Смекни!
smekni.com

Положення про оплату праці працівників підприємства на прикладі Серговської філії ТОВ "Лео" Луганської області (стр. 1 из 3)

Положення про оплату праці працівників підприємства на прикладі Серговської філії ТОВ «ЛЕО» Луганської області

положення оплата праця підприємництво


Підприємствам надані широкі права в області оплати праці. Так їм надане право самостійно встановлювати форми, системи і розміри оплати праці працівників, а також інші види їх доходів. При цьому взаємостосунки між працівником і працедавцем регулюються трудовим договором (контрактом), укладеним у письмовій формі, а також відповідним трудовим законодавством. Тарифна система оплати праці є сукупністю взаємозв'язаних моментів: тарифної сітки, тарифних ставок, схем посадових окладів і тарифно-кваліфікаційних характеристик (довідників). Довідники розробляються Міністерством праці України.

При тарифній системі діють форми оплати праці працівників — відрядна і почасова, що включає ряд систем для різних організаційно-технічних умов виробництва.

Оплату праці керівників, фахівців і службовців рекомендований робиться, як правило, на основі посадових окладів. Але може бути встановлений і інший вид оплати праці: у відсотках від виручки, в частках від прибутку і ін.

На практиці у виробничій і комерційній діяльності відомі декілька форм і систем оплати праці. До них перш за все слід віднести відрядну, почасову і акордову форми оплати праці.

Відрядна форма оплати праці має такі основні системи оплати праці, як пряма відрядна, відрядно-преміальна і відрядно-прогресивна.

При прямій відрядній системі виплата заробітної плати прямопропорційна кількості виробленої продукції або виконаної роботи. Помноживши відрядну розцінку на об'єм вироблення, визначають розмір заробітної плати.

Часто застосовують бригадну відрядну платню, при якій заробітну плату нараховують групі (бригаді) робітників, а потім розподіляють її між членами бригади пропорційно кількості відпрацьованого кожним робітником часу з урахуванням тарифних ставок і розрядів.

Відрядно-преміальна система оплати праці відрізняється від прямої відрядної системи тим, що робітником, крім заробітної плати по основних відрядних розцінках виплачують премії за встановленою шкалою за ті або інші якісні і кількісні показники роботи.

Такими показниками звичайно бувають: перевиконання норм вироблення, підвищення якості продукції, відсутність браку і т.д.

При відрядно-прогресивній системі частину продукції або робіт, випущеної або здійсненої у зв'язку з перевиконанням встановлених норм, оплачують по підвищених розцінках.

Відрядну плату праці рекомендовано застосовувати на ділянках і видах виробництва, де є кількісні показники вироблення або виконання робіт, що правильно відображають витрати праці працівників; виробничі умови для збільшення вироблення проти встановлених норм і завдань, можливості для точного обліку фактично виробленої продукції або виконаних робіт.

Акордовою формою називають відрядну платню праці за кінцеві результати виробництва, тобто за виконання в певний термін закінченого комплексу (циклу) робіт.

При ній колективу або окремому працівнику встановлюють загальну суму оплати праці за виконання встановленого комплексу робіт.

Почасовою формою називають оплату праці за певну кількість отработаннoro часу поза прямою залежністю від кількості виконаних робіт. За відпрацьований час звичайно приймають календарний місяць (при місячній тарифній ставці або місячному посадовому окладі), день (при денній тарифній ставці) або година (1 годинній тарифній ставці). Почасова форма оплати праці має дві основні системи: просту почасову і почасово-преміальну.

Проста почасова система в своїй основі має тільки кількість відпрацьованого часу. При ній оплата праці будується диференційовано залежно від кваліфікації працівників і їх виробничого стажу. У багатьох випадках тут встановлюють місячні посадові оклади.

При почасово-преміальній системі на додаток до почасової тарифної ставки, для посилення матеріального стимулювання за досягнення встановлених показників або високої якості робіт, працівникам виплачують премії.

Почасову форму оплати праці рекомендований використовувати в умовах механізації і автоматизації виробництва, зокрема, на ділянках і видах робіт з регламентованим режимом виробничого процесу, на апаратурних процесах, на роботах, де потрібна особлива точність виготовлення продукції і її висока якість, в дослідних виробництвах. Звичайно її застосовують в поєднанні зі встановленням нормованих завдань, нормативів чисельності і норм обслуговування для відповідних категорій працівників.

У цих умовах найбільше застосування знаходить почасово-преміальна система оплати праці.

