Смекни!
smekni.com

Віброізоляція та врівноваження машин (стр. 4 из 5)

При правильній настройці інерційного пружинного гасителя (ωг=ω) співвідношення (6) забезпечується при будь-якій амплітуді G0 зовнішнього збудження, тобто даний інерційний гаситель здійснює стеження за інтенсивністю збудження, змінюючи відповідним чином амплітуду своїх коливань | аг|.

Якщо розмах коливань гасителя лімітується міцністними або габаритними обмеженнями, то його зменшення згідно з (6) може бути досягнуте збільшенням маси гасителя mг.

Рисунок 2 - Амплітудно-частотні характеристики системи з одним ступенем вільності, забезпеченої лінійним пружинним гасителем: а - демпфований об'єкт; б – гаситель

Специфіка інерційного динамічного гасіння, пов'язана із здійсненням умов антирезонансу, приводить до того, що по обидва боки від настроювальної частоти пружинного гасителя виникають резонансні частоти (рис.2), тому розлад системи з гасителем, викликаний, наприклад, зміною частоти збудження або параметрів системи, може повністю змінити ситуацію, привівши до небезпечного розгойдування.

Чутливість системи до вказаного розладу визначається залежністю власних частот системи з гасителем від параметрів системи. З виразу для власних частот випливає, якщо прирівняти до нуля знаменник в (4) при і розв’язати отримане рівняння відносно ω,позначив ω через ωj.

На рис.3 наведена ця залежність. Із збільшенням параметра μ відмічена чутливість може бути декілька знижена. Проте практична область застосування простого інерційного пружинного гасителя - пригнічення коливань постійної частоти, що виникають, наприклад, при роботі синхронних електродвигунів, генераторів змін струму і так далі. Згідно з (5) ефективність його роботи при правильній настройці (4) досягається мінімізацією дисипативних втрат в гасителеві.

Рисунок 3 - Вплив відношення μ мас гасителя і об'єкта на власні частоти системи з гасителем


Конструктивне збільшення μ може бути здійснено, наприклад, установкою на об'єкті декількох гасителів, налаштованих однаково на частоту збудження.

4. Характеристика віброізоляторів

Класифікація віброізоляторів. Компонування підвісу здійснюється, як правило, з віброізоляторів, що випускаються серійно, розрізняються упругодемпфірувальними характеристиками, різним поєднанням віброізолючих і ударозахисних властивостей, довговічністю, здатністю функціонувати в тих або інших кліматичних умовах, а також чисто конструктивними особливостями - габаритами, способом монтажу і так далі. Всі перелічені властивості певною мірою зберігаються для віброізоляторів одного і того ж виду всіх типорозмірів.

Сучасні віброізолятори прийнято класифікувати в основному за виглядом або способом введення демпфірування або за матеріалом пружного елемента. Розрізняють гумометалеві, пружинні і суцільнометалеві віброізолятори з повітряним або сухим тертям, а також недемпфовані. До останніх відносять віброізолятори, демпфірвальні властивості яких визначаються внутрішнім тертям в матеріалі пружного елемента.

Гумометалеві віброізолятори. Пружним елементом віброізоляторів цього типу є фасонний гумовий масив, сполучений з деталями металевої арматури за допомогою вулканізації. Переваги резинометалічних віброізоляторів полягають в простоті їх конструкції, в широкому діапазоні зміни їх пружних характеристик, що визначаються як властивостями використовуваної гуми, так і конфігурацією пружного елементу, в можливості довільного орієнтування віброізоляторів щодо основи. Особливі властивості гуми визначають, проте, і їх недоліки; зміна динамічних властивостей при тривалій експлуатації, пов'язана з так званим "старінням" гуми; недостатня надійність з'єднання гумового масиву з металевою арматурою; погіршення віброзахисних властивостей в умовах, що відрізняються від нормальних (наприклад, при підвищеній або зниженій температурі і вологості); недостатнє в окремих випадках демпфірування; неможливість використання в атмосфері, що містить пари бензину, масла і тому подібне.

