Смекни!
smekni.com

Проектування технологій навчання по темі Візуальне програмування в Delphi (стр. 6 из 7)

VI. Виконання лабораторної роботи

Мета роботи: навчитися складати каркас найпростішої програми в середовищі DELPHI. Написати і налагодити програму лінійного алгоритму.

План роботи:

1. Ознайомтесь з теоретичним матеріалом до даної роботи;

2. Згідно свого варіанту виконайте завдання;

3. Оформити звіт;

4. Зробити висновки по роботі.

Хід роботи:

1. Приклад написання програми

Завдання: скласти програму обчислення для заданих значень x, y, z арифметичного вираження.

Панель діалогу програми організувати у вигляді, представленому на рис.3.

1.1. Налаштування форми

Для створення нового проекту виберіть в основному меню пункт File-New-Application. Порожня форма в правому верхньому куті має кнопки управління, які призначені: для згортання форми в піктограму , Для розгортання форми на весь екран і повернення до вихідного розміром і для закриття форми. За допомогою миші, «захоплюючи» одну з крайок форми або виділений рядок заголовка відрегулюйте потрібні розміри форми і її положення на екрані.

1.2. Зміна заголовка форми

Нова форма має однакові ім'я (Name) і заголовок (Сaption) - Form1. Щоб змінити заголовок викличте вікно інспектора об'єктів і клацніть кнопкою миші на формі. На сторінці Properties інспектора об'єктів знайдіть властивість Caption і в равій клітинці наберіть "Іванов А. Гр. 710201 Лінійний алгоритм".

1.3. Розміщення рядка введення (TEdit)

Для введення даних, а так само виведення інформації, яка вміщається в один рядок, використовується однорядкове вікно редагування (компонент TEdit). Доступ до інформації, що в вікні інформації у вигляді рядка з символів (Тип String) здійснюється за допомогою властивості Text. У програмі за допомогою компонентів TEdit будуть вводитися значення змінних x, y, z (див. рис. 3).

У меню компонентів Standard піктограму і клацніть мишею в тому місці форми, де ви хочете її поставити. Помістіть три компонента TEdit у форму, в тексті програми (див. Лістинг 1.1) з'явиться три нових змінних - Edit1, Edit2, Edit3. Захоплюючи компоненти "мишею" відрегулюйте розміри вікон і їхнє становище. За допомогою інспектора об'єктів встановіть шрифт і розмір символів відображаються у рядку Edit (властивість Font).

У властивості Text інспектора задайте початкові значення змінних x, y, z. На етапі написання програми, слід звернути увагу на те, що чисельні значення змінних x, y, z мають дійсний тип, а компонент TЕdit у змінній Text містить відображається у вікні рядок символів. Для перетворення строковою запису числа, що знаходиться в змінної Edit.Text, в дійсне його подання, треба використовувати стандартну функцію x: = StrToFloat (Edit1.Text). Якщо вихідні дані мають цілочисельний тип, наприклад integer, то використовується стандартна функція StrToInt. При цьому у записі числа не повинно бути пробілів, а ціла і дробова частина дійсного числа поділяється символом, заданим в розділі "Мови і стандарти" панелі керування Windows (за замовчуванням - коми).

1.4. Розміщення надписів (TLabel)

На формі рис. 3 є чотири пояснювальні написи. Для нанесення таких написів на форму використовується компонент TLabel.

У меню компонентів Standard піктограму і клацніть мишею в потрібному місці форми (з'явиться напис Label1). Виконайте це для чотирьох написів (у тексті програми автоматично з'являться чотири нові змінних типу TLabel). Для кожної написи, клацнувши на ній мишею, відрегулюйте розмір і положення на формі. У властивість Caption введіть рядок, наприклад "Значення змінних", а також виберіть розмір символів (властивість Font).

1.5. Розміщення багаторядкового вікна виводу (TMemo)

Для виведення результатів роботи програми у вигляді звіту, що містить кілька рядків тексту, зазвичай використовується текстове вікно (компонент TMemo).

У меню компонентів піктограму і помістіть компонент TMemo на форму. У тексті програми з'явилася змінна. За допомогою миші відрегулюйте розміри і місце розташування Memo1. Для відображення вертикальної і горизонтальної смуг прокручування, на сторінці Properties інспектора об'єктів встановіть властивість ScrollBars в положення SSBoth. Інформація, яка відображається порядково у вікно типу ТMemo, знаходиться у властивості Memo1.Lines. Новий рядок додається методом Memo1.Lines.Add (змінна типу String). Для чищення вікна під час виконання програми використовується метод Memo1.Clear. Якщо виводяться дані, що знаходиться в змінних дійсного або цілого типу, то їх треба попередньо перетворити до типу String. Наприклад, якщо змінна u: = 100 цілого типу, то метод Memo1.Lines.Add ('Значення u = '+ IntToStr (u)) зробить це, і у вікні з'явиться рядок "Значення u = 100". Якщо мінлива u: =- 256,38666 дійсного типу, то при використанні методу Memo1.Lines.Add ('Значення u =' + FloatToStrF (u, fffixed, 8,2)) буде виведена рядок "Значення u = -256,39". При цьому під всі число відводиться вісім позицій, з яких дві позиції займає його дробова частина.

