Смекни!
smekni.com

Облік операцій з давальницькою сировиною (стр. 6 из 6)

При цьому податок сплачується за ставкою 20 % від контрактної вартості послуги.

В зовнішньоекономічній діяльності підставою для митного оформлення готової продукції, виробленої з давальницької сировини, є надання митному органу копії векселя (письмового зобов'язання) і копії вивізної вантажної митної декларації. З цього випливає, що після переробки готову продукцію в повному обсязі згідно з договором необхідно ввезти на митний пункт і задекларувати. В цьому випадку вексель (письмове зобов'язання) погашається, вивізне мито, податки і збори не стягуються, необхідно лише сплатити митний ПДВ за ставкою 20 % від контрактної вартості готової продукції. Причому ввізну вантажну митну декларацію не буде оформлено доти, доки на депозитний рахунок митної установи не надійде сплата митного ПДВ.

Важливою умовою є обов'язкове митне оформлення ввезення всього обсягу готової продукції, отриманої в процесі переробки, з урахуванням технічних характеристик обладнання, зазначеного у специфікації до договору. Тільки після цього частина готової продукції відвантажується в оплату послуги виконавцю.

Після сплати митного ПДВ замовник одержує право на його відшкодування. На готову продукцію, що надходить в оплату виконавцю, виписується податкова накладна, якій вказується вартість послуги з урахуванням ставки податку 0 %.

У готовій продукції, що відвантажується виконавцю за бартерним контрактом, може міститися сировина, суми ПДВ по якій було при її купівлі включено до податкового кредиту. У цьому випадку у вартості такої сировини слід "відновити" суми ПДВ з податкового кредиту.

Як видно з наведених прикладів, варіантів розрахунків з нерезидентами при здійсненні операцій з давальницькою сировиною досить багато. Вибір варіанту залежить від конкретної специфіки діяльності кожного підприємства.

Звітність по операціях з давальницькою сировиною

Серед інших документів найбільш важливою є декларація про валютні цінності доходи та майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами.

Товари (роботи, послуги), що вивезені резидентом за межі України як давальницька сировина, та за які на звітну дату не надійшла готова продукція або валютні кошти, а також готова продукція, яка не отримана або за яку не надійшли валютні кошти, відображаються в III та V розділі Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами.

Статистична звітність складається за формою № 9-ЗЕЗ "Звіт про експорт (імпорт) послуг", що надають всі підприємства - резиденти України, які здійснюють експортно-імпортні операції у вигляді послуг, 10 числа місяця, наступного за звітним періодом, статистичному органу за місцезнаходженням.

Якщо оплата послуг з переробки давальницької сировини проводиться сировиною або готовою продукцією, то валовий дохід від здійснення таких операцій визначається з контрактної вартості, але не нижче звичайної ціни.

Такі операції прирівнюються до бартерних (обмін послуг з переробки на товар (сировину або готову продукцію). А тому до органів податкової адміністрації при поданні звітності за підсумками кварталу повинен бути також поданий "Розрахунок фінансових результатів (бартерних) операцій".


Література

1. Андрийчук В. «Стратегічні засади та напрями формування ефективної ЗЕП України» // «Політика і наш час» - 2009 – №1.

2. Белов А.П. Международные договоры и иные документы по вопросам внешнеэкономической деятельности // Право и экономика. – 2007.

3. Будкин Н. «Украина и ЕС. Либерализация сотрудничества» // Политдумка – 2005 - № 2-3.

4. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Экономистъ, 2007. – 480 с.

5. Зубарев И.В., Ключников И.К. Механизм экономического роста транснациональных корпораций. – М.: Высшая школа, 2005. – 204 с.

6. Манекин Р.В. «Экономическое положение на Украине (внешнеэкономический аспект)».

7. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. ‑ М.: Дело, 2006.

8. Журнал «Таможенный брокер» // ПКП «Ст-друк» - Киев – декабрь 2006.

9. Портер М. Международная конкуренция: Пер. с англ. – М.: МО, 2003. – 216 с.

10. Таможенный Кодекс Украины.