Віброізолятори типу AM. Гумометалеві віброізолятори AM використовують для віброзахисту порівняно великовантажного устаткування. Їх гумовий масив, що працює на зрушення, привулканізований до металевої арматури, що складається з двох кутів (для кріплення до основи) і скоби таврового профілю (для з'єднання з об'єктом). Креслення, основні розміри і параметри віброїзоляторів цієї серії, названі також скобовими, зображені на рис.1, статичні характеристики в осьовому напрямі - в табл.1. Конструкція забезпечує задовільну роботу і в бічному напрямі.

Рисунок 1 - Віброізолятор типу AM


Таблиця 1 - Статичні характеристики в осьовому напрямі

віброізолятор типу АМ

Віброізолятори типу АКСС. Ці віброізолятори призначені для захисту достатньо масивного устаткування; їх пружний елемент виконаний з маслостійкої гуми і допускає тривалу експлуатацію в умовах зміни температури від - 5 °С до +70 °С. Підвищена жорсткість віброізоляторів типу АКСС робить їх ефективними при захисті від інтенсивних ударних дій. Креслення і розміри віброізоляторів наведені на рис.2, параметри, що характеризують їх віброзахисні властивості - в табл.2. і на рис.3.


Рисунок 2 - Віброізолятор типу АКСС

Таблиця 2 - Статичні і динамічні характеристики віброізоляторів

типу АКСС


Рисунок 3 - Статичні характеристики віброізоляторів: 1 - АМ-120; 2 - AМ-80; 3 - АМ-60; 4 - АМ-40; 5 - АМ-27; 6 - AМ-18

5. Балансування роторів машин

5.1 Основні поняття

Типи роторів. Ротором є тіло, що утримується при обертанні своїми несучими поверхнями в опорах. Несучими є поверхні цапф або поверхні, що їх замінюють. Пряма, що сполучає центри тяжіння контурів поперечних перетинів середин несучих поверхонь, називається віссю ротора. За числом опор ротори бувають дво- і багатоопорними. Ротор може бути міжопорним, якщо значна частина його маси (М) розміщена між опорами, консольним, якщо істотна частина його маси знаходиться за однією з крайніх опор, і двоконсольним при розміщенні істотної частини його маси за двома крайніми опорами.

Рисунок 1 - Схема сил, що діють на ротор

Рисунок 2 - Еквівалентна система з двох дисбалансів


Умови динамічної рівноваги. Не схильне до дії зовнішніх сил тіло, що обертається з постійною кутовою швидкістю навколо однієї зі своїх головних центральних осей інерції, знаходиться в стані динамічної рівноваги, що характеризується рівністю нулю головного вектора і моменту неврівноважених сил (рис.1):

(1)

Тут

- відповідно неврівноважена точкова маса, її

ексцентриситет і дисбаланс;

- маса і ексцентриситет ротора;

D, MD - головний вектор і головний момент дисбалансів.

Для виконання умови (1) необхідно і досить, щоб вісь обертання ротора проходила через йог

о центр мас і щоб вісь обертання ротора збігалася з однією із його головних осей інерції, тобто щоб дорівнювавали нулю його відцентрові моменти інерції. При обертанні ротора навколо осі, що не звігається з головною центральною віссю інерції, він стає неврівноваженим. Неврівноваженість - це стан ротора, що характеризується таким розподілом мас, який під час обертання викликає змінні навантаження на опорах ротора і його вигин. Мірою неврівноваженості вважають дисбаланс D. Для порівняння роторів різних мас вводять питомий дисбаланс, що чисельно дорівнює ексцентриситету:

Види неврівноваженості. Залежно від взаємного розташування осі ротора z' і його головної центральної осі інерції z розрізняють три види неврівноваженості. При статичній неврівноваженості осі z' і z паралельні. Ця неврівноваженість повністю визначається головним вектором дисбалансів D або ексцентриситетом eст.


Рисунок 3 - Cхема ротора з неврівноваженими масами

Формули для визначення головного вектора і головного моменту системи сил:

При моментній неврівноваженості вісь ротора і його головна центральна вісь інерції перетинаються в центрі мас. Моментна неврівноваженість повністю визначається головним моментом дисбалансів ротора MD або його відцентровими моментами інерції.