Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік та господарська діяльність ТОВ "Мультиком–Холдинг" (стр. 2 из 7)

- Директор Товариства.

Вищим органом управління є Збори учасників. Вони складаються з Учасників або їх представників. Учасник має право у будь-який час замінити свого представника у зборах учасників, повідомивши про це інших учасників. Учасник товариства має право передати свої повноваження у зборах іншому Учаснику або представникові іншого Учасника товариства. Збори Учасників обирають свого голову.

До виняткової компетенції Зборів учасників належить:

а) визначення основних напрямків діяльності ТОВ “Мультиком–Холдинг”, затвердження планів і звітів про їх виконання;

б) внесення змін до статуту товариства;

в) обрання, призначення та відкликання членів виконавчого органу і ревізійної комісії;

г) затвердження річних результатів діяльності, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, порядку відшкодування збитків;

д) створення, реорганізація і ліквідація дочірніх підприємств, філій і представництв, затвердження положень (статутів) про них;

е) затвердження правил та інших внутрішніх документів, визначення організаційної структури;

є) прийняття ухвали про припинення діяльності, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;

ж) визначення обсягу, форми і порядку внесення Учасником додаткових вкладів, прийняття нових учасників;

з) розв'язання питання про придбання товариством паю учасника; і виключення учасника товариства;

Контроль за діяльністю директора ТОВ “Мультиком–Холдинг” здійснюється ревізійною комісією, що створюється Зборами учасників товариства з їх числа і з представників трудового колективу у кількості 3-ох осіб. Директор не може бути членом ревізійної комісії. Перевірка діяльності директора здійснюється ревізійною комісією за вимогою учасників. Ревізійна комісія складає висновки з річних звітів і балансів.

Майно ТОВ “Мультиком–Холдинг” складають основні фонди і оборотні кошти, а також інші цінності, які належать йому на правах власності, їх вартість відображається у балансі.

Підприємство є власником майна:

- переданого йому учасниками та засновниками у власність;

- продукції, яку виробляє у результаті господарської діяльності;

- одержаних доходів;

- іншого майна придбаного на підставах, не заборонених законодавством України.

Для забезпечення діяльності, за рахунок вкладів учасників, створюється статутний фонд у розмірі 8000 гривень, (вісім тисяч гривень)

Виробничі фонди господарства в залежності від економічного значення в процесі виробництва, характеру обороту і способу перенесення вартості на створений продукт поділяють на основні й оборотні. При цьому засоби праці - основні фонди, а предмети праці - оборотні фонди.

Основні виробничі фонди - це засоби виробництва, що протягом тривалого часу беруть участь у процесі виробництва, зберігають натурально-речовинну форму і поступово, частинами переносять свою вартість на готовий продукт.

Оборотні виробничі фонди - це засоби виробництва, що цілком використовують протягом одного виробничого циклу, втрачають натурально-речовинну форму і цілком переносять свою вартість на готовий продукт.

2. Штат та структура організації

Штатний персонал фірми містить у собі 15 людей:

1. Директор

2. Зам.директор

3. Гл.бухгалтер

4. Менеджери із продажу

5. Менеджери по закупівлі

6. Торговельні агенти

7. Продавці-консультанти

8. Секретар

9. Водій

10. Прибиральниця

Управлінський колектив складається з осіб, за плечима яких багаторічний стаж роботи з розвитку підприємств, а також мають чималий досвід роботи із продажів продукції.

При створенні суспільства керівництвом на зборах 5.01.2006 була встановлена структура підприємства наведена на малюнку 2.1. Згідно структури нашого суспільства штатний розклад буде мати вигляд (таблиця 2.1).

Керуванням підприємством у цілому займається генеральний директор. У його веденні перебувають питання стратегічного характеру. Фінансовий директор підкоряється безпосередньо генеральному й фактично управляє діяльністю компанії на оперативному рівні. Він контролює діяльність всіх відділів. Також у його компетенції питання руху фінансових потоків. Центральна проблема організації в сфері закупівель складається в координації закупівель і продажу.

Перевага цієї фірми полягає в тому, що керівник володіє сферою збуту й інформацією про попит, що дає йому можливість швидко реагувати на зміни на ринку. На підприємстві не використається поділу відповідно до груп товарів, ступеня обслуговування, величині покупців і т.п.

Окремо виділений бухгалтерський відділ. По суті, цей відділ складається з головного бухгалтера, касира й двох чоловік, що оформляють документи. В обов'язку головного бухгалтера входить ведення бухгалтерського обліку, формування звітів для податкової інспекції й ін. Касир приймає виторг в експедиторів. Два чоловіки оформляють документи по русі товару.

У відділі закупівель і збуту працюють менеджери за певні йому функції. Завданням торговельних агентів є регулярне відвідування магазинів, прийом замовлень, доставка рекламних матеріалів, збір інформації про магазини, пошук нових покупців.


