Смекни!
smekni.com

Виробнича технологічна практика в Охтирському УБР (стр. 2 из 3)

- потім корпус блоку за допомогою стенду повертають на 180° і знімають верхній фланець корпусу редуктора і верхню кришку середнього фланця, після чого випресовують шліцьовий вал;

- далі знімають середній фланець, кришку верхнього підшипника валу-шестерні і бокову кришку картера, а потім випресовують вал-шестерню і підшипники, що залишилися в отворах фланця і корпусу. Далі розбирають вузел проміжних шестерень;

- потім приступають до розбирання окремих вузлів блоку ключа: верхнього корпусу трубозатискного пристрою, блоку циліндрів, циліндра затиску нижніх щелеп, розрізної шестерні і пневматичного двигуна.

Верхній корпус трубозатискного пристрою розбирається в наступній послідовності: знімають чотири стакани з амортизаторами, заздалегідь відгвинтивши гвинти кріплення; витягують фіксатори; знімають фланець, заздалегідь перевернувши корпус і відгвинтивши гвинти; витягують верхній щелепотримач і два бойка, відгвинтивши задні пробки. Потім, відгвинтивши передні пробки, витягують штовхачі; випресовуют стакан з кульковим фіксатором; витягують вкладиші. Після цього розбирають щелепотримач для чого відгвинчують стопорні гвинти осі хвостовика, випресовуют вісь хвостовика і знімають останній, відгвинчують стопорний гвинт і витягують упор.

Блок циліндрів розбирається в наступному порядку: знімають малі, а потім великі кришки; з великих кришок витягують бронзову втулку і кільце; виймають шток і пружину; витягують фіксатор, згвинчують гайку, утримуючи нижню частину диска в лещатах знімають манжету; відгвинчують пробки для зливу конденсату.

Циліндр затиску нижніх щелеп розбирається в наступній послідовності: згвинчують вилку з штока, заздалегідь вийнявши штифт з вилки; знімають задню кришку циліндра, відгвинтивши гайки стяжних гвинтів; знімають поршень і передню кришку з штока, а потім розбирають передню і задню кришки.

Розібравши вузли самого ключа, приступають до розбирання пневматичного двигуна в наступній послідовності:

- відгвинчують болти кріплення кришки коробки золотника і виймають розподільний валик; виймають циліндри, попередньо відгвинтивши болти кріплення циліндрів до корпусу; за допомогою болтів М 10, угвинчуваних в різьбові отвори кришки, знімають кришку корпусу;далі виймають поршневі пальці, знімають поршні з шатунів і після цього витягують колінчатий вал з шатунами з корпусу;

- потім розбирають кривошипно-шатуновий механізм: вынимают-штифт і знімають щоку колінчастого валу, знімають разом з підшипниками головний шатун і від'єднують причіпні шатуни. Потім выпрессовывают підшипники, що залишилися, і вибивають за допомогою дерев'яного вибивання золотникову коробку;

Після розбирання ключа всі його деталі промиваються і поступають на контроль. На контролі деталі проходять перевірку відповідно до технічних умов на вибраковування деталей і сортуються на придатних, таких, що підлягають відновленню і непридатні.

Основні неполадки ключів та методи їх усунення

Основні неполадки Причини неполадок Методи усунення неполадок
Верхні щелепи прослизують по поверхні замка трубиВерхні щелепи не звільняють трубуВерхній корпус при обертанні захоплює і звільняє трубуПісля закінчення загвинчування або розгвинчування у момент поєднання відбувається захоплення замку щелепами Знос сухарівВелике зношення поверхні замкаЩелепи або упори не відповідають розміру замкуСильно забруднений трузатискний пристрійЩелепи не відповідають розміру замкаЗаїдання ролика в щелепіВеликі пошкодження на поверхні вкладиша або останній лопнувСильне забрудненняВеликий перекіс колони ключа по вертикаліНеправильно встановлені вкладишіСильне забрудненняВелика насічка сухарями на поверхні замкаЩелепи не відповідають розміру замкаЗаїдає проміжна втулка храповикаОслабіли пружини верхніх бійків Замінити новими Замінити трубиЗамінити щелепи або упориПромити і змастити щелепи і внутрішню порожнину верхнього корпусуДля звільнення труби верхній корпус трубозатискного пристрою встановлюють в нейтральне положення і включають стор поєднання. Потім поворотом ротора у зворотний бік звільняють трубуЗамінити щелепиЗамінити ролик або щелепуЗамінити вкладишіПромити і змастити щелепи і внутрішні поверхні корпусуВстановити колону ключа вертикальноЗамінити вкладишіУ верхньому корпусі на загвинчування встановити вкладиші з кутом 7°, а на розгвинчування з кутом 9°Промити і змастити щелепиПідвести або опустити колону труб, щоб щелепи захоплювали замок в новому місціЗамінити щелепиПромити і змастити втулкуЗамінити пружини

