Смекни!
smekni.com

Топографічне земельне креслення (стр. 2 из 5)

Студенти повинні уміти:

- розміщати формати паперу за стандартом (А0, А1, А2, А3, А4);

- будувати рамки та штампи.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Вивчити стандарти, діючі в землевпорядкуванні.

Завдання 2. Підготувати формати паперу для виконання контрольної роботи 210х148 мм.

Завдання 3. На форматах паперу побудувати рамки розміром 164х116 мм.

1.1. Лінійні і штрихові елементи графіки та прийоми їх викреслювання.

Креслярські інструменти: вимірники, рейсфедери, кронциркулі, кривоніжки, їх будова і застосування. Догляд за креслярськими інструментами, їх правка і зберігання.

Креслярські приладдя: проектори, гравірувальні і штрихувальні прилади, пропорційні циркулі, синусні лінійки, косинці, трафарети, ручки, пера, олівці тощо, їх застосування і перевірка.

Креслярські матеріали: креслярський та координатний папір ,калька, лавсан, аерофотознімки і фотоплани, туш, акварельні фарби, деколі (перевідні зображення). Їх підбір, догляд та застосування.

Креслення олівцем: підбір і заточка олівців, техніка роботи від руки, з лінійкою, косинцем, рейсшиною, штрихувальним приладом, циркулем та вимоги до роботи.

Креслення пером: особливості роботи пером, креслення пером від руки прямих і хвилястих ліній різної товщини та горизонталей, вимоги до роботи.

Робота креслярськими інструментами: техніка роботи рейсфедером під лінійку, підбір товщини ліній, правка та вимоги до роботи рейсфедером. Техніка роботи круговим пером, кронциркулем та кривоніжкою.

Після вивчення теми студенти повинні знати: креслярські інструменти, приладдя та матеріали, правила підбирання, догляду та перевірку і наладку їх.

Студенти повинні уміти: креслити пером прямі і хвилясті лінії різної товщини та горизонталі, рейсфедером – суцільні і пунктирні лінії різної товщини, кронциркулем – кола різного діаметра, кривоніжкою – горизонталі.

Завдання для самостійної роботи

З метою закріплення теми студенти виконують завдання 1…4 контрольної роботи.

Завдання 1. Креслення прямих і хвилястих ліній креслярським пером

(Л-1, с. 12, 81; Л-2, с. 37). Примітка: зразок завдання подано на мал. 1 цих навчальних завдань.

Завдання 2. Креслення рейсфедером шкали товщин ліній і прямокутних рамок (Л-1, с.14, 80; Л-2, с. 20; Л-3, с. 16). Зразок завдання подано на мал. 2.

Завдання 3. Будова і креслення поперечного масштабу (Л-1, с. 15, 82; Л-3, с. 12; Л - , с. 29). Зразок завдання подано мал. 4.

Завдання 4. Штриховка контурів (Л-1, с. 14, 82; Л-3, с. 19). Зразок завдання подано на мал. 3.

1.2. Шрифти для планів, проектів, карт та креслень,

методика їх вивчення та техніка виконання.

Програма.

Класифікація шрифтів. Елементи літер шрифтів та їх основні характеристики. Застосування шрифтів, вимоги до них та методика будови. Письмо шрифтами. Застосування трафаретів деколей.

Обчислювальний шрифт: особливості застосування та методика письма цифр і чисел.

Стандартний шрифт: особливості шрифту, його застосування, нормативи шрифту, методика письма перами “Редіс”, використання трафаретів.

Рублений шрифт: види шрифту, його особливості та застосування, конструкції заголовних і малих літер, арабських і римських чисел; нормативи вузького та широкого шрифтів, основний і напівжирний рублений шрифт, будова і викреслювання шрифту, методика розрахунку рядків і тексту в рядках.

Звичайний шрифт: особливості шрифту, конструкції літер і цифр, їх нормативи, будова і викреслювання шрифту.

Курсивний шрифт: особливості і види шрифту, застосування, нормативи основного і наливного курсиву.

Художній шрифт: особливості шрифту, застосування, елементи і мотиви художніх шрифтів, використання контурів рубленого та звичайного шрифтів для будови художнього шрифту.

Після вивчення теми студенти повинні знати: класифікацію шрифтів, їх конструкцію і основні характеристики; застосування шрифтів, вимоги до них, методику будови, використання та письма шрифтами; розмітку рядків, розміщення слів і тексту, використання трафаретів і деколей на планах землеустрою.

Студенти повинні уміти: писати олівцем і пером цифри та числа обчислювальним шрифтом; креслити пером літери і цифри, слова і заголовки остовним і напівжирним рубленим, звичайним, курсивним та художнім шрифтами; писати текст і цифри на планах землеустрою, топографічних планах і картах рубленим, стандартним та курсивним шрифтами.

Завдання для самостійної роботи

З метою закріплення теми студенти виконують завдання 5…12 контрольної роботи.

Завдання 5. Написати цифри і числа обчислювальним шрифтом

(Л-1, с. 89; Л-4, с.123). Зразок завдання подано на малюнку 5 цих навчальних завдань.

Завдання 6. Написати перами “Редіс” алфавіт великих і малих літер та цифри стандартним шрифтом (Л-1, с. 27, 98; Л-2, с. 60; Л-3, с.52). Зразок завдання подано на мал. 6.

Завдання 7. Написати пером алфавіт і цифри основним курсивним шрифтом (Л-1, с. 25, 96; Л-3, с. 48; Л-4, с. 188). Зразок завдання подано на мал. 7.