Малюнок 2.1 Структура ТОВ «Люкс»


Таблиця 2.1 Штатний розклад ТОВ «Люкс»

№п/ Назва посади Ф.И.ПРО У штатних одиниць
1 Директор Ждан О.О. 1
2 Зам.директор Сербіна В.В. 1
3 Гл. бухгалтер Тунитовська О.А. 1
4 Менеджер із продажу Войтюк Т.Н. 1
5 Менеджер по закупівлі Дранго Е.Л. 1
6 Торговельний агент Гразд Д.О.,Сивоха Г.Д. 2
7 Продавець консультант Голошивець Д.Л.,Пархоменко В.А.,Клайм К.Л.,Вигодський З.Р. 4
8 Касир Мохова Л. Д. 1
6 Секретар Гальченко И.В. 1
7 Водій Савельєв О.В. 1
8 Прибиральниця Строгонова А.Б. 1

3. Фінансові умови роботи господарства

Основними каналами реалізації виробленої продукції є Якимівський комбінат хлібопродуктів і Якимівський олієекстракційний завод.

Клімат – континентальний, з високими тепловими ресурсами. Гідротермічний коефіцієнт складає 0,8 – 0,9. Сума окладів за вегетаційний період 250 – 270 мм; за рік - 410 – 490 мм. Сума температур за період з температурою вище 10оС складає 2900 – 3100оС; тривалість періоду 165 – 170 днів. Останні весняні заморозки закінчиються в середньому в середені квітня, а перші осінні – починаються на початку жовтня. Тривалість безморозного періоду 150 – 185 днів. Висота сніжного покрову 10 – 14 см. Клімат характеризується жарким літом та відносно холодною зимою.

Землі господарства здебільшого представлені чорноземами середньо гумусного покрову, іноді зустрічаються солончаки. Місцевість – пологі схили в різних напрямках. Створені ставки і водойми мають велике значення в народному господарстві.

В цілому місцезнаходження та ґрунтово-кліматичні умови в господарстві задовільні для ведення виробничо-господарської діяльності.

В ТОВ “Мультиком-Холдинг” є початкова школа, що знаходиться в смт. Якимівка та неповна середня школа. Працює клуб, бібліотека. Соціальна інфраструктура в селі розвинута слабо. Зараз виділяються кошти для газифікації господарства та проведення водопостачальної мережі. Спостерігається зменшення середньорічної чисельності робітників, зайнятих в сільському господарстві.

Слід відмітити, що в ТОВ „Мультиком-Холдинг„ розвинута лише галузь рослинництва, яка становить 98,1 % всієї товарної продукції. Головними галузями, що визначають виробничий напрям господарства у 2009 році, були виробництво насіння соняшника, а також зернових і зернобобових культур . Питома вага цих видів продукції в структурі товарної продукції склала відповідно 62,2 % і 35,9 % . Галузь тваринництва в господарстві не існує, що пов'язано зі збитковістю виробництва продукції даної галузі.

Якщо розглянути структуру в динаміці, то можна помітити, що на протязі останніх трьох років частка насіння соняшника значно зросла з 26,0 % у 2007 році до 62,2 % в 2009 році. Частка ж зернових і зернобобових в структурі товарної продукції, навпаки ,зменшилась з 71,9 % до 35,9 % (табл. 3.1)

Таблиця 3.1. Обсяг і структура товарної продукції ТОВ „Мультиком-Холдинг„ Якимівського району Запорізької області

Види продукції 2007 р. 2008 р. 2009 р.
тис. грн. у % до підсумку тис. грн. у % до підсумку тис. грн. у % до підсумку
Рослинництво 703,5 98,9 711,0 99,7 1208,4 98,1
Зернові і зернобобові 518,0 72,9 491,0 68,9 442,4 35,9
В т.ч. озима пшениця 401,4 56,4 247,0 34,6 307,5 25,0
Насіння соняшника 185,5 26,0 220,0 30,8 766,0 62,2
Інша продукція, роботи і послуги 7,5 11 2,0 0,3 23,5 1,9
РАЗОМ ПО ГОСПОДАРСТВУ 711,0 100,0 713,0 100,0 1231,9 100,0

Найбільш розповсюдженими показниками розмірів господарства є валова продукція в співставних цінах, товарна продукція, земельна площа, середньорічна кількість працівників сільськогосподарського виробництва та інші показники, що наведеш в таблиці 2.2:

Земельна площа господарства протягом трьох останніх років не змінилась. Але площі основних товарних культур зазнали певних змін. Так, площа зернових і зернобобових має тенденцію до скорочення . В 2009 році вона становила 820 га, що на 21,9 % менше, ніж у 2007 році і на 17,2 % менше, ніж у 2008 році . Але збільшилась площа під соняшником- з 380 га в 2007 році до 500 га в 2009 році (31,6 %).