Смекни!
smekni.com

Технологія пошиву напівпальто (стр. 5 из 6)

7) Обробка підкладки в пальто.

Підкладка в виробі слугує для покращення зовнішнього вигляду, щоб закрити виворітній бік виробу, для покращення теплозахисних властивостей, для зручності в експлуатації. Підкладка повинна бути міцною, стійкою до розриву та тертя, з гладкою поверхнею, не розсуватися в швах, не прозора, по кольору співпадати з виробом.

Перед розкроєм підкладку декатирували. Її вирізали по деталям верху, при цьому дають необхідні припуски у верхній частині деталей (15-20мм). Нитка основи по деталях підкладки проходить так, як і по деталях верху – по довжині деталей.

На підкладці оброблено виточки: нагрудні – на пілочках, плечові – на спинці. Зшили бокові та плечові швом шириною 15мм, шви запрасувано. Обробили ліктьові та передні шви рукавів зшивною строчкою та припрасували їх. З’єднали рукава з проймами, швом шириною 15мм.

8) З’єднання деталей верху з деталями підкладки.

Осноровлено внутрішні зрізи підбортів, виріб розкладено на столі виворітною стороною вверх. На нього наклали підкладку лицевою стороною вверх, рівняють бокові, плечові шви, виточки. Поставили контрольні знаки для з’єднання підкладки з верхом, при цьому підклатку злегка припосаджують. Приметали підкладку до підбортів та обшивки горловини спинки, рівняючи контрольні знаки. Вивернули виріб, розправили, перевірили. Пришили підкладку по бортам і обшивці горловини спинки зшивним швом, шириною 15мм, підкладаючи в шов клеєву павутинку. Вивернули виріб, перевірили, припрасували шов, приклеюючи цим клеєву павутинку.

Пришили підкладку рукавів до виробу – вивернули рукав, наклали на нього підкладку рукава, закріпили булавками на швах та проклали пряму зметувальну строчку. Потім прострочили швом шириною 10мм. Вивернули рукав та припрасували, при цьому підкладка утворює складу на вільність і не доходить до лінії підгину рукава на 30мм.

Підкладку пришили по низу, залишивши отвір для вивертання в боковому шві. Після пришивання підкладки, отвір у боковому шві зашили вузьким швом у підгин. По низу із підкладки утворилась складка для вільності. Підкладка виробу не доходить до низу на 20мм.

9) Заключне оздоблення виробу.

Обметано петлі, перевірено якість виконаного виробу, почищено виріб, виконано заключне ВТО, пришито ґудзики.

Петлі розмітили з лицевого боку, обметали на спеціальній машині. Почистили пальто, видаливши крейдяні лінії, строчки тимчасового призначення, відрізали кінці ниток, перевірили якість обробки. Якісно виконана волого теплова обробка до з’єднання виробу з підкладкою значно спрощує заключну ВТО. Режим ВТО залежить від волокнистого складу тканини, фактури та її властивостей. Припрасовують краєві ділянки виробу (борта, комір, лацкани, низ), плечові ділянки пілочок та спинки, рукава, використовуючи спеціальні колодки. Волого теплову обробку виконують через зволожений пропрасовувач.

Ґудзики зі стійкою (5мм) пришито відповідно до розташування петель.

6.2 Повузлова послідовність обробки пальто

Таблиця 6.1. “Обробка прорізної кишені з листочкою”

Назва операції та технологічні умови на виконання Вид операції Графічне зображення
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10. Позначити місце розташування кишені.З лицьового боку пілочок чотирма лініями. Відстань між горизонтальними лініями дорівнює ширині литочки у готовому вигляді, між вертикальними – довжині кишені.Приметати мішковину до пілочки.З виворотнього боку за місцем розташування кишені.Приклеїти прокладку до смужки для листочки.З виворотнього боку смужки.Запрасувати листочку вздовж її довжини.Клейова прокладка всередині. Зрізи смужки змістити на 1,0см.Позначити ширну готової листочки.Крейдою з внутрішньої частини листочки.Пришити листочкуУкласти листочку зрізом внутрішньої частини листочки до низу зовнішньою частиною її до лицьового боку пілочки, сумістивши позначену лінію на листочці з нижньою горизонтальною лінією кишені на половинці брюк.Пришити підзор.Укласти підзор лицьовим боком до лицьового боку пілочкти. Пришити по підзору, сумістивши лінію кишені на пілочці.Розрізати вхід у кишеню.Не доходячи по 0,1 до кінців строчок.Виметати шви. Виметувати з лицьового боку пришивання листочки і підзора. Приметати листочку до підзора.Припрасувати кишеню з виворотнього боку.Закрити кути кишені.Машинною строчкою на відстані 0,1-0,05 від кінців стрічок.Видалити нитки тимчасового призначення.Настрочити зріз внутрішнього краю.Ширина шва0,2-0,3.Настрочити нижній зріз підзора на мішковину.Розправити кишеню. Приколоти підзор до мішковини.Зашити бічні зрізи мішковини.Попередньо вирівняти верхні і бічні зрізи мішковини, вивернути її на лицьовий бік, зшити швом 0,3-0,5 завширшки.Зшити бічні зрізи мішковини другою строчкою.Ширина швів 0,5-0,7.Закріпити кути і верхню частину кишені.Машинною строчкою з виворотнього боку мішковини на відстані 0,1 від кутів і шва пришивання підзора.Пропрасувати кишеню.З виворотнього боку.Відпарити кишеню.З лицьового боку. РРВТОВТОРММРРВТО