Завдання 8. Написати курсивним шрифтом слова: “ПЛАН ЗЕМЛЕВОЛОДІННЯ”. Зразок завдання подано на мал. 8.

Завдання 9. Написати літери і цифри звичайним шрифтом (Л-1, с.22, 90; Л-2, с. 76; Л-3, с.44). Зразок завдання подано на мал. 9.

Завдання 10. Написати художнім шрифтом слова: “ПЛАН”, “ПРОЕКТ” ( Л-1, с. 23, 91-93; Л-2, с. 79; Л-3, с. 56; Л-4, с.91)

Завдання 11. Написати алфавіт і цифри остовним рубленим шрифтом (Л-1, с. 19, 85; Л-2, с.66; Л-3, с. 38). Зразок завдання подано на мал.11.

Завдання 12. Написати рубленим шрифтом слова: “ПЛАН ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ” .(Л-1, с.85; Л-2, с.70; Л-3, с. 40). Зразок завдання подано на мал. 12.

1.3. Умовні топографічні і землевпорядні знаки.

Програма.

Топографічні умовні знаки, їх суть і застосування. Види умовних знаків, їх структура, характер розміщення і вимоги до їх викреслювання. Позамасштабні і масштабні умовні знаки. Шрифтові, фонові, штрихові і комбіновані умовні знаки.

Землевпорядні умовні знаки. Класифікація земельних угідь і методика викреслювання їх умовних знаків. Використання трафаретів і деколей.

Після вивчення теми студенти повинні знати: топографічні і землевпорядні умовні знаки, їх суть, застосування на планах, проектах і картах; види умовних знаків та вимоги до їх креслення; позамасштабні, масштабні, штрихові, фонові і комбіновані умовні знаки.

Студенти повинні уміти креслити: лінійні умовні знаки доріг, гідрографії, ліній зв’язку, електропередач, газопроводів, тощо; умовні знаки населених пунктів і виробничих об’єктів; умовні знаки природної рослинності; болота, водоймища; умовні знаки сільськогосподарських угідь: ріллі, перелогів, багаторічних насаджень, сіножатей і пасовищ.

Завдання для самостійної роботи

З метою закріплення теми студенти виконують завдання 13…15 контрольної роботи.

Завдання 13. Накреслити умовні знаки: лісу, чагарнику, саду, виноградника, болота, городів (Л-1, с.32, 103; Л-2, с. 98; Л-3, с. 66). Зразок завдання подано на мал. 13.

Завдання 14. Накреслити умовні знаки сіножатей: суходольних чистих, поліпшених, з чагарником, з купинами, заливних і заболочених (Л-1, с. 33, 103; Л-2, с.98; Л-3, с. 79).

Завдання 15. Накреслити умовні знаки пасовищ: суходольних чистих, поліпшених, з купинами, з чагарником, солонцюватих та умовні знаки перелогів (Л-1, с.35, 104, 126; Л-2, с. 98, Л-3, с. 64). Зразок завдання подано на мал. 15.

1.4. Ілюмінування планів, проектів і карт

Програма.

Особливості кольорового оформлення землевпорядної документації. Основні кольори фарб та способи їх змішування. Еталони кольорів для земельних угідь. Підготовка паперу, фарб, кольорової туші, щіточок та інших матеріалів. Методика і техніка ілюмінування великих і маленьких контурів. Лесування, вимоги до ілюмінування планів. Виправлення помилок.

Після вивчення теми студенти повинні знати: особливості кольорового оформлення планів землеустрою; основні кольори фарб, туші і способи їх зміщування; зразки кольорів для земельних угідь, рецепти їх приготування та техніку ілюмінування великих і маленьких контурів; лесування, вимоги до ілюмінування; як організувати робоче місце та способи підготовки креслення до ілюмінування і виправлення помилок.

Студенти повинні уміти: готувати робоче місце і плани до ілюмінування; розчиняти фарби і кольорову туш, підбирати кольори згідно із зразками, робити лесування основних кольорів; ілюмінувати контури умовних знаків земельних угідь, сівозмін та відтіняти межі землекористувань та проектних ділянок.

Завдання для самостійної роботи

З метою закріплення теми студенти виконують завдання 16…18 контрольної роботи. В зв’язку із складністю завдань студентам потрібно вдома заготовити лише в туші макети завдань, а ілюмінування доцільно провести у навчальному закладі під керівництвом викладача.

Завдання 16. Ілюмінувати умовні знаки: ріллі, саду, винограднику, лісу, села та господарського двору( Л-1, с. 43, 106; Л-2, с.105; Л-3, с. 124). Зразок завдання подано на мал. 16.

Завдання 17. Ілюмінувати фрагменти польової і кормової сівозмін

(Л-1, с.44, 107; Л-2, с. 104; Л-3, с. 125). Зразок завдання подано на мал. 17.

Завдання 18. Ілюмінувати умовні знаки сіножатей і пасовищ (Л-1, с. 44, 107; Л-2, с.111; 1-3, с.124). Зразок завдання подано на мал. 18.

2.1. Копіювання і розмноження проектів, планів і карт.

Програма.

Копіювання планів на папір олівцем на просвіт з наступним викреслюванням тушшю, за допомогою прозорих матеріалів, пантографа, проекційного ліхтаря, універсального топографічного проектора, світлочутливого паперу, по клітинах та з використанням сучасної комп’ютерної техніки та ксероксу.

Після вивчення теми студенти повинні знати: способи копіювання креслень за допомогою кальки, по клітинах, на просвіт, переколювання, проекційного ліхтаря, пантографа, на світлочутливий папір, за допомогою комп’ютерної техніки та ксероксу.