Смекни!
smekni.com

Прийом посади заступником командира роти з виховної роботи (стр. 3 из 3)

Документи, що характеризують стан військової дисципліни.

Приймаючому посаду необхідно пам'ятати, що стан документів які характеризують військову дисципліну в підрозділі, повнота й об'єктивність даних, що містяться в них, допоможуть у майбутньому робити правильний аналіз дисципліни і виробляти ефективні заходи щодо її подальшого зміцнення. Тому ці питання потрібно тримати під постійним контролем. Візьміть за правило частіше перевіряти стан службових карток. Практика, на жаль, така, що в них часом роблять запису заступники командирів взводів і навіть командирів відділень, тобто не ті, кому потрібно, а звідси і з'являються записи не передбачених статутом видів стягнень і заохочень, неправильні формулювання та інше

У підрозділі можуть бути і деяким іншим не передбачені спеціальним переліком робочі документи, установлені командиром частини, виховним відділенням. У відношенні прийому цих документів варто також підходити виважено.

Прийом культурно-освітнього майна.

Заступник командира з виховної роботи, як і всі прямі начальники особового складу, відповідає за збереження і стан озброєння, бойової та іншої техніки, боєприпасів, різних матеріальних засобів. Разом з тим він повинен приділяти увагу стану культпросвітмайна, тому, що воно є матеріально-технічною базою для проведення виховної роботи.

При прийомі культпросвітмайна слід керуватися наступними основними документами:

директивою командувача ВВ МВС України № 55.

актом про прийом і здачу господарства, складеним при вступі на посаду командира роти;

книгою обліку майна підрозділу;

іншими документами, що свідчать про наявність (відсутність) того чи іншого виду майна в підрозділі (квитанції на здані в ремонт предмети, акти про одержання дарованих речей і т.п.).

Перед безпосереднім прийомом культурно-освітнього майна необхідно в книзі обліку майна підрозділу уточнити кількість усіх предметів, що рахуються і їхнє закріплення за особовим складом; ознайомитися з паспортами і технічними формулярами, скласти список майна з указівкою термінів експлуатації.

Після ознайомлення з документацією новий заступник командира підрозділу з виховної роботи разом з офіцером, що здає посаду, за участю старшини роти перевіряє наявність і стан кожного предмета.

При прийомі радіотрансляційної, радіоприймальної, звукозаписної, звуковідтворюючої і телевізійної апаратури враховується наступне: документація, комплектність апаратури, технічний стан.

Цей порядок варто дотримувати при прийомі кожного виду апаратури. Неправильно, наприклад, приймати комплектність, технічний стан апаратури без попереднього вивчення документації.

При прийомі документації перевіряються:

паспорт, складений начальником клуба частини при видачі майна в експлуатацію (форми №№ 1-3), де повинні бути зроблені оцінки (для кіноапаратури) про кількість відпрацьованих годин;

технічний паспорт (формуляр);

інструкція (керівництво) щодо зберігання й експлуатації;

відомість комплектації.

Нерідко два останніх документи знаходяться разом з технічним паспортом.

При вивченні зазначених документів необхідно звернути увага на їхню дійсність і відповідність фактичній наявності апаратури, правильність і повноту заповнення в них відповідних розділів, записів про різні види ремонту, про проведені інвентаризації, обов'язкові щорічні технічні огляди з визначенням їхнього якісного стану і категоричності. При відсутності цих записів потрібно вимагати від офіцера, що здає посаду їх заповнення і припинити прийом до повного їхнього оформлення, про що доповісти командиру підрозділу і старшому офіцеру виховної роботи.

Перевіряючи комплектність апаратури офіцер, що приймає звіряє її заводський номер (наприклад, номер радіовузла) чи номер окремої частини (наприклад, підсилювача) із записами у паспорті, перевіряє наявність і стан непронумерованих, незамаркованих предметів, але які входять до комплекту. У випадку нестачі необхідно зажадати заповнення відсутніх предметів і тільки тоді слід зробити необхідну оцінку в паспорті чи акті.

Технічний стан, магнітофона, телевізора, радіовузла, електропрогравача, діапроекторів, гучномовців динамічних, динаміків кімнатних перевіряється шляхом їхнього включення в мережу і практичну перевірку роботи в різних режимах і на різних діапазонах радіохвиль.

Фотоапаратура, технічне устаткування приміщень (електрифікована географічна карта, пристосування для механізованого зашторювання вікон, озвучені діафільми і т.п.) приймаються шляхом перевірки їх у дії. При цьому, якщо не було заведено відповідної документації, варто запропонувати оформити її і після цього прийняти.

Усі недоліки, що стосуються стану технічних засобів виховної роботи, відзначаються приймаючим посаду в зошиті для доповіді про їх командиру підрозділу і старшому офіцеру виховної роботи.

Аналогічним шляхом приймаються баяни, акордеони, струнні інструменти, на які повинні матися паспорта за формою № 2.

