Смекни!
smekni.com

Формування самоосвітньої компетентності учнів (стр. 4 из 9)

Встановлювати асоціативні та практично доцільні зв'язки між отриманими інформаційними повідомленнями.

IV. Сформованість операцій розумової діяльності

Учити визначати головне в прочитаному, розбиратися в змісті та структурі визначення поняття; аналізувати суть явищ, подій, визначати й аналізувати причинно-наслідкові зв'язки; порівнювати на основі різноманітних джерел, табличних даних, діаграм; здійснювати аналіз та порівняння навчального матеріалу на основі готових логічних схем. Порівнювати способи роботи вчителя та однокласників, результати власної самостійної діяльності. Вчитися робити висновки про головну думку осмисленої інформації. Вчитися читати нескладні схеми, таблиці, діаграми, графіки, кодувати отриману інформацію у вигляді плану, опорної схеми, таблиці. Вміти користуватися опорними схемами, конспектами. Ввести поняття абстрактного, вдосконалювати вміння та навички емпіричної конкретизації, оволодівати вмінням простої теоретичної конкретизації. Розвивати активне, самостійне, творче мислення, здатність абстрагувати й узагальнювати, розмірковувати, робити висновки, доводити. Вчитися самостійно ставити запитання, бачити предмет з різних точок зору, будувати план розв'язання існуючої проблеми. Переносити вміння на інші предмети.

V. Контрольно-оцінювальні вміння

Аналізувати відповіді учнів за певним планом; слухати й коригувати свою мову та мовлення. Контролювати виконання завдань за зразком, ходом виконання, результатом. Критично осмислювати та оцінювати своє місце в колі ровесників, людей, що оточують учня.

7-й КЛАС

І. Організація навчальної праці

Самостійно визначати навчальні завдання; планувати навчальні операції; свідомо обирати найраціональніші способи навчальних дій та рівень виконання домашніх завдань; оволодівати вмінням організовувати свою роботу. Активно брати участь у колективній пізнавальній діяльності як на уроці, так і поза ним. Визначати найраціональнішу послідовність та обсяг виконання домашньої навчальної роботи в режимі дня.

ІІ. Робота з книжкою та іншими джерелами інформації.

Користуватися засвоєними видами читання (неперервним, вибірковим, коментованим, аналітичним, пояснювальним, орфографічним, орфоепічним тощо). Удосконалювати вміння визначати основну думку, поняття в навчальній темі, засвоювати її зміст; користуватися планами як засобом систематизації знань з теми; самостійно працювати з позатекстовими матеріалами за запитаннями, завданнями підручника; вчитися робити висновки теми. Вміння працювати зі складним текстом: визначати в ньому основні структурні елементи знань; використовувати в роботі з кожним із структурних компонентів тексту відповідні плани узагальненого характеру; переконструйовувати текст у процесі підготовки відповіді під час конспектування прочитаного відповідно до плану узагальненого характеру. Розвивати вміння читати мовчки, читати незнайомий текст із належною швидкістю й розуміти після одного прочитування фактичний зміст, причинно-наслідкові зв'язки, основну думку, зображувально-виразні засоби прочитаного твору (тексту).

Використовувати форму простого та складного плану для передачі змісту прослуханого тексту, пояснення вчителя, повідомлення учнів. Розрізняти стилі й типи мовлення в текстах, що звучать. Слухати навчальні та юнацькі передачі, аудіозаписи, дивитися відеозаписи, використовувати їхній зміст у навчальному процесі.

Працювати з довідковим апаратом книжки, зведеним алфавітним покажчиком до збірників творів; володіти технікою роботи з довідковими виданнями різних типів: словниками, довідниками, енциклопедіями універсального й галузевого змісту; вміти користуватися систематичним каталогом, систематичною картотекою газетно-журнальних статей; уміти робити виписки з газет і журналів, систематизувати їх, правильно оформляти й використовувати в навчальній діяльності; володіти навичками роботи з суспільно-політичною, науково-популярною й публіцистичною літературою, періодичними виданнями.

ІІІ. Культура усного та письмового мовлення

Відповідати на запитання творчого характеру, вести діалог з метою закріплення вивченої навчальної теми; будувати повідомлення на основі типового плану; складати зв'язні тексти на зразок індивідуальної або порівняльної характеристики; будувати відповідь з використанням навчальних радіо-, відео - та телепередач.

Володіти основними видами письмових робіт: списування, запис під диктовку, написання переказу тексту за простим або складним планом; писати твір (твір-роздум, твір з елементами опису на основі прочитаного, теле-, відео- або радіопередачі, кінофільму, екскурсії); допис у газету, відгук на прочитану книгу.

