Смекни!
smekni.com

Обертові печі (стр. 3 из 4)

Рис. 10.

Контрольні ролики розміщені на одній з опор по дві сторони бандажу із зазорами 30...60 мм Би межах прийнятого зазору бандаж з корпусом може переміщатися вверх-вниз. Зіткнення бандажа з контрольним роликом і обертання останнього служать сигналом, вказуючим на необхідність відновлення нормального положення печі.

Ролик 4 (мал.11, а) встановлений на підшипнику 3, змонтованому на корпусі 2. Вертикальне навантаження сприймається наполегливим підшипником 6. Мастило здійснюється через маслопроводи 7,5. Лабіринтове ущільнення 5 і кришка i захищають підшипники від попадання пилу.

Контрольні ролики не призначені для сприйняття повного осьового навантаження від маси печі. Тому для попередження подальшого осьового переміщення корпусу на одній з опор встановлюється запобіжний пристрій (мал.11,6) у вигляді двох нерухомих упорів 1, закріплених на фундаментній рамі 2. При натисненні бандажа на упор виникає велика сила тертя, що приводить до перевантаження приводного електродвигуна і його виключення (спрацьовує струмовий захист). Крім того, для гарантованого відключення двигуна в даній аварійній ситуації на упорах передбачені і кінцеві вимикачі.

Рис. 11.


Рис. 12.

Система утримання печі від сповзання шляхом перекосу роликів має ряд недоліків; не забезпечує стабільного режиму роботи, вимагає постійного спостереження і частих регулювань роликоопор; обумовлює навантаження роликоопор осьовими навантаженнями; інтенсифікує знос робочих поверхонь бандажа і ролика унаслідок зменшення площі їх контакту при перекосі роликів.

Перераховані недоліки дозволяє усунути система гідроупорів в нових конструкціях печей. При цій системі на двох-чотирьох упорах з боку холодного кінця печі встановлюють гідроупори, які і сприймають осьове навантаження (складову сили тяжкості печі). Гідроупор (мал.12) складається з наполегливого ролика 1, що обертається в підшипнику 2, який встановлений на цапфі корпусу 3. Корпус гідроупора двома циліндровими поверхнями спирається на направляючі 4, закріплені на рамі б. Вертикальна складова навантаження, діюча на ролик гідроупора, сприймається наполегливим підшипником 7. Корпус гідроупора з наполегливим роликом може переміщатися в направляючих гідроциліндром 5.

Рама гідроупора закріплюється на фундаментній опорі печі таким чином, що наполегливий ролик упирається в скошену поверхню торця бандажа. При роботі під дією гідроупорів корпус печі скоює циклічні рухи вверх-вниз. Робочий хід ролика гідроупіра звичайно приймається рівним 70...100 мм Переміщення печі вгору відбувається в результаті того, що гідроциліндр розвиває необхідне робоче зусилля при включенні насосної станції. Переміщення печі вниз здійснюється при відключеній маслостанції унаслідок витоків масла в гідросистемі під дією складової ваги печі.

Робочий хід руху печі вверх-вниз визначається установкою кінцевих вимикачів. При досягненні корпусом печі крайнього верхнього положення спрацьовує відповідно верхній кінцевий вимикач і маслонасос відключається. В крайньому нижньому положенні спрацьовує нижній кінцевий вимикач, який включає маслонасос гідроупорів.

Швидкість переміщення корпусу печі вверх-вниз регулюється дроселями так, щоб повний цикл скоювався за 12...24 ч.

Окрім робочих кінцевих вимикачів передбачені сигнальні і аварійні вимикачі. Сигнальні встановлені на відстані 10 мм від робітників і при спрацьовуванні включають попереджувальний сигнал на пульті, а аварійні - на відстані 20 мм від сигнальних і при спрацьовуванні відключають привід обертання печі.

Важлива перевага печей, що обертаються, з гідроупорами - рівномірний знос робочих поверхонь бандаж - ролик по всій довжині.

Привід печі. Цементні печі, що обертаються, забезпечуються головним і допоміжним приводами. Невеликі печі з потужністю головного двигуна до 300...400 кВт звичайно мають односторонній привід. Для великих печей при потужності, що перевищує 350...400 кВт, як правило, встановлюють двосторонній привід.

Головний привід печі 5 х 185 і (мал.2.13) включає електродвигун 1, редуктор 2 і проміжний вал 3. Пекти одержує обертання від двох проміжних валів 3 (від двох приводів) через відкриту зубчату передачу, що складається з вінцевої шестерні 4 і двох підвінцевих шестерень 5.

Головний привід забезпечує обертання печі з частотою 0,6...1,24 об/хв. Зміна частоти здійснюється східчасто асинхронним електродвигуном з фазним ротором введенням в ланцюг ротора опорів.

Допоміжний привід забезпечує повільне обертання печі (близько 4 об/год). Він складається з електродвигуна 6, редуктора 8, обгінної муфти 9 і гальма 7. Гальмо з електромагнітним або з електрогідравлічним штовхачем служить для утримання печі в необхідному положенні при виконанні ремонтних і футеровочних робіт. Як сполучна муфта між редукторами допоміжного і головного приводів використовуються обгінні роликові, хропіння, зубчаті або кулачкові муфти (з ручним або електромагнітним механізмом включення). Схема приводу печі представлена на мал.13, в.

