Смекни!
smekni.com

Трудовой стаж по законодательству Украины (стр. 4 из 6)

9. період проживання дружини осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Причому, в випадках, передбачених Законом [45] стаж роботи може бути зарахованим до стажу роботи:

в потрійному розмірі -

* час перебування у фашистських концтаборах, гетто та інших місцях примусового утримання в період війни осіб, у тому числі дітей, насильно вивезених з тимчасово окупованої території;

* робота в м. Ленінград в період його блокади в роки Великої Вітчизняної війни з 8 вересня 1941 року до 27 січня 1944 року.

* громадянам, необгрунтовано притягнутим до кримінальної відповідальності, необгрунтовано репресованим і згодом реабілітованим, час тримання під вартою, в також час перебування на примусовому лікуванні.

2. в подвійному розмірі:

* час перебування в м Ленінград у період його блокади в роки Великої Вітчизняної війни з 8 вересня 1941 року до 27 січня 1944 року;

* робота і лепрозорних і протичумних закладах, у закладах по лікуванню осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях лікувальних закладів.

Згідно Правил[46]до загального трудового стажу, що дає право на отримання допомоги у разі тимчасової непрацездатності зараховується стаж роботи на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності або роботи, протягом якої працівник підлягав обов’язковому соціальному страхуванню, незалежно від характеру і тривалості роботи і тривалості перерв. До загального трудового стажу зараховуються також:

1. служба у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, СБУ, внутрішніх військ МВС, військах цивільної оборони та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законі України, а також в органах внутрішніх справ;

2. час перебування громадян на альтернативній (невійськовій) службі[47];

3. час перебування на службі в митних органах;

4. період перепідготовки та навчання нових професій, участі в оплачуваних громадських роботах та період одержання допомоги(у тому числі матеріальної) по безробіттю відповідно до Закону України «Про зайнятість населення»[48];

5. час догляду одному з батьків за потерпілою дитиною внаслідок Чорнобильської катастрофи до досягнення нею віку 12 років[49];

6. час відпусток у зв’язку з вагітністю і пологами, частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і відпустки без збереження заробітної плати по догляду за дитиною, тривалість якої визначається медичним висновком, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку;

7. період, протягом якого батьки - вихователі були зайняті у дитячому будинку сімейного типу вихованням дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківських прав;

8. час навчання на курсах і у школах із підготовки кадрів, підвищенню кваліфікації і перекваліфікації, якщо направленню на курси чи у школу безпосередньо передувала робота або служба у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, СБУ, внутрішніх військ МВС, військах цивільної оборони та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законі України, а також в органах внутрішніх справ;

9. час роботи або виробничої практики на робочих місцях і посадах, що оплачуються, у період навчання у вищому закладі освіти;

10.час навчання у професійно-технічному закладі освіти[50];

11.час вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу;

12.час вимушеного прогулу особи, взятої під захист;

13.термін перебування під вартою, термін відбування покарання, а також час, протягом якого громадянин не працював у зв’язку з незаконним відстороненням від роботи (посади).

До загального стажу не враховуються:

1. час участі працівника у страйку, що визнаний судом незаконним[51];

2. час навчання у вищому закладі освіти ( у тому числі на підготовчих відділеннях), в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі з денною (очною) формою навчання;

3. час роботи засуджених у колонії-поселення і відбування виправних робот без позбавлення волі за місцем роботи, якщо інше не передбачено законом.

Надбавки за вислугу років державним службовцям обчислюються за фактично відпрацьований час виходячи із посадового окладу з урахуванням доплат за ранг і в залежності від стажу державної служби, визначеного відповідно до Порядку [52].

4. Порядок встановлення трудового стажу.

Згідно ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка[53].

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника [54]. Трудова книжка ведеться на всіх працівників підприємств, установ і організацій усіх форм власності, які пропрацювали на них понад п’ять днів. При влаштуванні на роботу працівники зобов’язані подати трудову книжку, оформлену в установленому порядку.

Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу 5 січня 1993 р., у графі 2 трудової книжки записується акуратно кульковою ручкою або ручкою з пером, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольору : «05.01.1993 р.» Запис завіряється при звільненні печаткою.

Запис при звільненні у трудовій книжці провадиться з додержанням правил: у графі 1 ставиться порядковий номер запис; у графі 2 - дата звільнення (10.08.99 р.); у графі з - підстава звільнення («Звільнений за власним бажанням ( наприклад) у зв’язку із зарахуванням до вищого навчального заклад , ст. 38 КЗпП України»); у графі 4 зазначається, на підставі чого внесено запис - наказ. розпорядження, його дата і номер.

Днем звільнення вважається останній день роботи, в яки трудова книжка. оформлена згідно чинного законодавства, повинна бути видана на руки працівника. Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається лише за письмовою згодою працівника.

5. Порядок підтвердження наявності трудового стажу

Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України [55].

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки з наказів, особливі рахунки і відомості про видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документа, що містять відомості про періоди роботи.

За відсутності зазначених документів для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за якийє відмітка про сплату членських внесків.

Для підтвердження військової служби, служби в органах безпеки приймаються:

* військові квитки;

* довідки військових комісаріатів, військових частин, установ системи Міноборони, Держкомкордону та інший військових формувань;

* довідки архівних та військово-лікувальних установ.

Час перебування в партизанських загонах і з’єднаннях встановлюється за довідками штабів або архівів ( за місцем їх діяльності ).

Час навчання у навчальних закладах підтверджується дипломами, посвідченнями. свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видана на підставі архівних даних і містять відомості про періоди роботи. За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання.

Час догляду за інвалідом 1 групи, дитиною - інвалідом до 16 років, а також пенсіонером, які за медичним висновком потребує сторонньої допомоги встановлюється на підставі акту обстеження фактичних обставин здійснення догляду т документів, що засвідчують перебування на інвалідності і вік.

Час догляду непрацюючої матері за дитиною встановлюється на підставі свідоцтва про народження дитини або виписки із паспорта ( у разі смерті дитини - свідоцтва про смерть), а також документів про те, що до досягнення 3-річного віку дитиною мати не працювала ( виписка з трудової книжки, довідки органів управління житловим фондом чи довідки сільської, селищної ради).

Час утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та час перебування в засланні й на примусових роботах підтверджується довідками органів внутрішніх справ і зараховується до трудового стажу за наявності документів про реабілітацію ( довідки суду, органів прокуратури, дізнання та слідства про припинення кримінальної справи чи довідки суду про винесення виправдувального вироку).

Період проживання дружин осіб офіцерського складу та прапорщиків, мічманів з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування, підтверджуються довідками виданими командирами військових частин.

Період проживання в м. Ленінград у період його блокади установлюється на підставі довідки органу управління житловим фондом, виписки з домової книга або поквартирних списків, прописної картки, довідки про термін евакуації, евакуаційного посвідчення, мобілізаційного розпорядження. Роботи в м. Ленінград встановлюється на загальних підставах.