Смекни!
smekni.com

Топографічне земельне креслення (стр. 3 из 5)

Студенти повинні уміти: копіювати креслення за допомогою кальки, копіювального столу, по клітинах, за допомогою проекційної апаратури, та сучасної копіювальної техніки.

Завдання для самостійної роботи

Вивчити способи копіювання планів і креслень(Л-1, с.50; Л-2, с. 114; Л-3, с. 91). По завданню викладача скопіювати наступні планово-картографічні документи: план-оригінал на землекористування (план теодолітної зйомки), формат А-4; топографічний план(план тахеометричної зйомки),формат А5, А4; план меж земельної ділянки формат А4; проект (схема) паювання земель, формат А4, А3; проект організації території, формат А4, А3; земельно кадастрова карта, формат А4, А3.

2.2. Викреслювання і оформлення планів землекористування.

Програма.

Зміст плану-оригіналу на землекористування або землеволодіння. Технологія складання, викреслювання і оформлення плану. Компонування основних елементів: плану, картуша, експлікації, масштабу, опису меж, штампу, рамки, рози вітрів, ситуаційного плану. Вимоги і послідовність викреслювання плану. Вимоги і послідовність викреслювання плану.

Вивчивши тему студенти повинні знати: зміст плану-оригіналу, технологію його складання, креслення і оформлення; компонування основних елементів: плану земельної ділянки, експлікації, опису меж, масштабу, рози вітрів, рамки, штампу.

Студенти повинні уміти: креслити план-оригінал у такій послідовності: межові знаки, окружна межа, межі населених пунктів та їх кварталів, господарські двори, міжселищні і польові дороги та скотопрогони, межі земельних угідь та їх умовні знаки; виконувати шрифтове та кольорове оформлення.

Завдання для самостійної роботи

Вивчити зміст і технологію складання, викреслювання і оформлення плана землекористування.

Завдання 19. Накреслити план-оригінал на землекористування фермерського господарства під час сесії по завданню викладача (Л-1, с.52-55; Л-2, с. 125; Л-3, с.83). Зразок подано на мал. 19.

2.3. Викреслювання і оформлення топографічних планів.

Програма.

Зміст топографічного плану. Технологія складання, викреслювання і оформлення топографічного плану. Вимоги до викреслювання і оформлення топографічних планів.

Вивчивши тему студент повинен знати: зміст топографічного плану, технологію його складання, викреслювання і шрифтового оформлення.

Студент повинен уміти: викреслювати на папері або кальці чи лавсані план крупномасштабної тахеометричної або мензульної зйомки.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 20. Вивчити зміст топографічного плану, порядок його складання, креслення та оформлення. Накреслити фрагмент топографічного плану під час сесії по завданню викладача (Л-1, с.111; Л-2, с. 153).Зразок подано на мал. 20.

2.4. Викреслювання і оформлення проектних планів землеустрою.

Програма.

Види проектних планів: плани меж земельних ділянок поданих громадянам, фермерським господарствам, несільськогосподарським підприємствам; проекти утворення сільськогосподарських підприємств на основі приватної власності на землю, проекти організації території та робочі проекти. Порядок та техніка виготовлення проектних планів. Викреслювання геодезичної основи проектних планів, оформлення проектних елементів, шрифтове оформлення, ілюмінування проектних планів.

Вивчивши тему студент повинен знати: види проектних планів, порядок та технологію їх складання, викреслювання, оформлення та ілюмінування.

Студент повинен уміти: складати, викреслювати, знімати копії, оформляти шрифтами і умовними знаками та ілюмінування земельно-кадастрову та проектну землевпорядну документацію.

Завдання для самостійної роботи.

Завдання 21. Накреслити план меж земельної ділянки по завданню викладача під час сесії(Л-1, с. 118). Зразок подано на мал. 21.

Завдання 22. Накреслити фрагмент проект або схеми паювання земель і утворення сільськогосподарського підприємства на основі приватної власності на землю. Формат А4, А3. Зразок подано на мал. 22. Виконується по завданню викладача під час сесії.

Завдання 23. Накреслити фрагмент проекту організації території з ілюмінуванням. Завдання виконується по завданню викладача під час сесії. Формат А4, А3. Зразок подано на мал. 23 (Л-1, с.58 –66, 68-70, 112; Л-2, с. 192; Л-3, с. 83).

2.5. Викреслювання і оформлення земельно-кадастрових планів і карт.

Програма.

Види земельно-кадастрових планів і карт: грунтові карти, карти агровиробничих груп грунтів, протиерозійних заходів, меліоративного стану земель, оцінки земель та карти землекористувань. Геодезична основа кадастрових карт. Порядок викреслювання і оформлення кадастрових карт, шрифтове і кольорове оформлення.

Вивчивши тему студент повинен знати: види земельно-кадастрових і сільськогосподарських карт, елементи змісту їх розміщення, умовні знаки спеціального змісту, вимоги до шрифтового і кольорового оформлення; особливості оформлення грунтових, агрохімічних, земельно-кадастрових та районних карт землекористувань.

Студент повинен уміти: складати і копіювати карти, компанувати їх елементи, підбирати спеціальні умовні знаки, викреслювати в туші та виконувати шрифтове і кольорове оформлення.

