Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік та господарська діяльність ТОВ "Мультиком–Холдинг" (стр. 4 из 7)

Документи по обліку засобів праці фіксують витрати в рослинництві по використанню основних засобів шляхом нарахування амортизації . Для цього передбачено такі документи : розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року відомості нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули (ф.10.2.6. с.-г.), відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за місяць (ф.10.2.7. с.-г.), відомість розподілу амортизації по основним засобам галузі рослинництва (ф. 63) .

Документи по обліку вартості робіт і послуг, виконаних сторонніми підприємствами та організаціями, фіксують вартість таких робіт і послуг. Це рахунки на оплату, акти приймання виконаних робіт . На підставі цих документів відображають витрати по конкретних об'єктах обліку рослинництва .

Документи по обліку виходу продукції призначені для оприбуткування від урожаю продукції . Такими документами є : реєстр відправки зерна та іншої продукції з поля (ф.77), путівка на вивезення продукції з поля (ф.77а), талони (ф.77б ,77в, 77г), реєстр приймання зерна та іншої продукції (ф.78), реєстр приймання зерна вагарем (ф.78а), реєстр документів на вибуття продукції (ф.79) , відомість руху зерна та іншої продукції (ф.80) - по обліку насіння соняшнику (додаток 17,18).

Інформацію з документів по виходу продукції включають у Звіт про рух матеріальних цінностей (ф.121) і записують у виробничі звіти або книгу виробництва .

В ТОВ „Мультиком-Холдинг„ застосовується талонний метод оприбуткування продукції соняшнику . Для оформлення відправки зерна від комбайна на тік або інші місця зберігання застосовують талон шофера і талон комбайнера . Ці талони різні за кольором, що полегшує подальшу роботу з ними . Кожний талон призначено для обліку одного бункера зерна, відправленого від комбайна .

Відповідні талони із заповненими в бухгалтерії реквізитами і підписами головного бухгалтера реєструють за їх видами в Журналі обліку виданих талонів. Після цього їх вручають комбайнерам і водіям транспортних засобів.

При кожній відправці від комбайнера повного бункера зерна комбайнер передає водієві один талон комбайнера . Водночас водій передає комбайнеру один талон водія . В місцях зберігання насіння зважують, після чого водій передає завідувачу током або комірнику талони, отримані від комбайнера і Реєстр приймання зерна від шофера, який ведеться в одному примірнику і постійно знаходиться у водія .

Після зважування транспортного засобу із зерном, завідувач току записує номера талонів комбайнерів та дані талонів в Реєстр приймання зерна вагарем, який ведеться в одному примірнику .

Після розвантаження насіння, водій повертається і завідувач току (вагар), зважує транспортний засіб і записує в своєму реєстрі масу тари, визначає масу тари, визначає масу зерна і одночасно вказує, від якого комбайнера прийнято насіння . Кількість зданого насіння підтверджується в цьому реєстрі підписом водія .

Одночасно завідувач током (вагар) фактичну масу прийнятого насіння записує в Реєстр приймання зерна від водія, підтверджує своїм підписом і передає водію .

Водій на підставі свого Реєстру приймання зерна записує щоденно кількість перевезеного насіння у Дорожній лист вантажного автомобіля і здає у кінці звітного або на початку наступного дня ці документи диспетчеру або прямо в бухгалтерію .

Талон комбайнера і талон водія, здані в кінці робочого дня завідувач току (вагар) разам з Відомістю руху зерна та іншої продукції і прикладеними до неї реєстрами приймання зерна вагарем щоденно передають в бухгалтерію господарства . На підставі цих документів проводять відповідні записи в бухгалтерських реєстрах. Після цього талони можуть бути видані під звіт комбайнерам і водіям для повторного використання .

У веденні первинного обліку в товаристві слід відмітити недоліки : в недостатній кількості наявні бланки первинних документів, деякі документи ведуться на бланках довільної або застарілої форми, не всі реквізити заповнюються . В подальшому слід намагатися усунути ці недоліки .

Записи про витрати та вихід продукції здійснюють на підставі бухгалтерських документів їх використовують для відображення трудових витрат на виконання конкретних робіт по вирощуванню соняшнику і нараховану за це оплату.

Аналітичний облік в рослинництві ведуть по об'єктах, якими є сільськогосподарські культури, а зокрема, соняшник, а також роботам, внутрішньогосподарським підрозділам тощо . Об'єкти обліку рослинництва визначають у кожному господарстві, виходячи з конкретних умов господарювання. В ТОВ „ Мультиком-Холдинг „ аналітичний облік ведеться за культурами і видами робіт .

