Смекни!
smekni.com

Педагогічні умови оптимізації учбової діяльності молодших школярів (стр. 12 из 13)

На формувальному етапі експерименту з метою розвитку мовленнєвих умінь молодших школярів на уроках, які проводились за комунікативною методикою, нами було використано систему мовленнєвих вправ різних видів. При цьому використовувалась взаємодія між парами, групами, та фронтальна робота всього класу.

Навчання групової роботи було побудовано у вигляді системи рекомендацій, які сприяли формуванню мовленнєвих дій учнів на рівні, що забезпечує успішне розв’язання дидактичних завдань уроків, у тому числі і англійської мови. Самі рекомендації слід розглядати як учбові задачі, кожна з них поєднувалася кількома прикладами і завданнями у формі вправ. Бажано, щоб учитель аргументував необхідність постановки і розв’язання дидактичних завдань і перед ознайомленням учнів з рекомендаціями звернувся до них із вступним словом такого змісту: «Сьогодні ви будете працювати групами. Всім членам групи треба буде виконати вправу. Але під час роботи ви можете запитувати незрозуміле один у одного, допомагати товаришеві. Якщо ви будете дружними, то ваша група зможе швидко і правильно виконати цікаве завдання, яке я вам пропоную».

Рекомендації слід співвіднести із особливостями групової роботи на різних етапах її виконання. Можна виділити, зокрема, три типи рекомендацій, спрямованих:

а) на розуміння змісту і суті вправи;

б) на розподіл обов’язків під час переходу до виконання вправи;

в) на контроль за результатами роботи групи.

Першими названих видів рекомендації повинен сприяти ефективному ознайомленню із змістом та спільному аналізу завдань вправи, плануванню у групі загального ходу виконання вправи.

Другий вид рекомендації повинен оптимальному розподілу обов’язків з урахуванням особливостей вправи і особистих можливостей учнів.

Важливе значення в умовах групової діяльності має контроль: істотно підвищується «ціна» помилки кожного учасника, оскільки вона може вплинути на результативність роботи всієї групи. Контролювати слід не тільки процес розв’язання основної задачі, а й саму організацію діяльності.

Необхідно уникати «простоїв» у роботі які можуть проявлятись через те, що один з учнів, наприклад, не може подолати труднощі, з якими він зустрівся, а інший виконав доручену йому роботу швидше, ніж це було передбачено тощо.

Після ознайомлення рекомендацій бажано запропонувати учням разом розв’язати одну чи кілька учбових задач, звертаючи при цьому увагу на організацію роботи, а потім провести обговорення процесу виконання завдань.

Такий підхід до організації взаємодії учнів під час виконання ними вправ, запропонованих вчителем, забезпечує доцільну організацію підготовчого етапу учбової діяльності.

Пізнавальна активність, інтерес до пошуку проявляється лише в такій навчальній атмосфері, де немає примусу, імперативності.

Відсутність багатоваріантного шкільного навчання веде до уніфікації – до недиференційованого підходу, до стереотипних вимог щодо всіх учнів. Замість того, щоб розкривати здібності кожної окремої дитини, допомагати розвивати її індивідуальні здібності і орієнтувати на конкретну галузь професійних інтересів, вчитель змушений «підтягувати» невстигаючих, слабших, дотягуючи їх до середнього задовільного рівня. А це означає, що здібні, талановиті діти будуть обділені увагою, оскільки їх навчання проводиться із розрахунком на середньотиповий рівень підготовки.

На нашу думку, оптимальним і найкращим виходом із цієї ситуації є організація колективної пізнавальної діяльності, коли сильніші учні «підтягують» у навчанні слабших, а вчитель має можливість приділити увагу талановитим, здібним учням. При цьому не пригнічуються можливості тих чи ні інших. Але, сам процес допомоги слабшому сильнішим все одно повинен проходити за умов контролю з боку вчителя.

З цією метою нами було розроблено комплекс вправ, які сприятимуть успішній організації колективної навчально - пізнавальної діяльності молодших школярів на уроках іноземної мови.

Система оптимальних демократичних методів, прийомів та форм контрольно-оцінної діяльності, яка була використана нами під час дослідно-експериментальної роботи, включила:

а) використання замінників оцінки-балу:

- вербальних: словесне схвалення вчителем;

- невербальних: фішки, медалі, листівки;

б) використання методів взаємоконтролю:

- взаємоперевірка зошитів;

- взаємоопитування;

в) використання методів взаємооцінки:

- рецензування відповідей товариша;

- робота експертів.

