Смекни!
smekni.com

Особистісно-орієнтоване викладання зарубіжної літератури (стр. 3 из 3)

Практикую спільні виховні заходи із зарубіжної літератури та інформатики.

Так, до дня Святого Валентина був проведений КВК на тему “Бентежний світ кохання”, на якому повторювали вивчений матеріал.

Вважаю, що основна мета сучасного навчання — перетворення безособистісної педагогіки, зокрема, методики викладання літератури, в особистісну.

Виходячи з цього, ретельно переглядаю мету, зміст, методи навчання.

Відчуваю, що вплив учителя на учня величезний, коли, стимулюючи його діяльність, спрямовую на набуття певних літературних знань.

Найпродуктивнішими письмовими завданнями вважаю такі:

1. Скласти запитання до вікторини "Що? Де? Коли?", "Чи знаєте ви?...".

2. Нагородити епітетами героїв літературного твору.

3. Дібрати епіграф або заголовок до вивченого твору.

4. Відповісти на запитання до тестів.

5. Виконати завдання за картками.

6. Придумати інший початок або кінцівку твору, дотримуючись авторського стилю.

7. Поділитися своїми враженнями від твору.

8. Продовжити твір власними думками.

9. Скласти інсценівку вивченого твору.

10. Написати передмову (післямову) до певного твору.

11 .Вигадати монолог від імені персонажа вивченого твору.

12. Скласти схеми, кросворди, тести.

Для активізації творчої роботи використовую різні типи нестандартних уроків.

Серед них такі: урок-конференція, урок-прес-конференція, урок-диспут, урок-концерт, урок-дискусія, урок-проба на роль, урок-суд, урок-спогад, урок-пам’ять, урок-засідання прес-клубу, усний журнал, тематичні атестації у формі співбесід та заліків.

Намагаюсь до кожного уроку підібрати такий епіграф, щоб він виражав основну думку твору, що вивчається, і мав виховне значення.

А.Ахматова: «Я там була з своїм народом, де мій народ на лихо був».

Ф.М. Достоєвський: «Нове життя не даремно дається, його ще треба дорого купити, заплатити за нього великім життєвим подвигом».

Дуже цікаві учні складають схеми після вивчення творів. Так, наприклад, осмисливши роман Ф.М. Достоєвського «Злочин і кара», учні склали схему у вигляді зламаної кленової гілки, яка розташована так, що місце зламу - посередині, середина знаходиться нижче початку і кінця. Листя спочатку зелені, потім до зламу пожовклі, а на тій частині, що піднялась угору – спочатку жовті, а потім зелені. Так учні відобразили зміни в свідомості Родіона Раскольникова до суду і після нього.

З домашніх завдань вважаю найкращими творчі роботи, що виражаються у складанні тестів, кросвордів, вікторин. Адже тестами необхідно охопити не тільки біографію письменника, але й твір, що вивчається. Практикую складання тестів як за творчістю одного письменника, так і декількох, об’єднаних однією темою в творах.

Широко використовую міжпредметні зв’язки. Пропоную учням простежити, підібрати, яким чином можна поєднати зарубіжну літературу з іншими предметами. Провела разом з викладачем інформатики виховний захід до дня Святого Валентина – КВК на тему: «Бентежний світ кохання». Тут в цікавій формі повторювали вивчений матеріал і одночасно знайомились з новим.

На уроці «Б.Шоу. П’єса «Пігмаліон»» використала міжпредметні зв’язки з англійською мовою: біографію учні розповідали у формі інтерв’ю літературознавця Англії кореспонденту української газети «Факти». Вплив на учнів був величезний. А при вивченні творчості А.Ахматової був міжпредметний зв’язок з історією (переглянули епізоди з фільму про Другу світову війну та про період Репресій).

У своїй практичній роботі я часто проводжу нестандартні роки, де використовую випереджальні завдання, причому, визначаючи завдання, враховую особливості кожної особистості. На таких уроках виникає атмосфера напруженого інтелектуального пошуку, що розвиває творчі можливості особистості учня. Крім цього, використовую елементи інтеграції з історією, правом, українською літературою, англійською мовою.

Я прагну побудувати свою роботу так, щоб залучити учнів до творчого пошуку, щоб кожен із них міг реалізувати себе.

Дослідницька робота на уроках – це: дослідження творчості та біографії письменника (цікавий матеріал з Інтернету про певну країну, добу, культуру певного періоду); дібрати музичний супровід; дібрати епіграф; знайти матеріал в Інтернеті на тему: «Письменник і Україна»; дібрати дидактичний матеріал та ілюстрації. Ефективною роботою є складання інсценівок до творів. Перевтілення в героїв творів, сприяє розкриттю індивідуальності учнів.

Вдалими вийшли інсценівки до творів: п’єса М. Метерлінка «Синій птах»; п’єса Б.Шоу «Пігмаліон»; роман Ф. Достоєвського «Злочин і кара»; оповідання А. Чехова «Скрипка Ротшильда». Високо я ціную таку роботу учнів, як створення ілюстрацій до творів. Через малюнки розкривається особистість учня, його розуміння художніх творів, естетичні смаки.

Проводжу такі уроки, як: урок-роздум, урок-дискусія, усний журнал, заочна подорож, круглий стіл, бінарний урок.

Останнім часом я більше приділяю уваги таким видам роботи, як: інтерв’ю, діалог, монолог, логічне продовження сюжету, інсценівка.

На мою думку, такі завдання розширюють кругозір учня, розвивають його творчі здібності, змушують самостійно розібратися в проблемах, що піднімаються у творах, змушують учня поринути в змістовні глибини твору.

Проводячи уроки в комп’ютерному класі, я заздалегідь готую матеріал для комп’ютерів, що буде розглянутий за такою схемою: епіграф; основні дати з життя і творчості письменника; цікавий матеріал з життя письменника; письменник і Україна; уривки з творів; схеми; кросворди; тести.

викладання зарубіжна література школа

Література

1. Волощук Є. Вивчення зарубіжної літератури в 11 класі: посібник для вчителя. – К. Освіта. 2002 – с. 127-129.

2. Галай А.О. Про сучасну інтерактивну правничу лекцію у вищій школі // Нові технології навчання: Науково-методичний збірник. Випуск 42, 2006, - с.7-12

3. Гладишев В.В. Композиція–головоломка? Композиція-дороговказ? (Вивчення п’єси Б.Шоу «Пігмаліон») «Всесвітня література» 2001-№1

4. Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери: Навчальний посібник К,2000.

5. Гнатюк Л.Н. Інтерактивні засоби в процесі вивчення драматичних творів («Всесвітня література» 2003 – №4 с. 30-33).

6. Головко М.В. Загальні тенденції та психолого-педагогічні проблеми запровадження сучасних технологій навчання. // Новітні технології навчання: Науково-методичний збірник. Спецвипуск, 2003 – с. 82-92.

7. Ісаєва О.О. Теорія і технологія розвитку читацької діяльності старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури К., 2003 с. 156-159.

8. Левченко В.Д. Новітні технології навчання: пошуки, перспективи. //Новітні технології навчання: Науково-методичний збірник. Спецвипуск, 2003, -с. 177-179.

9. Мірошниченко Л.Ф. Методика викладання світової літератури в середніх навчальних закладах К., Ленвіт, 2000 с. 128.