Смекни!
smekni.com

Проектування технологій навчання по темі Візуальне програмування в Delphi (стр. 4 из 7)

Фрагмент мотивації теми: «Візуальне програмування в Delphi»

Комп'ютери 50-х - 70-х років коштували шалено дорого. У ті роки було не дуже важливо, скільки часу програміст пише програму і як довго він її налагоджує; головне було - не перевантажувати комп'ютер. Тому в ході роботи над програмою комп'ютер майже не допомагав програмісту.

Створення мов об'єктно-орієнтованого програмування дозволило вирішити безліч проблем. Програмний об'єкт, наприклад такий, як кнопка, зберігається в основній програмі у вигляді набору стандартних процедур. Якщо треба змінити напис на кнопці або розмір кнопки, то ніякі процедури не треба міняти - треба лише змінити властивості об'єкта, і всі необхідні зміни в процедурах відбудуться автоматично - за це відповідає система об'єктно-орієнтованого програмування.

2.4 Проектування технологій формування ООД

Проектування технологій формування орієнтовної основи діяльності (ООД) включає вибір типу навчання, його структурних елементів, а також методів і прийомів їх реалізації.

ООД забезпечує не тільки правильне виконання дій, але і раціональний вибір одного з багатьох можливих виконань. Виходячи з цього, діяльність по розробці технологій формування нових знань зводиться, в першу чергу, до конструюванню орієнтованої основи і вибору типа навчання, які потім визначають методи і форми організації учбового процесу.

Таблиця 2. 6 – Вибір способів формування ООД по темі «Візуальне програмування в Delphi»

Найменування теми (пунктів плану) Цілі навчання № рівня Методи викладу Наочна допомога
1 2 3 4 5
Основи Delphi. Розповісти про основи візуально-орієнтованого програмування. І Розповідь, лекція Схематичне зображення принципу візуального програмування
Типи даних. Розповісти про типи даних у візуальному програмуванні та алгоритм їх використання. ІІ Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення. Робота з підручником Лістинги кодів, скріншоти
Синтаксичні частини програми. Розповісти про синтаксичні частини програмного коду: оператори, методи, функції, процедури та ін. ІІ Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення, робота з підручником Лістинги кодів, скріншоти
Створення додатку. Розповісти про роботу з компонентами та алгоритм створення програми. ІІ Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення, робота з підручником Лістинги кодів, скріншоти
Класи. Розглянути технологію розробки власних класів. І Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення Скріншоти, схеми

2.5 Проектування технологій формування виконавчих дій (ВД)

Після того, як у учнів сформовані необхідні уявлення про об'єкти, що вивчаються, процеси або явища навколишній дійсності, наступає етап формування умінь, навиків або, по-іншому, виконавчих дій.

У таблиці приведена загальна характеристика способів навчання, які представлені через методи навчання, і опис діяльності викладача стосовно кожного з етапів формування діяльності.


Таблиця 2. 7 – Вибір технологій формування ВД по темі «Візуальне програмування в Delphi»

Найменування розділу Цілі навчання Рівень Вибраний спосіб закріплення
Засоби закріплення
Метод Форма Назва Варійовані параметри Варіанти рішення
1 2 3 4 5 6 7 8
1. Стандартні типи даних Закріплення знань з типів даних та алгоритму їх використання. I II Вправа Фронтальна, індивідуальна Питання: 1. Що таке цілочисельний тип даних? 2. Що таке строковий тип? 3. Тип з плаваючою комою. 4. Алгоритм використання. Типи даних, їх семантика та алгоритм використання. Відповіді: 1. Назвати типи даних. 2. Привести приклад програмного коду.
2. Частини програмного коду Закріплення вмінь працювати з частинами програмного коду – операторами, процедурами, функціями тощо. II III Вправа Індивідуальна Питання: 1. Перелічите частини програмного коду. 2. Їх синтаксис. Оператори, функції, процедури Відповіді: 1. Частини програмного коду. 2. Їх синтаксис.
3. Створення додатку Закріплення знань про компоненти та алгоритм створення програмних додатків. I II Вправа Фронтальна Питання: 1. Що таке компонента? 2. Алгоритм створення програми. Компоненти, форма Відповіді: 1. Дати визначення компонентам. 2. Перелічити основні етапи створення програмного додатку.
4. Компоненти Закріплення вмінь створювати власні класи. II III Вправа Індивідуальна Питання: 1. Що таке клас? 2. Технологія створення класу. Клас, ієрархія Відповіді: 1. Дати визначення класам. 2. Розповісти технологію створення нового класу.

