Смекни!
smekni.com

Автоцементовози (стр. 2 из 3)

При розвантаженні автоцементовоза розвантажувальний патрубок за допомогою рукава з швидкоз’ємним замком з'єднується з транспортним цементоводом силосного окладу цементу і включається в компресор, подаюче повітря в цистерну. По досягненні в цистерні робочого тиску до продувної форсунки, встановленої на розвантажувальному патрубку, подається повітря і відкривається розвантажувальний кран. Закінчення розвантаження визначається по манометру, свідчення якого в цей час падає до нуля.

Пневмообладнання для самозавантаження цементу складається з ротаційного компресора (він може працювати і в режимі вакууму-насос), вологомасловідділювача, колектора із запобіжним клапаном і манометром н системи повітреводів з кранами і зворотними клапанами.

Пневматична гальмівна система, ручне гальмо стоянки і електроустаткування цистерни-напівпричепа запозичена від напівпричепа МАЗ-885. Гальмо стоянки служить для загальмовування цистерни-напівпричепа при зчепленні і стоянці. Під час стоянки без тягача і цементу цистерна-напівпричіп спирається на дві висувні стійки.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Вантажопідйомність, т 8

Місткість цистерни, м37

Час, хв:

самозавантаження20

розвантаження 2 0

Дальність подачі, м;

по горизонталі50

по вертикалі. 25

Компресор:

типротаційний

продуктивність, м3/хв 6

споживана потужність, кВт13,5

Робочий тиск в цистерні, МПа..... 0,1

Діаметр завантажувального люка, мм 400

Діаметр завантажувального патрубка, мм 75

Діаметр розвантажувального патрубка, ми 100

Найбільша швидкість руху по шосе, км/год 80
Габаритні розміри, мм:

довжина... 8890

ширина 2360

висота 2950

Маса (без вантажу), кг 7300

Виготівник — прилуцький завод будівельних машин імені XXV з'їзду КПРС (251350, р. Прилуки Чернігівської обл.).

3. АВТОЦЕМЕНТОВОЗ ТЦ-6А

Автоцементовоз (мал. 6) призначений для доставки цементу і інших пилоподібних сипких матеріалів, неагресивних по відношенню до матеріалу стінок цистерни, що мають вогкість не більше 1,5% і насипну масу не більше 1,2 т/м3.

Автоцементовоз (мал. 7) є, автопоїзд, складений з сідельного тягача і цистерни-напівпричепа.

Сідельний тягач, виготовлений па базі автомобіля МАЗ-5429 із заднім провідним мостом, обладнаний сідельно-зчіпним пристроєм і висновками до пневмоелектрообладнання цистерни-напівпричепа. На його шасі встановлений компресор з приводом від двигуна тягача.

Передня частина цистерни-напівпричепа спирається на сідельний пристрій тягача, а задня через кронштейни і ресори на вісь ходових коліс. Вісь цистерни нахилена у бік розвантаження на 7º.

Цистерна має завантажувальний люк з кришкою, що герметично закривається. Люк закривається і відкривається з майданчика обслуговування, розташованого на цистерні.

Розвантаження цистерни аеропневматичне. Усередині цистерни є два жолоби, в які встановлюються знімні аеролотки.


Мал. 6. Автоцементовоз ТЦ-6А

Аеролоток є сталевим жолобом з м'якою пористою перегородкою.

В нижній частині цистерни знаходиться розвантажувальний патрубок із заслінкою, продувною форсункою і кульовою головкою.

Кульова головка служить для приєднання швидкоз’ємного замка гнучкого цементопровода.

Заслінка призначена для швидкого припинення розвантаження цистерни, а також для створення тиску в цистерні до початку розвантаження.

Тиск в цистерні створюється компресором. Привід компресора (мал. 8) здійснюється від коробки відбору потужності силового агрегату тягача за допомогою карданного валу і клинопасової передачі. Компресорна установка складається з ротаційного компресора, вологомасловідділювача, манометра, запобіжних клапанів.

Вісь напівпричепа виконана з труби із запресованими по кінцях цапфами, на яких встановлені колеса. Підвіска осп здійснена за допомогою двох основних і двох додаткових полів у еліптичних ресорах.

Мал. 7. Загальний вид автоцементовоза:


1 - цистерна; 2 - - електроустаткування; 3 — розвантажувальний пристрій; 4 — вісь напівпричепа; 5 —крила; 6 — задня опора; 7 — гальмо стоянки ; 5 — опорні стопки; 9 - - устаткування пневмотормоза; 10 — рукав; 11 — компресорна установка; 12 — тягач; 13 — блокування люка; 14 — майданчик; 15 — пневмообладнання для розвантаження

Маточини коліс встановлені на двох конічних роликопідшипниках.

Колеса і шини напівпричепів уніфіковані з колесами і шпильками автомобіля МАЗ-5429.