IV. Сформованість операцій розумової діяльності

Удосконалювати вміння визначати головне, продовжувати формування елементарного теоретичного аналізу різноманітної інформації; вчитися кодувати отриману інформацію у вигляді схеми, таблиці, діаграми, графіка, опорного конспекту; вчитися читати опорні схеми; використовувати порівняння з метою знаходження загального та особливого в подіях, процесах, явищах; здійснювати порівняння на основі текстів та ілюстрацій, карт, таблиць; створювати нескладні порівняльні характеристики. Порівнювати навчальну інформацію, отриману з різних джерел інформації: текстів, ТЗН, схем, таблиць тощо. Вчитися формулювати проблемні запитання до прочитаного тексту, пояснення вчителя, відповіді учнів. Узагальнювати фактичний матеріал, учитися складати план узагальнення, узагальнюючі таблиці за двома ознаками на встановлення міжпредметних зв'язків, робити висновки. Розвивати поняття абстрактного та конкретного, вдосконалювати навички емпіричної конкретизації. Вдосконалювати досвід індуктивно-дедуктивного доведення та доведення за аналогією. Вчитися доводити від протилежного. Висловлювати свою обґрунтовану гіпотезу, самостійно будувати план розв'язання проблемних завдань.

V. Контрольно-оцінювальні вміння

Оволодівати різними формами контролю. Перевіряти результати вирішення проблеми за узагальненими зразками. Аналізувати відповіді учнів відповідно до усталеної схеми аналізу. Вміти давати оцінку своїм знанням, вчинкам, діям. Оцінювати свій настрій, свої бажання, прагнення.

8-й КЛАС

І. Організація навчальної праці

Самостійно визначати завдання наступної навчальної діяльності, планувати її; оволодівати продуктивними способами навчання; вчитися планувати роботу з самоосвіти. Вміти правильно облаштовувати робоче місце, знаходити час для виконання навчальної роботи, звертатися під час пошуку нових знань до різноманітних джерел інформації, зокрема й комп'ютерних. Самостійно проектувати стратегічну лінію самонавчання.

ІІ. Робота з книжкою та іншими джерелами інформації

Володіти сформованою технікою читання; вилучати з тексту всю необхідну інформацію; фіксувати увагу на змісті та літературній формі тексту.

Уміти користуватися простим, складним та цитатним планами, виконувати завдання на рівні перетворювального відтворення (переконструювати текст у процесі підготовки відповіді під час конспектування матеріалу); виконувати завдання на знаходження міжпредметних зв'язків; використовувати таблиці, схеми, графіки для систематизації знань.

Учитися вести записи (у довільній формі) основного змісту в процесі прослуховування, пояснення вчителя, повідомлення учнів, аналізувати прослуханий текст за змістом та формою. З навчальною та самоосвітньою метою використовувати цикли радіопередач, телелекцій, відеолекцій, магнітофонних записів тощо.

Уміти працювати з бібліографічним апаратом бібліотеки, різними джерелами бібліографічної інформації; вміти використовувати коментарі: авторські, перекладача, редактора, підтекстові, в кінці книжки; застосовувати довідковий апарат книжки; вміти працювати з літературою з питань науки, техніки та мистецтва; готувати доповіді та виступати з ними перед однокласниками; робити нотатки, вміти використовувати різні способи цитування; самостійно складати список літератури для індивідуального плану навчання. Регулярно працювати з періодичними виданнями, адресованими учням старшого шкільного віку.

ІІІ. Культура усного та письмового мовлення

Відповідати на запитання відповідно до їхнього характеру, вміти самостійно формулювати запитання творчого характеру; вчитися вести діалог з метою отримання нової інформації; зв'язно викладати матеріал міжпредметного характеру з різних джерел (текст, таблиці, графіки, кінофрагменти; використовувати під час відповіді ілюстративний матеріал; складати характеристики (індивідуальні, порівняльні, групові), керуючись типовими схемами, планами. Брати участь у дискусіях, аргументувати свою позицію з посиланням на джерела.

Володіти основними видами письмових робіт: писати текст під диктування, переказувати текст, писати твори певних видів на основі самостійно складеного плану, використовуючи рекомендовану літературу; давати рецензію на відповідь учня, передавати зміст навчального тексту у вигляді плану.

IV. Сформованість операцій розумової діяльності

Аналізувати навчальну інформацію вербального, практичного та аудіовізуального характеру емпіричного й теоретичного рівнів. Уміти визначати головне в тексті, працювати з основними поняттями теми; виявляти логічну схему окремих текстів; знаходити міжпредметні зв'язки. Вчитися застосовувати прийоми проблемного аналізу інформації. Розвивати самостійне творче мислення, вчити самостійно порівнювати різноманітні об'єкти, знаходити в них подібне й відмінне, порівнювати інформацію більш широкого обсягу, вчитися складати план і правила порівняння в парній і самостійній роботі.