Смекни!
smekni.com

Значення тестування у середній загальноосвітній школі (стр. 4 из 4)

Наприклад, прочитайте текст та заповніть пропуски у реченнях запропонованими граматичними формами;

- Завдання на відповідність (перехресний вибір).

Наприклад, поєднайте початок і кінець речення звертаючи увагу на вживання часів;

- Завдання на встановлення правильної послідовності (упорядкування).

Наприклад, встановіть правильний порядок слів у реченні [13,4].

При виборі типу завдань і складання завдань тестів з граматики потрібно відштовхуватися від наступних принципів:

- Завдання повинні відображати не стільки знання правил побудови, скільки оперування граматичними формами ( вживання,впізнавання);

- Кожен об’єкт тестування (граматична форма) має свої найбільш підходящі типи завдань. Наприклад, займенники, прийменники, артиклі краще тестувати у вигляді співставлення декількох (3 – 5) стимулів (міні тексту) зі списком варіантів відповідей;

- Оскільки у деяких тестах з граматики відповіді зазвичай достатньо однозначні, то для вчительських тестів більш раціональними є завдання напіввідкритого типу, які дозволяють краще виявити типові помилки;

- Текст завдання повинен вміщати лише добре засвоєну лексику, яка забезпечить при оптимальній середній довжині завдань 9±1–2 слова достатню ситуативність і однозначність стимулу (основи) завдання;

- Використання перекладу у завданнях виправдане лише на початковому етапі навчання і у важких за даними контрастивної лексики випадках;

- На одну граматичну форму бажано мати 2 – 3 завдання в одній формі тесту.

4. Тестування рецептивної граматичної навички

При навчанні граматики у школі, в учнів формується як рецептивна, так і репродуктивна граматична навичка. Граматичні навички мовлення, як і всі інші навички мовлення, повинні характеризуватися такими ознаками як автоматизованість, гнучкість та стійкість і формуватися поетапно.

Сформованість рецептивної граматичної навички – одна з передумов функціонування вміння розуміти думки інших людей в усній і письмовій формах. Першою операцією у формуванні рецептивної навички є сприймання звукового або графічного образу граматичної структури (ГС). Якщо рецептивна навичка сформована, сприймання супроводжується розпізнаванням граматичних форм та співвіднесення їх з певним значенням.[7;73]

У залежності від того, сформованість якої навички ми перевіряємо, рецептивної чи репродуктивної, застосовуються різні тестові завдання. Розглянемо деякі види завдань для перевірки рецептивної граматичної навички:

Інструкція:Fill in the gaps, choosing the correct form of the verb.

1. She is _____her breakfast.

a. *eating b. ate c. eats d. eaten

2. ____the ones who know the answers.

a. *They are b. There c. They`re d. Their

3. You can get it from the lady _____ he sold it to.

a. Which b. who c. *whom d. why

4. I lived with them ____one year.

a. since b. *for c. during d. while

Інструкція:Read the text given below and complete it choosing the words from the box.

Every day thousands of people jog. Why has jogging – running slowly for long distances – became so popular? Donald Robbins, who is forty-two years old ___(1) works in an office, began jogging ___(2) few years ago because he felt ____(3) was too fat. At first he ___(4) only run about 100 yards, and ___(5) took him almost three month to ____(6) able to run a full mile. ____(7) two years later, he ran in ___(8) eastern marathon race – over twenty-six miles.

____(9) you jog too? If you decide ____(10), be sure to ask your doctor ___(11) advice.


(Key: (1)and, (2)a, (3)he, (4)could, (5)it, (6)be, (7)But, (8)an, (9)Should, (10)to, (11)for)

Інструкція: Join the parts of the sentences paying special attention to the words, which indicate the time of the action.

Nancy went to the camp does his homework.

Have you ever last summer.

The boys are been to Africa?

He always playing football in the yard.

Інструкція: Put the given words into the right word order.

1. and, the, blue, act, lovely, In, Zara, second, a, silver, appeared, dress, in.

2. smiled, Mrs., her, March, clapped, and, smiled, hands, Jo.

3. day, promised, Laurie, next, be, early, to.

(Key: 1. In the second act Zara appeared in a lovely blue and silver dress. 2. Mrs. March smiled and Jo clapped her hands. 3. Laurie promised to be early next day.)

5. Порівняльний аналіз граматичних тем у підручнику з англійської мови та вимог до граматики у тестах зовнішнього незалежного оцінювання.

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) з іноземних мов передбачає оцінювання основних видів мовленнєвої діяльності з метою визначення рівня навчальних досягнень учасників ЗНО відповідно до вимог чинних навчальних програм. Головним джерелом знань для школярів є шкільний підручник та робочий зошит учня. Одним із основних завдань підручників з англійської мови є забезпечити учням високий рівень знань для успішного складання зовнішнього незалежного оцінювання. Сьогодні у школах України використовуються кілька підручників різних авторів. Для того, щоб дізнатися, чи шкільний підручник задовольняє ці потреби, ми проаналізували підручники для 6, 8 та 9 класу з англійської мови, рекомендовані Міністерством освіти і науки України, автором яких є Несвіт А.М..

Розглянувши зміст даних підручників, та порівнявши граматичні теми, подані у підручнику, з вимогами чинної програми з англійської мови для середніх загальноосвітніх навчальних закладів, ми дійшли висновку, що не всі розглянуті нами підручники відповідають програмі з англійської мови для середніх загальноосвітніх навчальних закладів .

