Смекни!
smekni.com

Стан фізичного розвитку дітей середнього шкільного віку (12 років) (стр. 4 из 5)

Дата обстеження - 8-го дня 12-го місяця 1998 року. Дата народження - 5-го дня 6-го місяця 1986 року. Вік - 12 років 6 місяців і 3 дні.

В нашому прикладі підліток за віком відноситься до 13-річних, оскільки за загальноприйнятою методикою діти у віці від 12 років 6 місяців до 13 років 5 місяців 29 днів відносяться до 13-річних, від 13 років 6 місяців до 14 років 5 місяців 29 днів - до 14-річних і т.д.

Кожна оцінна таблиця (табл. 2) для дітей певної статі і віку включає середні арифметичні величини (М) довжини і маси тіла, кола грудної клітки; середнє квадратичне відхилення (8 - сигма) для довжини тіла; приватну сигму 8R і коефіцієнт регресії (R^ ) для маси тіла і кола грудної клітки.

В таблиці зверху відзначені межі сигмальних відхилень величини довжини тіла від середньої арифметичної (М) в межах М ± 18 (середні величини), від М + 18 до М + 28 (вище середнього), від М + 28 і вище (високі), від М - 18 до М - 28 (нижче середнього), від М - 28 і нижче (низькі). Знаючи стать і вік, у відповідній таблиці знаходять довжину тіла, яку має обстежений, і встановлюють, до якої групи за довжиною тіла він відноситься: середньої, вище середньої, нижче середньої, високої, низької. В стовпцях поряд знаходять показники маси тіла і кола грудної клітки для даної довжини тіла і порівнюють їх з тими, які має обстежуваний. З більшої маси тіла віднімають меншу і ставлять знак «+», якщо юний спортсмен важить більше, ніж він повинен важити при даній довжині тіла; якщо менше - знак «-». Одержану різницю ділять на приватну сигму для маси тіла 8R (внизу стовпця маси тіла) і таким чином визначають, на скільки приватних сигм маса тіла обстеженого більше або менше (залежно від того, який знак стояв при відніманні) по відношенню до тієї, яку він повинен був мати для даної довжини тіла. Якщо одержана величина знаходиться в межах ±1SR до +28R - вище середнього, від -8R до -28R - нижче середнього, від +28R і вище - високий, від -28R і нижче - низький. Аналогічні обчислення проводяться і для кола грудної клітки в паузі.

Приведемо приклад: підліток 13 років має довжину тіла 155 см, масу - 41,5 кг, коло грудної клітки в паузі - 72,1 см. За таблицею встановлюють, що для хлопчика 13 років довжина тіла 155 см знаходиться ±5, тобто є середньою. Маса тіла такої довжини відповідає 44,7 кг, коло грудної клітки - 74,3 см. Приватна (5R) для маси тіла рівна 5,9 кг, для кола грудної клітки - 6,05 см:

41,5 кг 72,1 см

44,7 кг 74,3 см

-3,2 кг -2,2 см

-3,2 кг : 5,9 кг = -0,54; -2,2 см : 6,05 см = -0,36.

Оскільки обидва одержані числа знаходяться в межах приватної сигми (-0,54 менше ±8R для маси тіла, а -0,36 менше ±5R для кола грудної клітки), то, отже, маса тіла і коло грудної клітки хлопчика, як і довжина його тіла, є середніми, тобто його фізичний розвиток є гармонійним.

Проте можливі і інші варіанти, при яких, наприклад, довжина тіла буде вище або нижче середньою, а маса або коло грудної клітки не відповідатимуть довжині тіла. Враховуючи це, доцільно застосовувати просту і чітку схему індивідуальної оцінки фізичного розвитку. Згідно цій схемі, діти і підлітки по рівню фізичного розвитку відносяться до однієї з чотирьох груп:

1. Діти з хорошим фізичним розвитком, тобто з середніми, вище середніх, високими і нижче середніх показниками довжини тіла, з середніми і вище середніх показниками маси і кола грудної клітки.

2.Діти з надмірним фізичним розвитком, тобто з тими ж показниками довжини тіла, що і в першій групі, але при високих показниках маси і (або) кола грудної клітки.

3.Діти з фізичним розвитком нижче середнього, тобто з середніми,
вище середніх і високими показниками довжини тіла при нижче середніх показниках маси тіла і (або) кола грудної клітки.

4.Діти з поганим фізичним розвитком:

а)з високими, вище середніх і середніми показниками довжини тіла при низьких показниках маси і (або) кола грудної клітки;

б)з показниками довжини тіла нижче середніх при показниках маси і (або) кола грудної клітки нижче середніх і низьких;

в)з низькими показниками довжини тіла.

Для групової оцінки фізичного розвитку різних груп школярів визначається питома вага дітей з тим або іншим рівнем фізичного розвитку (хорошим, надмірним, нижче середнього і поганим) в кожній групі (колективі).

Більшість дітей шкільного віку (67,8 %) має хороший гармонійний фізичний розвиток. Проте цей груповий показник знаходить певні коливання, залежно від статі і віку, від умов життя, фізичної підготовленості [1,c.274].

Фізичний розвиток в цілому оцінюють за 5-бальною системою: дуже поганий - 1, поганий - 2, середній - 3, хороший - 4, відмінний - 5. Необхідно відзначати також і відхилення у фізичному розвитку, статурі, щоб вчитель міг підібрати відповідні фізичні вправи для виправлення знайдених відхилень. Обстеження в групі дітей краще проводити спільно з медичним персоналом [2].

