Смекни!
smekni.com

Формування самоосвітньої компетентності учнів (стр. 5 из 9)

Робити узагальнення й висновки, застосовувати різні узагальнення для осмислення й систематизації знань, використовувати різні засоби для узагальнення матеріалу, узагальнювати інформацію більш широкого обсягу, складати узагальнювальні характеристики, будувати схеми, таблиці тощо; здійснювати частково-пошукову діяльність під час виконання навчальних завдань; розуміти завдання в різноманітних формулюваннях і контекстах. На основі планів, схем, таблиць, графіків тощо реконструювати інформацію.

Удосконалювати вміння спостерігати. Розвивати вміння здійснювати індуктивно-дедуктивні доведення й доведення за аналогією, ознайомлюватися з дедуктивними способами доведення та спростовування. Використовувати метод винятку. Вчити самостійно будувати гіпотези і план розв'язання проблеми, формулювати аналогічні проблеми. Порівнювати різні шляхи їх вирішення. Здійснювати перенесення знань і прийомів роботи на вирішення нових проблем.

V. Контрольно-оцінювальні вміння

Аналізувати та оцінювати свою навчально-пізнавальну діяльність та діяльність однокласників. Володіти різними засобами самоконтролю з урахуванням специфіки досліджуваного предмета. На основі аналізу складати план корекції знань шляхом самостійної роботи з різноманітними джерелами інформації.

9-й КЛАС

І. Організація навчальної праці

Шанувати навчальну та самоосвітню діяльність з урахуванням рекомендацій учителя, класного керівника, психолога та на основі аналізу своїх умінь і навичок визначати й аналізувати засоби досягнення мети. Брати активну участь в організації колективної пізнавальної діяльності.

Ставити загальні та часткові завдання самоосвітньої діяльності. Адаптувати основні правила навчальної праці під свої індивідуальні особливості. Вносити необхідні зміни в зміст, обсяг навчального завдання, в послідовність та час його виконання.

ІІ. Робота з книжкою та іншими джерелами інформації

Володіти всіма видами навчального читання; вдосконалювати техніку вилучення інформації з тексту, введення нової інформації в ту, яку учень уже має.

Самостійно засвоювати нескладні навчальні теми; передавати зміст навчального матеріалу в графічній формі та інших формах згортання інформації.

Слухати лекцію, доповідь з опорою на план або без нього; поєднувати сприйняття змісту лекції, доповіді з записами основних положень у вигляді плану, тез або конспекту; відтворювати основні думки прослуханого у вигляді рецензії, аналітично сприймати зміст і літературну форму своєї мови; регулярно звертатися до ТЗН, використовуючи їхній зміст у навчальному процесі. Вчитися здобувати інформацію з різноманітних джерел.

Учитися працювати з критичною літературою, складати план, тези, конспект, виписки, робити вирізки з газет і журналів, правильно оформляти, систематизувати та зберігати їх. Знаходити критичну літературу в каталогах, картотеці. Систематично використовувати науково-популярну літературу, звертатися до довідкової науково-технічної літератури. Вдосконалювати методи роботи з періодичними виданнями. Поширювати свої знання на основі самостійно складеного індивідуального плану читання.

Уміти писати рецензію або відгук на прочитану книгу; готувати реферат на різні теми за одним-двома джерелами; вміти опрацьовувати різноманітні джерела інформації, зіставляти її; готувати стислу доповідь за планом і виступати з нею; володіти навичками роботи з електронним каталогом; складати план виступу, повідомлення, пропонувати форму його викладу, адекватну змістові.

ІІІ. Культура усного та письмового мовлення

Відповідати на запитання відповідно до їхнього характеру та призначення; вести діалог з метою отримання, уточнення, систематизації інформації; зв'язно викладати міжпредметний матеріал з кількох джерел за самостійно складеним планом; користуватися згорнутими формами відповіді (план, тези, таблиці, графіки); будувати роздум за планом або за аналогією; складати розгорнуту характеристику на основі кількох джерел знань, складати рецензії та анонси інформаційних повідомлень. Викладати «наскрізні» запитання теми, розділу.

Практично використовувати основні види письмових робіт: списування, виписки цитат, запис під диктовку, переказ, твір, план, тези, конспект, відгук, рецензія, допис, автобіографія тощо. Вміти складати анотацію прочитаної книжки, дайджести. Вести записи в процесі пояснення, користуватися необхідним скороченням слів у робочих записах.

Встановлювати асоціативні та практично доцільні зв'язки між отриманими інформаційними повідомленнями.

IV.Сформованість операцій розумової діяльності

Формувати вміння структурно-генетичного аналізу та синтезу. Вдосконалювати вміння цілісного аналізу в єдності змісту та форми. Користуватися набутими вміннями визначати головне для побудови системи понять і згортання інформації за допомогою схем, таблиць, алгоритмів тощо. Оволодівати методом аналогії. Розвивати асоціативне мислення.

