Смекни!
smekni.com

Основні матеріали, особливості виробництва та класифікація ювелірних товарів (стр. 5 из 7)

Качани. Як і ложки вони бувають столовими, десертними, для риби, салату, лимона й ін. Ручки в збірних вилок зі срібла, мельхіору, нейзильберу, порцеляни й ін., а ріжки – з нержавіючої сталі; ручки металеві бувають гладкими полірованими, із гравірованим штампованим чи оксидованим малюнком, з черню, емаллю, а порцелянові – з обробленням живописом і декалькоманією різної тематики.

На відміну від столових і десертних вилок, що мають по 4 ріжки, рибна вилка має 3 ріжки, один із яких (лівий) більш широкий і служить для розрізування риби. Салатна вилка нагадує ложку, що закінчується 3 короткими ріжками. Качани для лимона бувають різної довжини і мають 2 ріжки.

Ножі. Розрізняють ножі їдальні, десертні, для фруктів, олії, сиру, ікри й ін. Леза ножів можуть бути з нержавіючої сталі, срібла і неметалічних матеріалів (кісти, рога, пластмаси). Ручки ножів виготовляють зі срібла, посрібленого мельхіору і нейзильберу, порцеляни й ін. Металеві ручки бувають гладкими полірованими, із гравірованим, карбованим чи штампованим малюнком, з черню, емаллю, а порцелянові – з обробленням живописом і декалькоманією.

Клинки ножів різні – прямі з виїмкою, широкі і вузькі; ручки – прямі і фігурні, по профілю – овальні, прямокутні, багатогранні й ін. У ножа для фруктів клинок гострий, для олії – широкий криволінійний, закруглений на кінці, для сиру – широкий криволінійний із трьома короткими ріжками, що утворять вилку на кінці, для ікри – фасонний з виїмкою і фаскою на кінці обушка. Іноді клинки ножів для олії й ікри роблять з рога зі срібленим чи мельхіоровим посрібленим черешком.

Чарки виготовляють зі срібла і посрібленого мельхіору, різних фасонів і розмірів. По обробці чарки підрозділяють на гладкі, гравіровані, емалево-філігранні, з черню.

Внутрішню поверхню корпуса чарки позолочують, а потім полірують і крацюють. Гравіровані малюнки здебільшого позолочуюють і оксидують. Чарки зі срібла випускають також із гравірованим, але не позолоченим малюнком.

Стопки. Їх виготовляють зі срібла, мельхіору і томпаку. Вони мають форму правильно усіченого конуса.

Розрізняють стопки гладкі, із гравірованим малюнком чи малюнком черню, емалево-філігранні, прес-філігранні і з перегородчатої емалі. Стопки з томпаку покривають золотом чи сріблом, а зі срібла – золотять і полірують чи крацюють. Зовнішня поверхня стопок зі срібла буває матовою, із гравірованим, оксидованим і позолоченим малюнком. Гравіровані стопки можуть бути і не позолені. Стопки з мельхіору сріблять, внутрішню поверхню їх полірують чи позолочують і полірують, зовнішню – крацюють.

Графини для вина. Такі графини бувають різних форм і фасонів, з ручкою і без ручки. Графини зі срібла декорують гравіюванням, карбуванням, чи чорнінням філігранню в сполученні з кольоровими емалями.

Випускають графини, як правило, у складі винних приладів: графин, комплект чарок чи стопок з підносом чи без нього.

Сервізи – це комплект посуду одного призначення, розрахований на визначену кількість людей. Розрізняють сервізи чайні і кавові, у які входять різні предмети, оформлені в одному стилі.

Сервізи зі срібла бувають гладкими матовими чи крацьованими, зі штампованим, гравірованим чи карбованим малюнком, з черню, прес-філігранними і ручної накладною філігранню з художньою емаллю.

Підсклянники виготовляють срібні, мельхіорові, нейзильберові і томпакові, з нержавіючої сталі й алюмінієві.

Срібні підсклянники можуть бути золоченими як зовні, так і всередині; з мельхіору і нейзильберу – посрібленими зовні і позолоченими усередині; з томпаку – золоченими чи обробленими кислотою способом травлення під колір золота; з нержавіючої сталі – полірованими; з алюмінію – анодируваними і пофарбованими під колір золота.

Підсклянники бувають з рельєфним штампованим, оксидованим і полірованим малюнком, із гравіруванням і позолоченням по малюнку, ажурної філігранної роботи, прес-філігранні з емаллю, емалево-філігранні (ручної роботи), з малюнком черню.

Лопатки для тістечка. Їх застосовують для розкладки тістечок, пирогів і тортів. Матеріалом для лопаток служать срібло, посріблений мельхіор і нейзильбер, що неіржавіє полірована сталь, хромована чи нікельована латунь.

Кільця серветкові. Такі кільця виробляють зі срібла, посріблених нейзильберу і мельхіору, кісти, порцеляни й інших матеріалів. Срібні кільця можуть бути гладкими полірованими, зі штампованим, оксидованим малюнком; гравірованими, з черню, емалево-філігранними; мельхіорові – полірованими чи зі штампованим і оксидованим малюнком; кістяні – гладкими чи з художнім різьбленням; порцелянові – з розписом керамічними фарбами, декалькоманією й ін.

Сільнички і перечниці. Їх виготовляють зі срібла, мельхіору й інших матеріалів. У продаж вони надходять у вигляді штучного товару й у складі комплекту; сільничка, перечниця, ложечка для солі і піднос.