При огляді і перевірці технічних засобів виховної роботи і музичних інструментів варто звернути увагу на відповідність наявної в паспорті оцінки про категорію апаратури (інструмента) з дійсної. Для цього варто знати, що до першої категорії відноситься нове, що не було в експлуатації, яке відповідає усім вимогам технічних умов майно; до другої те, що знаходиться в експлуатації, а також минулий ремонт і відповідає всі вимоги технічних умов; до третього - те, що потребує середнього ремонту; до четвертого - те, що потребує капітального ремонту; до п'ятого - те, що не підлягає ремонту, відновлення якого неможливо чи недоцільно.

Усі види культурно-освітнього майна, отримані особовим складом як подарунки від трудових колективів, громадських організацій, повинні бути враховані і використовуватися як і табельне майно, хоча в норми постачання воно не входить.

У ході перевірки уточнюється закріплення кожного предмета за військовослужбовцем, відповідальним за його схоронність і експлуатацію.

Прийом періодичної преси

Про всі недоліки, зв'язані з отриманням, використанням, збереженням газет і журналів, заступнику командира роти з виховної робот, що приймає посаду потрібно зробити замітку для того, щоб доповісти про них командиру підрозділу, старшому офіцеру виховної роботи і виправити у наступній роботі.

Такий порядок прийому газет і журналів, що знаходяться у колективному користуванні, допоможе заступнику командира підрозділу з виховної роботи знати не тільки їхній перелік і кількість, але і щодня контролювати доставку цих видань у підрозділ, організувати ведення підшивок і забезпечувати їх збереження протягом терміну, встановленого заступником командира військової частини з виховної роботи.

Взаємодія з офіцерами підрозділу.

Коло обов'язків, характер повсякденної діяльності заступника командира роти з виховної роботи надзвичайно складні і різноманітні. Як ніхто інший, він постійно знаходиться в системі визначених відносин з людьми як усередині підрозділу, так і за його межами. Ці відносини будуються в службовій сфері і сфері громадської діяльності. Вони багатогранні. Ми ж торкнемося лише тих, на які особливо важливо звернути увагу офіцеру виховної роботи в період його становлення в посаді.

Немає необхідності пояснювати і доводити, як важливо з перших кроків офіцерської діяльності правильно визначити своє місце і роль у цих взаєминах.

Насамперед про взаємини з командиром. Погодженість у роботі двох названих посадових осіб визначена військовими статутами. Виконання їх вимог - надійна гарантія успішного вирішення завдань, поставлених перед військовими частинами і підрозділами.

Не менш важливе значення має встановлення правильних взаємин з іншими офіцерами підрозділу. Адже офіцерському складу належить вирішальна роль у виконанні великих і складних задач, що поставлені перед підрозділом, як у мирний, так і у воєнний час.

Заступник командира роти з виховної роботи - безпосередній начальник всього особового складу, в тому числі й офіцерів - командирів взводів. Його положення начальника визначається багато в чому тим, що він зобов'язаний керувати виховною роботою офіцерів, повсякденно надавати їм допомогу у вихованні підлеглих і формуванні військового колективу.

Головне завдання виховника повинно полягати з тому, щоб разом з командиром підрозділу згуртувати підлеглих офіцерів у бойовий, злагоджений колектив, здатний дружно, з повною віддачею сил і енергії працювати заради загальної справи.

Потрібно прислухатися до їхніх порад, вивчати їхній досвід, цікавитися тим, як проходило становлення кожного з них в офіцерській посаді.

У повсякденних службових відносинах заступника командира роти з виховної роботи з підлеглими офіцерами повинні сполучатися висока принциповість, вимогливість, доброзичливі відносини, повага до їхнього досвіду, підтримка і допомога.

Увага родинам військовослужбовців. Як свідчить практика, для багатьох молодих офіцерів складною проблемою є встановлення правильних взаємин і робота з родинами офіцерів, прапорщиків і військовослужбовців військової служби за контрактом.

До будь-якого відвідування родини, тим більше першого, потрібно готуватися. Це значить з'ясувати, де і ким працюють, учаться члени родини, їхні успіхи і труднощі, як вони беруть участь у заходах, що проводяться з родинами військовослужбовців у підрозділі і військовій частині. Важливо знати і передбачувані питання, прохання і бути готовим розглянути їх.

Про результати зустрічей з тією чи іншою родиною необхідно поговорити з військовослужбовцем. Це дозволить закріпити зв'язки, знайти найбільш прийнятні шляхи задоволення назрілих життєвих питань, вирішенню проблем, що інколи виникають у сім’ях. При цьому, завжди варто мати на увазі самому й оберігати інших від необережного переказу гласності того, що є особистим, сімейним. Недолік такту в цих питаннях, непродумані дії можуть привести до небажаних наслідків, часом важко поправним.

Таким чином потрібно зробити висновок, що успіх роботи заступника командира роти з виховної роботи у великій мірі залежить від його наполегливості, плановості в роботі, уміння будувати взаємовідносини з начальниками, підлеглими і товаришами по службі.