2.6 Проектування технологій формування контрольних дій (КД)

Діяльність викладача по розробці системи контролю включає ряд етапів:

1 етап. Аналіз мети навчання. 2 етап. Вибір видів контролю. На цьому етапі необхідно так побудувати систему контролю і продумати способи контролю, щоб викладач чітко отримав відповідь на питання: чи виконує учень ту дію, яка намічена? Чи правильно його виконує? 3 етап. Вибір способів контролю.


Таблиця 2. 8 – Вибір технологій формування КД по темі «Візуальне програмування в Delphi»

Найменування розділу Цілі навчання Рівень Вибраний спосіб контролю
Тип Вигляд Метод Форма Засоби закріплення
Назва Варіативні
параметри
Варіанти
рішення
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Стандартні типи даних Закріплення знань з типів даних та алгоритму їх використання. I II Проміжний Поточний Опит Фронтальний, усний Питання: 1. Що таке цілочисельний тип даних? 2. Що таке строковий тип? 3. Тип з плаваючою комою. 4. Алгоритм використання. Типи даних, їх семантика та алгоритм використання. Цілочисельні типи містять в собі значення, що інтерпретуються як числа. Типи з плаваючою комою використовуються для представлення дійсних чисел. Строкові типи - послідовність символів, яка розглядається як єдине ціле в контексті зміною.
2. Частини програмного коду Закріплення вмінь працювати з частинами програмного коду – операторами, процедурами, функціями тощо. II III Проміжний Поточний, систематичний Опит Фронтальний, усний Питання: 1. Перелічите частини програмного коду. 2. Їх синтаксис. Оператори, функції, процедури Оператор - найменша автономна частина мови програмування; команда. Функція - в програмуванні - це пойменована частина програми, яка може викликатися з інших частин програми стільки разів, скільки необхідно. Функція, на відміну від процедури, обов'язково повертає значення.
3. Створення додатку Закріплення знань про компоненти та алгоритм створення програмних додатків. I II Проміжний Поточний Опит Фронтальний, усний Питання: 1. Що таке компонента? 2. Алгоритм створення програми. Компоненти, форма Компонент - безліч класів та мовних конструкцій, об'єднаних за спільною ознакою. В більшості мов програмування немає мовних конструкція прямо відображають поняття компонента. Компоненти реалізуються за допомогою стандартних конструкцій, таких як класи.
4. Компоненти Закріплення вмінь створювати власні класи. II III Проміжний Ретроспективний Самостійна робота Індивідуальний, письмовий Питання: 1. Що таке клас? 2. Технологія створення класу. Клас, ієрархія Клас - різновид абстрактного типу даних в об'єктно-орієнтованому програмуванні (ООП), що характеризується способом своєї побудови. Суть відмінності класів від інших абстрактних типів даних полягає в тому, що при завданні типу даних клас визначає одночасно і інтерфейс, і реалізацію для всіх своїх екземплярів, а виклик методу-конструктора обов'язковий.

2.7 Складання перспективно-поурочному плані викладу теми
«
Візуальне програмування в Delphi»

Перспективно-поурочний план — це документ, який містить перелік уроків по конкретній темі, а також організаційні і дидактичні характеристики кожного з них, представлені часом, що відводиться на вивчення тих або інших питань теми, типом уроку, цілями навчання, змістом базового матеріалу, методами навчання.


