Смекни!
smekni.com

Процес підготовки спеціаліста за спеціальністю Апаратник широкого профілю у професійно (стр. 9 из 12)

Таблиця 2.4 - Аналіз МТ зв’язків та вибір базового матеріалу

Найменування теми Перелік базового матеріалу Тип МТ зв’язку Спосіб реалізації зв’язків
Сировина у хімічному виробництві Географія: «Сировина. Розповсюдження сировини на планеті»(класифікація, види, розповсюдження на планеті) Попередній за єдністю трактовки Згадування
Неорганічна хімія «збагачення сировини» (класифікація, види) Попередній за єдністю трактовки Згадування
Процеси та апарати хімічного виробництва «Хімічні реактори» (класифікація, види) Попередній за єдністю трактовки Згадування

Виходячи з виду МТ зв’язку та особливостей його реалізації, обираються способи контролю базових знань з урахуванням характеристик навчальної групи, складності та важливості нового матеріалу, резерву часу. За формою ввідний контроль може бути індивідуальний, фронтальний, груповий або комбінований. До засобів реалізації контролю відносяться задачі, опитування, картки завдань, тести та ін. проаналізувавши свою тему, обираємо наступні способи контролю.


Таблиця 2.5 - Визначенняспособів контролю базових знань учнів

Перелік базового матеріалу Способи контролю Засоби контролю Критерії оцінки
Географія: «Сировина. Розповсюдження сировини на планеті»(класифікація, види, розповсюдження на планеті) Опитування або бесіда Назвіть класифікацію сировини. Чим вона відрізняється? Її призначення? 2/3 групи приймають участь в обговоренні
Неорганічна хімія «Збагачення сировини» (класифікація, види) Опитування Назвіть методи збагачення сировини. Чим вони відрізняються? Їх призначення? 85% групи приймають участь в обговоренні, 70% правильно відповідають
Процеси та апарати хімічного виробництва «Хімічні реактори» (класифікація, види) Опитування Назвіть класифікацію хімічних реакторів. Їх призначення? 2/3 групи приймають участь в обговоренні

Способами формування базових знань можуть бути обрані розповідь, пояснення та ін., а засобами – план викладення матеріалу, план розв’язання задачі та ін.

Таблиця 2.6 - Визначення способів формування базових знань

Перелік базового матеріалу Способи формування базових знань Засоби формування базових знань
Географія: «Сировина. Розповсюдження сировини на планеті»(класифікація, види, розповсюдження на планеті) Розповідь – пояснення (5хв.) План:1. Класифікація сировини.2. Призначення.3. Розповсюдження
Неорганічна хімія «Збагачення сировини» (класифікація, види) Розповідь – пояснення (4 хв.) План:1. Види збагачення.2. Сутність..
Процеси та апарати хімічного виробництва «Хімічні реактори» (класифікація, види) Розповідь – пояснення (3 хв.) План:Основні реактори.

2.2.2 Аналіз технічних та дидактичних засобів навчання

Наочність в навчанні сприяє більш швидкому сприйняттю нової інформації, її розумінню та запам’ятовуванню, забезпечує цілісність уявлення.

Засоби навчання – це матеріальні та ідеальні об’єкти, які застосовуються у педагогічному процесі в якості носіїв інформації та інструмента діяльності педагога та учнів.

Ідеальні засоби навчання, які застосовуються під час уроку: язикові системи знаків, засоби наочності, навчальні комп’ютерні програми.

Матеріальні засоби навчання: окремі тексти з посібників та підручників, окремі завдання, вправи та задачі, дидактичні матеріали, текстовий матеріал, засоби наочності (макети, діючі моделі), технічні засоби навчання, лабораторне устаткування.

Технічні засоби навчання – це сукупність технічних пристроїв з дидактичним забезпеченням, застосовуваних у навчально-виховному процесі для пред’явлення й обробки інформації з метою його оптимізації.