Вид системи оплати праці, розміри тарифних ставок, місячних посадових окладів, премій, інших заохочувальних доплат, звичайно фіксують в колективних договорах. Це забезпечує упевненість працівників в оплаті їх праці, а також дозволяє визначати правильні співвідношення в оплаті праці окремих категорій працівників за умов роботи, професій і спеціальностей.

Щоб система оплати праці забезпечувала оплату кожного працівника не тільки внеску, але і за підсумками роботи всього підприємства, а також чітко реагувала на спади і підйоми виробництва, не знецінювала заробіток в умовах інфляції, необхідно застосовувати гнучку, рухому, а не фіксовану оплату.

Цим вимогам відповідає система оплати праці, побудована на плаваючих окладах і тарифних ставках і доповнена преміальною системою (за показниками роботи, що допускається законодавчими актами).

Для встановлення плаваючих ставок і окладів можна застосовувати базові їх розміри, передбачивши коректування на індекс цін на продукцію (роботи, послуги) підприємства, індекс об'єму продажів, індекс інфляції і ін.

Вибраний індекс можна застосовувати з коефіцієнтом гальмування (0—1),щоб заробітна плата зростала трохи повільніше за фінансові результати підприємства, тоді збільшуватиметься прибуток підприємства, що направляється на розвиток підприємства.

У Серговській філії заробітна плата працівника визначається результатами роботи всього ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання», особистим внеском працівника. При оплаті праці працівників Серговської філії користуються одну з форм оплати праці – почасово-преміальної. При почасово-преміальній системі на додаток до почасової тарифної ставки, для посилення матеріального стимулювання за досягнення встановлених показників або високої якості робіт, працівникам виплачують премії (згідно додатку №4 до колективного договору).

Розглянемо більш детально особливості організації заробітної плати підприєсмства на прикладі ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Положення про оплату праці на підприємстві розроблене відповідно до Законів України: «Про підприємства в Україні», «Про оплату праці», «Про охорону праці», Кзпп України, Статуту товариства, з метою єдиного підходу до формування оплати праці працівників товариства і підвищення їм матеріальної зацікавленості.

Положення введено в дію з 1 травня 2009р., з моменту прийняття нового колективного договору.

Основою організації оплати праці є тарифна система. На підставі тарифної системи здійснюється формування і диференціація розмірів заробітної плати в товаристві.

За мінімальні гарантії беруться тарифні ставки і посадові оклади, визначені шляхом множення розрахункових коефіцієнтів, на розрахункову величину заробітної плати, яка становить 80% законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу в розрахунку на місяць на відповідний рік.

За наявністю джерела фінансування – на величину законодавчо установленого прожиткового мінімуму на одну працездатну особу в розрахунку на місяць на відповідний рік. Джерелом фінансування вважаються витрати на оплату праці, відповідно до затвердженої постановою НКРЕ України структури тарифів ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Власник зобов’язаний здійснити передбачені діючим законодавством дії, направлені на отримання вказаного джерела фінансування.

У разі встановлення у період дії колективного договору нової величини прожиткового мінімуму оплата праці працівників товариства підлягає перегляду з часу набрання чинності Закону України, яким установлено нову величину прожиткового мінімуму.

У разі реорганізації товариства розміри тиражних ставок, посадових окладів, установлених відповідно до чинного законодавства та Галузевої угоди, перегляду в сторону зменшення не підлягають.

Працівникам Серговської філії по положенню «Про оплату і преміювання працівників ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» (додаток №4 до колективного договору) виробляються наступні доплати і надбавки:

– за високу професійну майстерність робітникам промислово-виробничого персоналу встановлені диференційовані надбавки до посадових окладів від 4% до 24%;

– за безперервний стаж роботи в електроенергетиці встановлена надбавка від 5 % до 25 % посадового окладу залежно від стажу роботи;

– за роботу у важких і шкідливих умовах праці встановлені доплати в розмірі до 12 %, а за роботу в особливо важких і особливо шкідливих умовах – до 24 % посадового окладу;

– змінному персоналу встановлена додаткова оплата за роботу у вечірню зміну 20 % від годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи у вечірню зміну, і в нічну зміну 40 % від годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи;

– за роботу у вихідні і святкові дні встановлена оплата в подвійному розмірі денної тарифної ставки (посадового окладу), або за бажанням працівника йому надається інший день відпочинку (ст. 72, 107 КЗоТ України);

– за керівництво бригадою з чисельністю до десяти чоловік встановлена надбавка 10 % посадового окладу;

– за класність водіям вантажних і легкових автомобілів встановлені надбавки до посадового окладу (I класу – 25 %, II класу – 10 %).