Таблиця 6.2. “Обробка відрізного коміра в чистий край”

Назва операції та технологічні умови на виконання Вид операції Графічне зображення
1.2.3.4.5.6. Продублювати деталі коміра.За допомогою праски та клеєвого дублерину проклеятьи верхній комір та частини нижнього коміраЗ’єднати нижніх частин коміра.Зшити частини нижнього коміра зшивним швом з розпрасуваннямВиконати ВТО верхнього і нижнього комірів.Відтягнути верхній та нижній коміри по відльоту і стійці для надання необхідної форми.З’єднати верхній та нижній коміриНижній комір покласти зрізом відліта до робітника, накрити його верхнім, лицевою стороною вниз так, щоб зрізи верхнього перекривали зрізи нижнього на 3-10мм. Зметати прямими стібками, припосаджуючи верхній комір в кінцях.Виконати ВТО коміраСпрасувати посадку заходячи праскою на 15-20мм за зрізи.Обшити верхній з нижній коміриОбшити комір зшивним швом шириною 5-7мм.Виконати надсічкиПеревірити правильність обшивання, зробити висічки в кутах та надсічки на заокругленнях; вивернути на лицевий бік, виправити кути.Обробити комір в чистий крайПрипуски шва обшивання настрочують на нижній комірВиконати виметування коміраВиметуємо комір зі сторони нижнього коміра, утворюючи кант із верхнього коміра шириною 2мм.Виконати ВТО коміраПрипрасувати комір через зволожений пропрасовувач зі сторони нижнього коміра. ВТОМВТОРВТОМ

Таблиця 6.3. «Технологічна послідовність обробки підкладки та з’єднання її з виробом»

Назва операції та технологічні умови на виконання Вид операції Графічне зображення
1.2.3.4.5.6. Підкладку вирізати по деталям верху, при цьому дати необхідні припуски у верхній частині деталей (15-20мм).обробити виточки: нагрудні – на пілочках, плечеві – на спинці. Зшити по намічених лініях.Виконати ВТО виточок. Запрасувати виточки і спрасувати слабину.Зшили бокові та плечеві швом шириною 15ммзапрасувано.Обробили ліктєві та передні шви рукавів зшивною строчкоюприпрасували їх.З’єднали рукава з проймами, швом шириною 15мм.Осноровити внутрішні зрізи підкладки по деталям верху, розклавши на столі виріб виворітньою стороною вверх і накласти на нього підкладку лицевою стороною вверх, рівняючи бокові, пдечеві шви та виточки.Поставити контрольні знаки для з’єднання підкладки з верхом, при цьому підкладку злегка посадити.Приметали підкладку до підбортів та обшивки горловини спинки, рівняючи контрольні знаки.Вивернули виріб, розправили, перевірили.Пришили підкладку по бортам і обшивці горловини спинки зшивним швом, шириною 15мм, підкладаючи в шов клеєву павутинку.Вивернули виріб, перевірили.Припрасували шов, приклеюючи цим клеєву павутинку.Приметали підкладку рукавів до виробу – вивернули рукав, наклали на нього підкладку рукава, закріпили булавками на швах та проклали пряму зметувальну строчку.Пришили підкладку рукавів до виробу. Прострочили швом шириною 10ммВивернули рукав та припрасували, при цьому підкладка утворює складу на вільність і не доходить до лінії підгину рукава на 30мм.Підкладку пришили по низу, залишивши отвір для вивертання в боковому шві.Отвір у боковому шві зашили вузьким швом РМВТОМВТОМ

Висновки

Отже, в кожній новій колекції осінь-зима, приділяють особливу увагу розробці різних по силуету і об’єму пальто. Запропонована мною модель пальто повністю відповідає актуальним напрямкам моди. З одного боку виконане пальто – класика, але його довжина, силует та оздоблення підкреслюють модні тенденції в даному сезоні.

Пальто є одною з найважливіших речей в гардеробі, особливо в холодну пору року. Воно тепле, комфортне та підходить для носки на кожен день.

Представлено демісезонне жіноче пальто, виготовлено із гладкопофарбованої вовняної тканини – драп.

При виготовленні даного пальто використовували такі матеріали та інструменти для ручних робіт: голка, ножиці, наперсток, колишко (шило), нитка. Для машинних робіт використано швейну машину1022 кл ОЗЛМ. Волого теплову обробку виробу виконали парову електричну праску ST 1110 та прасувальну дошку.

Було розглянуто правила техніки безпеки. При ручних роботах робоче місце складається з робочого столу, гвинтового стільця та підставки для ніг. Машинне робоче місце складається з промислового столу в розрізі кришки якого вставлено головку швейної машини. Робоче місце для виконання волого-теплової обробки складається з прасувальної дошки та електричної праски, яка встановлюється на діелектричну підставку з бортиками. При будь-якій з цих робіт працівник одягнений в робочий одяг, перевіряє робоче місце перед початком роботи та виконує прибирання вкінці роботи.

Від правильно знятої мірки залежить точність побудови креслення та посадка виробу на фігурі. Тож мірки зняли по легкому одязі, на лінії талії зав’язавши еластичну тасьму. Замовник стояв спокійно, без напруження скелетних м’язів. По знятих мірках виконано креслення основи та її моделювання, шляхом перенесення плечової виточки в нагрудну. Дано розкладку основних та підкладочних деталей крою на тканині.