Смекни!
smekni.com

Викладання основ петриківського розпису в школі (стр. 9 из 15)

У пояснювальній записці розкриваються завдання занять, а також деякі вказівки методичного характеру щодо організації навчального процесу, використання наочних посібників, перевірки оцінки діяльності учнів та ін. Зміст навчального матеріалу розписано по класах. У кожному класі навчальний матеріал згруповано в теми і визначено кількість годин на кожну тему [49, с.122-123].

Навчання мистецтву петриківського декоративного розпису відноситься до варіативної частини курсу трудового навчання в 5-7 класах і має на меті залучення учнів до самостійних занять традиційним для України видом декоративно-ужиткового мистецтва.

Крім поглиблення знань і практичних умінь у галузі обробки різних видів матеріалів, заняття розписом сприяють формуванню в учнів інтересу до національної культури, їх естетичному розвитку. Вони привчаються до думки про те, що кожна людина може й повинна працювати за законами краси, створювати не лише корисні, але і мальовничі речі. Звичка до творчості, вироблена на заняттях розписом, буде благотворно впливати на всю подальшу трудову діяльність школярів.

В змісті програми приділяється увага не лише спеціальній, але й загальноосвітній підготовці школярів, адже при вивченні окремих тем встановлюється тісна взаємодія з питаннями історії й географії рідного краю, біології рослин, хімічних властивостей речовин та їх фізико-механічних характеристик, поглиблюються знання і вміння учнів з креслення, образотворчого мистецтва й художньої літератури.

Основи декоративного розпису у школі5-7 клас

Пояснювальна записка

Програма курсу "Основи декоративного розпису" передбачає відродження стародавнього мистецтва українського народу і ознайомлення з ним учнів середніх шкіл у процесі викладання предмету "трудове навчання".

Мета програми - сформувати творчо активну особистість дитини, розширити її кругозір та сфери вмінь і навичок. Дати учням систематизовані знання, необхідні для оволодіння народним мистецтвом розпису. Зміст, форми і методи роботи даної програми спрямовані на формування естетичних смаків, виховання любові до прекрасного. Початок свого розвитку цей вид народного мистецтва бере з настінного малювання, поширеного з давніх часів у селах України, особливо на Дніпропетровщині, Поділлі, Буковині. У наш час, зі зміною побуту жителів села зазнало змін і мистецтво розпису. Велике орнаментальне багатство з народної архітектури, сільського побуту перейшло в поліграфію, фарфорово-фаянсову і текстильну промисловість, широко застосовується в монументальному оформленні сучасних споруд, а також стає самостійним видом народного мистецтва у формі малюнків на папері, картоні тощо.

Програма передбачає ряд практичних робіт та домашніх завдань. Практична робота з учнями полягає в опануванні майстерністю малювати петриківський орнамент, починаючи від простих елементів розпису - до складних, багатокольорових, а в подальшому - до виготовлення авторських робіт.

Після засвоєння основ петриківського малювання подальше вивчення розпису пов'язане з виконанням деяких композицій, в яких можна закріпити набуті знання.

5 клас

Учні повинні знати:

історію петриківського розпису, його виникнення та застосування;

особливості технології розпису;

способи виготовлення інструментів;

різновиди та особливості фарб;

вигляд та сфери застосування основних елементів петриківського розпису;

орнамент та його види;

стрічковий орнамент;

холодні а теплі кольори, їх поєднання;

вміти:

готувати фарби до застосування;

виконувати основні елементи петриківського розпису та вправи на основі їх поєднання;

розрізняти види орнаментів;

виконувати найпростіший стрічковий орнамент за поданим зразком;

компонувати кольори на малюнку в залежності від їх спорідненості чи контрастності;

6 клас

Учні повинні знати:

імена найвідоміших майстрів;

ознайомитися з індивідуальним стилем кожного;

вигляд та застосування деяких ускладнених поєднань елементів петриківського розпису;

квіткові елементи та традиційні форми листя;

основні принципи композиції петриківського розпису - статика і динаміка, симетрія та асиметрія;

принципи композиційного вирішення "бігунця",розпису у колі та прямокутнику;

вміти:

виконувати нові поєднання елементів;

виконувати квіткові елементи та традиційні форми листя;

визначати основні характеристики композиції;

компонувати стрічковий орнамент;

вирішувати завдання з побудови композицій у колі та прямокутнику.

