Смекни!
smekni.com

Первинний облік у сільськогосподарському підприємстві (стр. 4 из 5)

Облік отруйних і сильнодіючих речовин у кількісному вираженні відповідно до спеціальних вказівок, розроблених Міністерством охорони здоров'я України, ведуть, використовуючи пронумеровані, прошнуровані, скріплені сургучною печаткою підприємства і підписані головним лікарем ветеринарної медицини та головним бухгалтером книги. Ці види матеріалів зберігають окремо в спеціально обладнаних для цього місцях.Облік бланків суворої звітності матеріально відповідальні особи здійснюють у картках (книгах) складського обліку по кожному найменуванню за кількістю і номінальною вартістю. Надходження та витрачання зазначених бланків оформляють, як і операції по надходженню і витрачанню коштів. Дані про рух білетів, талонів, абонементів, акцій, облігацій тощо відображують у звітах матеріально відповідальних осіб та інших реєстрах (сальдові відомості, відомості обліку руху товарно-матеріальних цінностей та інші аналогічні реєстри або машинограми) окремими позиціями подібно до обліку в місцях зберігання.

Працівники бухгалтерії порівнюють дані про рух продукції й матеріалів з даними, наведеними у виправдних документах, доданих до звіту, після чого його таксують. Повноту оприбуткування матеріалів, одержаних зі сторони, перевіряють зіставленням із відповідними регістрами.

Складський облік - це сортовий , кількісний , оперативно-технічний облік. Здійснюється облік матеріалів на складі за допомогою карток за формою №М -17. Картки складського обліку відкриваються у бухгалтерії і віддаються під розписку у реєстрі, де вказується дата видачі, кількість карток , їх реєстрації номери і підпис одержувача. Записи в картках (у кількісному виразі ) ведуть матеріально відповідальні особи (завідуючими складами , комірники ) на підставі первинних документів, що підтверджують рух матеріалів і складаються у день здійснення операцій.

Складський облік матеріалів є важливим фактором контролю за зберіганням матеріальних цінностей підприємства.

Організують складський облік за видами об’єктів , що зберігаються , за кількістю матеріальних цінностей , за місцем зберігання. Кожному виду матеріальних цінностей присвоюється номенклатурний номер, що повторюється у всіх документах.

Зав. складом (комірник ) щоденно записує до складської картки (чи книги) всі операції надходження і витрат матеріалів , нумеруючи свої записи по порядку з початку року чи кварталу після коленої проведеної операції.

При цьому самі річні картки слід зберігати разом з відповідними картками складського обліку.

Періодично матеріально-відповідальні працівники складів мають складати реєстри документів і здавати до бухгалтерії для ведення бухгалтерського обліку матеріалів.

У разі інвентаризації на підприємстві номенклатурно - кількісного оперативно-складського і аналітичного бухгалтерського обліку , вони дублюватимуть один одного, але за умов використання електронно-обчислювальних машин , такого дублювання можна уникнути , якщо організувати оцінку матеріальних цінностей враховану в оперативний складський облік

Для звірки даних складського і аналітичного обліку потрібно здійснювати періодичну оцінку за обліковими цінами кількісних залишків за даними складського обліку на визначену дату і співставляти одержані загальні суми з сумою залишку за обліковими цінами з вартісного аналітичного обліку. Такий метод аналітичного.


2. Застосування комп’ютерної техніки

2.1 Методика створення листа 1

На листі 1 і 2 створюємо таблицю «Облік створення і використання резерву на виплату відпусток» за допомогою меню Таблица – Вставить – Таблица. Після цього на екрані з’явиться діалогове вікно Вставка таблицы, тоді в блоці Размер таблицы вказуємо число стовбців в полі Число столбцов вводимо 4, в полі Число строк вводимо 5.

Після цього на екрані з’являється таблиця з заданими параметрами і з’являється панель інструментів Таблицы и границы, для редагуваннятаблиці.

Для редагування параметрів таблиці також використовуємо діалогове вікно Свойстватаблицы, де в блоці Выравнивание вказуємо Слева, в блоці Обтекание вибираємо функцію Нет.

Далі за допомогою функції Объединить ячейкивиділяємо першу комірку в строці і першу комірку другої строки, в перших двох стовпчиках. Також об’єднуємо комірки першої строки в третьому і четвертому стовпці.

В першій строці і в другій строці третього і четвертого стовпця виділяємо текст використовуємо функцію Полужирный. Перед вводом тексту відкриваємо діалогове вікно Свойства таблицы. Де вказується розміщення таблиці в загальному на сторінці, висота строки, ширина стовпця.