Найбільш розповсюджені форми перечниць – яйцеподібна і циліндрична. Випускають перечниці і сільнички більш складних форм: у вигляді птахів, риб і т.д.

Вироби з кришталевого скла. До них відносять вази для цукерок, варення, фруктів, квітів; салатники, сільнички, графини, глечики й інші вироби.

Як правило, їх обробляють срібною оправою зі штампованим оксидованим чи карбованим малюнком. Зустрічаються вироби в срібній оправі художньої карбованої роботи.

Вироби з кришталевого чи звичайного скла з алмазною гранню (вази для цукерок, салатники й ін.) можуть бути в мельхіоровій посрібленій гладкій оправі, зі штампованим оксидованим малюнком.

Письмове приладдя, що входять в асортимент товарів ювелірних магазинів, виготовляють зі срібла, мельхіору, виробних каменів, пап'є-маше, кісти й ін. До такого приладдя відносять чорнильниці на підставці, пап'є, ножі для різання паперу, склянки для олівців, настільні блокноти і бювари, письмові прилади з однієї чи двома авторучками на кам'яній підставці.

Письмові прилади. Срібні письмові прилади декорують штампованим, гравірованим і карбованим малюнком емаллю і черню. Прилади й окремі приладдя з виробних каменів прикрашають металевими обрамленнями і рельєфними накладками.

Ножі для різання паперу. Такі ножі виготовляють зі срібла з ручкою, карбованою, штампованим малюнком чи малюнком черню; з кісти з художніми ажурними візерунками, із пластмаси з металевою штампованою ажурною оправою. Випускають ножі з лезом з металу з художнім гравіруванням, позолоченим чи нікельованим і ручкою з виробленого каменю, кісти й інших матеріалів.

Склянки для олівців. Вони можуть бути зі срібла, виробного каменю, кісти і пап'є-маше.

Настільні блокноти і бювари. Їх виготовляють з картону й наклеюють на них шовк, шкіру.

Звичайно вони мають срібну пластину з гравірованим позолоченим чи рельєфним штампованим і оксидованим малюнком, бувають художньої карбованої роботи. Випускають також блокноти і бювари з мельхіоровою посрібленою пластиною з рельєфним штампованим і оксидованим малюнками.

В асортименті ювелірних магазинів значне місце займають художні вироби з каменю, кісти, лакові вироби з пап'є-маше. Вони є декоративними предметами, що прикрашають наш інтер'єр (вази, скульптури, скриньки, декоративні настінні прикраси й ін.).

Каменерізні художні вироби. Ці вироби – вази, скриньки, фігурки й ін. – виготовляють з виробних каменів, іноді в сполученні з напівкоштовними каменями. Їх виточують з цілого шматка чи виробляють з тонких пластин. Деякі види каменерізних виробів прикрашають шматочками кольорового каменю.

Мозаїчна мініатюра може виконуватися з деталей різної форми, вирізаних з каменю різних порід. Тіло такої мозаїки заповнюють мастикою з кам'яної крихти і клеячи. Іноді композицію мозаїки висвердлюють у монолітній тонкій пластинці каменю й в отримані отвори вставляють деталі мозаїки з каменю іншої породи.

Значне місце у виготовленні каменерізних виробів займають м'які виробні камені (гіпсовий камінь і селеніт), що легко розпилюються й обточуюються на верстаті. З цих каменів роблять різні скриньки, вази, ковші з фігурними ручками, настільні коробки з ажурними кришками, різні фігурки птахів, звірів і ін.

Художні вироби з кісти. Це кубки, мініатюрна скульптура, що зображує людей, птахів, тварин і ін. Їх виготовляють з бивнів слона і мамонта, іклів моржів і трубчастих кісток великих домашніх тварин. Такі вироби відрізняються тонким художнім різьбленням вигадливих візерунків. Для виготовлення виробу використовують також ріг великої рогатої худоби, іноді в сполученні з кістою. З рога виготовляють головним чином мініатюрну скульптуру.

Лакові художні вироби з пап'є-маше. До них відносять скриньки, декоративні тарілки й інші предмети, що здобувають широку популярність як у нашій країні, так і за рубежем завдяки їх мініатюрам, що прикрашають. Тематика мініатюр різноманітна: пейзажі, мотиви, запозичені з казок, билин, пісень; портрети, натюрморти, орнаментальні малюнки й ін.

Приналежності для годинників. Виробу цієї групи розділяють на дві підгрупи: приналежності для наручних годинників (браслети для годинників і ремені) і приналежності для кишенькових годинників (бортові ланцюжки, ремені і шатленки). Шатленки – це прикраси до кишеньковим годинникам, що виготовляються зі сплавів золота, срібла, кольорових металів. Складаються шатленки з короткого ланцюжка з замками на кінцях за допомогою яких кріпляться до вушка кишенькових годинників і ключів (замість брелка).

Сувенір – це пам'ятна річ, пов'язана зі спогадами і зберігається на пам'ять про кого-небудь, про що-небудь. Сувеніри виготовляють на честь великих подій: олімпіад, спартакіад, космічних польотів, на честь видатних діячів країни, мистецтва і т.д.

Сувеніри підрозділяють на кілька груп: пам'ятні деталі; нагрудні значки; герби; ключі; брелки-сувеніри; символи; скульптура-сувеніра, скульптури малих форм; сувенірні вироби народних художніх промислів; інші сувенірні вироби (самовари сувенірні, каганець-світильники-каганці в сувенірному виконанні й ін.).