Таблиця 2. 9 – Перспективно-поурочний план теми «Візуальне програмування в Delphi»

№ уроку Тема уроку Тип уроку Учбова мета Розвиваюча мета
Урок № 1 2 години Основи роботи в середовищі Delphi. Програмування лінійних алгоритмів: Головне вікно. Піктограми. Панелі інструментів. Налаштування вікон. Палітра компонентів. Вікно форми. Вікно дерева об'єктів. Вікно інспектора об'єктів. Вікно коду програми. Лабораторна робота: 1. Організаційний момент (2-3); 2. Актуалізація (2хв); 3. Мотивація (3хв); 4. Вступний інструктаж (10 хв); 5. Виконання л/р (40хв.) 6.Оформлення звіту (10хв); 7. Підведення підсумків (5хв). Вивчити інтерфейс ООСП Delphi. Виховати відповідальність, дисципліну, самостійність. Розвинути пам’ять, мислення, цікавість до предмету.
Урок № 2 4 години Компоненти Delphi: Standard, Additional, Win32, System, Dialogs, Win 3.1, Samples, ActiveX, компоненти для роботи з БД, компоненти для роботи в Інтернет. Лекція: 1. Організаційний момент (2-3хв); 2. Мотивація (2хв); 3. Повідомлення нового матеріалу (35хв); 4. Видача д/з (5хв). Вивчити характеристику та призначення компонентів Delphi. Виховати відповідальність, дисципліну, самостійність. Розвинути пам’ять, просторове мислення.
Урок № 3 2 години Форми Delphi: Різновиди форм. Компонент TForm. Створення та використання форм. Програми з багатьма формами. Лекція: 1. Організаційний момент (2-3хв); 2. Мотивація (2хв); 3. Повідомлення нового матеріалу (35хв); 4. Видача д/з (5хв). Вивчити структуру форм. Виховати відповідальність, дисципліну, самостійність. Розвинути пам’ять, здатність до самостійного навчання.
Урок № 4 2 години Основи візуального програмування: Зміна властивостей форми. Розміщення нового компонента. Реакція на події. Комбінований урок 1. Організаційний момент (2-3); 2. Мотивація (2хв); 3. Актуалізація (3хв); 4. Повідомлення нового матеріалу (35хв); 5. Практична робота (45хв); 6. Видача д/з (5хв). Вивчити технологію створення простого програмного додатку. Виховати відповідальність, дисципліну, самостійність. Розвинути здатність до самостійного навчання, цікавість до предмету
Урок № 5 1 години Застосування операторів, циклів, масивів: If..Then, While, And, Or, begin..end, case, repeat, array Ділова гра: 1. Організаційний момент (2-3); 2. Мотивація (2хв); 3. Актуалізація (3хв); 4. Проведення гри (40 хв); 5. Підведення підсумків (5хв); 6. Видача д/з (5хв). Вивчити технологію застосування операторів. Виховати відповідальність, дисципліну, самостійність. Розвинути здатність до самостійного навчання, цікавість до предмету, працювати з операторами.
Урок № 6 2 години Класи об’єктів: Об'єкт. Властивості і методи об'єкта. Лекція: 1. Організаційний момент (2-3хв); 2. Мотивація (2хв); 3. Повідомлення нового матеріалу (35хв); 4. Видача д/з (5хв). Вивчити технологію створення нового класу. Виховати відповідальність, дисципліну, самостійність. Розвинути здатність до самостійного навчання, цікавість до предмету, працювати з класами.
Урок № 7 1 година Контрольне заняття. Контроль сформованих знань: 1. Організаційний момент (2-3хв); 2. Вхідний інструктаж (10хв); 3. Контрольна робота (30-35хв); 4. Заключний інструктаж (5-7хв). Перевірити знання учнів по темі «Візуальне програмування в Delphi». Розвинути професійні інтереси до професії, пам’ять, просторове мислення.

2.8 Організація та методика уроку обраної теми

Тема: Основи роботи в середовищі Delphi. Програмування лінійних алгоритмів.