Смекни!
smekni.com

Особливості технології виробництва цукру-піску в промислових умовах (стр. 7 из 7)

Розрахуємо кількість вапна потрібного для переробки 1000 кг сировини:

Кв= Впдоднв+ Впф ·М,
100

де: Кв – кількість вапна, кг;

Впд – кількість вапна на попередню дефекацію (0,3% маси буряка);

Вод – кількість вапна на основну дефекацію (1,8% маси буряка);

Внв – кількість вапна, яка додається на виході з дефекатора (0,7% маси буряка);

Впф – кількість вапна, яка додається на виході з ФІЛС для додаткової дефекації (0,5% маси буряка);

М – маса перероблюваного буряка (1000 кг).

Кв= 0,3+1,8+0,7+ 0,5 ·1000 = 33 (кг)
100

ВИСНОВКИ

Сьогодні для розвитку цукробурякового комплексу України – крім необхідності впровадження сучасних технологій вирощування цукрових буряків, достатнього забезпечення бурякосіючих господарств високоякісним насінням, мінеральними добривами і засобами хімічного захисту рослин, підвищення якості машинного парку – дедалі актуальнішого значення набуває якнайшвидша реконструкція та модернізація цукрових заводів, розширення їхніх виробничих потужностей до економічно оптимальних меж.

Ряд європейських країн-виробників бурякового цукру технічно перебудовують галузь шляхом поступового виведення з експлуатації малопотужних неперспективних цукрових заводів, з нарощуванням потужностей тих підприємств, які забезпечують ефективне виготовлення продукції.

Середній цукровий завод в Україні може переробляти 2670 т цукрових буряків на день, що майже втричі менше, ніж в середньому по країнах ЄС, де переробляються 7500 т на день. Лише 19 із 192 заводів в Україні мають потужність понад 5000 т на день. Багато українських цукрових заводів надзвичайно старі. Із 192 цукроварень 58 було збудовано ще до 1860 року, а ще 66 – до початку сторіччя. У середньому українські цукрові заводи споживають на виробництво тонни цукру вдвічі більше енергії, ніж у країнах ЄС, а екстрагують лише 80% того цукру, що міститься у цукровому буряку (у Німеччині екстрагуються 85%, а на найсучасніших заводах – 90%). Якщо додати, що в буряку, який вирощується в Україні, знижений вміст цукру, то виходить, що лише 12% маси цукрового буряку екстрагується у вигляді цукру, що на 10-12% нижче від рівня ЄС. Білий цукор, що виробляється в Україні, як правило, не відповідає міжнародним стандартам (вміст золи, колір, зернистість), тому на міжнародному ринку його можна продати лише із знижкою. Зношеність основних фондів підприємств досягла 55-85 %.


ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

Надання конкретних пропозиції чи рекомендацій цукровиробництву – найскладнішій галузі харчової промисловості, студентом, провівши технологічно-апаратний аналіз роботи підприємства я вважаю безглуздям. Натомість, провівши Інтернет-аналіз стану виробництва та ринку цукру на Україні я знайшов чимало порад більш компетентних людей, щодо покращення критичного стану галузі і хотів би їх узагальнити.

Отже, щодо конкретних пропозицій до вирішення проблеми пропонуються наступні дії:

1) Розробка програм реструктуризації та технічного переобладнання галузі.

2) Формування державної політики в сфері виробництва цукрових буряків і цукру та оптової торгівлі цукром, спрямованої на захист економічних інтересів держави, прав споживачів і вітчизняних товаровиробників.

3) Розробка і здійснення програм організації виробництва обладнання, приладів, машин та систем для підприємств бурякоцукрового комплексу.

4) Розробка нормативно-законодавчої бази щодо формування і подальшого функціонування ринку цукру.

5) Інтеграція товаровиробників і переробників цукросировини з метою збільшення обсягів виробництва цукрових буряків, здешевлення їх вартості та підвищення якості.

6) Ініціювання заходів для запобігання незаконного ввезення цукру, цукромісних продуктів та насіння цукрових буряків.

7) Розробка спільної програми дій на цукровому ринку країн СНД з метою визначення концепції і вироблення загальної стратегії його формування.

8) Співробітництво з країнами, які не мають власного цукрового виробництва (наприклад країни Закавказзя). Тут співробітництво має будуватись на умовах міждержавної виробничої кооперації, використовуючи можливості українських цукрових заводів по переробці цукру-сирцю тростинного.

9) Організація міжнародного навчання спеціалістів, проведення міжнародних виставок, ярмарок аукціонів, відряджень українських фахівців за кордон та прийому іноземних партнерів.

10) Створення єдиної електронної інформаційної мережі підприємств і організацій бурякоцукрового комплексу.

11) Створення інформаційно-технічної бази даних, що стосується виробництва та оптової торгівлі цукром.

12) Розробка класифікаторів, стандартів на насіння і фабричні цукрові буряки, товарів експлуатаційної надійності, безпеки та ін.

13) Забезпечення внутрішньої сертифікації насіння еліти і фабричної генерації з видачею сертифіката встановленої форми.

14) Вирішення питання щодо реального надання пільгових кредитів, як це передбачено Законом України “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру”.

15) Здійснення оснащення машинно-технологічних станцій при цукрових заводах та забезпечення необхідною кількістю засобів захисту рослин за рахунок виділення коштів по лізингу.

16) Передбачити державну підтримку в забезпеченні цукрових заводів, паливно-мастильними матеріалами.

17) Визначення на конкурсних засадах базових підприємств, які будуть працювати для забезпечення цукром внутрішнього ринку України.

18) Переорієнтація нерентабельних цукрових заводів на виробництво цукровмісних продуктів (меляса, сиропи та інш.) для випуску паливного етанолу, використовуючи наявну нормативно-правову базу та напрацьований досвід.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

1) Стабников В.Н., Остапчук Н.В. Общая технология пищевых продуктов: Учеб. пособие для вузов. - К.: Вища шк., Главное изд-во, 1980. — 304 с.

2) Технология пищевых производств / Л.П. Ковальская, И.С. Шуб, Г.М. Мелькина и др. / Под ред. Л.П. Ковальской. — М.: Колос, 1997. — 752 с.

3) ДСТУ 2316-93 (ГОСТ 21-94). Сахар-песок. Технические условия

4) ДСТУ 2567-94. Сахарное производство. Термины и определения.

5) Інтернет сторінка Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор” http://www.ukrsugar.kiev.ua

6) Інтернет сторінка Державного департаменту продовольства України http://www.fooddept.gov.ua

7) Інші Інтернет-сторінки:

1. http://www.ukrbiznes.com/analitic.php?rub=9&id=279

2. http://www.up.com.ua/info/dict/sugar/page_000067.html

3. http://www.ukrfood.com.ua/news/everynews.php?whichone=523

4. http://www.ukrsugar.kiev.ua/history/

5. http://www.paceka.ru/s33.5.html

6. http://www.repetitor.co.ua/essay

7. http://www.nasena.com/index.php?id=156

8. http://www.normit.ru/03_plodoovochnaya/03_10.php

9. http://www.mir-prodmash.ru/prod04.htm

10. http://www.dist-cons.ru/modules/food/section4.html