Показники

Основні неполадки Причини неполадок Методи усунення неполадок
Нижні щелепи не захоплюють замокНижні щелепи не звільняють замокЗ декількох ударів не розкріплюється різьбове з'єднання труб Ослабіла пружина середнього кулькового фіксатораЗнос сухарівЩелепи не відповідають розміру замкуЩелепи не відповідають розміру замкуСильне забрудненняНедостатня швидкість обертання верхнього корпусу ключа в період холостого ходу — розгону унаслідок низького тиску в повітряній системі або несправний двигун Замінити пружиниЗамінити сухарі Замінити щелепиЗамінити сухарі Замінити щелепиПромити і змастити нижній трубозажимное пристрійПідняти тиск повітря в системі або замінити двигун

Графік технічного обслуговування

Обладнання Дата ЗМ Вид Р 2008 2009
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1
Ключ АКБ-3М 1.01.08 3 КР кр ТО ТО ПР ТО ТО КР

3.Пристрої і інструменти, що використовуються для обслуговування і ремонтів ключів АКБ

Підйомно-транспортне устаткування

Механізація підйомно-транспортних операцій при ремонті бурового устаткування, що має велику вагу, в значній мірі полегшує працю і підвищує продуктивність праці. Для цього застосовують підйомне і транспортне устаткування.

До транспортного устаткування відносяться:

електрифіковані рейкові візки, електрокари, автокари і ручні візки.

Мостові крани застосовують для виконання завантажувально-розвантажувальних робіт на майданчиках для зберігання устаткування, а також усередині ремонтно-механічних цехів для здійснення підйомних і транспортних операцій, що виконуються в процесі ремонту устаткування. Для ремонту бурового устаткування використовують мостові крани з електричним приводом вантажопідйомністю від 5 до 25 т. Краном керує робітник з кабіни, підвішеної до моста крана так, що робітник може бачити всі операції, що виконуються краном. Мостові крани зазвичай обслуговують весь проліт цеху, а при великому об'ємі підйомно-транспортних робіт в одному прольоті встановлюються два або декілька кранів. При цьому як правило, вмонтовується один кран великої вантажопідйомності 15—25т, а інші — 5—8 т.

Кран-балки є легкими мостовими однобалочними кранами. Управління кран-балками здійснюється за допомогою кнопок підлоги і рідше — з кабіни. Кран-балки використовуються для виконання тих же робіт, що і мостові крани, але при ремонті легшого устаткування. Кран-балки випускають вантажопідйомністю від 1 до 5 т з ручним і електричним приводом.

Устаткування робочого місця слюсаря-ремонтника

Слюсарним верстаком є спеціальний дерев'яний або металевий стіл, обладнаний лещатами і висувними ящиками для зберігання інструменту. Кришка верстака робиться з дощок завтовшки 40—60 мм і покривається покрівельним залізом. Верстак повинен бути міцним і важким, щоб під час роботи не зрушувався з місця і не хитався.

Верстаки бувають одно- і багатомісними. При необхідності над кришкою верстака з протилежного від робочого місця боку встановлюється запобіжна сітка заввишки не менше 750 мм.

Складальними столами є столи простій міцній конструкції. Вони застосовуються для складально-розбірних робіт при ремонті дрібного устаткування і вузлів.

Стелажі застосовуються для розміщення і зберігання на робочому місці деталей, вузлів і матеріалів. Залежно від призначення стелажі мають різну конструкцію.

Стелаж-піраміда застосовується для укладання і зберігання довгомірних деталей і вузлів.

Поворотні стелажі використовуються для укладання і зберігання дрібних деталей. Такі стелажі дозволяють слюсареві укладати і брати деталі, не покидаючи робочого місця.

Пересувні стелажі зручні при одночасному ремонті декількох одиниць устаткування. Їх використовують також для доставки дрібних деталей з проміжного складу на робоче місце.

Мийні ванни бувають стаціонарні і пересувні. Вони виготовляються з листової сталі у вигляді ящиків з кришкою. На дні ванни на підставках встановлюється сітка, на якій під час миття розміщуються деталі або вузли. Сітка оберігає промивальну рідину від грязі, що осіла на дні ванни.

Гвинтові знімачі застосовуються для впресовування різних деталей з невеликих вузлів, що не вимагають великих зусиль розпресовки. Зусилля для випресовування в таких зйомниках подушкаі вставляється клин між верхньою і нижнейподушками. Ударами кувалди по бойку клина сідло клапана випресовуеться з гнізда клапанної коробки.