Смекни!
smekni.com

Заняття як форма організації процесу навчання та виховання (стр. 4 из 7)

Самостійна діяльність дітей організовується на заняттях в цілях закріплення знань, відробітку навиків і умінь. Найбільш оптимальні умови при цьому створюються при виконанні завдань на роздаточному матеріалі, а також вправ різного характеру, зокрема творчих.

В кінці заняття формулюється загальний підсумок пізнавальної діяльності. При цьому вихователь прагне до того, щоб підсумкова думка була сформульована самими дітьми, спонукає їх до емоційної оцінки заняття. На закінчення дається і оцінка учбової діяльності, умінь групи в цілому і окремих дітей.

Розділ II. Експериментальне дослідження проблеми формування елементів учбової діяльності у старших дошкільників

2.1 Формування у дошкільників здатності вирішувати учбову задачу

Як відомо, найбільшу спонукальну силу до вчення, прояву наполегливості для дітей старшого дошкільного віку мають інтелектуальні завдання. Поява нових пізнавальних мотивів, відмінних від ігрових, розширює можливості підготовки дітей 5–6 років до навчання в школі і засвоєння ними нових знань.

Проблема психологічної готовності дітей старшого дошкільного віку до навчання в школі тісно пов'язана із зміною провідного вигляду діяльності в даному віковому періоді, а саме з переходом від сюжетно-ролевої гри до учбової діяльності. Згідно періодизації Д.Б. Ельконіна, криза семи років знаменна тим, що дитина від орієнтації на засвоєння соціальних норм і відносин між людьми звертається до засвоєння способів дій з предметами.[19]

Аналіз, проведений в дослідженнях Д.Б. Ельконіна і В.В. Давидова, показав, що учбова діяльність має специфічну структуру, що включає: учбові завдання; учбові дії; контроль; оцінку. У повсякденному житті дорослі і діти вирішують десятки завдань. Відмінність учбових завдань від практичних полягає в тому, що основною метою діяльності дітей є засвоєння загальних способів виділення властивостей понять або рішення деякого класу конкретно-практичних завдань. Саме звернення від результатів діяльності до способів може бути виділене як основна характеристика повноцінної учбової діяльності.[20]

Робота дітей в учбових ситуаціях реалізується в учбових діях, за допомогою яких вони засвоюють зразки загальних способів рішення задач і загальні прийоми визначення умов їх застосування. Повноцінна діяльність в ситуації учбового завдання припускає виконання ще однієї дії – контролю. Дитина повинна співвіднести свої учбові дії і їх результати із заданими зразками, співвіднести якість цих результатів з рівнем і повнотою виконаних учбових дій. З контролем тісно пов'язана оцінка, що фіксує відповідність або невідповідність результатів вимогам учбової ситуації.

Д.Б. Ельконін відзначав, що центральне місце в структурі учбової діяльності належить учбовому завданню. Можливість прийняти учбове завдання і здатність вирішити його набувають в цьому випадку значення найважливіших критеріїв готовності дитини до шкільного навчання, тому що поняття «цілеспрямоване навчання» і «учбова діяльність» далеко не ідентичні. Щоб прослідкувати формування здатності вирішувати учбову задачу і виділяти умови, при яких відбувається переорієнтація з результатів на спосіб дії, розглянемо, які передумови цього явища зароджуються в грі як провідній діяльності старшого дошкільника.

«Гра впродовж дошкільного віку зазнає істотних змін».[21]

Согласно Л.С. Виготському, розвиток гри йде від розгорненої уявної ситуації і прихованих правил до прихованої уявної ситуації і явних правил.[22]

Сюжетно-ролева гра, що припускає розгорнену уявну ситуацію, передує іграм за правилами. Її можна охарактеризувати «як свого роду школу соціальних відносин, в якій постійно моделюються і зміцнюються соціальні форми поведінки. Граючи, діти вчаться людській здібності до співпраці».[23]

У ролевій грі розвиваються якості, необхідні для подальшого навчання в школі. Також велике значення для формування передумов учбової діяльності мають гри за правилами. Вони з'являються до кінця дошкільного віку і безпосередньо передують учбовій діяльності. Ігри за правилами, на відміну від сюжетно-ролевих, припускають особливий підготовчий етап оволодіння їх принципом. У них дитина вчиться свідомо підкорятися правилам, причому ці правила легко стають для нього внутрішніми, не примусовими. Здатність підкорятися правилам і перехід зовнішніх правил у внутрішні мають величезне значення для створення передумов учбової діяльності.

