Смекни!
smekni.com

Методи політичних досліджень (стр. 7 из 7)

Висновки

Вданій роботі я досліджувала роль інформації і її вплив на політичне життя та міжнародні відносини. Адже, на даному етапі життя, інформація є ресурсом, граючим домінуючу роль у визначенні шляхів світового розвитку. При цьому спостерігається постійне вдосконалення систем її подання та способів доставки споживачам. Неухильно зростає кількість різноманітних баз даних, удосконалюються носії інформації, розвиваються мережі передачі даних. Інтернет і його інформаційні можливості стали невід'ємною частиною виробництва і впорядкування знань у всіх сферах наукової та практичної діяльності. Але, говорячи про новітніх технічних видах інформаційного забезпечення, слід зазначити, що вони не стільки конкурують, скільки доповнюють традиційні форми і методи фіксації інформації у вигляді друкованих видань.

Я вважаю, що оволодіння методами політичного аналізу - це є важлива сторона професійної кваліфікації. За допомогою логічного аналізу виявляється будова досліджуваного об'єкта (у якості якого може виступати як окремий предмет, так і процес або явище), його структура, відділяється істотне від несуттєвого.

Визначила головні методи політичних досліджень, а саме контент-аналіз, івент-аналіз, когнітивне картування, та способи їх застосування.

Ці методики склалися і були апробовані у різні періоди розвитку прикладних політологічних досліджень, пережили підйом і спад наукового інтересу до них, неодноразово модифікувалися у конкретних проектах. Але саме контент-аналіз, івент-аналіз і когнітивне картування складають, на нашу думку, тріаду базових засобів прикладного аналізу в сфері політичних ситуацій і процесів.

Використана література

1. Боришполец К.П. Методы политических исследований. - М., 2005.

2. Туронок С.Г. Политический аналіз. - М., 2005.

3. Симонов К.В. - Политический анализ: Учебное пособие. - М.: Логос, 2002

4. Цыганков П.А. Теория международных отношений. - М., 2005.

5. Цыганков П.А. Политическая социология международных отношений. Другие аналитические методы.

6. Лисовский С.Ф., Евстафьев В.А. Избирательные технологии: история, теория, практика. М. - 2000.

7. Мангейм Д.Б. Политология: Методы исследования. - М.

8. Сергеев В.М. Когнитивные механизмы принятия решений: модель и приложения в

9. политологии и истории / В.М. Сергеев. - М., 1990.

10. Шестопал Е.Б. Политическая психология. - М.

11. Социологическая энциклопедия. Под общей ред. А.Н. Данилова. Минск, 2003.

12. http://www.djerelo.com