Мал. 8. Кінематична схема приводу компресора:

1— коробка зміни передач автотягача ЗІЛ-130В1; 2— карданний вал; 3 — опора шківа; 4 — підшипники; 5, 7 - шків; 6 — клинозмінна передача; 8 — компресор; 9 — коробка відбору потужності

Гальмування напівпричепа відбувається при натисненні на гальмівну педаль тягача. Тиск в магістралі пневмосистеми знижується, а в балоні через шток поршня підіймається. При цьому клапан впускання відкриває доступ повітря від повітряного балона до гальмівних камер, а випускний клапан, що повідомляє гальмівні камери з атмосферою, закривається. Стисле повітря в гальмівних камерах віджимає діафрагму, що переміщає шток. Шток повертає розтискний кулак, гальмівні колодки притискаються до гальмівного барабана і проводять гальмування коліс.

Гальмо стоянки напівпричепа служить для загальмовування цистерни-напівпричепа при зчепленні, розчіпленню і при стоянці.

Привід гальма стоянки розташований під напівпричепом з правої сторони по ходу.

Напівпричіп має опорний пристрій, що складається з правої і лівої опор. В транспортному положенні опорний пристрій відкидається назад і фіксується в цьому положенні штирями.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Вантажопідйомність, т до 13,5

Робочий тиск в цистерні, МПа0,15 -

Робоча температура в цистерні ºСвід —40 до 4-40

Час вивантаження, міндо 22

Дальність транспортування цементу, м:

по горизонталі 50

по вертикалі 25

Цистерна:

кут нахилу у бік розвантаження, град 7

внутрішній діаметр, мм 1600

Швидкість транспортна, км/год 75

Компресор:

типротаційний РВК-6

продуктивність по всмоктуванню, м3/мин 6

робочий тиск, МПа0,15

споживана потужність, кВт14,5... 18,5

частота обертання ротора, з 25

охолоджуванняповітряне примусове

Габаритні розміри, мм:

довжина. 9255

ширина 2500

висота 3000

Маса автоцементовоза, т 10,7

Виготівник — Красногорській завод цементного машинобудування (143400, р. Красногорськ Московської обл.).

4. АВТОЦЕМЕНТОВОЗ ТЦ-11

Автоцементовоз(мал. 9) призначений для транспортування безтарного цементу з цементних заводів і базових складів на приоб’єктні склади в умовах помірного клімату.

Мал. 9. Автоцементовоз ТЦ-11

Автоцементовоз складається з сідельного тягача КамАЗ-5410 і цистерни-напівпричепа (мал. 10). Тягач забезпечений сідельно-зцепним пристроєм і виводами до пневмо-електро обладнання цистерни полуприцепа.

На тягачі змонтована на спеціальній рамі компресорна установка РКВН-6Л з приводом від двигуна тягача.


Мал. 10. Конструктивна схема автоцементовоза:

1 - сідельний тягач КамАЗ-5410; 2 - компресорна установка; 3 - пневмообладнання для розвантаження; 4 – завантажувальний люк 5- цистерна напівпричіп; 6 – розвантажувальні рукави; 7 - ходова частина; 8 - запасне ко-лесо, 9 -опорний пристрій; 10 — зчіпний пристрій

Напівпричіп складається з цистерни, аерруючого пристрою пневматичного устаткування для розвантаження, розвантажувальних рукавів, ходової частини з гальмівною системою, опорного пристрою і електроустаткуванні.

Несуча циліндрова цистерна з еліптичними днищами нахилена у бік розвантаження. Передньою опорною частиною, із закріпленим на ній шворню цистерна лежить па сідельному пристрої тягача. До задньої частини цистерни приварена задня опора.


Рис.11. Аеруючий пристрій автоцементовоза: 1 — аеруюча тканина; 2 - розсікач; 3 — аерожолоб

Цистерна є герметичною судиною циліндрової форми. Завантажувальний люк діаметром 400 мм оснащений кришкою, що герметично закривається. Кришка притискається важелем з гвинтом і гайкою. Завантаження цементу пневматичне, самопливом або іншим способом. Розвантаження цистерни аеропневматичне. В задньому днищі цистерни є люк для монтажу аеролотків, в нижній частині — розвантажувальний люк, до якого приєднаний замочний кран і наконечник для під'єднування розвантажувальних рукавів. Усередині цистерни в нижній її частині змонтований аеруючий пристрій (мал. 11). Він складається з трьох аерожолобів і двох розсікачів. Аерожолоб є лотком, звареним з листової сталі, на який натягнута аеруюча тканина. Під тканину подається стисле повітря від компресорної установки через систему повітропроводів. Повітря, проникаючи через тканину лотків, аерує нижні шари цементу. Цемент придбаває текучість, стікає по ухилу до розвантажувального люка і транспортується по трубопроводу. Повітря для розвантаження цементу подається від компресорної установки РКВН-6Л або від стороннього джерела повітря, що забезпечує необхідний тиск і продуктивність.

Компресорна установка, обладнана повітряним фільтром, вологомасловідділювачем і запобіжним клапаном, з'єднується з пневматичною системою напівпричепа рукавом з швидкоз’ємним з'єднанням (пожежна головка).

Вологомасловідділювач інерційного типу призначений для очищення повітря, що нагнітається в цистерну. В нижній частині його є кран і конденсатовідвід. Запобіжний клапан на нагнітальному патрубку компресора служить для забезпечення постійного робочого тиску в цистерні. Повітря для розвантаження подається під тканину аерожолобів і до наконечника розвантажувального пристрою.