Слід підкреслити, що саме в іграх за правилами дитина починає звертати увагу на спосіб досягнення результату, а не тільки на власне результат. Важливість цього придбання важко переоцінити, враховуючи той факт, що "центральним моментом формування учбової діяльності дошкільників є переорієнтація свідомості дитини з кінцевого результату, який необхідно одержати в ході того або іншого завдання, на способи виконання цього завдання".[24]

А.Н. Леонтьев підкреслював, що людська діяльність характеризується цілеспрямованістю і структурною. Вона складається з наступних основних частин: мети, мотиву, плану, виконавської частини.[25]

Л.А. Венгер на підставі своїх досліджень прийшов до висновку, що в старшому дошкільному віці цілком можна формувати елементарні форми учбової діяльності, використовуючи в цих цілях, раніше всього заняття як одну з найбільш доцільних форм, керованих педагогом.[26]

Як приклад в додатку представляємо модель учбового заняття з урахуванням вікових особливостей старших дошкільників, завдань формування елементів учбової діяльності і різностороннього розвитку дітей. Його структура відповідає етапам процесу пізнання, зміст – одному з розділів програми розумового виховання дітей даного віку, а його складові частини (форма) представлені звичними дітям і коханими ними видами діяльності. У основі заняття лежить певний сюжет, в рамках якого дошкільники самі зможуть визначити мету і завдання своєї діяльності, спланувати її, виконати задумане і оцінити хід і результат роботи. Добре підготовлене педагогом заняття не повинне мати різкого контрасту з іншими (умовно неорганізованими) видами діяльності дітей. Об'єктивно логічним і обгрунтованим для хлоп'ят стає заняття, на якому ведеться пошук відповіді на питання, що виникло у них в ході якої-небудь роботи, на прогулянці, продовжується почате раніше справа, одержує розвиток, оживає, запрошує прийняти участь в її подіях прочитана раніше або нова казка.

Пропоноване заняття по ознайомленню дітей з навколишнім світом є частиною єдиного проекту. На занятті продовжується і підсумовується робота по знайомству із зимуючими птахами, що проводилася на заняттях по ознайомленню з світом природи, розвитку мови, ручній праці, в ході прогулянок і відвідин музею, читання художньої і науково-популярної літератури, спостереження за птахами і їх регулярного годування протягом декількох тижнів.

2.2 Модель заняття в старшій групі по розділу "Птахи взимку"

заняття дошкільний учбова задача

Програмні завдання

Виховання у дітей інтересу і дбайливого відношення до пернатих. Актуалізація, систематизація і доповнення знань дітей про зимуючих птахів, допомога у використанні освоєних раніше знань і умінь для вирішення проблеми персонажа. Виявлення рівня сформованості умінь: зіставляти кількість з числом (в межах 5), складати і вирішувати прості арифметичні задачі на складання і віднімання. Залежно від завдань виховання, навчання, розвитку дітей, планових діагностичних заходів значною мірою можна варіювати практичний етап заняття. В той же час загальні принципи його побудови і структура залишаються незмінними.

Устаткування: лялька-снігур, 4 альбомних листа в рамках або малюнки-заготовки для створення графічного плану заняття, фломастери; матеріали для проведення практичного етапу заняття (підбираються відповідно до програмних завдань навчання).

Попередня робота: знайомство дітей з птахами і їх життєдіяльністю на заняттях по ознайомленню з навколишнім світом, розвитку мови, в ході прогулянок, при знайомстві з казками і природознавською літературою, прогляданні телепередач. Виготовлення разом з педагогом і (або) батьками годівниць, вибір для них місця, розміщення їх за вікном і на ділянці.

Хід заняття

I. Мотиваційно-орієнтовний етап

Снігур: Пролітаючи мимо вашого вікна, я відмітив на нім годівницю. І прилетів до вас, щоб переконатися, що ви не тільки хочете допомогти птахам, але і знаєте, як це зробити.

Мотивом пошукової, творчої, учбовий-пізнавальної, ігрової діяльності дітей може і повинне стати учбове завдання. В даному випадку питання, звучне з вуст персонажа, є складовою частиною умови учбового завдання. Дітям потрібно уловити суть завдання і сформулювати мету своєї роботи.

Мета роботи дітей на занятті: допомогти Снігурові переконатися, що він може бути спокійний за своїх пернатих побратимів, зимуючих поряд з людьми.

Дуже важливо ставити перед дітьми завдання, проблеми і допомагати їм формулювати свої цілі в поняттях, пов'язаних із співпереживанням, співчуттям, пізнавальним азартом.

Проблема, лежача в основі сюжету заняття, повинна бути "чесною", тобто хлоп'ята повинні мати об'єктивну можливість її вирішити. Несерйозно виглядають ситуації, коли діти (а точніше педагоги) за 30 мінут "вирішують" проблеми глобального характеру (наприклад, старші дошкільники "рятують" лісових тварин, намалювавши їм будиночки).

Зупинимося докладніше на проблемі цілеполагання. Чи володіє дитина, прийшовши на заняття, якою-небудь певною метою, пов'язаною з майбутньою учбовою діяльністю? Мабуть, немає, адже до початку заняття йому невідомо, що саме він робитиме. Важливо, щоб у дошкільників була конкретна, самостійно сформульована або запропонована педагогом, але по-справжньому прийнята ними мета роботи. Мета є основним компонентом діяльності, який визначається як її передбачуваний результат, отже, без визначення мети майбутньої роботи не може мати місця деятельностный підхід до організації учбового процесу.