7 клас

Учні повинні знати:

галузі застосування петриківського орнаменту;

приклади стилізованого зображення комах, птахів та тварин;

зовнішній вигляд та сфери застосування перехідного мазка;

традиційні прийоми орнаментації тканин;

закономірності створення рушникових композицій;

технологічний процес розпису предметів з дерева;

вплив функції та форми предметів побуту на створення композиції його розпису;

творчий шлях найвидатніших майстрів петриківського розпису, їх творчий шлях;

вміти:

виконувати перехідний мазок;

компонувати рушникову композицію;

здійснювати початкову та кінцеву обробку зразка деревини, призначеного для розпису;

створювати ескіз розпису об'ємного предмету чи композицію для альфрейної роботи.

Орієнтовний тематичний навчальний план курсу "Основи декоративного розпису"

№ п\п Тема Кількість годин
лекцій практичних занять
5 клас
1. Вступ. Історичні відомості про петриківський розпис. Його виникнення і становлення. Основні етапи розвитку. 2
2. Технологія розпису темперою на папері. Фарби, їх особливості. Інструменти та їх виготовлення.
3. Створення рисунка на вільну тему. 2 2
4. Основні елементи петриківського розпису. 8
5. Поєднання елементів. 10
6. Поняття про орнамент. Створення ескізів орнаменту простим олівцем. 2
7. Стрічковий орнамент - "бігунець". 6
8. Холодні та теплі кольори, їх поєднання. 2
9. Створення власних орнаментів з вивчених елементів у холодній та теплій гамі. 4
Всього 4 34
6 клас
1.2.3.4.5.6.7.8. Вступ. Петриківський розпис як мистецтво народу, прояв його духовної та моральної краси.Нові поєднання елементів.Складні квіткові елементи.Традиційні форми листя.Основи композиції петриківського розпису. Її прийоми та особливості. Створення самостійних композицій з 2-3 елементів розпису.Вивчення прийомів композиції на основі робіт традиційних петриківських майстрів.Композиція розпису у прямокутнику. Створення ескізу та виконання.Композиція розпису у колі. Створення ескізу та виконання. 22 8106822
Всього 4 36
7 клас
Вступ. Значення петриківського розпису у відродженні традицій народного мистецтва. Його застосування у різних галузях художньої промисловості.Характерні особливості традиційного підходу у зображенні птахів, комах та тварин. Виконання зображення птаха.Опанування техніки виконання перехідного мазка.Пошук нових елементів петриківського декоративного розпису.Виконання "бігунця" з використанням перехідного мазка.Орнаментація тканини та створення рушникових композицій.Технологія розпису об'ємних предметів з дерева.Відомі майстри петриківського розпису. Розмаїття барв і фантазії у їх творахСтворення ескізів розпису об'ємних предметів.Створення композицій для альфрейних робіт та розпису меблів. 22 242224146
Всього 4 36

Програма

Історичні відомості про петриківський розпис. Виникнення і становлення розпису. Основні етапи розвитку. Петриківський розпис як мистецтво народу, прояв його моральної та духовної краси. Значення петриківського розпису у відродженні традицій народного мистецтва. Його застосування у різних галузях народної промисловості.

Технологія розпису темперою на папері. Фарби, їх особливості. Способи розведення на папері, застосування яєчної темпери для петриківського розпису. Матеріали та інструменти, їх особливості. Виготовлення пензлів з котячої шерсті.

Опанування технології петриківського розпису. Основні елементи: "зернятко", "вусик зернятка", "кривеньке зернятко", мазки під гострим кутом. Вправи на їх поєднання: "травичка", "колосок", "пірчасте листя", "пуп'янок", "три пари кривих зернят" і т. д. Складні квіткові елементи і традиційні форми листя: зв'язок з природою та політ фантазії.