Виключення зчіпної кулачкової муфти супроводиться дією на кінцевий вимикач, який спрацьовувати, розгальмовує електромагнітне гальмо і включає двигун допоміжного приводу. В ланцюзі головного двигуна передбачено блокування, яке виключає можливість його включення при роботі допоміжного двигуна. При розчіпленні кулачкової муфти дією кінцевого вимикача подається сигнал про можливість включення двигуна головного приводу. Допоміжний і головний двигуни з'єднуються з відповідними редукторами за допомогою пружних втулково-пальцевих муфт.

Зубчатий вінець до корпусу печі кріпиться тангенціальними пружинами, концентрично розташованими пружинами. або шарнірними ланками (мал.14). Таке з'єднання сприяє зменшенню динамічних навантажень на елементи печі при пуску і зміні частоти обертання, забезпечуючи плавну роботу передачі.

Кінці тангенціальних елементів 1 (рис, 2.14, я) кріпляться до корпусу печі 2 і зубчатому вінцю 3 жорстко. Є також конструкції з шарнірним кріпленням тангенціального елемента до зубчатого вінця і жорстким - до корпусу.

На невеликих печах вінці встановлюються на подовжніх пружинах 1 (мал.14,6), які вмонтовують на стійках 2, розташованих на корпусі печі 3.


Рис. 13.

При фіксації вінців шарнірними ланками (мал.14, в) до корпусу печі кріпляться кронштейни /. Для шарнірного з'єднання кронштейнів з вінцем використовуються проміжні пластини 2, болти 3 і пальці 4.


Рис. 14.

Рис. 15.


Рис. 16.

Рис. 17.


Вихідний вал головного редуктора з'єднується з підвінцевою шестернею проміжним валом із зубчатими муфтами (мал.15). Таке з'єднання дає можливість регулювати той, що зачіпляє підвінцевою і вінцевою шестерень і компенсувати неточності монтажу.

Підвінцева шестерня, виконана у вигляді валу-шестерні, встановлюється на дворядних конічних роликопідшипниках в литому корпусі (мал.16). Корпус підвінцевої шестірки кріпиться на рамі, його переміщення в поперечному до осі печі напрямі забезпечують регулювальні гвинти.

Зубчатий вінець звичайно виконується розрізним, що складається з двох або чотирьох частин (кількість частин визначається транспортними габаритами), і збирається на місці монтажу. Зубчатий вінець печі 7 х 230 м показаний на мал.17. Для мастила зубчатих зачіпляє, підшипників головного редуктора і підшипників підвінцевої шестерні застосовується рідка циркуляційна система, а для відкритих зубчатих зацеплень - рідка картерна.

Як редуктор головного приводу для більшості печей (4 X 150; 4,5 X 170; 5X 75; 6,4х95м), що обертаються, використовується трьох східчастий циліндровий редуктор А-600 X 900 х 1400 з передавальним відношенням іp = 86.46. Розроблений також новий типоразмер редуктора з тим, що зачіпляє Новікова А-610 X 760 X 950 (передавальне відношення ір = 75,82).

Характеристика відкритих зубчатих передач: для печі

5 X 185 м т = 45, zш = 19, zк = 172, іn= - 9,05; для печі 6,4/7x95 м т = 50, zш = 25, zк = 184, іn = 7,36.


Рис. 18.

Ущільнення холодного і гарячого кінців печі. Конструкції ущільнень печей, що обертаються, ускладнюються через високу температуру, значні теплові деформації і неминуче биття корпусу при його обертанні. Ущільнення холодного кінця печі 5 х 185 м (мал.2. I8) включає нерухому обичайку 1, закріплену до пилеосаджувальної камери, і рухому 2, приварену до корпусу печі. На обичайці 1 закріплені болтами 3 сектори з термостійкої гуми 4, які притискаються до циліндрової поверхні обичайки 2 тросом 5. Таким чином утворюється досить герметична пара тертя сектори 4 - обичайка 2. При цьому гнучкі сектори достатньо добре компенсують радіальне биття завантажувального кінця печі і його осьове переміщення.

Обичайки складаються з чотирьох секторів, які остаточно закріплюються і злучаються після взаємовивірки їх при монтажі. Трос утримується від зісковзування з гнучких секторів канатотримачів 6.

Ущільнення гарячого кінця печі (мал. 19) виконано комбінованим - лабіринтова камера поєднується з ковзаючим гнучким ущільненням. Тут нерухомі кільця 1 закріплюються на головці печі, а кільця 4 - на кожусі корпусу печі, утворюючи лабіринт. Лабіринт охоплений кільцевою камерою 3 з конусним фланцем 5, до якого кріпляться сектори з термостійкої гуми 6. Сектори 6 притискаються до обичайки 8 тросом 7. Обичайка 8 приварена до кожуха гарячого кінця печі. Щільне притиснення гнучких секторів до обичайки забезпечується пружинним стягуванням троса. В камері ущільнення створюється деякий надмірний тиск від вентилятора охолоджування гарячого кінця печі. Подача повітря здійснюється через патрубки 2.