Смекни!
smekni.com

Прийом посади заступником командира роти з виховної роботи (стр. 2 из 3)

Тут важко дати вичерпні поради на всі випадки життя як щодо змісту, так і характеру таких бесід. Значною мірою вони досить індивідуальні. При цьому необхідно враховувати і ту характеристику офіцерам і прапорщикам, що дасть командир роти під час бесіди зі своїм новим заступником.

Ознайомлення із сержантським складом здійснюється на черговій службовій нараді, проведеній командиром роти, на якій він може представити кожного із сержантів, вказуючи його посаду, термін служби, успіхи в роботі з підлеглими, в особистій командирській і методичній підготовці, участь у громадському житті роти. Особлива увага звертається на характеристику начальників варт, військових нарядів, їхній досвід організації морально-психологічного забезпечення виконання завдань бойової служби.

Перше уявлення про актив, з яким заступник командира роти з виховної роботи має працювати, він звичайно отримує в ході бесіди з членами ради військового колективу підрозділу, агітаторами, членами ради світлиці, редколегією стінної газети, редакторами бойових аркушів та інше. У цій бесіді не ставиться мета глибокого і усебічного вивчення ділових і морально-психологічних якостей активістів. Розгляд зазначених і деяких інших питань у ході цієї бесіди дозволить офіцеру виховної роботи хоча б у загальному плані мати уявлення про склад активу і спрямованості його роботи.

посада виховна робота командир

При проведенні першої такої бесіди призначеному заступнику командира роти з виховної роботи треба постаратися провести її жваво, зацікавлено, не допускаючи однобічного питально-відповідного характеру.

З всім іншим особовим складом необхідно знайомитися, використовуючи кожну сприятливу годину, у процесі бойової служби, бойової і гуманітарної підготовки, в ході повсякденного життя військовослужбовців, пам’ятаючи, що цей початковий процес знайомства не повинен займати багато часу.

З першого дня прийому посади заступнику командира роти з виховної роботи варто завести щоденник індивідуальної роботи з особовим складом за встановленою формою. В наступному систематично й акуратно його вести.

Знайомлячись з військовослужбовцями підрозділу, новий заступник командира роти з виховної роботи уважно вивчає їхні морально-психологічні якості, а одночасно і стан військової дисципліни і дисциплінарної практики командирів.

Вивчити місячні плани виховної роботи з особовим складом, плани морально-психологічного забезпечення бойової служби варт і військових нарядів і повноту їхнього виконання, результати аналізу стану військової дисципліни і дисциплінарної практики, книгу протоколів загальних зборів військовослужбовців, плани роботи ради військового колективу і ради прапорщиків (якщо вона є). При цьому доцільно окремо поговорити щодо змісту роботи з їхніми головами. Разом з редактором стінної газети потрібно переглянути комплект випущених номерів і за можливістю оцінити їхній зміст.

Добре знання людей і чітко поставлена інформація - ключ до правильних рішень. Відсутність інформації породжує в особового складу сторожкість, непевність, а в складних умовах і нервозність, що нерідко веде до негативних наслідків.

Якщо заступник командира роти з виховної роботи стає на посаду, коли його попередника з якихось причин уже може не бути в підрозділі, тоді перераховані й інші питання він уточнює з бесід з командиром роти, активом підрозділу.

Вивчення організації бойової служби. У службово-бойовій діяльності внутрішніх військ велике місце займає організація бойової служби. Ось чому призначений заступник командира роти з виховної роботи у першу чергу офіцер і тому зобов'язаний глибоко розібратися з обсягом задач бойової служби, наявністю сил і засобів для її виконання, усвідомити систему роботи командира підрозділу з організації бойової служби на добу, ознайомитися з підсумками виконання особовим складом службово-бойових завдань, вивчити сформовану систему морально-психологічного забезпечення їх виконання, ознайомитися з військовим господарством та іншими питаннями.

Вникаючи в деталі організації бойової служби, треба вивчити стан і характерні риси об'єктів, що охороняються (маршрутів конвоювання, місць несення служби), прилягаючу до підрозділу місцевість, уточнити склад і рід занять місцевого населення.

Визначивши послідовність перших перевірок варт, військових нарядів, необхідно уточнити обсяг контролю по кожному з них. Велика увага при перевірці служби варт, військових нарядів необхідно звернути на організацію морально-психологічного забезпечення бойової служби, критично оцінити стан наочної агітації і технічних засобів виховання у вартових приміщеннях.