Фізичний розвиток підлітків 12-14 років оцінюють, використовуючи відомі стандарти (табл. 1) [6,с.11].


РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Дослідження фізичного розвитку підлітків, було проведено з дванадцяти річними учнями шостого класу Білківської загальноосвітньої школи Тростянецького району, Сумської області.

Для визначення стану фізичного розвитку підлітків 12 років (учнів 6 класу) ми провели вимірювання їх довжини , маси тіла та округлості грудної клітки.

Довжина тіла

Зріст вимірювали за допомогою металевого ростоміра (антропометра). Учень стоїть спиною до цифрових позначень. Рухому планку ростоміра опустили на голову досліджуваного.

Металевий антропометр ставиться строго вертикально. Горизонтальна лінійка висувається на 15-20 см і розташовується на найвищій точці голови.

Учень стає вертикально, щоб одночасно торкатися вертикальної поверхні п’ятами, литками, сідницями, спиною і головою. Голова має бути орієнтована так, щоб козелок вуха утворював горизонтальну лінію з нижнім краєм ока, п’ятки при цьому з’єднані. У момент вимірювання довжини тіла учень повинен зробити вдих і затримати дихання. Результатом вимірювання є визначення довжини тіла у міліметрах. Вимірювання також можна проводити за допомогою антропометра або стадіометра [10,c.44].

Маса тіла

Масу тіла визначали зважуванням на медичних терезах.

При закритому замку терезів досліджуваний стає на середину майданчика. Учень повинен зважуватись без одягу. Якщо це неможливо, тоді від загальної маси тіла віднімають масу одягу. Результатом вимірювань є визначення маси тіла школяра у кілограмах і грамах з точністю до 100 г. вимірювання не слід проводити після приймання їжі або виконання фізичних вправ.

Вимірювання окружності грудної клітки

Окружність грудної клітки визначали за допомогою сантиметрової стрічки.

Виконували при звичайному вдиху. Сантиметрову стрічку накладали: ззаду – під нижніми кутами лопаток, спереду – у хлопців – по нижньому краю навколососкових кругів, а у дівчат – під грудними залозами [10,c.55].

Результати середніх показників фізичного розвитку хлопців і дівчат 12-15 років вказані в таблицях 3-4 [15,c.174,176].


РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

Результати вимірювання фізичного розвитку (зріс, вага тіла та округлість грудної клітки), ми занесли до таблиці і порівняли отримані результати з середніми даними оціночної таблиці фізичного розвитку підлітків даного віку за Л. В. Волковим (табл.2) [1,с.175-177].

Прізвище та ім’я учня Зріст, см Вага, кг Округлість грудної клітки, см
1. Бабіч Валерій2. Вінніков Володимер3. Гладкова Тетяна4. Кондрамашин Андрій5. Коноз Тетяна6. Кузьменко Андрій7. Кухаренко Олександр8. Куц Сергій9. Маленко Ліза10. Нікітенко Володимир11. Осмачко Анжела12. Осмачко Алла13. Прокопович Ірина14. Руденко Юрій15. Рябчіков Федір16. Савченко Андрій 17. Соломаха Альоша18. Тріщинко НатальяЯровий Євген 154160146142170152146148143143150158148145151160153161148 54494030493736434046444244434546605042 72,469,371,266,172,567,867,475,769,974,373,672,874,175,277,478,179,877,673,4

Практично у всіх дітей зріст і вага находяться на відповідному рівні, але у 2-х учнів проявляються ознаки ожиріння та у одного хлопчика вага тіла не відповідає нормі (менше норми). Округлість грудної клітки, практично у всіх учнів, знаходиться в межах середнього розвитку. У більшості підлітків відмічається бурхливе зростання тіла в довжину, а м’язова маса не встигає за ним, тому більшість підлітків виглядають худими, незграбними (у одної дівчинки ріст значно випереджає норму). Всім підліткам цього класу, які не займаються в спортивних гуртках і секціях ми рекомендували зайнятись фізкультурою і спортом поза школою, а підліткам, які мали зайву вагу ми рекомендували виконувати спеціальні комплекси фізичних вправ і дотримуватись дієти.

З результатів перевірки стану фізичного розвитку підлітків 12 років 6 класу ми можемо зробити висновок, що підлітки даного класу значних відхилень в фізичному розвитку на даний момент не мають, але для більш пропорційного розвитку ми рекомендуємо їм регулярно займатись фізичною культурою і спортом.

Таким чином, з отриманих результатів перевірки стану фізичного розвитку учнів 6-го класу Білківської ЗОШ ми бачимо, що в даному класі діти мають середній рівень фізичного розвитку.


ВИСНОВКИ

1. Підлітковий вік характеризується інтенсивним зростанням всього організму. Дане явище пов'язане зі статевим дозріванням, чим і відрізняється від фізичного розвитку молодших і старших школярів. Довжина тіла підлітків збільшується на 5-8 см на рік, маса - на 4-8 кг; зростає сила м'язів, розвивається серцево-судинна система, завершують розвиток чуттєві і рухові закінчення нервово-м'язового апарата, збільшується обсяг серця і легенів.

Характерним для середнього шкільного віку є загальна перебудова органів і систем, значна інтенсифікація росту і розвитку організму. Перебудова організму спричинює збільшену загальну чутливість, змінюється динамічна рівновага між першою і другою сигнальними системами, відбувається ослаблення вищого функціонального рівня кіркової діяльності другої сигнальної системи. Індивідуальна оцінка фізичного розвитку ґрунтується на антропометричних і описових ознаках, на урахуванні особливостей статури (конституціональних) школяра і на результатах лікарського дослідження в цілому.