Смекни!
smekni.com

Виробнича технологічна практика в Охтирському УБР (стр. 3 из 3)

Універсальний гідравлічний горизонтальний прес - призначений для розбирання і збірки вузлів бурового устаткування, що вимагають великих зусиль для распрессовки і запрессовки деталей. Він застосовується в основному при ремонті валів лебідок, насосів, роторів, коробок зміни передач і редукторів.

Прес складається з передньої бабки , що підтримує візок, візки задньої опори, які встановлюються на два швелери, закріплених анкерними болтами до фундаменту.Підтримуючий візок і візок з траверсойпереміщаються уподовж преса по рейках, встановлених на швелерах. Візок з траверсой має електропривід, а підтримуючий візок переміщається уручну.

Передня бабка, візок з траверсой і задньою опорою зв'язані між собою двома круглими штангами, сприймаючими зусилля розпресовки. Передня бабка і задня опора сполучені з штангами нерухомо. Візок з траверсой може фіксуватися в різних положеннях по довжині преса за допомогою клинів, що вставляються у відповідні отвори штанг. У передній бабкі змонтовані гідроциліндр, насосна станція і апаратура управління пресом. Гідроциліндр має два поршні. Перший великого діаметру працює разом з другим поршнем в лівому крайньому положенні передається через силовий гвинт, який слюсар обертає за рукоятку. Захоплення деталі, що знімається, здійснюється двома або трьома тягами, виконаних у вигляді лап або шпильок. Тяга робиться переставноюабо приєднуються до корпусу знімача за допомогою шарнірів, що дозволяє використовувати знімачі для зняття деталей різних розмірів.

У корпусі знімача робиться відповідне гніздо для деталі, що знімається. Знімач встановлюється збоку через паз, зроблений в корпусі.

Також використовуються спеціальний інструмент: рукоятка ключа,ключ торцевий, викрутка, шприц і плоскогубці.

4.Послідовність розбирання, дефектування і ремонт деталей, збирання, і регулювання і випробування ключів після ремонту.

Розбирання ключа: На початку розбирання ключа від'єднують блок ключа від каретки, а каретку виймають з колони. Після цього вузли ключа ретельно очищаються від грязі і промиваються. Блок ключа розбирається і збирається на спеціальному стенді, який забезпечує поворот блоку навколо його подовжньої осі і фіксацію блоку в будь-якому потрібному для розбирання і збірки положенні. Для цього блок ключа закріплюється на стенді в кривошипних валах. За допомогою рукоятки і черв'ячного редуктора вали повертаються разом з блоком в будь-яке положення.

Блок ключа розбирається в наступній послідовності:

- знімають пневмомасленку, заздалегідь від'єднавши її обв'язку; відгвинчують болти кріплення пневмодвигуна і знімають останній; до маховика за допомогою болтів, що угвинчуються в спеціальні отвори в тілі маховика, приєднують дві планки і за них за допомогою тельфера знімають маховик з шліцьового валика редуктора;

- потім знімають верхній корпус трубозатискного пристрою звільнивши його від кріплення; знімають циліндр затиску нижніх щелеп; знімають проміжний диск, заздалегідь від'єднавши заглушки, обмежувачі і гайки кріплення диска; знімають кожухи редуктора;

- далі знімають розрізну шестерню, для чого знімають заглушки і витягують за допомогою спеціальних знімачів ролики пальці, на яких обертається розрізна шестерня;

- потім корпус блоку за допомогою стенду повертають на 180° і приступають до розбирання нижнього трубозатискного пристрою і редуктора: знімають полози і блок циліндрів витягують стопор поєднання і нижній храповик; знімають повідець нижнього щелеподержателя і нижній фланець, а услід за тим витягують нижні щелеподержатель. Далі знімають кришки підшипників валів редуктора і випресовують осі з проміжними шестернями;

- потім корпус блоку за допомогою стенду повертають на 180° і знімають верхній фланець корпусу редуктора і верхню кришку середнього фланця, після чого випресовують шліцьовий вал;

- далі знімають середній фланець, кришку верхнього підшипника валу-шестерні і бокову кришку картера, а потім випресовують вал-шестерню і підшипники, що залишилися в отворах фланця і корпусу. Далі розбирають вузел проміжних шестерень;

- потім приступають до розбирання окремих вузлів блоку ключа: верхнього корпусу трубозатискного пристрою, блоку циліндрів, циліндра затиску нижніх щелеп, розрізної шестерні і пневматичного двигуна.

Верхній корпус трубозатискного пристрою розбирається в наступній послідовності: знімають чотири стакани з амортизаторами, заздалегідь відгвинтивши гвинти кріплення; витягують фіксатори; знімають фланець, заздалегідь перевернувши корпус і відгвинтивши гвинти; витягують верхній щелепотримач і два бойка, відгвинтивши задні пробки. Потім, відгвинтивши передні пробки, витягують штовхачі; випресовуют стакан з кульковим фіксатором; витягують вкладиші. Після цього розбирають щелепотримач для чого відгвинчують стопорні гвинти осі хвостовика, випресовуют вісь хвостовика і знімають останній, відгвинчують стопорний гвинт і витягують упор.