Завдання для самостійної роботи.

Завдання 24. Накреслити одну із існуючих видів карт по завданню викладача на форматі А4, А5. Зразок завдання подано на мал. 24.(Л-1, с. 71-73, 93, 113, 114; Л-2, с.252; Л-3, с.126).

2.6. Викреслювання аерофотознімків та фотопланів

Програма.

Технологія виготовлення планів землекористування за допомогою аерофотознімків та фотопланів. Польове та камеральне дешифрування аерофотознімків.

Особливості креслення на аерофотознімках і фотопланах. Техніка викреслювання аерофотознімків.

Вивчивши тему студент повинен знати: технологію виготовлення планів за допомогою аерофотознімків, дешифрування аерофотознімків, особливості креслення на аерофотознімках та підготовка фотознімків до креслення.

Студент повинен уміти: камерально дешифрувати аерофотознімок та його накреслити з умовними топографічними знаками.

Завдання для самостійної роботи.

Завдання 25. Провести камеральне дешифрування аерофотознімка або його частини по завданню викладача та накреслити його і зняти копію на кальку. Зразок завдання подано на мал. 25, 26.(Л-1, с.46, 47, 110; Л-2, с.165;)

2.7. Елементи будівельного креслення

Програма.

Умовні будівельні знаки: вікна, двері, печі, сантехніка, стіни, перегородки, перекриття, будівельні матеріали, тощо. Технологія складання і викреслювання планів будівель.

Завдання для самостійної роботи.

Завдання 26. Викреслити план житлової будівлі по завданню викладача. Зразок завдання подано мал. 27, 28.

Рекомендації по виправленню креслень

При виконанні креслярських робіт потрібно слідкувати щоб всі лінії на кресленні були однакові і їх товщина відповідала стандартам.

Умовні знаки повинні відповідати розмірам установленим для відповідного масштабу.

Підписи на кресленні виконуються шрифтами паралельно до рамки. Скорочення слів робиться згідно стандартів. Кольори для ілюмінування і відтінки меж підбираються згідно галузевих стандартів. Якщо креслення виконується погано , не дотримуються стандарти, шрифти і умовні знаки, то таку роботу виправити не можливо. Практично, така робота бракується і виконується заново. Але, навіть, на якісно виконаному кресленні можуть зустрічатися помилки, які необхідно виправити.

Нижче дається декілька порад по ремонту креслень.

Для стирання ліній з паперу зроблених олівцем застосовують гумки трьох типів: м’які - для стирання тонких, легких ліній; гумки середньої твердості – для зняття ліній, проведених олівцем з натиском; гумки тверді (скляні) – для зняття ліній обведених тушшю. Але краще використовувати для зняття туші з креслення лезо для бриття, яким знімається тонкий шар паперу разом з тушшю. Лезо потрібно тримати пальцями руки у вигляді жолобка, зігнувши його.

Креслення виконують на креслярському папері відповідного формату. До початку креслення необхідно визначити якісний бік аркуша паперу, тобто більш шороховатий, тому що рівний бік паперу більше лохматиться від застосування гумки.

Часто студенти згортають креслення в рулон. Щоб випрямити такий аркуш, потрібно його згорнути в рулон в протилежному напрямку. Якщо це не допомагає, то кладуть аркуш паперу на край креслярської дошки або столу і розгладжують його спочатку по одній діагоналі, а потім по іншій.

Якщо аркуш паперу дуже пом’ято, то його змочують водою і розгладжують гарячою праскою. Але виправити креслення в таких випадках вдається не завжди.

Чорнильні плями з креслення видаляються розчином лимонної кислоти, яка не діє на туш. Отвори, що утворюються на папері від проколу циркуля або інших механічних дій, заповнюють дрібнішим паперовим пилом змішаним із слабким розчином клею. Після висихання виправлене місце потрібно розгладити. Паперовий пил можна настругати ножем, скальпелем або лезом.

Масляні плями змочують з іншого боку креслення сумішшю бензину з паленою магнезією. Палена магнезія може продаватись в аптеках.

Якщо креслення буде ілюмінуватись, то до початку його креслення потрібно додати в туш декілька кристалів двох ромокислого калію (хромпіка) або квасців. Тоді туш не буде змиватись водою під час ілюмінування. Якщо при ілюмінуванні або тонуванні креслення потрібно залишити нефарбовані ділянки, наприклад білі літери тощо, то їх покривають резовим клеєм. Після ілюмінування резовий клей змивається чистим бензином.

Після ілюмінування планів можна допустити помилки: фарба може вийти за межі контура, не підійшов тон кольору до еталону, помилково пофарбовано контур іншим кольором, утворилась темна або світла пляма тощо. Такі помилки не важко виправити. Якщо фарба вийшла за межі контуру, треба промокнути ту ділянку і дати висохнути, а потім підрізати бритвою або витерти твердою гумкою помилково пофарбовані місця. Якщо контур не вірно пофарбовано по тону, то після підсихання повторюють ілюмінування ще раз, але слабкішим розчином фарби. Якщо одержано тон більш сильний, ніж потрібно, то, не даючи фарбі висохнути контур потрібно промокнути і змочити чистою водою за допомогою щіточки, після чого знову промокнути і просушити креслення, а потім заново пофарбувати контур.