Смекни!
smekni.com

Експериментальне дослідження проблеми використання іграшок у іграх дітей (стр. 3 из 7)

Виділені іграшки моторні, сюжетні, технічні і будівельні матеріали, дидактичні, іграшки-забави, музичні і театральні іграшки.

Моторні іграшки призначені, головним чином, для розвитку і вдосконалення основних рухів дітей, дрібної моторики (руху грона руки, пальців), виховання культури рухів. На підбір ігор і іграшок, сприяючих розвитку дрібної моторики, слід звернути особливу увагу, оскільки вони мають велике значення для підготовки руки дитини до листа, до праці.

Сюжетні, або образні, іграшки, сприяють вихованню позитивних рис вдачі: ніжності, прихильності, дбайливості, бажання допомогти, а також пошани до дорослим і їх праці, уміння грати з однолітками і т.д.

Технічні іграшки в цікавій, доступній формі дають дітям уявлення про техніку, допомагають виховати інтерес до неї і реалізувати цей інтерес в грі. У старших дошкільників технічні іграшки з механізмами виховують допитливість, народжують прагнення дізнатися, як іграшка приводиться в рух, бажання самостійне спорудити що-небудь подібне. В цьому відношенні велику цінність представляють збірно-розбірні іграшки, конструктори і набори напівфабрикатів.

Ігри з будівельними матеріалами, в процесі яких дитина створює щось нове, найближче стоять до трудової діяльності людини: вони вимагають елементарного планування, визначення завдання, підбору матеріалу, послідовності і узгодженості дій, організації взаємин і т.п. Крім того, діти освоюють знання про форму, величину, просторове розташування і т.д.

Дидактичні іграшки — збірно-розбірні та інші дуже важливі для вдосконалення сенсорних процесів і загального розвитку дітей.

Іграшки-забави, в основі яких лежить рух, несподіванка, несуть дитині радість, викликають веселий сміх, гарний настрій, а у дітей постарше будять допитливість, виховують відчуття гумору.

Музичні іграшки розвивають слухову увагу, музичний слух, відчуття ритму.

Театральні іграшки готують дітей до театрального видовища. У молодших групах ці іграшки демонструє вихователь при розповіді казок, потешек, а в старших ними користуються самі діти — в іграх-драматизаціях і інших іграх, що театралізуються.

В старшої групи дитячого садку дітей як і раніше цікавлять іграшки, з якими можна проводити наочні дії, а також природні матеріали як ігрові предмети.

Лялька або м'які іграшки грають особливу роль для дошкільника.Вони впливають на його емоційний і етичний розвиток. Дитині спочатку у всьому допомагає дорослий, у якого він вчиться наділяти ляльку певними позитивними якостями. Пізніше дитина сама наповнює душевний мир іграшки на свій розсуд, і вона «поводиться» виключно так, як це потрібно в даний момент її господареві: вона розумна і слухняна, ласкава і весела, норовиста і уперта, вона брехуха і непоправна нечепура. Дитина переживає з своєю лялькою всі події власного і чужого життя у всіх емоційних і етичних проявах, доступних його розумінню. Лялька або м'яка іграшка виступають як заступник ідеального друга, якого все розуміє і не пам'ятає зла. Тому потреба в такій, іграшці виникає у кожного дошкільника — не тільки у дівчаток, але і у хлопчиків. Лялька для дитини — не тільки дочка або синок. Лялька, як і ведмедик, мавпочка, собачка і ін., - об'єкт для спілкування у всіх проявах дитини, партнер по спілкуванню в грі. У кожної дитини, що нормально розвивається, встановлюються особливі відносини з своєю лялькою або звірятком. За роки дитинства кожна дитина по-своєму прив'язується до своєї іграшки, переживаючи завдяки ній безліч різноманітних відчуттів. Дослідженнями було встановлено, що фактура матеріалу, з якого зроблена лялька або звірятко, грає значну роль. Діти вибірково відносяться до іграшок, що зображають одну і ту ж тварину, але з різною фактурою. М'які, пухнасті матеріали викликають позитивні емоції, стимулюють дитину на гру. Шорсткі, такі, що холодять матеріали не всяка дитина готова прийняти. За допомогою правильної підібраної фактури іграшки у дитини легше викликати до іграшкового звірятка позитивні емоції: доброзичливість, співчуття і со-радість.

