коректуючого характеру.

Особливо великі можливості для здійснення даного принципу представляють різні види практичних робіт, трудова практика і продуктивна праця учнів. Індивідуалізації сприяє також застосування методів програмованого навчання.

В цілях надання виховної дії на окремих учнях вчитель нерідко за допомогою учнівського колективу проводить індивідуальну роботу, направлену на зміцнення трудової дисципліни, розвиток професійних інтересів, акуратності, точності, працьовитості, відповідальності, інших етичних, а також вольових якостей.

Особливу увагу слід приділяти учням, які захоплені якою-небудь справою, наприклад радіоаматорам, автоаматорам і ін. Для таких школярів бажано підбирати завдання підвищеній трудності, творчого характеру, виконання яких вимагає самостійного вивчення науково-технічної літератури, розробки проектів, виконання складних і відповідальних трудових операцій.

Необхідна умова правильного здійснення індивідуального підходу — систематичне і всестороннє вивчення вчителем кожного з учнів в процесі бесід з ним і спостережень за його роботою, поведінкою на заняттях і позакласних заходах, на виробничій практиці, в учнівських бригадах, а також при ознайомленні з його сімейно-побутовими умовами.

Міцність і дієвість результатів навчання. Засвоєння знань і умінь вчаться буде успішним, якщо вони здійснюють повний цикл пізнавальних дій, що складається із сприйняття матеріалу, що вивчається, його осмислення, запам'ятовування і застосування на практиці.

Реалізація цього принципу вимагає від вчителя ретельного відбору матеріалу для кожного заняття. При цьому увагу перш за все необхідно приділяти його основному змісту, який тільки поступово повинно розширюватися, доповнюватися новими відомостями, а потім використовуватися для повторення в різних ситуаціях і для застосування на практиці. У міцному формуванні практичних умінь вирішальну роль грають тренувальні вправи, практичні, лабораторно-практичні і учбовий-виробничі роботи, продуктивна праця. Визначення основних понять, найважливіші формули, послідовність технологічних операцій, правила безпечної роботи і подібні відомості учні повинні осмислено завчити і твердо запам'ятати. Разом з тим, щоб не перенавантажувати пам'ять школярів, слід навчити їх користуватися довідковою літературою.

Даний принцип вимагає не тільки міцності знань і умінь, але і їх дієвості: здатності застосовувати їх при рішенні різних практичних задач, при здійсненні самостійної трудової діяльності різного характеру. Дієвість результатів навчання характеризується рівнем сформованості потрібних для життя і праці в сучасних умовах якостей особи, якостей працівника, вихованістю випускників школи у дусі єдності знань і переконань, слова і справи, свідомості і поведінки.

Кожен з дидактичних принципів однаково важливий, кожен з них окремо, всі принципи в сукупності слід враховувати і вчителям, і творцям учбових програм, і авторам навчальних посібників при визначенні завдань, змісту, форм і методів трудового навчання. Всі дидактичні принципи взаємозв'язані, взаимозависимы, всі вони не є раз назавжди даними і незмінними. Зміни в соціально-економічному, політичному житті суспільства, розвиток педагогічної науки і практики викликають появу нових принципів, трансформацію тих, що існують, традиційних. Розглянуті принципи, рекомендації по їх реалізації — це не готові рецепти, не догма, їх слід використовувати творчо, спираючись на знання методики і досвіду трудового навчання, і обов'язково комплексно. Останнє дуже важливе, тому на закінчення ще декілька рекомендацій узагальнювального характеру.