Учитися порівнювати декілька навчальних тем, взаємозв'язки, загальнонавчальні методи роботи тощо. Робити висновки з порівняння, давати оцінку. Виконувати завдання відтворювально-творчого характеру; засвоювати розв'язання окремих видів пошукових завдань, виконувати проблемні завдання порівняльно-узагальнювального типу на нескладному навчальному матеріалі; користуватися сформованим прийомом визначення головного; самостійно складати логічні схеми типових відповідей; уміти узагальнювати, систематизувати навчальний матеріал у межах навчальної теми.

Формулювати гіпотези на основі спостережень, дослідів, зіставлення текстів; зв'язно викладати міжпредметний матеріал з декількох джерел. Уміти аргументувати, робити глибокі висновки. Розвивати критичність мислення. На основі спостережень, аналізу різноманітної інформації, досліджень формулювати гіпотезу, обґрунтовувати її, доводити та перевіряти.

V.Контрольно-оцінювальні вміння

Самостійно оцінювати свою навчальну діяльність через порівняння з діяльністю інших учнів, з особистою діяльністю в минулому, з чинними нормами. Здійснювати самоконтроль та давати оцінку своєї навчальної й самоосвітньої діяльності. Визначати проблеми своєї навчальної діяльності та встановлювати їхні причини, вносити необхідні зміни, коригувати діяльність.

Оцінювати діяльність однокласників шляхом порівняння з чинними нормами, з їхньою діяльністю в минулому.

План роботи над проектом:

«Формування самоосвітньої компетентності учнів»

Місія проекту: створити колектив однодумців, об’єднаних ідеєю «Формування самоосвітньої компетентності учнів».

1. Підготовчий етап.

ІІ семестр 2005-2006 н.р. Визначення теми і мети проекту

2. Планування: І семестр 2006-2007 н.р.

· вивчення джерел;

· вивчення засобів збору;

· методів аналізу інформації;

· вибір засобів представлення результатів

· вироблення критеріїв оцінки результату і процесу.

3. Збір матеріалу:2007-2010 н.р.

· робота з літературою – експеримент;

· спостереження;

· анкетування

4. Аналіз. ІІ семестр 2009-2010 н.р.

· узагальнення зібраних матеріалів;

· формування висновків.

5. Подання і оцінювання результатів ІІ семестр 2009-2010 н.р.

6. Презентація проекту. Травень 2010 р. Публічний захист проекту (педагогічні читання) на основі моніторингу навчальних досягнень учнів.

Людина вчиться сама,

а не разом з іншими.

Щоб виконати це завдання методичною радою школи розроблено проект формування самоосвітньої компетентності учнів.

Термін проекту: 2006-2010 р.р.

Мета проекту:

1. Розвивати у школярів:

· самостійність;

· здатність до самоорганізації;

· саморозвитку;

· самовиховання;

· самоосвіти.

2. Прищепити учням навички:

· готовності до співробітництва;

· толерантності;

· емпатії.

3. Творчість учнів.

Забезпечити особистісно орієнтований підхід до зростання професійної майстерності учителя:

· методом діагностування виявити приховані здібності учителя;

· допомогти учителеві повірити в свої можливості;

· розвивати індивідуальні здібності вчителя;

· допомогти вчителеві реалізувати свої позитивні риси, спрямувати їх на досягнення поставленої мети.

Завдання проекту:

· Ознайомити учнів з поняттями: самоосвіта, загально навчальні вміння, вміння самоорганізації, навички загальної культури праці;

· сформувати мотиви самоосвіти;

· створити умови для розумового самовиховання учнів, їхньої самоосвіти;

· сформувати свідоме ставлення до навчання;

· створити умови для усвідомлення учнем ефективності своєї навчальної праці;

· ознайомити учнів з методами та прийомами самоосвіти;

· ознайомити учнів з творчими та дослідницькими методами роботи;

· вчити учнів створювати індивідуальні програми самоосвіти.

· Сформувати колектив однодумців;

· Виявити вчителів, які творчо втілюють даний проект у своїй праці;

· Створити умови для розвитку творчого потенціалу вчителя, прагнення перетворитися із носія готових знань на ініціатора пізнавальної діяльності учнів;

· Підтримувати і стимулювати учителів, які втілюють ідею в життя;

· Удосконалювати і відпрацьовувати ефективні методики і прогресивні технології навчання;

· Виконати соціальний захист держави: підготувати вчителя, який відповідає сучасним вимогам;

· Допомогти учителям робити моніторингові дослідження навчальних досягнень учнів, їх самоосвітніх компетенцій.

Створити педагогічний союз учителів і батьків:

· Усвідомити педагогічну мету взаємодії, враховуючи особливості школи;

· Максимально зблизити сім’ю та школу на основі партнерства, співробітництва, взаємоспілкування, взаємопорозуміння, взаємодопомоги;