У ході вивчення організації бойової служби необхідно глибоко вивчити весь цикл заходів командира підрозділу з цього питання на різних етапах виконання службово-бойових завдань, зіставити дійсне положення справ з вимогами Статутів, знаннями, отриманими в стінах Академії, серйозно продумати свої зауваження, пропозиції і висловити їх командиру роти.

Вивчення процесу бойової і гуманітарної підготовки. Важливим елементом вивчення справ у підрозділі є з'ясування заступником командира роти з виховної роботи організації бойової і гуманітарної підготовки особового складу. При цьому треба з'ясувати, наскільки відповідає навчальний процес вимогам Організаційно-методичних вказівок командувача внутрішніх військ МВС України на поточний навчальний рік, особливо в частині, що стосується повного використання наявних можливостей для навчання особового складу, підвищення ефективності кожної години навчального часу, забезпечення максимального охоплення заняттями всіх категорій військовослужбовців. Особлива увага слід звернути на те, як у підрозділі поєднується бойова підготовка і виховна робота, як розподіляється час, наскільки раціонально складений розпорядок дня і ротний розклад занять.

Слід також уточнити систему і ступінь підготовки командирів взводів, сержантів - командирів відділень, екіпажів, розрахунків, начальників варт, фахівців ТЗО, зв'язку й інших.

Знайомство з підрозділом було б неповним, якби заступник командира роти з виховної роботи не поцікавився станом всіх службових і побутових приміщень, устаткуванням військового містечка, матеріально-технічним забезпеченням бойової служби, навчального процесу, життя та побуту особового складу.

На закінчення попереднього знайомства з підрозділом, на яке як правило йде не більше чотирьох - п'яти діб, у офіцера, що приймає посаду може скластися певне уявлення про його бойову готовність, морально-психологічний стан особового складу і військовій дисципліні, організації бойової служби, навчального процесу, виховної роьоти.

Таким чином потрібно зробити висновок, що заступник командира роти з виховної роботи в період прийому посади приймає не тільки справи, а й ознайомиться з особливостями службово-бойової діяльності, розташування, результатами бойової та гуманітарної підготовки та інше.

Першорядним у діяльності заступника командира роти з виховної роботи є, як відомо, жива організаторська робота з людьми, успішне виконання завдань, що стоять перед підрозділом.

Для правильної організації своєї роботи заступник командира роти з виховної роботи повинен вивчити основні плануючі документи, що є в роті.

Йому слід також уточнити штат, обліковий і наявний склад військовослужбовців. Якщо представляється можливим, у стройовій частині штабу, з дозволу відповідних начальників вивчити обліково-послужні картки солдат і сержантів. Ознайомлення з ними не повинно займати багато часу, тому що його ціль - скласти саму загальну картину про особовий склад. При цьому необхідно зробити записи про військовослужбовців - вихідцях з великих родин, воїнах, що отримували відстрочку від призову, одружених, що залишилися без батьків, що мають вищу і не одержали середньої освіти. Усе це допоможе визначити склад роти за соціальними, національними, професійними та іншими ознаками.

Як будь-яка діяльність, виховна робота у військах супроводжується оформленням необхідних документів. Їх у ротного виховника не багато, але вони служать організуючим початком у повсякденній роботі. Він особисто веде ці документи і несе відповідальність за їхній стан. Тому, вступаючи в посаду, необхідно ще раз з’ясувати, які документи входять у номенклатуру для того, щоб прийняти їх у повному обсязі й нормальному стані.

Як показує практика, прийому підлягають наступні документи.

Список активу. У ньому повинні бути зазначені необхідні соціально-демографічні дані (військове звання, посада, прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, характер громадської роботи в даний час, дату обрання чи призначення, час призову на військову службу). Занесені в список прізвища повинні відповідати дійсному складу активу на день прийому посади. Список активу може бути оформлений у щоденнику індивідуальної виховної роботи заступника командира з виховної роботи.

Плани виховної роботи з особовим складом підрозділу і її облік.

Плани морально-психологічного забезпечення бойової служби варт, підшиваються в папку.

В окрему папку підшиваються також плани проведення вихідних і святкових днів.

У роті можуть бути також перспективні плани щодо підготовки до святкування визначних історичних дат.

Протоколи загальних збори особового складу. Вони є офіційними документами, у яких фіксуються визначені дані: порядок денний зборів, президія, зміст виступів, коротке рішення. Ці документи поряд із планами виховної роботи й обліком проведених заходів відбивають життя підрозділу.

До прийому протоколів загальних зборів особового складу варто відноситися з усією відповідальністю.