Аналітичні рахунки відкривають у виробничому звіті. Витрати обліковують за місяць та наростаючим підсумком з початку року. У виробничому звіті передбачено витрати показувати за елементами з кредиту кореспондуючих рахунків .

Облік виробництва продукції рослинництва, а зокрема, і соняшника, ведуть на рахунку 23 „Виробництво„ субрахунок 1 „Рослинництво„ . Це активний калькуляційний рахунок, за дебетом якого відображають витрати на виробництво, а за кредитом - вихід продукції . В товаристві з обмеженою відповідальністю „ Мультиком-Холдинг „ згідно з Наказом про облікову політику використовуються такі статті витрат в рослинництві :

1. Витрати на оплату праці - обліковують основну і додаткову оплату праці працівників, які зайняті на вирощуванні сільськогосподарських культур (в даному випадку - соняшника) . Сюди відносять і оплату праці на кінно-ручних і тракторних роботах, яку можна безпосередньо віднести на сільськогосподарську культуру .

2. Відрахування на соціальні заходи - відображують нарахування обов'язкових внесків до Пенсійного фонду України та внесків до Фондусоціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ТОВ „ Мультиком-Холдинг „ є платником фіксованого сільськогосподарського податку, тому внески до Пенсійного фонду і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не сплачуються), внески до Фонду загальнообов'язкового державного страхування на випадок безробіття, внески до Фонду державного страхування від нещасних випадків на виробництві .

3. Насіння і посадковий матеріал - вартість насіння і садивного матеріалу власного виробництва і придбаного, які використані для посіву (посадки) сільськогосподарських культур .

4. Паливо та мастильні матеріали - вартість палива, яке використане на виконання технологічних операцій .

5. Добрива - стаття, призначена для обліку вартості, внесених в грунт під сільськогосподарські культури органічних (гній, торф, компост), мінеральних, бактеріальних, інших добрив та мікродобрив, Органічні добрива списують за фактичною собівартістю (умовною ціною), яка визначається на підприємстві . Мінеральні добрива списують за ціною їх придбання ,

6. Засоби захисту рослин - відображається вартість придбаних за рахунок коштів підприємства пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів, дефоліантів та інших хімічних і біологічних засобів, які використані для боротьби з бур'янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур .

7. Роботи і послуги - відображуються витрати на роботи і послуги власних допоміжних виробництв, які забезпечують виробничі потреби та вартість послуг виробничого характеру, наданих сторонніми підприємствами

8. Інші витрати - включаються страхові платежі по посівах соняшнику та інші витрати, які не були враховані у попередніх статтях. Загально виробничі витрати рослинництва, які обліковуються на рахунку 911, розподіляються на культури (в нашому випадку соняшник) пропорційно до загальної суми прямих витрат без вартості насіння. Витрати на утримання необоротних активів - машинно - тракторного парку, які обліковуються на рахунку 915, розподіляються на культури (в нашому випадку соняшник), пропорційно до обсягу виконаних робіт в умовних еталонних гектарах.


Таблиця 5.1 Господарські операції по обліку виробництва продукції соняшника

№п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків

Сума ,

грн.

Дт Кт
1. Нарахована заробітна плата працівникам,зайнятим на вирощуванні соняшника 231 661 17856,51
2. Здійснені відрахування до Фонду страхування на випадок безробіття та до фонду страхування від нещасного випадку на виробництві 231 65 482,13
3. Списано витрати насіння на посів 231 208 23015,00
4. Витрати допоміжних виробництв, включені до собівартості соняшника 231 234 25100,13
5. Списано вартість нафтопродуктів 231 203 180103,00
6. Списано вартість матеріалів 231 201 9213,15
7. Нараховано знос необоротних активів 231 131 95113,00
8. Списано вартість послуг машинно -тракторного парку 231 915 38501,20
9. Списано частину загальновироб -ничих витрат 231 911 97516,12
10. Оприбуткована готова продукція по плановій собівартості 27 231 508040,00

6. Розрахунок собівартості продукції і порядок списання калькуляційних різниць

Закон України „ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні „ визнає історичну (фактичну) собівартість одним із основних принципів бухгалтерського обліку і фінансової звітності . Законом наголошується, що пріоритетною є оцінка активів підприємства, виходячи з витрат на її виробництво та придбання .