Смекни!
smekni.com

Основи державної влади Чехії та їх місце в політичній системі (стр. 3 из 4)

Аналіз електоральної характеристики чеського суспільства трансформаційного періоду дозволяє зробити кілька висновків.

1. Підтвердилось, що найпевніше ядро виборців має Комуністична партія Чехії та Моравії. У порівнянні з іншими партіями підтримку їй висловили найбільше прибічників (27% –переконані прихильники, 42% – в більшості погоджуються зпрограмними установками та діяльністю).

2. За КПЧМ слідує Християнсько-демократична унія – Чеська народна партія (ХДУ-ЧНП). Ця партія близька потенційним виборцям своїми принципами, часто довіряють і її представникам. Прихильники партії виходять з “сімейного” відношення та свою роль відіграє членство в партії. Третина опитаних є прихильниками цієї партії.

3. Відносно стійке ядро має Громадсько-демократична партія (ГДП). Її прихильникам ця партія близька своїми принципами та програмою, також довіряють і її представникам. Ця партія має одну п’яту переконаних прихильників і понад дві п’яті їй симпатизують.

4. Чеська соціал-демократична партія має серед інших партій найменше переконаних прихильників, хоча майже половина її виборців симпатизує партії.

5. Новостворена Унія Свободи має лише 5% переконаних прихильників, майже половина опитаних – це симпатики. Разом з тим її політичне підґрунтя незмінне і почало зміцнюватися.

Відношення до партій серед населення не завжди залишалось стабільним, на цей рівень впливала як економічна ситуація, так і політична орієнтація партій. Кількість переконаних прибічників у партій має хвилеподібний характер. Як свідчать статистичні дані, найбільше прихильників партії мали саме напередодні виборів 1996 року, а до початку 1998 р. рівень прихильників постійно знижувався. Передвиборна кампанія 1998 р. викликала зростання зацікавлення до партій, внаслідок чого на середину 1998 р. спостерігалось підвищення рівня переконаних прихильників певних партій.

Відмінності щодо ставлення населення до проблем розвитку також полягають у приналежності або схильності до підтримки тієї чи іншої політичної партії. Так, менш критично ситуацію сприймають прихильники ГДП та УС, іншої думки дотримуються потенційні виборці КПЧМ. До незадоволених сучасним станом належать прихильники ЧСДП.

На основі ставлення громадськості до політичного розвиткуможна сказати, що зберігається відносно стабільна поведінка щодо політичних партій, блоків і їх лідерів. Цей процес наводить на думку, що політична орієнтація партій за 1993 – 2001 рр. практично не змінилась, лише певні суб’єктивні чинники послабили окремі партії та посилили інші. Громадськість визначила й головні проблеми, які мають стати основою політичних програм. Зокрема, проблеми економічного та соціального розвитку турбують населення найбільше. Цей чинник вказує на недостатність або неефективність політичної діяльності у цих галузях. Але посилення законодавчої діяльності у цих сферах можливе лише за умови суттєвої переваги одного з блоків. На сучасному етапі спостерігається зовсім інша картина, так як співвідношення блоків у парламенті залишилось близьким до одиниці. Це також підтверджує те, що впродовж 5 років ця розстановка не змінилась, залишивши праву орієнтацію потенційного електорату та сильний політичний Центр (згідно соціологічних даних, ліві – 21% опитаних; Центр –32%; за правих – 36% ).


Висновки

1. Аналіз трансформаційних процесів з кінця 80-х рр. ХХ ст. у Чехії показав, що суспільно-політичні зміни в житті радянського суспільства, які отримали назву “перебудова”, викликали ряд соціальних змін і в країнах соціалістичної співдружності, в тому числі в Чехословаччині. Чехословацьке суспільство давно вже дозріло для проведення реформ.

Незадоволення офіційною політичною лінією охоплювало все більші прошарки суспільства. Особливо високої напруги ситуація в суспільстві досягла в серпні 1988 р. у зв’язку з двадцятиріччям вторгнення в Чехословаччину радянських військ.

Революційні події, що отримали назву “лагідної” або “оксамитової” революції, почалися 17 листопада 1989 р. в міжнародний день студентів. Тоді перехід до нової політичної системи стався швидше і легше в порівнянні з сусідніми країнами колишнього “радянського блоку” внаслідок загальної системної кризи, яка прискорила процеси демонтажу старої командно- адміністративної системи та створення нових демократичних засад суспільно-політичного розвитку.

1 грудня 1990 р. було змінено федеральний устрій та назву країни (ЧСФР). Реальною в майбутньому стала можливість виникнення окремих держав на місці єдиної ЧСФР. Нова держава здійснила низку економічних реформ, головними з яких були приватизація та створення конкурентного середовища.

