Смекни!
smekni.com

Основи державної влади Чехії та їх місце в політичній системі (стр. 2 из 4)

Чеська соціал-демократична партія – ЧСДП. Попередня назва –Чехословацька соціал-демократична партія (створена ще 7 квітня1878 р.). 27 червня 1948 р. злилася з Компартією Чехословаччини.

19 листопада поновила свою діяльність як самостійна партія. Офіційно зареєстрована 9 лютого 1990 р. Була перейменована на зборах, що відбулись 27-28 лютого 1993 р. в м. Градец-Кралові. Член Соціалістичного інтернаціоналу (з травня 1990 р.). Налічує 13 тис. членів (липень 1991 р.). Голова – Мілош Земан. Заступник голови – Павел Рихетський. Видає тижневик “Право ліду”.

Чесько-моравська конфедерація профспілок – ЧМКП. Заснована у 1990 р. Об’єднує 31 галузеву профспілку (1998 р.). Виконавчий орган – Рада ЧМКП. Включає голову, трьох його заступників та 31 голову галузевого профсоюза. Керівний орган – Керівна рада, яка складається з голови ЧМКП та трьох його заступників. Голова – Ріхард Фалбр.

Основні партії Чехії – ГДП і ЧСДП . Саме на основі цих партій впродовж останніх років і створюються політичні блоки: правоцентристський і ліва опозиція.

Парламентські вибори 1998 р. засвідчили, що в ціломуполітична ситуація в Чехії залишилась на колишньому рівні. Порівнюючи боротьбу основних політичних блоків можна сказати, що рівновага між ними не змінилася. Кожен блок користується підтримкою у середньому приблизно 50% виборців. Якщо виділятиставлення електорату до окремих політичних партій, то в ГДП і ЧСДП спостерігається приблизно однаковий рівень довіри у порівнянні з 1996 р.

Як свідчить аналіз передвиборних програм, програма ГДП длявиборів 1998 р. визначила основними своїми пріоритетами політику, соціальну сферу й економіку. При цьому слід сказати, що політичній і соціальній сферам розвитку країни в програмі ГДП приділено найбільше уваги (майже 60% тексту програми). Робиться, зокрема, наголос на вільному розвитку суспільства, посиленні демократії тощо. У політичній сфері В. Клаус найбільшої уваги приділяє ролі держави, її функціям на внутрішньо- та зовнішньополітичній арені. Аналіз передвиборної програми також показав, що між політичною та соціальною сферами існує більш тісний зв’язок, ніж з економічною.

Відносно позиції Чехії у світі, передвиборна програма наголошує на європейському розвитку Чехії, зокрема його основним вектором Клаус вважає Західну Європу. Прагнення до Європи виражається також в акцентуванні уваги на історичному розвиткові країни в Європі. У сучасному аспекті висловлюється прагнення до подальшої інтеграції в такі європейські структури як ЄС і НАТО, особливо після офіційного входження Чехії до Північноатлантичного альянсу в 1999 р. Все це фактор вказує на стабільність зовнішньополітичних поглядів у ГДП.

Вивчення передвиборної програми ЧСДП вказує на відмінностівід положень, зазначених у програмі ГДП. Перш за все, звертає на себе увагу той факт, що соціальна та економічна сфери мають тісний зв’язок. Виходячи з цього можна вважати, що своїми основними принципами ЧСДП передбачає розвиток і взаємодію економіки та суспільства. Аналіз матеріалів передвиборної програми підтверджує цю думку, адже більшість тексту присвячена проблемам розвитку саме соціальних відносин і реформам економічної системи як законодавчою, так і виконавчою владою.

Порівняння програм ГДП та ЧСДП показує, що в принципах ЧСДП існує більше співвідношення між економічною та соціальною сферами, ніж це спостерігається в програмі ГДП. Як ГДП, так і ЧСДП визначають політику основою передвиборної програми. Приділення обома партіями меншої уваги економічному розвиткові може свідчити про підкреслено політичне забарвлення виборів до парламенту 1998 р. та акценті діяльності обох партій насамперед в інституційному політичному полі чеського суспільства.

2.2 Засоби масової інформації

В інституційну підсистему політичної системи суспільства входять також засоби масової інформації, які відіграють вагому роль у політичних відносинах і мають значні можливості впливу на владу. Інформаційне агентство Чехії (Česká tisková kancelář - ČTK) знаходиться в Празі. Воно утворилося згідно парламентськомузакону від 21 жовтня 1992 р. Розпочало свою діяльність 20листопада 1992 р.

Чехія має досить розвинену систему масової інформації, до якої входять радіо, телебачення, численні друковані засоби масової інформації та її електронні носії.

Серед основних друкованих засобів масової інформації можна виокремити наступні:

“Вечерник Прага” (“Вечірня Прага”). Щоденна вечірня газета на чеській мові, яка видається в Празі Була заснована у 1955 р. Тираж 130 тис.

“Господаржске новини” (“Економічна газета”). Щоденна газета, яка видається в Празі на чеській мові акціонерним товариством “Економія”. Заснована у 1957 р. Тираж 130 тис. До травня 1990 р. виходила щотижнево як газета ЦК КПЧ.

“Земедельське новини” (“Сільськогосподарська газета”). Щоденна газета на чеській мові, яка видається в Празі. Була заснована у 1945 р. Тираж 362 тис.

