Смекни!
smekni.com

Автоматизація процесів бухгалтерського обліку у дорожньому підприємстві (стр. 6 из 8)

І це лише маленький приклад можливостей функціонування таких систем. Адже такі саме системи поєднують в єдине ціле заводи, офіси, склади корпорацій General Motors, General Electric, Daimler Chrysler та ще багато інших монстрів світової індустрії, серед яких є й компанії які займаються будівництвом, експлуатацією та ремонтом доріг, мостів, тунелів та споруд на них. Нажаль для дорожніх організацій нашої країни це лише далеке майбутнє.

До речі, разом із спеціалістами з British Petroleum над впровадженням SunSystem® в українському відділкенні BP - Брітіш Петролеум Україна працюють і їх колеги з Корпорації «Укравтодор», оскільки «Укравтодор» виступає співзасновником БП Україна. І цей досвід може бути дуже корисним у разі виникнення потреби в розробці глобальної системи автоматизації управлінських і облікових процесів на всіх підприємствах дорожньої галузі, і послідуючому поеднанні їх у єдину мережу.

2.2. Елементи організації бухгалтерського обліку в умовах застосування комп’ютерної техніки

Одним із глобальних понять теорії бухгалтерського обліку, що в значній мірі впливає на його організацію, є поняття форми бухгалтерського обліку. Характеристика форми бухгалтерського обліку є однією з досить складних проблем в теорії бухобліку, з якої до цього часу немає визначеності і чіткості. Протягом багатьох років не припиняються дискусії щодо правильності трактування поняття форми обліку, що посилилися з появою комп’ютерів та їх застосуванням для автоматизації облікових робіт.

На розвиток форм бухгалтерського обліку найбільше впливають вимоги широкого розподілу праці між обліковими працівниками, ведення детального аналітичного обліку, швидкого одержання підсумкової інформації. Форми обліку, що передбачають застосування комп’ютерів, на відміну від паперових, дозволяють ефективно задовольнити наведеним вимогам. Можливість здійснення широкого розподілу праці забезпечується тим, що сучасні програмно-апаратні комп’ютерні системи, як правило, побудовані на принципах розподіленої обробки даних. Завдяки програмно реалізованому механізму, що дозволяє працювати з однією базою даних одночасно різним користувачам, з’явилась можливість одночасно працювати з одним обліковим реєстром не одному, а декільком бухгалтерам.

Застосування комп’ютерів дозволяє вирішити проблему аналітичного обліку. Якщо при застосуванні паперових форм обліку збільшення рівнів деталізації аналітичного обліку та переліку об’єктів аналітики вимагає збільшення кількості облікових працівників, то при застосуванні комп’ютерної техніки можна ефективно вести аналітичний облік з будь-яким рівнем деталізації та широкою номенклатурою аналітичних об’єктів. Реєстрація операцій в хронологічному і системному порядку в розрізі синтетичних та аналітичних рахунків , яка раніше здійснювалась окремо, поєднується в одному робочому процесі. При цьому контроль за тотожністю даних аналітичного та синтетичного обліку забезпечується автоматично. При паперових формах обліку операції накопичення даних в облікових регістрах, обчислення підсумків та перенесення даних між обліковими регістрами потребують великих затрат живої праці та завжди пов’язані з помилками. При застосуванні комп’ютерів ці операції виконуються без участі людини. Таким чином, за умови, що при застосуванні комп’ютерів не копіюється жодна з паперових форм, а ведеться єдиний хронологічний регістр – Журнал операцій, забезпечується технічний ажур, а при належній організації первинного документування та документообігу – господарський.

Обліковий регістр є невід’ємною складовою форми обліку. Регістри відображають вторинну облікову інформацію (первинне джерело інформації – бухгалтерські документи) та є матеріальним засобом фіксації на рахунках даних про факти господарської діяльності дорожнього підприємства. Паперові регістри призначені для формування в них заздалегідь встановленого переліку показників. В основу побудови регістрів бухгалтерського обліку паперових форм покладений принцип надлишку, тобто фіксуються всі дані, які можуть знадобитись. В умовах застосування комп’ютерів, зміст поняття “регістр бухгалтерського обліку” змінюється. Якщо при безкомп’ютерних способах обробки облікових даних під регістром бухгалтерського обліку розуміють засіб, призначений для фіксації, накопичення, систематизації, узагальнення і відображення облікової інформації, то в умовах комп’ютерного бухгалтерського обліку стадія відображення облікової інформації, тобто надання систематизованих облікових даних в зручному для користувача вигляді, як правило, є самостійним процесом, що не пов’язаний зі стадіями накопичення, узагальнення облікової інформації при застосуванні комп’ютерів здійснюється в автоматичному режимі. Первинна облікова інформація накопичується в базі даних комп’ютерної системи, а узагальнюється та систематизується на рахунках, що представлені окремими комірками пам’яті комп’ютера та є ідеальними, з точки зору теорії бухгалтерського обліку, носіями ознак її групування.

Таким чином, при застосуванні комп’ютерів регістр втілює в собі єдність трьох складових частин:

1. комп’ютерної бази даних з певною структурою, що призначена для накопичення та зберігання облікової інформації на технічних носіях;

2. бухгалтерських рахунків, які представлені комірками оперативної пам’яті комп’ютера і служать для систематизації та узагальнення інформації;

3. відеограм та машинограм, що призначені для відображення згрупованої та систематизованої облікової інформації.

Оскільки порядок ведення, спосіб і послідовність обробки облікових даних комп’ютерами, формування зведених облікових показників повністю залежать від програми, що використовується, при комп’ютерно-комунікаційній формі важливого значення набуває програмне забезпечення (набір алгоритмів) для обробки облікової інформації. Таким чином, технологічний процес комп’ютерного обліку визначається загальними принципами програмування, і елементи форми знаходять своє конкретне втілення в програмах для комп’ютеризації облікових робіт.

Оскільки, в залежності від галузі господарської діяльності, кожному підприємству притаманні свої особливості, і дорожнє підприємство не є виключенням, слід провести порівняльний аналіз програм, що є на ринку. Для цього можна скористатись наступною класифікацією (мал. 2.1).



Розроблене штатним програмістом підприємства

За способом створення

Створене на замовлення спеціалізованою фірмою


Універсальне


Домашня бухгалтерія


Малі підприємства


За об’єктами обліку

Середні підприємства


Великі підприємства


Багатогалузеві корпорації


За способом реалізації в програмах облікових функцій

Програми, в яких перевага надається ручному введенню операцій


Програми, в яких перевага надається введенню операцій за шаблонами


Інтегровані програми зведеного обліку


За комплексністю

Окремі комп’ютерні робочі місця (КРМ)


Виконуваних функцій

Комплекси пов’язаних КРМ


Програми для ведення бухгалтерського обліку


Фінансово-аналітичні системи


За призначенням

Програми для автоматизації управлінської діяльності, що містять модуль бухгалтерського обліку


Правові бази даних

Мал. 2.1. Класифікація бухгалтерського програмного забезпечення

В періодичній та монографічній літературі, яка описує підходи до автоматизації процесу бухгалтерського обліку, виділяють наступні підходи до створення комп’ютерних систем бухгалтерського обліку (КСБО) на підприємствах, що відрізняються за ступенем впливу на організаційну структуру та комплексністю вирішення облікових задач. (мал. 2.2).