У підручнику «WeLearnEnglish» для 6–го класу у частині підручника під назвою «GrammarReference» відсутня тема «Артикль», яка задана для вивчення програмою для 6-го класу. Проаналізувавши правила та вправи вміщені у підручнику, пояснень та вправ до теми «Артикль» виявлено також не було. Також у підручнику відсутні вправи для введення та тренування модальних дієслів mayта must, як і правила для їх пояснення. Програмою для 6-го класу визначено, що учні повинні вивчати сполучники so, as…as, so…as, вправи для введення та автоматизації яких у даному підручнику відсутні.

Розглянувши підручник того ж автора для 8-го класу, ми можемо зробити висновок, що поставлена програмою вимога вивчати таку часову форму дієслова як Future-in-the-Past, у даному підручнику не виконується. Вивчаючи зміст даного підручника ні правил, ні вправ щодо використання даної часової форми дієслова не виявлено. В усьому іншому підручник відповідає вимогам чинної програми.

Вивчаючи зміст підручника для 9-го класу автором якого є А.М. Несвіт, ніяких відхилень від програми виявлено не було.

Вправ для тренування граматики у підручнику мало, тобто використання підручника без робочого зошита з ціллю вивчення граматичного матеріалу є малоефективним.

З проведеного нами аналізу даних підручників можна зробити висновок, що вправи для тренування граматики у всіх розглянутих зразках є однотипними. Наприклад: «Put the verbs in brackets into the correct tense form and voice.» Окрім того, нами було виявлено, що теми, які за програмою повинні вивчатися у 6-му класі, подані у підручнику для 8-го класу (модальні дієслова may,must; Артикль). Використання підручника без робочого зошита не зможе забезпечити учням достатніх знань з граматики. Однак, за наявності робочого зошита для учнів того ж автора, рівень знань та навичок з граматики можна значно покращити.

Співставивши діючу програму з англійської мови для середніх загальноосвітніх навчальних закладів, підручники, робочі зошити для учнів та програму зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, ми дійшли висновку, що матеріал підручника у поєднанні з робочим зошитом учня забезпечить достатню підготовку для складання граматичних завдань у тестах ЗНО, так як вимоги до граматики у ЗНО повністю співпадають із діючою програмою. Тобто при належній роботі учня та учителя з навчальним матеріалом поданим у підручнику та робочому зошиті учня, автором яких є Несвіт А.М., граматична частина тесту ЗНО може бути складена успішно.


Висновок

Отже, у даній роботі ми з`ясували, що одним із шляхів підвищення якості викладання іноземних мов є підвищення ефективності контролю знань, здійснення якого в навчальному процесі має на меті виявити якість засвоєння знань, виміряти її величину і дати цій якості певну оцінку. Тому контроль знань завжди був, є і буде важливою складовою частиною навчального процесу.

Оптимальною формою контролю є тестовий контроль, оскільки він є єдиним способом, яким можливо неупереджено та за відносно короткий час оцінити велику кількість учнів та створити умови для постійного зворотного зв`язку між тестованим та учителем, використовуючи при цьому сучасні освітні технології.

У навчанні іноземних мов застосовується лінгводидактичне тестування. Лінгводидактичний тест – це підготовлений у відповідності з певними вимогами комплекс завдань, який пройшов попереднє випробовування з ціллю визначення його показників якості і який дозволяє виявити у тестованих ступінь їх мовної (лінгвістичної) та/або мовленнєвої (комунікативної) компетенції і результати якого піддаються певній оцінці за попередньо встановленими критеріями.

Ми розглянули класифікації тестів за масштабністю тестування та авторськими характеристиками (стандартизовані, напівстандартизовані та не стандартизовані/вчительські), розглянули загальновизнані показники лінгводидактичних тестів (валідність, надійність, економічність, практичність), а також види контролю та відповідно види тестування (поточне, тематичне, рубіжне, підсумкове), а також, особливості кожного виду тестового контролю.

Розглянувши вплив вікових та психологічних особливостей учнів середнього ступеня навчання на їх здатність складати тести, ми виявили, що у зв`язку з їхнім віком та психологічними особливостями, вчитель повинен дуже ретельно підбирати тестові завдання, оскільки у цьому віці у дітей відбувається загальне зниження навчально – пізнавальної мотивації.

Розглянувши основні вимоги до лінгводидактичних тестів, ми з`ясували, що завдання повинні бути посильними для учнів та відповідати пройденому мовному матеріалу. Обов`язковою є ситуативність завдань та збереження принципу: в одному завданні – одна трудність.

Щодо завдань, то ми виділили чотири їх основних типи: 1. завдання закритої форми; 2. завдання на доповнення; 3. завдання на відповідність; 4. завдання на встановлення правильної послідовності.

Проаналізувавши вимоги до знань з граматики учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів для складання ЗНО, та граматичних тем поданих у підручнику з англійської мови, автором якого є Несвіт А.М., ми дійшли до висновку, що використовуючи даний підручник у поєднанні з робочим зошитом учня, можна успішно здати ЗНО.

Отже, можемо дійти висновку, що тестування є ефективною формою контролю, зокрема для тестування граматики.