Смекни!
smekni.com

Виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури (стр. 5 из 6)

ВИСНОВКИ

1. Здійснений аналіз філософської, педагогічної, психологічної і мистецтвознавчої літератури з проблем виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засвідчив, що у працях сучасних учених приділено значну увагу означеному питанню, але не вироблено єдиного підходу до розуміння цієї дефініції, її природи, структури і понятійного апарату. На основі аналізу базових понять дослідження конкретизовано, що морально-ціннісні орієнтації особистості – спрямованість особистості на засвоєння гуманістичних моральних цінностей суспільства, які регулюють поведінку людини в усіх сферах її суспільного життя і орієнтація на них у процесі задоволення своїх потреб. Моральні цінності виконують роль орієнтирів і відповідних регуляторів поведінки і діяльності людини в предметній і соціальній дійсності.

Обґрунтовано вплив художньої культури на виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків. Розкрито закономірності та функціональні властивості художніх творів, які відкривають можливість осягнення особистісних смислів й оцінок іншої людини як необхідної передумови діалогічного спілкування та культуротворчого розвитку особистості. Визначено механізм трансформації смислозначущого ціннісного потенціалу мистецтва в морально-ціннісні орієнтації підлітків.

2. Встановлено, що основними структурними компонентами морально-ціннісних орієнтацій є когнітивний, емоційно-мотиваційний і діяльнісний, що проявляються в комплексних моральних якостях: людяності, толерантності, порядності, відповідальності, щирості, чуйності, справедливості та чесності, рівень розвитку яких свідчить про морально-ціннісну вихованість підлітка.

На основі змісту морально-ціннісних орієнтацій та особливостей художньої культури як засобу морально-ціннісного розвитку розроблено критерії і показники рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків.

Відповідно до критеріїв і показників визначено рівні вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків: індиферентно-репродуктивний, емоційно усвідомлений і активно-творчий. Здійснено аналіз причин і суперечностей низького рівня морально-ціннісної вихованості підлітків, на подолання цих недоліків було спрямовано формувальний етап експериментального дослідження.

3. Педагогічними умовами забезпечення ефективності процесу виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури визначено такі:

- утвердження в школі культуротворчого підходу до процесу виховання підлітків з урахуванням провідних потреб цього віку;

- удосконалення структури і змісту виховної роботи на уроках гуманітарно-естетичного та суспільствознавчого циклів; забезпечення і практичне втілення педагогічних механізмів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків;

- урахування специфіки та виховних можливостей творів світової художньої культури в організації активної діяльності підлітків, спрямованої на виховання ціннісних орієнтацій;

- організація впровадження діалогічної суб’єкт-суб’єктної моделі взаємодії підлітків і дорослих в урочній і позаурочній діяльності.

4. З урахуванням необхідності морально-ціннісного виховання підлітків та основних педагогічних умов ефективності такого впливу розроблено особистісно орієнтовану технологію виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків як обґрунтовану в логічній послідовності виховну систему, яка реалізується в процесі спілкування учнів з творами світової художньої культури на уроках суспільствознавчого і гуманітарно-естетичного циклів та в позакласній діяльності.

5. Експериментальна апробація запропонованої особистісно орієнтованої технології засвідчила ефективність виховного потенціалу методів, прийомів, репродуктивно-творчих та проблемних завдань, складених на матеріалі творів світової художньої культури, їх вплив на виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків. У порівнянні з результатами констатувального експерименту за всіма визначеними критеріями рівень вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків значно підвищився. Кількість учнів з активно-творчим рівнем збільшилася на 32%, з індиферентно-репродуктивним рівнем зменшилася на 11%, значна частина підлітків з емоційно усвідомленого рівня піднялась до активно-творчого – 18%. Підвищення рівнів вихованості, статистично підтверджена тенденція до їх зростання та якісні зміни у морально-естетичній вихованості підлітків дають надію на позитивну перспективу життєвого самовизначення підлітків та їхньої майбутньої морально орієнтованої лінії поведінки.

Завершена дисертаційна робота не вичерпує розгляд складної і багатогранної проблеми виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури. Актуальним залишається пошук шляхів піднесення морально-духовної і художньо-естетичної культури школярів різних вікових груп, запобігання негативним впливам соціуму в умовах навчально-виховного процесу загальноосвітніх шкіл, здійснення науково-методичного забезпечення модернізації системи освіти на всіх рівнях, розвиток духовності, професіоналізму та морально-художньої компетентності педагогів як вихователів морально-ціннісних орієнтацій особистості.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Драченко В.В. Категорія “ціннісні орієнтації” як предмет наукового дослідження // Теоретичні питання освіти та виховання: Зб. наук. праць Київського державного лінгвістичного університету. – Вип. 13. – К., 2000. – С.104-107.

2. Драченко В.В. “Діалог культур” у художньому вихованні школярів // Наук. записки Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського. – Серія: Педагогіка і психологія. – Вип. 3. – Вінниця, 2000. – С. 108-112.

3. Драченко В.В. Психолого-педагогічні особливості міжособистісного творчого спілкування вчителя та учня // Актуальні проблеми формування творчої особистості вчителя початкових класів: Зб. матеріалів другої Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Вінниця, 2001. – С. 95-99.

4. Драченко В.В. Психолого-педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків // Науковий потенціал світу 2004: Зб. матеріалів першої міжнародної науково-практичної конференції. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 108-110.

5. Драченко В.В. Світова художня культура як чинник виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: Зб. наук. праць Інституту проблем виховання АПН України. – Вип. 6. – К., 2004. – С. 236-241.

6. Драченко В.В. Психолого-педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами світової художньої культури // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: Зб. наук. праць Інституту проблем виховання АПН України. – Вип. 8. – К., 2005. – С. 86-91.

7. Драченко В.В. Перші кроки у світ культури // Уроки світової художньої культури в школі: Зб. наук.-мет. праць / Авт. колектив під кер. А.Б.Щербо. – Вінниця: ВДПУ-“Вінниця”, 2004. – С. 211-219.

8. Драченко В.В. Процес виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами світової художньої культури // Педагогіка і психологія. – 2007. – №2. – С. 89-97.

АНОТАЦІЯ

Драченко В.В. Виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. – Інститут проблем виховання АПН України, Київ, 2008.

У дисертації досліджено процес виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків, проаналізовано сучасний стан теорії та практики морально-ціннісного виховання, розкрито сутність і зміст виховання морально-ціннісних орієнтацій засобами творів світової художньої культури. Визначено компоненти, критерії та рівні вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури. Обґрунтовано й експериментально перевірено педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури: утвердження в школі культуротворчого підходу до процесу виховання підлітків; удосконалення структури та змісту виховної роботи на уроках гуманітарно-естетичного циклу; забезпечення механізмів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків; урахування виховних можливостей художніх творів в організації діяльності підлітків.

Розроблено модель педагогічної технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури на уроках гуманітарно-художнього циклу та в позаурочній виховній діяльності, впровадження якої засвідчило її ефективність.

Ключові слова: гуманістичні моральні цінності, морально-ціннісні орієнтації, морально-естетичне виховання, переживання, особистісне осмислення, твір світової художньої культури.

АННОТАЦИЯ

Драченко В.В. Воспитание морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 – теория и методика воспитания. – Институт проблем воспитания АПН Украины, Киев, 2008.

В исследовании обоснована актуальность проблемы современной педагогической теории и практики – воспитания морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры. Это связано с потребностью воспитания личности с высоким уровнем морально-этической культуры и жизненных ценностей.