Важливе значення має також співвідношення розмірів голови і тіла іграшки. Встановлено, що певна пропорція фігури викликає протекційне відношення. Укорочений овал обличчя ляльки або мордочки звірятка, пухкі щоки, маленький ніс і великі очі — такі ознаки зовнішності іграшки народжують у дитини прилив ніжних відчуттів.

Ляльки — копії людини мають різне призначення в грі. У традиційної, «прекрасної», ляльки великі очі, обрамлені довгими віями, короткий носик, маленький яскравий рот. Обов'язково розкішне (білі, золоті, руді, чорні) волосся. Така лялька обов'язково одержує ім'я (по ненав'язливій підказці мами) від своєї господині — маленької дівчинки. «Прекрасна» лялька може бути принцесою, мамою, дочкою. «Прекрасною» лялькою діти захоплюються і небагато соромляться її. У «прекрасну» ляльку хлопчики, як правило, не грають.

У характерної ляльки (це лялька-хлопчик або лялька-дівчинка) виражені певні людські якості: наївність, дурість, пустощі і т.д. Ця лялька несе в собі характерологическую заданість, від якої нерідко залежить розігруваний з нею сюжет. Цих ляльок люблять всі діти.

Ляльки — герої народних і авторських казок несуть в собі заданість образу, стабільну етичну характеристику, не дивлячись на змінні сюжетні лінії в грі: Иванушка-дурник, Буратіно і Чебурашка завжди хороші, добрі, справедливі і чесні, а Карабас, Чаклунка, Баба Яга — погані, злі, несправедливі і брехливі. Дитина приписує позитивній характерній ляльці безліч позитивних рис, а негативним героям — негативних. Такі ляльки як би вимагають від дитини певного способу взаємодії з ними.

Завдяки тому, що ляльки — герої казок несуть в собі эталонність етичної зовнішності, дитина зосереджує на них весь свій моральний досвід. Гра з такими ляльками стає своєрідною школою соціальних відносин. То ж можна сказати про лялькових звіряток. Улюблена іграшка учить дитину доброті, здатності ототожнюватися (ідентифікуватися) як з лялькою, так і з людьми.

М'ячі, круги, хула-хуп, скакалки, кеглі, лук і стріли також іграшки.

Щоб почати змагатися з однолітками, дитина повинна освоїти ці предмети. Саме у дошкільному віці діти починають цілеспрямовано тренуватися, освоювати атрибути змагань. Паралельно з цими тренуваннями діти вчаться правилам тієї або іншої гри. У п'ять - шість років дитина вже знає, що таке змагання.

Стрибаючи через скакалку або кидаючи кеглі, він домагається на визнання в грі - змаганні. Від його прагнення до перемоги розвиваються такі особові якості, як стриманість, рефлексія (здатність усвідомити свої особливості, усвідомити, як ці особливості сприймаються іншими, і будувати свою поведінку з урахуванням можливих реакцій інших), воля до перемоги.[20]

Одиночні ігри дітей найчастіше визначаються статтю дитини. Хлопчик стукає молотком, будує удома і гараж, водить машину і т.д. Дівчинка прибирає в ляльковому куточку, лікує хворого ведмедика, умовляє дочку бути розумницею. При виборі іграшок позначається статева приналежність дітей. Хлопчик скоріше віддасть перевагу пістолету, ножику, луку, легковій машинці, а дівчинка — ляльку, посуд, меблі і ін.

Вибір дитиною іграшок добре діагностує, як йде статева ідентифікація. Якщо хлопчик вибирає ляльку і меблі, то потрібно подивитися, в чому ж справа. Якщо він наслідує улюбленій старшій сестрі, то слід зацікавити його іграшками для хлопчиків. Так само слід поступити і з дівчинкою, яка, люблячи старшого брата, освоїла лук і стріли і навчилася кидати камінчики трохи краще іншого хлопчиську. З якими іграшками грає дитина? Що він віддає перевазі? Відповіді на ці питання дадуть підставу судити про те, які ведучі діяльності освоює дитина, як йде статева ідентифікація.