Смекни!
smekni.com

Віброізоляція та врівноваження машин (стр. 2 из 5)

, (18)

(19)

що становлять залежність фазових зрушень процесів відповідно
[формула (18)] і [формула (19)] відносно збуджень F (t) і ζ (t).

Рисунок 3 - Залежність коефіцієнта віброізоляції kR від відносної частоти z


Рисунок 4 - Залежність коефіцієнта ефективності kХ від відносної частоти z


Рисунок 5 - Залежність коефіцієнта ефективності kX від відносної частоти z


Рисунок 6 - Залежність фазового зрушення ε від відносної частоти z

Рисунок 7 - Залежність фазового зрушення η від відносної частоти z

2. Пружний підвіс твердого тіла

2.1 Схеми пружних підвісів і їх розрахунок

Загальні положення. Віброізоляцію як принцип захисту устаткування, чутливого до динамічних навантажень, широко застосовують у різних галузях техніки. При цьому в одних випадках системи віброізоляції можна конструювати в комплексі з об'єктом, що захищається, як його невід'ємну частину (наприклад, підвіси залізничних вагонів і автомобілів, корабельних дизельних установок і т.п.); у інших випадках, наприклад при захисті від вібрації радіоелектронної апаратури, де одні і ті ж прилади і устаткування залежно від місць установки піддаються абсолютно різним за формою або інтенсивністю збудженням, проектування віброзахисних систем має індивідуальний характер і виконують його за наслідками статичного і динамічного розрахунків.

У простій моделі віброзахисної системи, що дозволяє вивчити просторовий рух джерела і об'єкта, обидва ці тіла вважаються абсолютно твердими. Сукупність віброізоляторів, що їх сполучають, утворює пружний підвіс несомого тіла. Підвіси розрізняються схемами, тобто числом віброізоляторів, орієнтуванням їх осей, прихильністю точок кріплення до джерела і об'єкта.

Розрахунок підвісу, як правило, складається з двох частин: статичного, який полягає в обчисленні статичних реакцій і статичних деформацій віброізоляторів, і динамічного, такого, що полягає у визначенні власних частот пружно-підвішеного несомого тіла і обчисленні характерних параметрів його руху.

Статичні і динамічні реакції віброізоляторів. Характеристикою віброізолятора називається залежність його реакції від деформації пружного елемента. Якщо деформація обумовлена дією статичних сил, то відповідна характеристика буде статичною. У разі динамічних навантажень розрізняють динамічні і ударні характеристики.

Рисунок 1 - Схема кріплення віброізолятора: 1 - об'єкт; 2 - віброізолятор; 3 – джерело

Рисунок 2 - Розрахункова схема підвісу

Всякий віброізолятор має три взаємно ортогональні головні осі жорсткостіu, v і w, причому вісь w проходить через точки кріплення віброізолятора до джерела і об'єкта і, як правило, збігається з лінією дії статичного навантаження (рис.1). Властивість головних осей полягає в тому, що сила, спрямована по одній з них, викликає деформацію тільки по тій самій осі. Відповідно до цього підвіс з N віброізоляторів можна вважати еквівалентним підвісу з 3N пружних елементів, кожен з яких реагує лише на стиснення-розтягування. Нумерацію цих елементів зручно вводити таким чином: номерами від 1 до N позначати елементи, що описують пружні властивості віброізоляторів в осьових напрямах ш, а номери від N + 1 до 3N привласнити елементам, що характеризують роботу віброізоляторів у поперечних напрямах u і v.

Динамічна реакція Rjj-го пружного елемента залежить від його деформації

і швидкості деформації
(j = 1, 2,…, 3N); таким чином, рівняння динамічної характеристики має вигляд

(1)

Для металевих (пружинних) і резинометалічних віброізоляторів статичні характеристики можуть бути отримані з (1) при

У окремому випадку лінійних характеристик мають місце співвідношення

(2)

де cj,bj - коефіцієнти жорсткості і демпфіруванняj-го пружного елемента;

cj0 - його статична жорсткість, яку у відмічених вище випадках допустимо ототожнювати з динамічною жорсткістю cj.

Рівняння статики віброзахисних систем. Виберемо нерухому систему координат OXYZ, що збігається з головними центральними осями інерції CΞHZ тіла при рівновазі останнього. Тоді рівняння статики просторового підвісу (рис.2) наберуть вигляду

(3)

Тут

- статична реакція j-го пружного елемента;

- напрямні косинуси його осі;

- координати точки кріплення j-го віброізолятора до

несомого тіла;

- проекції на осі OXYZ головного вектора і головного моменту сил, що створюють статичне навантаження.

Рівняння статики односпрямованого підвісу у разі, коли статичним навантаженням є вага тіла Р, а площина OXY розташована горизонтально, виходить з (3) при

і мають вигляд


(4)

Статичний розрахунок підвісу. Визначення розрахункових статичних реакцій. При фіксованих точках кріплення віброізоляторів до тіла невідомими в рівняннях статики будуть статичні реакції), число яких, як правило, перевищує число рівнянь (3) або (4). Відповідні підвіси називаються статично невизначеними. Статична визначеність підвісу має місце лише у разі N = 1 (просторова схема), N = 2 (плоска односпрямована схема) і N = 3 (просторова односпрямована схема).

Реакції статично визначеного підвісу обчислюють безпосередньо зрівнянь статики. Якщо підвіс статично невизначений, до рівнянь статики додають умови розподілу статичного навантаження, що не суперечать ним, в числі, необхідному для однозначного визначення всіх. Як правило, додаткові умови мають вид лінійних рівнянь відносно. Реакції підвісу, що задовольняють рівнянням статики і додатковим умовам розподілу статичного навантаження, називаються розрахунковими статичними реакціями. Основні вимоги до динамічних властивостей підвісу. Раціонально спроектований підвіс повинен перш за все виключати можливість виникнення резонансних коливань системи. За аналогією до висновків, отриманих для віброзахисних систем з простою розрахунковою моделлю, необхідно, щоб при відносно низькому рівні демпфірування частоти домінуючих гармонік зовнішнього обурення перевищували найбільшу з власних частот системи. Підвіси, що реалізують ці умови, називають м'якими. Якість віброзахисту значною мірою залежить також від взаємної близькості власних частот системи. Проектуючи, підвіси на основі принципу "зближення" власних частот (у ідеалі - до їх повного збігу), можна не тільки підвищити ступінь настроювання від резонансів, але і зробити несоме тіло менш чутливим (по переміщенню) до зміни напряму статичного навантаження.

Істотною характеристикою підвісу є ступінь зв'язаності власних коливань системи. За інших однакових умов найбільш переважними є підвіси з повною розв'язкою частот, коли обурення по будь-якій з узагальнених координат викликає коливання лише по цій узагальненій координаті; при неможливості повної розв'язки слід прагнути до розв'язки часткової. Як приклад розглянемо вільні коливання плоскої системи з двома мірами вільності, показаної на рис.3. Позначимо через с1 і с2 коефіцієнти жорсткості пружин, а через m і ρ - масу і радіус інерції тіла щодо осі, що проходить перпендикулярно до площини креслення через центр тяжіння. За узагальнені координати візьмемо вертикальне переміщення центра тяжіння тіла у і кут повороту тіла φ. Подібна система дуже часто має місце при проектуванні систем віброізоляції.