При викладенні теми «Сировина у хімічному виробництві» застосовуємо такі дидактико-технічні засоби навчання:

1. Мапу «Розповсюдження сировини на планеті»», на якому зображено основні райони скупчення сировини.

2. Плакат «Принципи збагачення сировини», на якому зображена структурно-логічна схема послідовності дій.

2.3 Проектування мотиваційних технологій навчання

Проектування мотиваційних технологій навчання необхідно для забезпечення швидкого включення учнів в професійну навчально-пізнавальну та навчально-виробничу діяльність без тривалого «вживання» в роботу, підтримування діяльності на потрібному рівні активності.

Навчальна мотивація за характером поведінки учнів поділяється на зовнішню та внутрішню. Зовнішня мотивація заснована на заохоченнях, покараннях та інших видах стимуляції, які або напрямляють, або гальмують поведінку людини. Внутрішня мотивація залежить від внутрішніх процесів, які здійснюються в свідомості людини. Таким чином, мотивована діяльність є самоціллю, а не засобом для досягнення іншої мети.

Способи формування внутрішньої мотивації.

- оцінка рівня підготовки учнів по заданій темі та приведення у відповідність з цим ступеня складності надаваного матеріалу;

- надання учням вільного вибору завдань та виду діяльності, що забезпечить індивідуалізацію навчальної діяльності та приведе до появи інтересу;

- передбачення оптимальної складності завдань для учнів, що забезпечить в них «переживання успіху»;

- пробудження уваги при наданні навчального матеріалу шляхом нестандартності та новизни, використання різних технічних засобів, збудження цікавості.

У відповідності з етапами навчального процесу мотивація може бути виражена в різних формах, що відповідають вступній частині заняття та поточній його частині.

Таблиця 2.7 - Дидактичні характеристики внутрішніх мотиваційних технологій навчання

Види технологій Методи навчання Прийоми навчання, що використовуються
Вступна мотивація Мотиваційний вступ Віднесення до особистості
Віднесення до ситуації
Приголомшення
Вступ з цитатою, питанням
Мотиваційна демонстрація Попереднє відвідування підприємств
Попередній показ об’єкта, явища, процесу, що вивчається.
Поточна та заключна мотивація Етап викладення матеріалу: лекція, бесіда, розповідь Орієнтація змісту навчального матеріалу на його практичний сенс та на конкретну професійну діяльність
Демонстрація в розмові практичного використання теоретичних положень, що наводяться
Етап формування та контролю діяльності: розв’язання задач та завдань, виконання лабораторних робіт Надання вільного вибору завдань, складання завдань оптимальної складності, новизна та непередбачуваність завдань.

Згідно характеристики учнів у групі: відношення до майбутньої професії байдуже, відношення до навчання негативне, тип темпераменту – сангвінік. Із сангвініками варто вести заняття у швидкому темпі і відповідній зміні видів діяльності. Отже сформулюємо мотивацію навчальної діяльності:

Сьогодні ми розглянемо технологію існуючу проблему сировини у хімічному виробництві. Всім нам відомо, що наше життя неможливе без хімії. Сучасність підпорядкована цій промисловості – ліки, побутова хімія, паливо, добрива тощо. Основним у промисловості є технологія та якісна сировина.. Знання отримані на цій лекції дадуть вам можливість побачити основні види сировини та отримати знання про її використання. Гарне знання цієї теми дозволить вам набрати додаткові бали.

2.4 Проектування технологій формування орієнтовної основи діяльності

Будь-яка діяльність завжди повинна бути попередньо зорієнтована. «Орієнтири» навчальної діяльності в педагогіці і психології умовно називають орієнтовна основна діяльності (ООД).

Основна мета розробки технологій формування нових знань - проектування і реалізація оптимальної орієнтовної основи діяльності, що дозволить сформувати необхідні якості професійних дій. Завданням формування нових знань є формування «орієнтирів» майбутньої діяльності, які надалі забезпечать правильність її виконання.