Після цього вводимо потрібний текст і вирівнюємо його в комірках за допомогою функції вирівнювання Посередине по центру виділивши першу строку. Втрьох останніх строках, крім першого стовпця, вирівнювання вводимо Сверху по левому краю. В трьох останніх строках першого стовпця вводимо вирівнювання Сверху по центру. Щоб задати певний вид і розмір границь таблиці потрібно на панелі інструментів Границы и таблицы функцію Тип линии і Толщина линии.

2.2 Оформлення пояснювальної записки

Дипломна робота виконується при допомозі комп’ютерної техніки і програм пакету Office 2003, програм FineReader, Paint чи інших на листах формату А4 (210*297мм – пояснювальна записка 20-25 сторінок) і на 3-4 листах формату А1 (840*594мм – графічна частина). Матеріали дипломної роботи мають бути скомплектовані в одній папці, заархівовані у Zip - папку і збережені на зовнішніх носіях (лазерних CD - дисках).

Усі листи пояснювальної записки (окрім титульного) виконуються з рамками:

- повними – перша сторінка кожного розділу дипломної роботи;

- неповними – інші сторінки.

Рамки можна створювати самостійно при допомозі панелі інструментів «Малювання» у Word, відповідно до зразка, або ж скопіювати з електронної версії файлу методичного посібника.

При заповненні повної рамки:

- у графу «Розробив» вноситься прізвище, ім’я та по батькові учня (якщо воно не вміщається, то дозволяється змінити параметри шрифту чи не вказувати ініціали);

- у графу «Перевірив» вводиться прізвище, ім’я та по батькові керівника дипломної роботи (якщо воно не вміщається, то дозволяється змінити параметри шрифту чи не вказувати ініціали);

- у графу «Дата» вводяться дати виконання і перевірки відповідно до Календарного плану виконання дипломної роботи;

- у графу «Назва розділу» вводиться назва поточного розділу (кожен розділ починається з нової сторінки);

- у графу «Аркуш» вводиться номер листа;

- у графу «Аркушів» вводиться кількість листів у даному розділі;

- у графу «Шифр» вводиться текст шифру.

При заповненні неповної рамки:

- у графу «Шифр» вводиться текст шифру.

Для малюнку рамки слід задати наступні параметри розміщення при допомозі меню Формат → Формат об’єкту → закладка «Положение»: 0,5 см нижче від верху сторінки і 2 см правіше від лівого краю сторінки (для певних типів принтерів, якщо низ рамки не друкується, дозволяється зменшити вертикальний розмір рамки) (Див. рис 8).

Рис. 8

Текст пояснювальної записки повинен відступати від рамки 0,5 – 1 см.
Тому рекомендовані границі листка: верхня – 1,5 см, нижня – 3 см, ліва – 2,5 см, права – 1 см. ( Див. рис 9).

Рис. 9


Для оформлення основного тексту розділів використовується шрифт TimesNewRoman, розмір 14, між стрічковий інтервал 1,5, відступ першої стрічки – 1 см (інші параметри шрифту та абзацу – за умовчанням). (Див. мал.. 10).

Рис.10

первинний облік рослинництво тваринництво


Висновки і пропозиції

В умовах ринкової економіки значну роль відіграє бухгалтерський облік, без знання якого неможливо ефективно керувати підприємствами.

Сільськогосподарські підприємства є суб'єктами підприємницької діяльності, їхні види визначаються за формами власності і формами господарювання. Функціонування сільськогосподарських підприємств різних форм власності регламентується Конституцією України, Земельним кодексом України, а також Законами України: "Про власність", "Про форми власності на землю", "Про колективне сільськогосподарське підприємство", "Про господарські товариства", "Про сільськогосподарську кооперацію", "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про селянське (фермерське) господарство", "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві". Основні засади діяльності та господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання, визначає Господарський кодекс України.

Завданням бухгалтерського обліку запасів є:

· своєчасне оформлення первинних документів на всі операції, пов'язані з надходженням, зберіганням і витрачанням сільськогосподарської продукції, матеріалів та інших запасів;

· здійснення точного і повного контролю за своєчасним оприбуткуванням, зберіганням і економним витрачанням матеріальних цінностей у процесі виробництва, за додержанням встановлених норм витрат матеріалів;

· одержання на будь-яку дату точних даних про кількість сільськогосподарської продукції, матеріалів та інших запасів, які є в коморах, на складах і виробничих підрозділах підприємства та інших місцях зберігання і використання;