Висновки та матеріали не вичерпують усіх питань, пов’язаних із проблемою організації колективної навчально - пізнавальної діяльності молодших школярів.

На підсумковому етапі дослідження проводилися узагальнення та математична обробка і аналіз одержаних на формувальному етапі дослідження даних.

Основним критерієм ефективності проведеного дослідження були показники сформованості колективу класу: наявність і кількість лідерів у класному колективі (у % до загальної кількості учнів у класі) та кількість мікрогруп.

Таблиця 1.1. Порівняльний аналіз динаміки сформованості учнівського колективу

Рівні сформованості учнівського колективу На початку експерименту Наприкінці експерименту
Контрольні Експериментальні Контрольні Експериментальні
кількість лідерів 8 9 7 9 9 7 8 9 7 5 4 3
кількість мікрогруп (у %) 26 31 22 30 31 23 26 31 22 16 13 9

Типову динаміку змін у структурі учнівського колективу під впливом запропонованої нами методики оптимізації дидактичного спілкування молодших школярів наводимо у діаграмах 1.1 та 1.2 (див. Дод.А та Дод.Б).

Порівняльний аналіз результатів на початку та наприкінці дослідження, представлених в таблиці, дозволяє зробити висновок: оптимізація дидактичного спілкування забезпечує позитивні зрушення у формуванні колективу класу.

оптимізація навчальний урок дидактичний


Висновки

Проблема оптимізації сягає глибоко в історію. Видатні представники класичної педагогіки і психології минулого приділяли велику увагу цьому питанню. У своєму історичному генезисі поняття "оптимізація" пройшло складний шлях.

Керуючись результатами аналізу науково-методичної літератури та даними вивчення досвіду роботи практиків, дійшли до висновків, що підвищення працездатності молодших школярів можливе лише за рахунок оптимізації навчального процесу. Оптимізація навчального процесу в початковій школі, спрямована на підвищення його результативності переважної більшості авторів розглядається як система заходів, що покликана зробити навчання усвідомленою потребою школяра, яка досягається через розвиток у дітей пізнавальних процесів та уваги, формуванні у них способів навчальної діяльності, старанності, працьовитості, цілеспрямованості, самооцінки, найбільш сприятливої для успішного оволодіння знаннями.

На основі результатів аналізу філософської та психолого-педагогічної літератури ми зробили висновки, що вирішити проблему оптимізації процесу навчання можливо лише в тому випадку, коли вчителю не лише підконтрольні всі компоненти процесу, але й володіння вміннями обирати найбільш оптимальну для сучасних умов структуру, стратегію і тактику процесу навчання, конкретизуючи їх на основі врахування умов конкретної школи, конкретного класу і в межах особливостей кожного учня.

Оптимізація процесу навчання передбачає суттєві зміни як в спрямованості навчальної діяльності, так і в технології застосування методів навчання.

Оптимізація працездатності в початковій школі є результатом взаємодії об'єктивних і суб'єктивних факторів: дидактичної значущості змісту навчання, активних форм навчання, активної позиції самого учня.

Найважливішими шляхами оптимізації навчального процесу в початкових класах є формування цілеспрямованості навчання, мотиваційної сфери особистості школяра, а також удосконалення методики формування у молодших школярів умінь і навичок, починаючи від уміння читати і писати до вміння самостійно планувати роботу.

Оптимізація навчального процесу в початковій школі сприяє зниженню в учнів небажаного психологічного напруження, яке нерідко веде до різкого спаду результативності навчання. Зниження психологічного напруження досягається за рахунок:

- запровадження у шкільну практику технологій, спрямованих на підвищення сформованості системи вмінь і навичок навчальної праці;

- активізації навчальної діяльності молодших школярів;

- орієнтації навчальної роботи на загальний розвиток учнів.

Організація навчального процесу на засадах системи оптимізації передбачає перебудову викладання і зростання самостійної пізнавальної діяльності учнів. У ній здійснюється не тільки активний пошук, відбір, але й оперування засобами, необхідними для розв'язання завдань. Саме на сходинці творчої активності стверджуються власні шляхи досягнення мети, які не подібні до загальновизнаних.

Причиною шкільної неуспішності може бути недостатній розвиток у дитини просторових. уявлень. Такій дитині важко оволодіти рахунком, розумінням геометричного матеріалу, малюванням, орієнтацією у просторі.

Виходячи зі сказаного, оптимальним вважаємо процес навчання, який відповідає одночасно таким критеріям: