Смекни!
smekni.com

Первинний облік у сільськогосподарському підприємстві (стр. 5 из 5)

· систематичний контроль за транспортно-заготівельними витратами під час придбання запасів на стороні;

· своєчасне виявлення виробничих запасів, які не використовуються в господарстві і які можна реалізувати для мобілізації внутрішніх резервів, а також готової продукції, яка не користується попитом, і неліквідів.

Облік запасів повинен бути організований відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 "Запаси". У Плані рахунків, затвердженому наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. №291 для відображення запасівпередбачено клас 2 "Запаси", який містить 9 рахунків:

20 "Виробничі запаси";

21 "Поточні біологічні активи";

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети";

23 "Виробництво";

24 "Брак у виробництві";

25 "Напівфабрикати";

26 "Готова продукція";

27 "Продукція сільськогосподарського виробництва";

28 "Товари".

Організація роботи в підрозділах галузі рослинництва напрямлена на вирощування елітного насіння зернових, цукрового і кормового буряка, та інше.

Технологічний процес виробництва зернових повністю механізований.

Галузь тваринництва на підприємництві направлена на виробництво молока та м'яса.

Молочно - товарний комплекс повністю механізовано. Хороший рівень розвитку свинарства, тут також переходять до механізованого процесу гноєвидалення, роздачі кормів.

Первинний облік галузі тваринництва організовано та на кожній фермі працюють обліковці, завідуючий фермою, зоотехнік, ветлікар. Обліковець веде постійний облік поголів'я тварин, витрат кормів та проводять нарахування оплати праці.

За рівнем виконання плану виробництва валової продукції оцінюють загальний стан тваринництва. Від цього залежить і виконання завдання продажу державі продукції тваринництва.

Виконання плану виробництва валової продукції господарством залежить від багатьох факторів:

· поголів'я тварин за видами;

· статево віковими і виробничими групами;

· забезпеченості тварин приміщеннями і кормами відповідно до зоотехнічних норм;

· раціонів і повноцінності їх, рівня продуктивності тварин та інше.

Допоміжні виробництва виконують роботи і надають послуги рослинництву, тваринництву, промисловим виробництвам, обслуговуючим господарствам, будівництву та іншим підприємствам і особам. До них належать: ремонтно-механічні майстерні, автомобільний і гужовий транспорт, електро-, водо- і газопостачання, холодильні прилади (обладнання, устаткування).

Облік витрат, виконаних робіт і послуг ведуть на субрахунку 234 «Допоміжні виробництва». По дебету субрахунку відображують як прямі витрати, безпосередньо пов'язані з виконанням робіт і наданням послуг, так і непрямі, пов'язані з організацією і управлінням допоміжними виробництвами. По кредиту рахунка відображують вартість продукції, виробів, виконаних робіт і наданих послуг.

Складське господарство в сільськогосподарських підприємствах організується, як правило, в центральних складах, коморах бригад, ферм і інших структурних підрозділах. При віддаленості підприємств від залізничних станцій можуть створюватися експедиторські склади. В центральних складах зосереджено основні запаси паливного матеріалу, кормів, готової продукції для реалізації, запасних частин, мінеральних добрив, будівельних та інших матеріалів, закуплених у постачальників. Через центральні склади ці запаси розподіляють між структурними виробничими підрозділами. У коморах структурних виробничих і невиробничих підрозділів зберігається невелика кількість виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей, які надходять з центральних складів, або можуть бути завезені безпосередньо від постачальників з обов'язковим документальним оформленням через центральний склад.

Облік продукції й матеріалів на складах (у коморах) здійснює матеріально відповідальна особа (завідувач складу, комірник та ін.) за сортами згідно з правилами їх зберігання. Облік ведуть на картках складського обліку матеріалів, які видають матеріально відповідальним особам під розписку в реєстрі видачі карток. Останні зберігають у спеціальних картотеках за обліковими групами, а всередині їх — у порядку зростання номенклатурних номерів чи за алфавітом, групи та підгрупи в картотеці відокремлюють роздільниками з проставленими на них номерами. На кожний номенклатурний номер продукції та матеріалів відкривають окрему картку, де завідувач складу (комірник) зазначає місце зберігання (стелаж, комірку тощо). Замість карток дозволяється вести облік в оформлених належним чином Книгах складського обліку.

Список використанихджерел

1. План рахунків бухгалтерського обліку підприємств та організацій, інструкцій по його застосуванню Міністерство-фінансів України 2000р-120с

2. Огійчук М.Ф, Плансієнко В.П., Панченко Л.Г, Бухгалтерський облік сільськогосподарських підприємствах - К. Вища школа 2003р - 800с.

3. Білуха М.Т. „Курс аудиту". - К: Вища школа.

4. Бутинець Ф.Ф. „Бухгалтерський фінансовий облік". - Житомир: ЖІТІ, 2000.

5. Бутинець Ф.Ф. „Організація бухгалтерського обліку". - Житомир: ЖІТІ, 2001 р.

6. „Бухгалтерський облік і прийняття рішень", навчальний посібник за редакцією професора Смоленюка П.С. - Хмельницький: НВП „Евріка", 2001 рік.

7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 „Витрати" від 31 грудня 1999 року №318.

8. Гурій А.М. Поворознюк. Н. М. Самсонова В. В. Інформатика та інформаційні технології. ООО «Компанія СМІТ» 2003. – 352с.

9. Дем’яненко М.Я. Облік у селянському господарстві. К. ІАЕ 2001 – 403с.

10. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України.Підручник для студ. економ. цпец. вищ. навч. зкл. 5-те вид. допов. Й переробл.- К.:А.С.К., 2000-784с.

11. Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку К.:Знання, 2003-444с.