Блок циліндрів розбирається в наступному порядку: знімають малі, а потім великі кришки; з великих кришок витягують бронзову втулку і кільце; виймають шток і пружину; витягують фіксатор, згвинчують гайку, утримуючи нижню частину диска в лещатах знімають манжету; відгвинчують пробки для зливу конденсату.

Циліндр затиску нижніх щелеп розбирається в наступній послідовності: згвинчують вилку з штока, заздалегідь вийнявши штифт з вилки; знімають задню кришку циліндра, відгвинтивши гайки стяжних гвинтів; знімають поршень і передню кришку з штока, а потім розбирають передню і задню кришки.

Розібравши вузли самого ключа, приступають до розбирання пневматичного двигуна в наступній послідовності:

- відгвинчують болти кріплення кришки коробки золотника і виймають розподільний валик; виймають циліндри, попередньо відгвинтивши болти кріплення циліндрів до корпусу; за допомогою болтів М 10, угвинчуваних в різьбові отвори кришки, знімають кришку корпусу;далі виймають поршневі пальці, знімають поршні з шатунів і після цього витягують колінчатий вал з шатунами з корпусу;

- потім розбирають кривошипно-шатуновий механізм: вынимают-штифт і знімають щоку колінчастого валу, знімають разом з підшипниками головний шатун і від'єднують причіпні шатуни. Потім выпрессовывают підшипники, що залишилися, і вибивають за допомогою дерев'яного вибивання золотникову коробку;

Після розбирання ключа всі його деталі промиваються і поступають на контроль. На контролі деталі проходять перевірку відповідно до технічних умов на вибраковування деталей і сортуються на придатних, таких, що підлягають відновленню і непридатні.

Дефектування – визначення технічного стану обладнання в цілому, а також окремих вузлів і деталей при розбиранні не руйнівними методами контролю.

Дефектування деталей ключа проводиться наступними методами:

- візуальний

- за допомогою простукування

- за допомогою вимірювальних приладів

Збирання ключа

Збирання ключа проводиться в порядку, зворотньому розбиранню. Збирання треба проводити з одночасним змащенням деталей, відносно карти змащення.

У разі заміни підшипників встановлення підшипників на вали проводити з попереднім нагрівом їх в масляній ванні до температури 80—90°С.

Місця всіх кріплень повинні бути надійно затягнуті за допомогою болтів, гайок і зафіксовані пружинними шайбами, шплинтами або обв'язувальним дротом.

Після збирання треба провести правильну обкатку, для цього треба:

- обкатати редуктор ключа при тиску повітря в мережі 0,147—0,196 Мпа (1,5—2 кгс/см2) вхолосту протягом 0,5 години в один бік і 0,5 години в інший . При цьому робота шестерень повинна бути плавною, з рівномірним шумом, окремі удари і дробові перекочування не допускаються, також не допускається нагрівання підшипників кочення і роликів трубозатискного пристрою.

Після обкатки пальці роликів трубозатискного пристрою повинні легко, без люфтів, обертатися в своїх втулках;

- випробувати на герметичність пневматичні циліндри при тиску повітря в мережі 0,98 Мпа. При цьому не допускаються витоки повітря через прокладки, сальникові ущільнення, манжети, шланги і їх з'єднання;

- випробувати пневматичні циліндри на плавність переміщення штоків при тиску повітря в мережі не більше 0,1 Мпа. Пересування штоків всіх циліндрів ключа до своїх крайніх положень повинне відбуватися легко і плавно, без ривків і заїдань.

5.Вимоги щопред'являються до відремонтованого ключа АКБ, карта змащення

Основні вимоги, що пред'являються до відремонтованих ключів

1. Всі деталі ключа повинні бути виготовлені або відремонтовані в повній відповідності з кресленнями, що діють, і технічними умовами на виготовлення. Знос деталей, вживаних повторно, не повинен перевищувати граничних розмірів, встановлених технічними умовами на вибраковування деталей ключа.

2. Різьби кріпильних деталей не повинні мати зносу і забоин. Болти, гайки і гвинти повинні бути затягнуті повністю. Штифти повинні бути посаджені щільно і бути розкерненими.

3. Щелепи повинні легко вставлятися від руки і провертатися в гніздах щелепотримачів.

4. Хвостовик повинен вільно погойдуватися на своїй осі і не мати помітного осьового люфта.

5. Верхній щелепотримач повинен надійно утримуватися в нейтральному положенні підпружиненими бойками і кульковим фіксатором.

6. Проміжний диск по подовжніх пазах в обидва крайні положення (у напрямі, перпендикулярному вирізу) повинен переміщуватися легко від руки без заїдань.

7. Пальці роликів трубозатискного пристрою повинні легко обертатися в своїх гніздах і не мати люфта.

8. При обертанні верхнього корпусу трубозатискного пристрою в обидві сторони стопор поєднання повинен чітко, без пробуксовувань зупиняти його в нейтральному положенні.

9. Блок ключа повинен плавно, без заїдань і перекосів переміщатися по направляючих каретки.

10. Маслопроводи повинні бути прочищені і промиті.

11. Після капітального ремонту ключ повинен бути обкатаний і випробуваний на стенді відповідно до технічних умов на ремонт.

12. Ключ повинен бути пофарбований стійкою фарбою, а поверхні, що труться, повинні бути змащені антикорозійним або консистентним мастилом.