1.6. Написання програми обробки події створення форми (FormCreate)

Після запуску програми, на певному етапі її виконання, відбувається створення спроектованої форми (подія OnCreate). Створимо підпрограму - обробник цієї події (TForm1.FormCreate). Вона очищає вікно ТMemo1. Для цього двічі клацнемо мишею на будь-якому вільному місці форми. На екрані з'явиться текст, в якому автоматично внесений заголовок процедури обробника події створення форми: Procedure TForm1.FormCreate (Sender: TObject). Між begin ... end вставимо текст програми (дивіться приклад, розташований нижче).

1.7. Написання програми обробки події натискання кнопки (ButtonClick)

Помістіть на форму кнопку (компонент ТButton), для чого необхідно вибрати в меню компонентів Standart піктограму. За допомогою інспектора об'єктів змініть заголовок (Caption) - Button1 на слово "Обчислити" або інше за вашим бажанням. Відрегулюйте положення і розмір кнопки.

Після цього два рази клацніть на кнопці, з'явиться текст підпрограми, з заголовком процедури обробника події "клацання мишею на кнопці "(Procedure TForm1.ButtonClick (Sender: TObject);). Наберіть текст цієї процедури (див. Лістинг 1).

Увага! Заголовки процедур ButtonClick і FormCreate створюються середовищем Delphi автоматично (якщо набрати їх вручну - програма працювати не буде). При запуску програми на виконання всі функції обробки подій, у яких між begin і еnd не було написано тексту видаляються автоматично за відповідним запитом середовища Delphi. Тому не треба вручну видаляти помилково створені обробники.

Розмістіть на формі власну кнопку для кінця роботи, помістивши з папки Additional кнопку Bitbtn1 і встановивши в інспектора для властивості Kind значення Close.

1.8. Запуск і робота з програмою

Запустити програму можна, вибравши в головному меню пункт Run - Run, або натиснувши клавішу F9, або клацнувши мишею по піктограмі. При цьому відбувається трансляція і, якщо немає помилок, компонування програми і створення єдиного завантаження файлу з розширенням exe. На екрані з'являється активна форма програми (рис.3).


Рисунок 3

Робота з програмою відбувається наступним чином. Натисніть (Клацніть мишею) кнопку "Обчислити". У вікні Memo1 з'являється результат. Змініть вихідні значення x, y, z у вікнах Edit і знову натисніть кнопку «Обчислити» - з'явиться нові результати. Завершити роботу програми можна або натиснувши кнопку на формі або кнопку «CLose» або, перейшовши у вікно DELPHI, вибрати в головному меню пункт Run - Program Reset. Останній спосіб виходу з програми зазвичай використовують у разі її зациклення.

У Лістингу 1.1 (див. ДОДАТОК 1) представлений текст програми. Для наочності, оператори, які слід набрати виділені курсивним шрифтом, інші оператори вставляються середовищем Delphi автоматично.

Перелік варіантів завдань знаходиться у ДОДАТКУ 2.


Вибір дидактичної технології


3 Розробка дидактичних матеріалів інноваційних технологій навчання

Ділова гра

Форма уроку: ділова гра.

Тема уроку: «Застосування операторів розгалуження, циклу. Масив».

Мета уроку:

– освітня: познайомити учнів застосовувати оператори розгалуження, цикли та масиви при об’єктно-орієнтованому програмуванні; використовувати оператори циклу: while, repeat, for, array - при вирішенні завдань;

– розвиваюча: розвиток мислення, пам'яті; формування навичок логічного мислення (висновок, аналіз, узагальнення, виділення головного);

– виховна: виховувати вміння працювати елементами ООП, організовувати роботу ІС;

Обладнання: ПК, картки, питання, грошові кошти «ум. од.», міліметровий папір, маркер.

Хід уроку

I. На початку уроку клас ділиться на групи по 5-6 чоловік, вчитель пропонує утворити фірми. У кожної фірми є свій програміст, фінансист, менеджер і президент, назва фірми. Учні придумують всі атрибути фірми самі.

II. Учитель пропонує учням звернути увагу на тему уроку і задає питання: «Що ми знаємо по цій темі?», «Що ми вміємо?». Пропонує учням сформулювати мету сьогоднішнього уроку. Ставиться мета уроку, тобто мета ділової гри. Далі вчитель повідомляє, що для того щоб почати нашу гру, учням треба заробити початковий капітал, відповівши на бліц питання, відповідати швидко і точно.

III. Кожній фірмі задається по 10 питань ціна кожної відповіді 100 у.о. відповідь або приймається або ні (за цим стежать "Експерти" з числа кращих учнів).

Отже, почнемо гру.

Питання 1 фірмі:

1. Як виконується команда розгалуження в повній формі? (If ум. Then оератор1 else оператор2)

2. Які правила оформлення команди розгалуження існують? (Перед else не ставиться крапка з комою)

3. Які алгоритми називаються циклічними? (Багато разів повторювана послідовність дій)

4. Який з операторів циклу є самим універсальним? (While)

5. Для управління циклом Repeat які функції зручно використовувати? (Succ або pred, ins, dec)

6. Коли використовується оператор циклу FOR? (Багато разів повторювати одні й ті ж дії)