Смекни!
smekni.com

Технологічний процес товстолистового цеху (стр. 4 из 4)

Слід зазначити, що такі найпростіші засобипожежогасіння, як сухий пісок та азбестову або грубошерстну тканину, накидаючи яку на вогнище спалаху можна швидко загасити полум'я.

Електричні установки представляють небезпеку у разі перевантаження дротів і коротких замикань. Для локалізації наслідків коротких замикань передбачено в системі управління електроприводом використовувати швидкодійний релейний захист і вимикачі, також встановлені автоматичні плавкі запобіжники. З метою захисту від електричної дуги при розмиканні і замиканні ланцюгів, рубильники розташовують в кожусі.

З вище сказаного виходить слід врахувати, що поблизу електроустановки не повинні зберігатися легкозаймисті матеріали і в повітрі не повинні бути присутні вибухонебезпечні гази. Для зберігання горюче - змащувальних матеріалів потрібно застосовувати спеціальні складські приміщення закритого типу, в далечіні від електроустановки.

Також слід в даному цеху встановити пожежні щитки, на яких знаходитимуться первинні засоби пожежогасіння (лопата, сухий пісок, вогнегасник, відро, кирка і ін.). Весь пожежний інвентар і обладнання необхідно зберігати в справному стані, розташовувати на видних місцях і забезпечити до них безперешкодний доступ.

На ділянці дискових ножиців виділяють таки заходи протипожежної безпеки:

- при виконанні робіт обслуговуючий персонал повинен керуватися інструкціями по охороні праці, і при виникненні аварійних ситуацій - діяти відповідно до плану ліквідації аварійних ситуацій і аварії, і виконувати всі вказівки відповідального керівника;

- до роботи на машинах допускаються особи, що пройшли спеціальний курс, що склали іспити і що мають посвідчення на право управління машинами;

- забороняється обслуговуючому персоналу виконувати самовільно роботи, невластиві спеціальності. Забороняється робота на несправних машинах і механізмах;

- забороняється мастило, підтяжка, дрібний ремонт механізмів на ходу, прибирання і виконання інших робіт на шляхах рольгангу перед дисковими ножицями і габаритах їх руху без узгодження із старшим майстром виробничої ділянки, а також при зупинених машинах, але без вживання заходів обережності (таких як знеструмлення, безвихідь, сигнали і т.п.). Такі роботи виконуються по спеціальних нарядах-допусках, або відповідно до інструкцій по охороні праці;

- газонебезпечні роботи виконувати за наявності наряду - допуску, в присутності і з дозволу відповідального керівника робіт. При цьому дотримувати запобіжні засоби і використовувати засоби індивідуального захисту;

- ремонтний персонал допускати до виконання пожеженебезпечних та газонебезпечних робіт тільки за наявності оформленого допуску, відповідного плану підготовки місця робіт і у присутності відповідального керівника.

В даному цеху повинна бути встановлена пожежна сигналізація, яка спрацює при виникненні пожежі, що дозволить запобігти розповсюдженню пожежі.


5. Охорона навколишнього середовища ТЛЦ-2

Процес виробництва прокату в ТЛЦ-2 супроводжується утворенням великої кількості відходів у вигляді шкідливих газів і пилу, стічних вод, що містять різні хімічні компоненти, окалини, сміття і інших викидів, які забруднюють атмосферу, воду і поверхню землі. В порівнянні з іншими виробництвами чорної металургії в прокатному виробництві утворюється менше пилу і газів. Основними джерелами забруднення атмосферного повітря в ТЛЦ-2 є нагрівальні печі, машини вогняної зачистки, а також безпосередньо стан, над яким утворюються викиди пилу, що містять окалину (оксиди заліза) та інші метали залежно від ступеня легування сталі і сплавів. Ці викиди поступають через аераційний ліхтар в атмосферу.

Викиди нагрівальних печей містять оксиди азоту. З машин вогняної зачистки з газом, що відсисається через їх укриття, виноситься пил, який містить до 90% оксидів заліза. Для очищення димових газів нагрівальних печей ТЛЦ-2 від оксидів азоту застосовуються високі димарі, при цьому забезпечується приземна концентрація в межах ПДК. Для очищення газів машин вогняної зачистки застосовуються електрофільтри. Оксиди вуглецю, азоту, пил і т.д., які поступають в атмосферу, надають різну токсичну дію на організм людини. Так, оксиди азоту впливають на органи дихання, приводять до набряку легенів. Перевищення нормативної величини оксидів азоту практично в 2 рази вселяє побоювання, оскільки в межі міста оксиди азоту, взаємодіючи з вуглеводнями вихлопних газів, утворюють фотохімічний туман - зміг. Оксид вуглецю впливає на нервову і серцево-судинну системи. Величина окислу вуглецю в атмосферному повітрі знаходиться в межах ПДК, проте токсичність її зростає через наявність в повітрі оксидів азоту. Джерелом атмосферного пилу є зола, що утворюється при згорянні палива. Сажа володіє великою адсорбційною здатністю по відношенню до важких вуглеводнів і у тому числі до бензапирену, що робить сажу вельми небезпечної для людини. Негативної оцінки заслуговує тенденція збільшення в атмосферних викидах сірчистого ангідриду, який надає загально токсичну, дратівливу, ембріотичну дію.

Стічні води, що утворюються в ТЛЦ-2, складають від 30% до 50% загальної їх кількості по підприємству в цілому. Стічні води формуються при охолоджуванні валків, підшипників, змиві і транспортуванні окалини, а також при охолоджуванні допоміжних механізмів.

Стічні води містять окалину, масло, емульсію, кислоти, токсичні речовини. Вода забруднюється окалиною при гідрозбиві та гідрозмиві.

Проте стічні води ТЛЦ-2 не потрапляють безпосередньо у водоймище, а збираються у відстійниках і потім пускаються в оборотний цикл.

В ТЛЦ-2 питання охорони навколишнього середовища нерозривний пов'язані з виробничими процесами, устаткуванням, організацією виробництва. Визначальними чинниками є: точне ведення технологічного процесу; систематичний контроль за основними параметрами нагрівальних печей і прокатного устаткування; пристрій систем оперативної сигналізації про екстремальні умови технологічних процесів і про стан агрегатів і устаткування. У зв'язку з цим велика роль в рішенні питань точного ведення технологічного процесу і запобіганні аварійних ситуацій, викидів шкідливих речовин належить робітникам основних професій цеху: нагрівальникам металу, вальцівникам - операторам, різьбярам металу.

Існують наступні методи зменшення викидів у навколишнє середовище:

- очистка газів;

- очистка стічних вод;

- утилізація відходів виробництва;

- використання нових технологічних проектів, які дозволяють зменшити шкідливий вплив виробництва на навколишнє середовище;

- організація життєзабезпечення працівників у експериментальних умовах (техногенні – пожежі, викиди кислот, а також природні – землетруси, урагани, зливи, снігопади).

Існує комплекс заходів, спрямованих на створення та підтримання нормальних умов праці. Він складає :

- керування діяльністю робітників та службовців при загрозі виникнення надзвичайних ситуацій;

- захист працівників на території підприємства від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха;

- навчання способам захисту і діям в умовах надзвичайної ситуації;

- розробка і своєчасне введення режимів діяльності в умовах хімічних викидів;

- підготовка сил та засобів і введення рятувальних та інших невідкладних робіт у районах лиха та осередках ураження;

- заходи, спрямовані на попередження, запобігання або послаблення несприятливих для людей екологічних наслідків, надзвичайних ситуацій та інші заходи.

Безпосередніми виконавцями цих заходів є керівники підприємств, установ та організацій.