“Лідова демокраціє” (“Народна демократія”). Щоденна газета на чеській мові. Видається у Празі. Заснована у 1945 р. Тираж 140 тис.

“Лидове новини” . Щоденна газета на чеській мові. Видається уПразі. Заснована у 1893 р., поновлена у 1990 р. Тираж 68 тис. “Млада демокраціє”(“Молода демократія”). Щоденна газета.

Видається у Празі на чеській мові. Заснована у 1990 р. Тираж 30тис.

“Млада фронта днес” (“Молодіжний фронт сьогодні”). Щоденна молодіжна газета на чеській мові. Видається у Празі Заснована у 1945 р. Тираж 391 тис.

“Світ в образех” (“Світ в ілюстраціях”). Щотижневий незалежний ілюстрований журнал на чеській мові. Видається у Празі. Заснований у 1945 р. Висвітлює питання політичного, економічного і культурного життя.

“Млади світ” (“Світ молоді”). Щотижневий суспільно- політичний молодіжний журнал на чеській мові. Видається у Празі. Заснований у 1959 р. Тираж 110 тис.

“Нова свобода”. Щоденна незалежна газета лівої орієнтації. Видається в Остраві на чеській мові для Північно-Моравської області. Заснована у 1945 р.

“Право”. Щоденна незалежна газета. Виходить у Празі з 1 січня1991 р. Видається акціонерним товариством “Боргіс” на чеській мові. Тираж 250 тис.

“Право ліду” (“Право народу”). Тижневик Чеської соціал-демократичної партії на чеській мові. Видається у Празі.Заснований у 1989 р. Тираж 200 тис.

“Праце” (“Праця”). Щоденна профспілкова газета на чеській мові. Видається у Празі. Тираж 220 тис.

Отже, проаналізувавши ЗМІ Чехії, можна дійти висновку, що найвпливовішими газетами Чеської Республіки є “Право”, “Праце”, “Млада фронта днес” та “Земедельське новини”. Оскількищоденний їхній тираж перевищує 200 тис. екземплярів, то значна частка населення країни перебуває під їх впливом.

Потрібно зазначити, що окрім газет демократичногоспрямування, яких більшість, видаються також газети лівої орієнтації (“Нова свобода”). Свій тижневик також видає Чеська соціал-демократична партія.

2.3 Політико-електоральний аналіз чеського суспільства

Важливе значення для глибшого розуміння механізмівфункціонування сучасної політичної системи Чехії має електоральний аналіз, насамперед на основі виборів 1998 р. Результати виборів по регіонах вказують на перемогу ГДП у Празі та Східній Чехії, у Центральній Чехії ГДП отримала однакову підтримку з ЧСДП. Протистояння та співвідношення сил між правоцентристськими партіями та лівою опозицією представлені таким чином: опозиція перемогла лише у Західній Чехії, Північній Моравії та має 50% голосів у Південній Моравії.

На політичну розстановку сил у Палаті Представників також впливає характеристика регіонів: їх промисловий, економічний, соціальний рівень, структура населення тощо. У партійній боротьбі вищезазначені регіони відрізняються від решти такими ознаками. Прага, Центральна та Східна Чехія характеризуються високим рівнем пенсій по старості – близько 5200 крон (станом на кінець1997 р.). Це особливо кидається у вічі в порівнянні з промисловимирегіонами Північної та Південної Моравії. Регіони, де перемогла ГДП або мала рівну кількість голосів з ЧСДП характеризуються порівняно високим рівнем заробітної плати – понад 10000 крон (на кінець 1997 р.) Прага та Центральна Чехії виокремлюються за низьким рівнем трудової неспроможності (до 5,5%). Порівняння безробіття по регіонах вказує в середньому на рівне співвідношення між ними, але райони Моравії мають близько 6% безробітних на відміну від Праги та Центральної Чехії, де спостерігається рівень до 4%. Відповідно вищою є кількість кандидатів на робоче місце у промислових регіонах Моравії. Розвиток приватного підприємництва також вищий у регіонах Праги та Центру. Таким чином, можна засвідчити перемогу ЧСДП, наприклад, у більш промислово розвинених регіонах з вищим рівнем безробіття, де вище невдоволення соціальною політикою уряду, менше людей з вищою освітою, нижчий рівень підприємництва.

Докладніше характеризує співвідношення сил у Палаті Представників доля у нижній палаті лівої опозиції та правоцентристського блоку. До попередньої характеристики регіонів, де перемогли ЧСДП, слід додати Західну Чехію, де ліва опозиція отримала на виборах 1998 р. 53% всіх голосів виборців. Західна Чехія має подібні до регіонів Моравії характеристики. Але, загалом, спостерігається стійке співвідношення опозиції (47%) і право центристів (53%). На фоні цього виділяється Прага, де опозиція має найменше голосів виборців.

Вивчення задоволеності політичною ситуацією серед населення Чехії вказує, що політичний розвиток не задовольняє суспільство. Зокрема, кількість цілком задоволених має постійну тенденцію до зниження. Лише середина 1996 р. викликала особливе зацікавлення політичним розвитком країни.

Станом на середину 1998 р. майже всі виборці (92-95%)погодились, що аргументами тієї чи іншої партії були: їїпередвиборна програма партії, ставлення до неї, довіра до представників, що стоять на її чолі. Електорат поєднує з іміджем політичних партій свої сподівання на майбутнє. Більшість виборців (63%) погоджується з тим, що передвиборна кампанія впливає на їх власне рішення.