Загалом, з точки зору головних результатів перших років посткомуністичного періоду в Чехословаччині, необхідно підкреслити наступне: країна, покінчивши восени 1989 р. з тоталітарним режимом, енергійно звернулася до демократизації суспільства і трансформації економіки.

2. Теоретично-прикладний аналіз політико-соціальних процесів початку 90-х рр. ХХ ст. показує, що до розпаду Чехословаччини призвело передовсім загострення національного питання та розбіжності з приводу темпів і методів здійснення економічних реформ. В результаті було прийнято рішення про поділ країни з 31 грудня 1992 р. на дві окремі держави Чеську та Словацьку республіки. Ця подія ввійшла в історію як “лагідне розлучення”.

3. У сенсі сучасного розуміння форми держави Чехія за прийнятою формою державного правління є парламентською республікою. Існує чіткій розподіл влади: законодавча влада належить Парламенту, який складається з двох Палат – Палати представників та Сенату; виконавча влада – Президенту та Уряду, судова влада – системі судів у складі Конституційного Суду, Верховного адміністративного суду, вищих обласних і районних судів.

4. Важливим елементом інституційної підсистеми політичної системи суспільства виступають засоби масової інформації, які відіграють вагому роль у політичних відносинах і справляють значний вплив на владу.

Чехія має досить розвинуту систему засобів масової інформації. Аналіз друкованих ЗМІ Чехії показує, що найвпливовішими газетами Чеської Республіки є “Право”, “Праце”, “Млада фронта днес” і “Земедельське новини”. Їх щоденний тираж перевищує 200 тис. екземплярів, що дозволяє їм суттєво впливати на формування електоральних вподобань і громадської думки з приводу різноманітних питань суспільно-політичного та соціального розвитку, в тому числі й подальшого реформування політичної системи суспільства.

Потрібно зазначити, що окрім періодичних видань демократичного спрямування, яких більшість, видаються також газети лівої політичної орієнтації (наприклад, “Нова свобода”). Свій тижневик також видає Чеська соціал-демократична партія.

5. Значний вплив на суть і механізми функціонування політичної системи Чеської Республіки справляє партійна система даного суспільства, насамперед тому, що партії є важливою складовою будь-якої держави, активними суб’єктами владно- політичного та виборчого процесу.

Найбільш популярними партіями Чехії є ГДП, ГДА, КПЧМ, ОР – РПЧ, Союз Свободи, ХДУ – ЧНП, ЧСДП. Основні партії Чехії – ГДП і ЧСДП. Саме на основі цих партій за останні роки і створюються політичні блоки: правоцентристський і ліва опозиція. Парламентські вибори 1998 р. Та розвиток політичних процесів впродовж 1999 – 2001 рр. засвідчили, що загалом політична ситуація в Чехії залишилась на колишньому стабільному рівні. Порівнюючи співвідношення сил між головними політичними блоками, можна сказати, що становище рівноваги між ними не зазнало кардинальних змін.

Ставлення електорату до окремих політичних партій, насамперед до найвпливовіших – ГДП та ЧСДП – характеризується приблизною рівністю симпатій. Як показав аналіз передвиборних програм, програма ГДП для виборів 1998 р. визначила основними своїми пріоритетами політику, соціальну сферу та економіку. Аналіз передвиборної програми також показав, що між політичною і соціальною сферами існує більш тісний зв’язок, ніж між ними та економічною сферою. Відносно позиції Чехії у світі, передвиборна програма наголошує як на пріоритетному напрямку на європейському розвитку Чехії, зокрема основним вектором у цьому розвитку Клаус визначає Західну Європу. Цей фактор вказує на стабільність зовнішньополітичних поглядів у лідерів і програмних установках ГДП. Розвиток вільних ринкових відносин та підприємництва – основні положення, що визначаються програмою ГДП у економічній сфері.

Вивчення передвиборної програми ЧСДП вказує на відмінності від положень, зазначених у програмі ГДП. Насамперед треба звернути увагу на той факт, що соціальна та економічна сфери перебувають у дуже тісному взаємозв’язку. Виходячи з цього, можна вважати, що своїми основними принципами ЧСДП передбачає розвиток і взаємодію економіки та суспільства. Аналіз матеріалів передвиборної програми це вповні підтверджує, так як основна частина тексту присвячена проблемам розвитку саме соціальних відносин і реформ економічної системи як законодавчою, так і виконавчою владою. Водночас детально розглядаються проблеми функціонування політичної системи чеського суспільства.

Порівняння програм ГДП та ЧСДП показує, що в принципах ЧСДП існує більше співвідношення між економічною та соціальною сферами, ніж це спостерігається в програмі ГДП. Як ГДП, так і ЧСДП визначають політику основою передвиборної програми. Приділення обома партіями меншої уваги економічному розвиткові може свідчити про підкреслено політичне забарвлення виборів до парламенту 1998 р., а також важливе значення політичних проблем системного характеру для чеського суспільства в 1999 – 2001 рр.